«Baskεt Ball»-Αρθρο του Γιάννη Ηλιόπουλου, β΄ αντιπροέδρου της ΕΟΚ

 

Την αλλαγή σελίδας ή καλύτερα την αλλαγή κεφαλαίου στην ιστορία της ελληνικής καλαθοσφαίρισης πριν από πέντε μήνες ακολούθησαν δύο πολύ σημαντικά χρονικά ορόσημα.

 

Πριν από 130 χρόνια, στις 21 Δεκεμβρίου του 1891, ο Dr. James Naismith δημιούργησε το Baskεt Ball. Η Ελλάδα ήταν παρούσα στην μοναδική αυτή στιγμή καθώς στο επίσημο όνομα που ο ίδιος ο Naismith έγραψε χειρόγραφα στο έγγραφο των 13 πρώτων κανόνων, περιέχεται το ελληνικό γράμμα έψιλον.

 

Ο Dr. James Naismith είχε γράψει με το ελληνικό έψιλον τη λέξη baskεt!

Πριν από 90 χρόνια, στις 18 Ιουνίου του 1932, η Ελλάδα ήταν όχι απλώς παρούσα αλλά πρωτοπόρος στην ίδρυση της Fédération Internationale de Basket Ball, ως μία από τις οκτώ χώρες που υπέγραψαν το ιδρυτικό κείμενο. Η υπογραφή του Συμεών Μαυροσκούφη βρίσκεται δίπλα σε αυτές των εκπροσώπων από την Αργεντινή, την Ιταλία, την Λετονία, την Πορτογαλία, την Ρουμανία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία.

 

Το 2022 βρίσκει την Ελλάδα και κάθε αθλητική δραστηριότητα να λειτουργεί μέσα από τη νέα κανονικότητα που έφερε η πανδημία. Μία κανονικότητα η οποία είναι γεμάτη προκλήσεις, δυσκολίες και ανάγκες ταυτόχρονης και άμεσης αντιμετώπισης των πολλών θεμάτων που είχαν φέρει το ελληνικό basketball πολύ μακριά από τις αρχές και τις αξίες της ίδιας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και μακριά από τους στόχους που έχουν αποφασιστεί για την τρέχουσα δεκαετία, στους οποίους κυρίαρχη θέση έχει η ανάπτυξη του Youth Basketball στις ηλικίες 4-17 ετών.

 

Για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας που αποτελούν την ελληνική μπασκετική Οικογένεια, η αγάπη τους για το εθνικό μας άθλημα και η ένταση των συναισθημάτων που η ενασχόληση με αυτό προκαλεί αποτελεί πολύτιμη πρώτη ύλη για την ανάπτυξη ή καλύτερα για την αναγέννηση του. Σε αυτή την αναγέννηση, κυρίαρχο λόγο έχουν οι 800 και πλέον Ακαδημίες, άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες, σε όλη την επικράτεια. Είναι αυτές οι Ακαδημίες οι οποίες έχουν ένα πολύ ξεχωριστό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων παιδιών καθώς αυτά ξεκινάνε μία προσωπική, ομαδική, μαγική σχεδόν, σχέση με την πορτοκαλί μπάλα.

 

Έχουν ξεχωριστό και αποφασιστικό ρόλο στην εμπέδωση των χαρακτηριστικών και των αξιών που ο Naismith κατέγραψε στο βιβλίο του «Basketball: Its origin and development» το 1941: Πρωτοβουλία. Συνεργασία. Αυτοπεποίθηση. Αυτοθυσία. Αυτοέλεγχος. Ευ αγωνίζεσθαι.

Η καταληκτική παράγραφος του βιβλίου αυτού είναι η παρακαταθήκη του Naismith που δεσμεύει όλους μας για την επόμενη ημέρα και για κάθε ημέρα που ζούμε μέσα στο basketball: «(παίζοντας), ας μπορέσουμε όλοι να χάσουμε με χάρη και να κερδίσουμε με ευγένεια και αξιοπρέπεια ∙ ας δεχόμαστε την κριτική το ίδιο καλά όπως δεχόμαστε και τον έπαινο ∙ και τελευταίο από όλα, ας εκτιμάμε την στάση και την συμπεριφορά του κάθε συναθλητή ανά πάσα στιγμή».

 

Η Ελλάδα ήταν έμμεσα παρούσα στο πρώτο έγγραφο των κανόνων του basketball το 1891. Ήταν αποφασιστικά παρούσα στην ίδρυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας το 1932. Είναι δυναμικά, πλέον, παρούσα το 2022 για την ανάπτυξη του αθλήματος με ισχυρό θεμέλιο τις Ακαδημίες μας. Την Οικογένεια μας.

 

Το δικό μας Baskεt Ball.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια