er

Γράφει ιστορία το Ηράκλειο με τη φιλοξενία του Final 8-Συνεχίζεται η παράδοση των σπουδαίων διοργανώσεων στα επιβλητικά «Δύο Αοράκια»

 Ο Μαρίνος Βασιλάκης γράφει για το https://www.basket.gr/e-magazine της ΕΟΚ:

 

Το Ηράκλειο έχει την τιμή να φιλοξενήσει το πρώτο Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας και τη δυνατότητα να μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ τη σπουδαία παράδοση που έχει χτίσει την τελευταία δεκαετία στη διοργάνωση κορυφαίων μπασκετικών events.

 

Και τι δεν έχει γίνει από το 2014 μέχρι σήμερα στο υπερσύγχρονο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου, τα γνωστά σε όλους μας «Δύο Αοράκια».

 

Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα αναπτυξιακών ηλικιών, τελικές φάσεις Κυπέλλου Ελλάδας, παιχνίδια των Εθνικών ομάδων ανδρών-γυναικών για τις προκριματικές φάσεις διεθνών διοργανώσεων, αγώνες Ευρωλίγκα, Αll Star Game, φιλικά τουρνουά διεθνούς βεληνεκούς κ.α.).

 

Τα ερωτηματικά για την αξιοποίηση του Κλειστού ήταν πολλά όταν παραδόθηκε προς χρήση τον Οκτώβριο του 2007, καθώς το κόστος συντήρησής του υπολογιζόταν ετησίως περίπου στο 1 εκατ. ευρώ. Για περίπου δύο χρόνια, τα «Δύο Αοράκια» για τα οποία δαπανήθηκαν περίπου 26 εκατ. ευρώ από τη ΓΓΑ, έμεναν αναξιοποίητα, δεδομένου ότι δεν υπήρχε ομάδα μπάσκετ υψηλού επιπέδου στο Ηράκλειο για να τα χρησιμοποιήσει ως έδρα.

 

Τελικά, μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις, η Αθλητική Εταιρεία του Δήμου Ηρακλείου ανέλαβε την αξιοποίησή τους το 2012 και δικαιώθηκε στο μέγιστο βαθμό γι’ αυτή την επιλογή της.

 

Εγκαίνια με All Star Game

 

Τα εγκαίνια του Κλειστού συνδυάστηκαν με τη διεξαγωγή του All Star Game του ΕΣΑΚΕ τον Μάρτιο του 2010. Η πρώτη επίσημη μεγάλη διοργάνωση ευρωπαϊκού κύρους πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2010 και ήταν τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βόλεϊ.

 

Ο Παναθηναϊκός επέλεξε το 2013 τα «Δύο Αοράκια» για να αντιμετωπίσει τη Λοκομοτίβ Κουμπάν (χάνοντας στο φινάλε με καλάθι του Σίμον) και από το 2014, ξεκίνησε ο «χορός» των μεγάλων διοργανώσεων μπάσκετ που κρατάει μέχρι σήμερα.

 

Συνολικά σε αυτά τα 9 χρόνια (2014-2022), έχουν διεξαχθεί στα «Δύο Αοράκια» δύο Παγκόσμια και τρία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τα European Challengers 2021, τέσσερις τελικοί Κυπέλλου Ελλάδας, το περσινό Final 4, έξι επίσημοι αγώνες της Εθνικής Ανδρών, δύο της Εθνικής Γυναικών, ένα All Star Game, το Παγκόσμιο Σχολικό πρωτάθλημα 2019 και αρκετά φιλικά τουρνουά με τη συμμετοχή Εθνικών ομάδων αλλά και συλλόγων της Ευρωλίγκα (συν τα επίσημα ματς του Ολυμπιακού με Τσεντεβίτα και Μπασκόνια).

 

Τα «κλειδιά» της επιτυχίας

 

Εάν ακόμα κάποιοι αναρωτιούνται γιατί το Ηράκλειο αποτελεί βασική επιλογή της FIBA αλλά και των εγχώριων Ομοσπονδιών όλα αυτά τα χρόνια, η απάντηση είναι εύκολη.

 

Πέρα από το συγκριτικό πλεονέκτημα του «στολιδιού» που ονομάζεται «Δύο Αοράκια», οι τοπικοί φορείς (Περιφέρεια, Δήμος, ΕΚΑΣΚ) και γενικότερα όσοι εμπλέκονται με την υποδοχή μιας διοργάνωσης, έχουν περάσει με άριστα τις εξετάσεις, επενδύοντας στην ασφάλεια που είναι ο πιο βασικός παράγοντας.

 

Φυσικά έχουν αποκτήσει και την απαιτούμενη τεχνογνωσία προκειμένου να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

 

Το… κερασάκι στην τούρτα το τοποθετεί αναμφίβολα ο κόσμος που έχει «αγκαλιάσει» σχεδόν όλες τις διοργανώσεις, κάνοντας sold out στην κορύφωσή τους και έχει στηρίξει τις ομάδες μας στις πρωταγωνιστικές τους πορείες.

 

Στο Ηράκλειο έγιναν τελικοί Κυπέλλου Ελλάδας, αποκλειστικά με μαθητές στην κερκίδα και όταν ωρίμασαν οι συνθήκες, φίλαθλοι με διαφορετικές προτιμήσεις, συνυπήρξαν αρμονικά στις εξέδρες.

 

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ, Μπάμπης Μαρκάκης, το απόλυτα επιτυχημένο περσινό Final 4 είναι ο οδηγός για το ακόμα πιο απαιτητικό Final 8 του 2023:

 

«Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ελληνικής Ομοσπονδίας και όχι μόνο, με την εργατικότητα και την αφοσίωση όλων των στελεχών που εμπλέκονται σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις.

 

Αναμφίβολα, τίποτα δε θα ήταν εφικτό εάν δε διαθέταμε τις ιδανικές εγκαταστάσεις, τόσο σε επίπεδο αθλητικών υποδομών, όσο και στη φιλοξενία. Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι και η ανταπόκριση του κοινού της Κρήτης που αγκαλιάζει όλες αυτές τις διοργανώσεις.

 

Το φετινό Final 8 είναι ένα «στοίχημα» με εξασφαλισμένη οργανωτική δομή και ασφάλεια για την πρώτη φορά που θα διοργανωθεί στο ελληνικό μπάσκετ. Η περσινή εμπειρία διοργάνωσης του F4, αποτελεί «πυξίδα» επιτυχίας και για την φετινή διοργάνωση.

 

Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε να γίνει ένα καθοριστικό βήμα προς τα εμπρός και στη χώρα. Ευχαριστούμε την Ομοσπονδία που μας εμπιστεύτηκε γι’ άλλη μια φορά».

 

«Προσδεθείτε», λοιπόν, για το πρώτο Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας που εγγυάται την πληθωρικότητα συμμετοχών και υπόσχεται μοναδικό θέαμα.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια