Η εκ βάθρων αναδιοργάνωση του μπάσκετ γυναικών έχει αρχίσει-Αννη Κωνσταντινίδου, Σοφία Κλιγκοπούλου, Εβίνα Μάλτση, Δήμητρα Καλέντζου και Κατερίνα Δελή μιλούν για τη νέα προσπάθεια ανάπτυξης του αθλήματος

 

Η Σοφία Βαλσάμη γράφει στο ηλεκτρονικό περιοδικό https://www.basket.gr/e-magazine της ΕΟΚ:

 

Έχουν διανύσει άπειρα χιλιόμετρα στα παρκέ του μπάσκετ και καθεμία έχει γράψει τη δική της ιστορία. Μια ιστορία ταυτισμένη με την πορτοκαλί μπάλα. Επιτυχίες με τις Εθνικές Ομάδες, συμμετοχές σε Final Four ευρωπαϊκών διοργανώσεων, τίτλο στο Eurocup, WNBA, αμέτρητα πρωταθλήματα και κύπελλα, ατομικές διακρίσεις είναι μόνο μερικά από όσα έχουν πετύχει οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει να τρέξουν το μπάσκετ γυναικών.

 

Μια ομάδα που δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις και η οποία κάνει πια παιχνίδι εκτός παρκέ. Διαφορετικό από αυτό που είχαν συνηθίσει, αλλά εξίσου σημαντικό.

 

Επικεφαλής σε διοικητικό επίπεδο σε αυτό το εγχείρημα είναι η Αννη Κωνσταντινίδου και ο Χρήστος Βασιλειάδης, δυο άνθρωποι με πολύχρονη θητεία και εμπειρία στο χώρο. Πλαισιώνονται από τις Σοφία Κλιγκοπούλου, Εβίνα Μάλτση, Δήμητρα Καλέντζου και Κατερίνα Δελή και έχουν ξεκινήσει ήδη δουλειά με σκοπό ένα καλύτερο αύριο για το μπάσκετ γυναικών.

 

Ένα «πάντρεμα» της «αφρόκρεμας» του ελληνικού μπάσκετ γυναικών, διαχρονικά, για έναν «ιερό σκοπό».

 

Μιας ομάδας που με οδηγό τις εμπειρίες, τις γνώσεις, τη διάθεση και την όρεξη στοχεύει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάδειξη της νέας γενιάς του αθλήματος στο γυναικείο φύλο. Στην γυναικεία ομάδα θα προστεθεί και η Αναστασία Κωστάκη.

 

Η νέα προσπάθεια για την εκ βάθρων αναδιοργάνωση του μπάσκετ γυναικών, έχει αρχίσει, ήδη, από χαμηλά και τις μικρές ηλικίες, επιχειρώντας την επανεκκίνηση του αθλήματος μέσω των προγραμμάτων «Her World Her Rules» και «Τρίποντα Στα Σχολεία».

 

Υπάρχει βέβαια και το κεφάλαιο Εθνική Γυναικών με την ομάδα να έχει ανέβει για τα καλά στο «τρένο» της πρόκρισης έχοντας κάνει το ιδανικό ξεκίνημα στους πρώτους αγώνες των προκριματικών του Eurobasket 2023.

 

Και επειδή μιλάμε για μπάσκετ γυναικών δίνουμε τον λόγο στις κυρίες που έχουν αναλάβει τον ρόλο της ανάπτυξης του αθλήματος με σκοπό να το οδηγήσουν στις επιτυχίες.

 

Αννη Κωνσταντινίδου: «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελληνίδα αθλήτρια»

 

Η ζωή της είναι συνυφασμένη με τον αθλητισμό και κυρίως με το μπάσκετ γυναικών και δεν χρειάζεται ιδιαίτερα συστάσεις. Ο λόγος για την Αννη Κωνσταντινίδου την πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

 

Διέπρεψε στα παρκέ, κυρίως την δεκαετία του 80’, φορώντας την φανέλα του Σπόρτιγκ έχοντας μάλιστα και το προσωνύμιο «θηλυκός Γκάλης» και πλέον προσφέρει στο άθλημα σε διοικητικό επίπεδο. Δέκα πρωταθλήματα, έξι κύπελλα, δύο Final Four κυπέλλου πρωταθλητριών με την ομάδα των Πατησίων, MVP σε Μεσογειακούς Αγώνες είναι κάποιες από τις διακρίσεις που έχουν συνοδέψει την καριέρα της.

 

Παράλληλα κατείχε καίριες θέσεις σε σημαντικές διοργανώσεις όπως Venue & Competition Manager στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, Sport Manager Special Olympics Athens 2011, Τεχνικός Σύμβουλος Διεθνούς Ομοσπονδίας Σόφτμπολ (Πεκίνο 2008) και Τεχνικός Σύμβουλος Διεθνούς Ομοσπονδίας Σόφτμπολ – Special Olympics (Los Angeles 2015). Εχει κάνει μεταπτυχιακά σε Εργοφυσιολογία και management και είναι μέλος Κεντρικής Διοίκησης σε Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

 

Πλέον υπάρχει η μεγάλη πρόκληση του μπάσκετ γυναικών. Εθνικές ομάδες, αναπτυξιακό, εθνικά πρωταθλήματα γυναικών, τομείς που απαιτούν οργάνωση, αναμόρφωση και ριζικές αλλαγές.

 

Η Αννη Κωνσταντινίδου ξεδιπλώνει τις σκέψεις για το μπάσκετ γυναικών κάνοντας αρχικά μια αποτίμηση της παρουσίας της Εθνικής Ομάδας στα προκριματικά του Eurobasket 2023.

 

«Ήταν η καλύτερη αρχή που θα μπορούσε να κάνει η Εθνική Γυναικών, καθώς ξεκίνησε τις προσπάθειές της με δύο νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός. Γίνεται μια καινούρια προσπάθεια με ένα νέο τεχνικό επιτελείο και όλοι μαζί έχουν βάλει τις βάσεις για τους επόμενους αγώνες. Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει μια σταθερή παρουσία σε τελικές φάσεις Eurobasket και όχι μόνο, έτσι ώστε η Εθνική Γυναικών να αποτελεί πρότυπο για τις υπόλοιπες ηλικιακές Εθνικές Ομάδες. Θέλουμε να το πετύχουμε με σκληρή δουλειά, με προγραμματισμό, αλλά και με τη στήριξη της διοίκησης».

 

Το μπάσκετ γυναικών αποτελεί ένα σημαντικό αλλά και συνάμα ξεχωριστό κομμάτι μέσα στην Ομοσπονδία. «Είναι μια ομοσπονδία μέσα στην ομοσπονδία, καθώς αυτή τη στιγμή οι ανάγκες και τα δεδομένα που υπάρχουν στο μπάσκετ γυναικών είναι διαφορετικά από αυτά των ανδρών. Για παράδειγμα ένα μεγάλο πρόβλημα του μπάσκετ γυναικών είναι ότι δεν υπάρχουν αθλήτριες στις μικρές ηλικίες. Και συνεπώς προτεραιότητά μας είναι να αυξήσουμε τη βάση ώστε αργότερα να υπάρχει πληθώρα αθλητριών – κοριτσιών που θα αγαπήσουν το άθλημα και κάποιες από αυτές θα συνεχίζουν να παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο».

 

Η καρδιά του μπάσκετ χτυπάει στις μικρές ηλικίες εκεί που ξεκινάνε όλα με την Αννη Κωνσταντινίδου να τονίζει: «Είναι καιρός ανασυγκρότησης μετά από δύο χρόνια covid που δεν υπήρχαν ενέργειες και τρόπος λειτουργίας για την καθοδήγηση και την αξιολόγηση των νεαρών αθλητριών.

 

Είμαστε πλέον σε φάση χαρτογράφησης των αθλητριών σε κάθε ηλικιακή ομάδα σε όλη την Ελλάδα.

 

Ήδη είχαμε προγραμματίσει τρία τουρνουά μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων αλλά τα δύο αναβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά υπάρχουν διοργανώσεις το καλοκαίρι και ήδη έχουν ξεκινήσει ενέργειες για την καλύτερη αποτύπωση των δεδομένων».

 

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο είναι τα πρωταθλήματα της Α1 και Α2 Γυναικών και η αναβάθμισή τους. «Το γεγονός ότι το πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών διεξάγεται με 9 ομάδες μας προβληματίζει. Θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα των ξένων παικτριών που θα αγωνίζονται στο πρωτάθλημα διότι θα πρέπει να δούμε πως θα βοηθήσουμε και την Ελληνίδα παίκτρια. Δεν υπάρχουν κορίτσια. Όσον αφορά στην Α2 Γυναικών γίνεται συζήτηση και διαβούλευση ώστε η συγκεκριμένη κατηγορία να είναι βιώσιμη και να γίνει μια κατηγορία ανταγωνιστική».

 

Και φυσικά σε ένα αναβαθμισμένο πρωτάθλημα η Ελληνίδα αθλήτρια πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια. «Πρέπει να δημιουργηθούν οι σωστές συνθήκες ώστε και η Ελληνίδα παίκτρια να δουλεύει με απώτερο σκοπό την συμμετοχή της (αγωνιστικός χρόνος) στην ομάδα που αγωνίζεται. Να υπάρχουν νέες αθλήτριες που να μπαίνουν στις γυναικείες ομάδες έχοντας και σημαντικό ρόλο».

 

Σοφία Κλιγκοπούλου: «Θέλουμε μια ανταγωνιστική Εθνική Γυναικών»

 

Συγκαταλέγεται στις κορυφαίες σέντερ που έχουν περάσει από το ελληνικό μπάσκετ και τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Σοφία Κλιγκοπούλου εκτελεί χρέη τιμ μάνατζερ στην Εθνική Γυναικών. Στα παρκέ είχε σπουδαία πορεία με πολλούς τίτλους (14 πρωταθλήματα), με παρουσία σε Final Four ευρωπαϊκών διοργανώσεων (δύο με Σπόρτιγκ, ένα με ΔΑΣΑΛ) και πολλές συμμετοχές στην Εθνική Γυναικών της οποίας ήταν και αρχηγός στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από τότε που μπήκε ο κορωνοϊός στη ζωή μας και λόγω του υγειονομικού πρωτοκόλλου που υπάρχει στην Ελλάδα και στη FIBA ανέλαβε και χρέη covid manager όχι μόνο στην Εθνική Γυναικών αλλά και για δύο παράθυρα της εθνικής ανδρών (Βοσνία και Λετονία το 2021). Ήταν επίσης covid manager όλων των youth (ανδρών και γυναικών) των διοργανώσεων Challenger το καλοκαίρι του 2021.

 

Η Σοφία Κλιγκοπούλου έχει έναν κομβικό ρόλο στην Εθνική Γυναικών φροντίζοντας όλα όσα αφορούν στην ομάδα και η ίδια τονίζει χαρακτηριστικά.

 

«Είμαι ήδη τέσσερα χρόνια στην θέση της τιμ μάνατζερ της Εθνικής Γυναικών και ασχολούμαι με την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας σε επίπεδο παικτριών, προπονητών, ιατρικού επιτελείου και φυσικά διοργανώσεων. Προγραμματίζουμε τα ταξίδια και πώς θα λειτουργούμε κατά τη διάρκεια αυτών ειδικά όταν συμμετέχουμε σε διοργανώσεις, όπως συνέβη για παράδειγμα το καλοκαίρι που αγωνιστήκαμε στο Eurobasket. Προσπαθώ μέσα από την εμπειρία μου τόσο ως αθλήτρια όσο και ως ομοσπονδιακή προπονήτρια (2005-2011) να βοηθήσω την Εθνική Γυναικών. Δεν είναι μόνο οι διοργανώσεις και τα τουρνουά, καθώς υπάρχει μια σειρά διαδικασιών που «τρέχουν» όλο το χρόνο.

 

Είμαστε σε συχνή επαφή με τις αθλήτριες της Εθνικής Γυναικών που αγωνίζονται στο εξωτερικό, αλλά και με τις παίκτριες που είναι σε κολέγια στην Αμερική. Κάποιες από αυτές ήδη έχουν κάνει το βήμα και αποτελούν μέλη της εθνικής γυναικών. Τα τελευταία δύο χρόνια ο κορωνοϊός μας χάλασε πολλά σχέδια με τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα. Στοχεύαμε σε κάποιες ημέρες προπονήσεων μέσα στη χρονιά που δυστυχώς λόγω της πανδημίας στάθηκε αδύνατον να πραγματοποιηθούν.

 

Θέλουμε η Εθνική Γυναικών να έχει μια σταθερή παρουσία σε τελική φάση Eurobasket και να είναι ανταγωνιστική.

 

Χαιρόμαστε που το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει αποκτήσει το δικό του κοινό και ήταν υπέροχη η εικόνα με τον κόσμο τον περασμένο Νοέμβριο στην Ξάνθη.

 

Το τελευταίο διάστημα και με τη νέα διοίκηση έχουμε μπει στην διαδικασία της χαρτογράφησης του μπάσκετ γυναικών σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του αναπτυξιακού προγράμματος. Είμαστε σε επαφή με τις Ενώσεις και τα σωματεία όλης της χώρας. Θέλουμε να “μιλάμε” με τη βάση του μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα, εκεί που χτυπάει πραγματικά η καρδιά του».

 

Εβίνα Μάλτση: «Να φέρουμε το μπάσκετ γυναικών σε ένα υψηλότερο επίπεδο»

 

Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που έχει αναδείξει το μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα. Οι διακρίσεις της εξάλλου μιλούν από μόνες τους. MVP και πρώτη σκόρερ του Eurobasket του 2009 στη Λετονία, συμμετοχή σε δύο παγκόσμια κύπελλα και σε πολλά Eurobasket με αποκορύφωμα την 4η θέση το 2017 στην Τσεχία, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στις Ελληνίδες αθλήτριες που έχουν κάνει το μεγάλο βήμα και έχει αγωνιστεί στο WNBA καθώς το 2007 φόρεσε τη φανέλα των Connecticut Sun. Επίσης έπαιξε σε κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες κατακτώντας τίτλους και διακρίσεις.

 

Έχει τιμήσει για πολλά χρόνια τη φανέλα με το εθνόσημο και είναι πρώτη σε συμμετοχές και κορυφαία σκόρερ στην Εθνική Γυναικών.

 

Μπορεί να αποσύρθηκε από τα παρκέ, αλλά η αγάπη της για το μπάσκετ και δη το μπάσκετ γυναικών παραμένει άσβεστη. Η Εβίνα Μάλτση θα είναι κοντά στις εθνικές ομάδες, ενώ ασχολείται με το πρόγραμμα «Her World Her Rules» εξηγώντας χαρακτηριστικά: «Καταρχάς είμαι χαρούμενη που συνεχίζω και θα είμαι μέλος της νέας προσπάθειας που ξεκινάει με πρωτεργάτες την Αννη Κωνσταντινίδου και τον Χρήστο Βασιλειάδη. Το μπάσκετ γυναικών αυτονομείται και είναι μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον θρύλο του γυναικείου μπάσκετ Αννη Κωνσταντινίδου. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια στόχος μας είναι η προώθηση, η διαφήμιση, η διάδοση, η προβολή και η εξωστρέφεια του μπάσκετ γυναικών με σκοπό να προσελκύσουμε όσο γίνεται περισσότερα κορίτσια στο άθλημα.

 

Σκοπός είναι να πολλαπλασιαστεί η βάση μας χτίζοντας τις επόμενες φουρνιές των εθνικών ομάδων.

 

Έχουμε ξεκινήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση και επισκεπτόμαστε σωματεία σε όλη την Ελλάδα καταγράφοντας ελλείψεις και προβληματισμούς. Με το πρόγραμμα «Her World Her Rules» μπαίνουμε στα σχολεία προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ενδιαφέρον από τα παιδιά γύρω από το άθλημά μας, δίνοντας έμφαση στη χαρά που προσφέρει το παιχνίδι αλλά και στις αξίες τις οποίες διδάσκει. Υπάρχουν κρυμμένα ταλέντα στα σχολεία τα οποία θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε προκειμένου να ασχοληθούν με το μπάσκετ.

 

Με εφόδια τη γνώση και την εμπειρία τόσων ετών στα γήπεδα, δραστηριοποιούμαστε ώστε να φέρουμε το μπάσκετ σε ένα υψηλότερο επίπεδο και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για όλους τους συμμετέχοντες εντός και εκτός παρκέ. Ως άνθρωπος που έχω υπηρετήσει το άθλημα σχεδόν 30 χρόνια αντιλαμβάνομαι την δυναμική που έχει το μπάσκετ να σου αλλάξει τη ζωή και τη σημασία που έχουν οι συνθήκες που το περιβάλλουν ώστε να γίνει αυτό».

 

*Για λόγους υγείας η Εβίνα Μάλτση δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη φωτογράφιση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΟΚ.

 

Δήμητρα Καλέντζου: «Να βελτιώσουμε τις συνθήκες στο μπάσκετ γυναικών»

 

Ανήκει στη γενιά των Ελληνίδων αθλητριών που «κουβαλά» στις πλάτες της μια πλειάδα διακρίσεων. Ξεχωρίζει η κατάκτηση του Eurocup το 2010 με τον Αθηναϊκό, της μόνης ελληνικής ομάδας που έχει πάρει ευρωπαϊκό τρόπαιο. Έχει φορέσει τη φανέλα το εθνόσημο σε αρκετά Eurobasket, αλλά και στο παγκόσμιο κύπελλο του 2010. Στην Ελλάδα έχει κατακτήσει 8 πρωταθλήματα και 8 Κύπελλα.

 

Τα τελευταία χρόνια η Δήμητρα Καλέντζου βρίσκεται στο προπονητικό τιμ της Εθνικής Γυναικών, ενώ έχει και θέση ευθύνης στο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Οργανώνει τα πάντα όπως έκανε και στην καριέρα της ως ένα από τα κορυφαία πλέι μέικερ.

 

Η Δήμητρα Καλέντζου μιλάει για τον ρόλο της στο αναπτυξιακό έχοντας ως μεγάλο στόχο την αναβάθμιση του μπάσκετ γυναικών και την αύξηση του αριθμού των κοριτσιών που ασχολούνται με το άθλημα: «Είναι χαρά μου να υπηρετώ αυτό που αγαπώ, μια δυνατότητα η οποία μου δίνεται μέσα από αρκετές διαδικασίες. Έχω έναν ιδιαίτερο ρόλο που έχει να κάνει με το προπονητικό κομμάτι σε ό,τι αφορά στην Εθνική Γυναικών.

 

Ένα άλλο κομμάτι που είναι τελείως διαφορετικό από αυτό το πόστο, είναι να συνεργαστώ με τα κορίτσια που έχουμε παλαιότερα βρεθεί εντός παρκέ, είτε ως συμπαίκτριες είτε ως αντίπαλες. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες στο μπάσκετ γυναικών σε όλες τις ηλικίες.

 

Σε καθημερινή βάση ψάχνουμε λύσεις για την αναβάθμιση του μπάσκετ γυναικών και έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις, αλλά και αρκετές δυσκολίες.

 

Με βάση τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει θα ήθελα πολύ να βοηθήσω στην εξέλιξη των κοριτσιών. Θέλω να τους δώσω τις κατάλληλες κατευθύνσεις για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και να είναι έτοιμες να στελεχώσουν μελλοντικά τις εθνικές ομάδες. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των κοριτσιών που ασχολούνται με το άθλημα μέσω των προγραμμάτων «Her World Her Rules» και «Το Τρίποντα Στα Σχολεία» που γίνονται σε όλη την Ελλάδα».

 

Κατερίνα Δελή: «Δεξαμενή ταλέντων οι μικρές ηλικίες»

 

Η Κατερίνα Δελή έχει διαγράψει μια σπουδαία πορεία στα παρκέ με Ακαδημία, Σπόρτιγκ, ΔΑΣΑΛ και Πανιώνιο να είναι μερικοί από τους σταθμούς της καριέρας της. Με τον ΔΑΣΑΛ μάλιστα συμμετείχε και στο Final Four του Eurocup, ενώ με τον Πανιώνιο ανέβηκε στην Α1 Γυναικών και αμέσως κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Την καριέρα της συνοδεύουν 8 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα. Συμμετείχε εξάλλου και στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική Γυναικών.

 

Η ενασχόλησή της πλέον με το μπάσκετ έχει να κάνει με τις μικρές ηλικίες συμμετέχοντας στα προγράμματα «Her World Her Rules» και «Το Τρίποντα Στα Σχολεία» βοηθώντας τη νέα γενιά.

 

«Τα παιδιά των σχολείων αποτελούν μια μεγάλη βάση αθλητριών, μια δεξαμενή από την οποία μπορούν να βγουν πολλά ταλέντα και να μπορέσουν να ασχοληθούν σοβαρά με το μπάσκετ.

 

Στόχος μας είναι να προτρέψουμε τα παιδιά να ασχοληθούν και να αγαπήσουν το μπάσκετ μέσω των προγραμμάτων που ‘’τρέχουμε’’.

 

Τα τελευταία χρόνια καταπιάνομαι με τις μικρές ηλικίες και έχω αντιληφθεί τη δυναμική που υπάρχει στα παιδιά. Τους αρέσει το μπάσκετ και εμείς θα πρέπει να τα πείσουμε να μπουν στο γήπεδο και να ασχοληθούν με αυτό.

 

Η παραγωγική διαδικασία σε αυτές τις ηλικίες, στα παιδιά δηλαδή των σχολείων, είναι άκρως σημαντική. Θέλουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό με σκοπό κάποια από αυτά τα παιδιά να αποτελέσουν την επόμενη γενιά. Θέλουμε να χτίσουμε βήμα βήμα… Κάνοντας γνωστά τα προγράμματά μας στα σχολεία στοχεύουμε να προσελκύσουμε παιδιά προκειμένου να βάλουν το μπάσκετ στη ζωή τους».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια