er

Ρετρό: Ο Άρης στο τουρνουά του Βιαρέτζιο το 1955

Ο Νίκος Μπουρλάκης, γράφει στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Ομοσπονδίας (e-magazine):

 

«Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 και σε ρεπορτάζ του αθλητικού Τύπου της εποχής, ανακαλύπτουμε διάφορα ενδιαφέροντα θέματα για το μπάσκετ με τα περισσότερα να αφορούν σε τουρνουά. Ένα απ’ αυτά μας κέντρισε την προσοχή περισσότερο απ’ όλα καθώς είχε να κάνει με τον Άρη που ετοιμαζόταν να πάρει μέρος σε μια μεγάλη διοργάνωση.

 

Με θυσίες, όμως. Δύσκολες εποχές, πολλά τα έξοδα αλλά και μεγάλο το μεράκι για το μπάσκετ κι ακόμα πιο έντονη η επιθυμία για συμμετοχή σε μεγάλες, διεθνείς διοργανώσεις!

 

Και οι παίκτες, όπως θα δείτε και στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, ήταν εκείνοι που ανέλαβαν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης που δεν ήταν και λίγα!

 

Γυρίζουμε το χρόνο πίσω, λοιπόν, και συναντούμε τον Άρη και τη συμμετοχή της ομάδας στο διεθνές τουρνουά του Βιαρέτζιο. Τότε δεν υπήρχαν ευρωπαϊκές διοργανώσεις και φυσικά τα μεγάλα διεθνή τουρνουά ήταν εκείνα που «άνοιγαν τους ορίζοντες» των ομάδων.

 

Παλαιότερα σας είχαμε αναφέρει τις επιτυχίες της «χρυσής ομάδας» του Πανελληνίου η οποία σάρωνε τα διεθνή τουρνουά που βέβαια είχαν το χαρακτήρα και τη δυναμική της σημερινής Euroleague. Στις 5 Ιανουαρίου του 1955 κι ενώ το ελληνικό μπάσκετ έχει γίνει γνωστό μέσω του Πανελληνίου, έφτασε η πρόσκληση στον Άρη για τη συμμετοχή της στο τουρνουά στην Ιταλία με αφορμή το καρναβάλι του Βιαρέτζιο.

 

Πρόκειται για ένα προάστιο της Πίζας όπου την περίοδο εκείνη διοργανωνόταν στην πόλη το μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ευρώπη. Σκέφτηκαν λοιπόν οι Ιταλοί να συνδυάσουν αυτή την ιστορία με ορισμένες δράσεις και μια απ’ αυτές ήταν ένα διεθνές τουρνουά μπάσκετ. Με εξαιρετική δυναμική.

 

Όπως είχε γίνει γνωστό, οι διοργανωτές θα αναλάμβαναν όλα τα έξοδα διαμονής της ελληνικής ομάδας στην Ιταλία, πλην εκείνων που αφορούσαν στη μετακίνηση. Κι εκεί ήταν το πρώτο πρόβλημα καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς ήταν «στας χιλίας νέας δραχμάς δι’ έκαστον παίκτην».

 

Πως θα λυνόταν αυτό το πρόβλημα; Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» (5/1/1955) οι ίδιοι οι παίκτες ανέλαβαν να καλύψουν το ποσό. Πως; Με τη διοργάνωση χοροεσπερίδας όπου υπολόγιζαν να διαθέσουν περίπου 500 εισιτήρια κι έτσι όλα τα έσοδα θα έφταναν για να καλύψουν το ποσό για τη μετακίνηση στην Ιταλία.

 

Ήταν τόσο μεγάλη η δίψα τους να παίξουν σε διεθνές τουρνουά ώστε ανέλαβαν να βρουν τους πόρους! Δεν υπάρχουν λόγια.

 

Τα αποτελέσματα ήταν θετικά και ενθουσίασαν τον κόσμο. Στις 13 Φεβρουαρίου, η εφημερίδα αναφέρει το ρεπορτάζ για την εξαιρετική παρουσία του Άρη. «Μετά τον Πανελλήνιο, το ελληνικό μπάσκετ ετιμήθη ιδιαιτέρως από την ομάδα του Άρεως Θεσσαλονίκης» είναι ο πρόλογος.

 

Όπως διαβάζουμε ο Άρης πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις στο Βιαρέτζιο ενώ με λίγη τύχη θα μπορούσε να καταλάβει ακόμα και την πρώτη θέση.

 

Ο Άρης βρέθηκε στον Β’ Όμιλο όπου και νίκησε την Σερβέτ (75-51) ενώ ηττήθηκε από τον Ερυθρό Αστέρα (74-62). Με βάση την προκήρυξη θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την πρώτη του Α’ Ομίλου, την ιταλική Βέλα ώστε να διεκδικήσει την είσοδο στον τελικό.

 

Μετά από εξαιρετική εμφάνιση η ομάδα της Θεσσαλονίκης επικράτησε 87-72 της Βέλα και αντιμετώπισε στον τελικό τον Ερυθρό Αστέρα. Η εμφάνιση του Άρη ήταν εξαιρετική, ο αγώνας ήταν αμφίρροπος αλλά οι Σέρβοι πήραν τη νίκη με 48-46 και κατέκτησαν την 1η θέση.

 

Η σύνθεση του Άρη στον τελικό: Ματθαίου 26, Πεταλίδης 7, Μακρής 6, Πεντζαρόπουλος 5, Πετράκης 2, Χατζηγιαννάκης.

 

Ο Φαίδωνας Ματθαίου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο τουρνουά με 129 πόντους σε 4 αγώνες (32,3 κατά μέσο όρο) ενώ δεύτερος ήταν ο Πιερατσίνι της Βέλα Βιαρέτζιο με 74 και τρίτος ο Τσούρσιτς του Ερυθρού Αστέρα με 71. Η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τους Πεντζαρόπουλο (58) και Χέινς των Ντέρμπι Λάιονς (55)». 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια