er

Η αθέατη πλευρά μιας πρόκρισης-Τα παρασκήνια από την πορεία της Εθνικής Γυναικών προς την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2023

 

Η Σοφία Βαλσάμη γράφει για το https://www.basket.gr/e-magazine της ΕΟΚ:

  

«Το ταξίδι που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021 είχε μόνο έναν στόχο… Την πρόκριση για την Εθνική Γυναικών στο Ευρωμπάσκετ 2023 κάτι το οποίο και έγινε, αποδεικνύοντας ότι δίκαια ανήκει στο κλαμπ των μεγάλων.

 

Ένα ταξίδι, μια πρόκριση, μια πορεία στα παρκέ που είχε εκπλήξεις, χαμόγελα, ακόμα και κάποιες παράξενες καταστάσεις που όμως είχαν αίσιο τέλος.

 

Από το Μάντσεστερ που έγινε η αρχή και μπήκαν οι βάσεις ως το Ταλίν της Εσθονίας όπου γράφτηκε ο επίλογος, η Εθνική Γυναικών διένυσε πολλά χιλιόμετρα που συνοδεύτηκαν από κάποια περιστατικά που όλοι έχουν να θυμούνται.

 

Σκηνικά που το καθένα είχε και τη δική του σημειολογία. Γεγονότα που αποδεικνύουν και ενισχύουν την έννοια της ομάδας. Αυτό άλλωστε είναι και η Εθνική Γυναικών… Μια ομάδα που έχουν μάθει να λειτουργούν όλοι μαζί προς το κοινό καλό.

 

Το… δέσιμο στο πούλμαν

 

Στο πρώτο παιχνίδι των προκριματικών η Εθνική Γυναικών εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία κέρδισε και την κίνηση στους δρόμους του Μάντσεστερ!

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Η Εθνική Γυναικών βάσει του προγράμματος που είχε καταρτιστεί επιβιβάστηκε στην ώρα της στο λεωφορείο για να μεταβεί στο γήπεδο… Ξεκίνησε κανονικά, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδρομής το μποτιλιάρισμα ήταν τεράστιο με το λεωφορείο να κινείται με μεγάλη δυσκολία. Η άφιξη στο γήπεδο με καθυστέρηση ήταν δεδομένη με τους ανθρώπους της ομάδας να ψάχνουν λύσεις ώστε να κερδίσουν χρόνο και οι παίκτριες να μπουν όσο γίνεται πιο έτοιμες στο παρκέ…

 

Άμεσα δόθηκε εντολή στον οδηγό όπου μπορεί να σταματήσει, με την φυσικοθεραπεύτρια της ομάδας να ανεβάζει από τον χώρο των αποσκευών στο πούλμαν την βαλίτσα με τα απαραίτητα για τις αθλήτριες πράγματα.

 

Η Λούση Ζουρνή άρχισε λοιπόν να «δένει» τους αστραγάλους σε καθεμία από τις παίκτριες μέσα στο λεωφορείο προκειμένου, όταν η ομάδα φτάσει στο γήπεδο, να μπει κατευθείαν για ζέσταμα… Έτσι και έγινε… Οι αθλήτριες της Εθνικής δεν φάνηκαν να επηρεάζονται από αυτή την… αναποδιά. Παρά την καθυστέρηση μπήκαν στο γήπεδο ανεπηρέαστες φτάνοντας στην νίκη που άνοιξε διάπλατα τον δρόμο της πρόκρισης…

 

Το ελληνικό μπλόκο στη φυσούνα του αεροπλάνου

 

Στο Μάντσεστερ ωστόσο παίχτηκε ένα ακόμα επεισόδιο που έμεινε χαραγμένο στην μνήμη όλων, με τα γεγονότα να εκτυλίσσονται αυτή τη φορά στο αεροδρόμιο.

 

Κατά τον έλεγχο των χειραποσκευών οι ελεγκτές σταμάτησαν κάποια μέλη της αποστολής και άρχισαν να τους ψάχνουν τα πράγματα. Η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα με συνέπεια το αεροπλάνο να είναι έτοιμο για αναχώρηση και κάποια άτομα ήταν ακόμη στον χώρο του ελέγχου.

 

Οσοι είχαν περάσει τον έλεγχο γνωρίζοντας τι συμβαίνει πίσω τους δεν έμπαιναν στο αεροπλάνο ενημερώνοντας το πλήρωμα ότι πρέπει να έρθουν και τα δύο τελευταία μέλη της ελληνικής αποστολής, η τιμ μάνατζερ Σοφία Κλιγκοπούλου και η φυσικοθεραπεύτρια Λούση Ζουρνή προκειμένου να μπουν όλοι στο αεροπλάνο.

 

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα με τις παίκτριες να βρίσκονται στην είσοδο της φυσούνας που συνέδεε το αεροδρόμιο με το αεροπλάνο και καμιά να μην μπαίνει μέσα αν δεν έρθει και το τελευταίο μέλος της αποστολής. Τελικά το πρόβλημα λύθηκε με τον έλεγχο, Κλιγκοπούλου και Ζουρνή επιβιβάστηκαν και το αεροπλάνο απογειώθηκε με μια μικρή καθυστέρηση.

 

Ελλάς ολέ, ολέ

 

Οι Έλληνες υπάρχουν παντού σε κάθε γωνία του πλανήτη. Τόσο στο Μάντσεστερ όσο και στη Λισαβόνα το ελληνικό στοιχείο ήταν εκεί δίπλα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που έδινε τον αγώνα του για την μεγάλη πρόκριση.

 

Έλληνες με σημαίες και συνθήματα ενίσχυσαν την προσπάθεια των αθλητριών της Εθνικής Γυναικών για την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ.

 

Η απόλυτη αποθέωση σε Ξάνθη και Ρόδο

 

Και στην Ελλάδα, από την άλλη, οι διεθνείς αθλήτριες κατάλαβαν και με το παραπάνω τι σημαίνει υποστήριξη. Τόσο στη Ξάνθη όσο και στη Ρόδο επικράτησε πανδαιμόνιο και κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των αγώνων. Οι φίλαθλοι, κυρίως νεαρής ηλικίας, δίχως υπερβολή, έκαναν κατάληψη του γηπέδου.

 

Οι αθλήτριες δεν προλάβαιναν να βγάζουν φωτογραφίες και να υπογράφουν αυτόγραφα… Στιγμές μοναδικής λατρείας με τις αθλήτριες να το απολαμβάνουν και με το παραπάνω και να μην χαλάνε χατίρι σε κανέναν.

 

Αυτός που όμως έκλεψε την παράσταση ήταν ένας μικρός θαυμαστής των παικτριών της Εθνικής Γυναικών στην Ξάνθη. Την παραμονή του αγώνα με την Πορτογαλία δεν έχασε στην ευκαιρία να μπει μέσα στο πούλμαν και να χαιρετήσει τις παίκτριες κρατώντας μάλιστα και το εισιτήριο του στο χέρι.

 

H magic back bag της Λούσης Ζουρνή

 

«Μαγική» τσάντα πλάτης φαίνεται πως έχει η φυσικοθεραπεύτρια της Εθνικής Γυναικών Λούση Ζουρνή. Εξαφανίστηκε δια μαγείας έχοντας μέσα πορτοφόλι, κάρτες, γυαλιά ηλίου και δίπλωμα οδήγησης όμως, για καλή της τύχη, το διαβατήριο ήταν στα χέρια της τιμ μάνατζερ Σοφίας Κλιγκοπούλου. Η τσάντα έκανε φτερά την ημέρα που η Εθνική Γυναικών έφτασε στη Λισαβόνα (8/2) με όλη την αποστολή να την ψάχνει.

 

Η «κινητοποίηση» ήταν μεγάλη, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα με τη Λούση, όμως να μην χάνει ποτέ το χαμόγελό της… Η τσάντα τελικά «ήρθε» μαζί με την πρόκριση, καθώς ήταν καταχωνιασμένη εκεί που δεν θα την έψαχνε κανείς… Η ευχάριστη ανακοίνωση έγινε στο πρωινό, λίγο, πριν η ομάδα αναχωρήσει από τη Λισαβόνα, με τα χαμόγελα να είναι πολλά!

 

Ταλέντα στη μουσική

 

Κρυφά ταλέντα έχει η Εθνική Γυναικών και όποτε δεν βάζουν τρίποντα και μοιράζουν ασίστ, έχουν τη μουσική στη ζωή της. Τόσο η Πηνελόπη Παυλοπούλου όσο και η Ελεάννα Χριστινάκη έχουν παρακολουθήσει για χρόνια μαθήματα πιάνου και δεν χάνουν την ευκαιρία… Μόλις λοιπόν η Πηνελόπη Παυλοπούλου στην Ξάνθη αντιλήφθηκε ότι στο ξενοδοχείο υπάρχει πιάνο δεν το σκέφτηκε και πολύ… Άρχισε να παίζει με όλο το ξενοδοχείο να γεμίζει από τις μελωδίες της!

 

Από τον ήλιο στα χιόνια και υπό το μηδέν

 

Από τη λιακάδα της Λισαβόνας η Εθνική Γυναικών βρέθηκε στο παγωμένο Ταλίν για τον τελευταίο αγώνα των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2013… Η ελληνική αποστολή έφτασε το βράδυ της Παρασκευής 10/02/2023 στο Ταλίν και την επόμενη μέρα ξύπνησε με την πόλη ντυμένη στα λευκά. Στη διάρκεια της νύχτας είχε προηγηθεί έντονη χιονόπτωση, ενώ το κρύο ήταν ιδιαίτερα έντονο. Οι αθλήτριες μάλιστα με μεγάλη προσοχή κατέβαιναν από το λεωφορείο για τις προπόνησες και τον αγώνα αφού όλα ήταν παγωμένα…

 

Παρουσίαση με παιδάκια

 

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τις αθλήτριες της Εθνικής Γυναικών στον αγώνα με την Εσθονία… Κατά την παρουσίαση των ομάδων οι διοργανωτές είχαν φροντίσει έτσι ώστε παιδάκια να συνοδεύουν κάθε αθλήτρια. Μόλις άκουγε κάποια το όνομά της έπαιρνε από το χέρι ένα παιδάκι και έμπαινε μέσα στο παρκέ!

 

Βιντεοκλήση από την Αμερική

 

Η Εθνική Γυναικών είναι μια οικογένεια και το αποδεικνύει κάθε στιγμή… Είναι μαζί ακόμα και αν κάποιες βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

 

Το βράδυ της Κυριακής μετά τον αγώνα με την Εσθονία έγινε μια μικρή γιορτή στο ξενοδοχείο για την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ. Εκεί έκανε μια βιντεοκλήση η Έλενα Μποσγανά, η οποία σπουδάζει στην Αμερική. Η χαρά όλων που την είδαν ήταν μεγάλη. Μίλησε με τις συμπαίκτριες της αλλά και με τον προπονητή Πέτρο Πρέκα και χάρηκε την πρόκριση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια