er

«Το μόνο σπορ που εκπροσωπεί επαξίως την Ελλάδα είναι το μπάσκετ»-Η συνέντευξη-σταθμός του Φαίδωνα Ματθαίου τον Ιανουάριο του 1955 στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ»

 

 

Ο Νίκος Μπουρλάκης γράφει για το https://www.basket.gr/e-magazine της ΕΟΚ:

 

Θα μπορούσε να θεωρείται επίκαιρη ή και προφητική μια συνέντευξη που έγινε πριν από 68 χρόνια; Δεν είναι σύνηθες αλλά ούτε και απίθανο. Σημασία έχει ποιος είχε μιλήσει, τι είχε πει αλλά και τι ακολούθησε. Και φυσικά όταν μιλάμε για τον «Πατριάρχη» του Ελληνικού μπάσκετ, αντιλαμβανόμαστε ότι γίνεται αναφορά σε έναν άνθρωπο που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του.

 

Στις 10 Ιανουαρίου 1955 και στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» φιλοξενήθηκε μια μεγάλη συνέντευξη του Φαίδωνα Ματθαίου, του «Πατριάρχη» του ελληνικού μπάσκετ όπως καταξιώθηκε και τότε αρχηγού της Εθνικής ομάδας.

 

Δεν ήταν, φυσικά, μια συνέντευξη συνηθισμένη. Ο υπεραθλητής Ματθαίου είχε απευθύνει έκκληση προς τις αθλητικές Αρχές της Ελλάδας «να εκμεταλλευτούν τις επιτυχίες που σημείωνε ο Πανελλήνιος ώστε να επιβληθεί διεθνώς το μπάσκετ»!

 

Πως δικαιολογούσε ο μεγάλος Ματθαίου αυτή τη θέση; «Για ακόμα μια φορά -μετά τις νίκες του Πανελληνίου– αποδείχθηκε ότι είναι δυνατόν μέσω του μπάσκετ, να αποδείξουμε ότι εκτός της Αρχαίας υπάρχει και η σύγχρονη αθλητική Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι ο καλύτερος τρόπος προβολής μιας χώρας, ενός έθνους στη διεθνή κοινωνία, είναι -σήμερα- ο αθλητισμός. Πολλά εκατομμύρια ανθρώπων γνωρίζουν την Φινλανδία από τους ακοντιστές και τον Νούρμι, την Τσεχοσλοβακία από τον Ζάτοπεκ, την Ουγγαρία από την ποδοσφαιρική της ομάδα και τα λοιπά».

 

Ο Πανελλήνιος σάρωνε στα διεθνή τουρνουά, οι Ευρωπαίοι έμεναν με το στόμα ανοιχτό από την απόδοση των «Ολυμπιονικών» και ο «Πατριάρχης» του Ελληνικού μπάσκετ υπογράμμιζε ότι ο αθλητισμός είναι ο καλύτερος πρεσβευτής κάθε χώρας. Αφού ανέφερε τα παραπάνω παραδείγματα όπου οι χώρες γίνονταν «διάσημες» λόγω του αθλητισμού, ο Φαίδωνας Ματθαίου στάθηκε στα λόγια των Ευρωπαίων για τον Πανελλήνιο.

 

«Γιατί και η Ελλάς να μη γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο για τον αθλητισμό της; Γιατί να επιτρέπουμε στους ξένους να εκφράζονται όπως ο Βέλγος αθλητικογράφος, ο οποίος μετά τις επιτυχίες του Πανελληνίου είπε: «Δε μπορούσα να φανταστώ ότι είναι δυνατόν κάποιος να είναι Έλληνας και σύγχρονος άνθρωπος». Το μπάσκετ συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για την προβολή της πραγματικής Ελλάδας στο εξωτερικό και την αποκατάσταση της προηγούμενης αντιλήψεως γι’ αυτήν»!

 

Μετά από 68 χρόνια τα λόγια του Φαίδωνα Ματθαίου εξακολουθούν να είναι ενδιαφέροντα αλλά κι επίκαιρα, παρότι το ελληνικό μπάσκετ έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο, έχει καταγράψει μεγάλες επιτυχίες και η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς ως υπερδύναμη στο άθλημα.

 

«Καθίσταται πλέον επιβεβλημένο καθήκον όπως η προσπάθεια ενίσχυσης και προβολής του Ελληνικού αθλητισμού και ειδικότερα του μπάσκετ, να λάβει μορφή σταυροφορίας εις την οποία θα λάβουν μέρος όλοι» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Φαίδωνας Ματθαίου. Ο οποίος είχε σημειώσει ότι δεν είναι δυνατόν να τα περιμένουμε όλα από το Κράτος αλλά «θα πρέπει να συντονιστούν οι προσπάθειες των υπόλοιπων παραγόντων και το όλο βάρος πέφτει στους ώμους της ατομικής πρωτοβουλίας για την περαιτέρω εξέλιξη του αθλήματος».

 

Ο Φαίδωνας Ματθαίου ζητούσε δράση και μάλιστα είχε προχωρήσει και στις απαραίτητες προτάσεις. Συνυπολογίστε ότι το μπάσκετ στην Ελλάδα βρισκόταν τότε σε «βρεφικό» στάδιο οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο μπροστά έβλεπε ο άνθρωπος.

 

«Συμμετοχή ελληνικών ομάδων αλλά και της Εθνικής μας σε πολλές διεθνείς συναντήσεις, οργάνωση στην Ελλάδα ανάλογων διεθνών εκδηλώσεων και πρόσληψη ξένου κι αποδεδειγμένης ικανότητας προπονητή, θα είναι η πρώτη απόδειξη της δυνατότητας να εξασφαλιστεί η εξέλιξη του αθλήματος» ήταν τα πρώτα που ανέφερε ο Ματθαίου, αλλά όχι και τα μόνα. Προσέξτε τη συνέχεια:

 

«Η προσπάθεια διάδοσης του αθλήματος μεταξύ της νεολαίας, η κατασκευή γηπέδων μπάσκετ μέσω της συνεργασίας με τους κυβερνητικούς παράγοντες που θα έχουν ήδη αφυπνιστεί, η ενίσχυση ηθικά και οικονομικά (εύρεση εργασίας σε εξελιγμένους ή εξελίξιμους παίκτες) των αθλητών. Πραγματικά απαιτείται αγώνας, αλλά εκείνο που κυρίως απαιτείται είναι η εργασία. Πολλοί παράγοντες θα είναι διατεθειμένοι να ενισχύσουν το άθλημα. Αρκεί να γίνει αντιληπτή η σπουδαιότητα της αθλητικής επιτυχίας. Το μπάσκετ είναι ικανό να αποβεί ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό. Ας εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Τι περιμένουμε;».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια