Τώρα αρχίζει το πιο όμορφο ταξίδι για το 3Χ3-Τα τουρνουά ανά την Ελλάδα και η αλματώδης άνοδος των εθνικών ομάδων στο ranking της FIBA

 

Η Αθηνά Πατρινού, γράφει στο 10ο τεύχος του e-magazine της Ομοσπονδίας:

 

«Από τα ανοιχτά γήπεδα, φτάσαμε στο 3X3. Ένα άθλημα ίδιο αλλά συνάμα με κάποιες αλλαγές που το κάνουν θεαματικό και συναρπαστικό. Ένα άθλημα που έφτασε από το 2020 να βρίσκεται στο καλεντάρι των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Το 3X3, άλλωστε, είναι από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα του μπάσκετ, καθώς κάθε πλατεία και κάθε δρόμος μπορεί να μετατραπεί σε γήπεδο προσφέροντας τη χαρά του παιχνιδιού.

 

Όλα ξεκίνησαν πριν από έξι μήνες όταν η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας έδωσε την απαραίτητη προσοχή στο 3Χ3, τόσο σε ομαδικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αρχικός στόχος είναι η αλλαγή της κουλτούρας, να πειστούν τόσο οι ομάδες όσο και τα παιδιά να δώσουν την ανάλογη βαρύτητα στο 3Χ3, ενώ στην πορεία να έρθουν και οι ανάλογες επιτυχίες.

 

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και με πολλή δουλειά, η ΕΟΚ οργάνωσε αγώνες αναγνωρισμένες τόσο από την ίδια όσο και υπό την αιγίδα της. Ο αρχικός φιλόδοξος σχεδιασμός μιλούσε για 50 διοργανώσεις, όμως η ανταπόκριση και η στήριξη που βρήκε το όλο εγχείρημα έφτασαν στις 60. Από τα μέσα Μαΐου αρκετές πόλεις σε όλη την Ελλάδα ανάμεσα τους και πολλές επαρχιακές, φιλοξένησαν και αγκάλιασαν το 3Χ3 με τη διαδρομή να ολοκληρώνεται με τον τελικό του 3Χ3 NATIONAL TOUR που διεξήχθη στην Αθήνα και στην πλατεία Συντάγματος από τις 23 έως 25 Σεπτεμβρίου.

 

46 ομάδες, οι οποίες κατέκτησαν τα NATIONAL TOUR ανά την Ελλάδα, διαγωνίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες (MEN U18, WOMEN U18, MEN +18, WOMEN +18), ενώ ανάμεσα σε αυτές βρέθηκαν ομάδες από τη Γερμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία. Μάλιστα οι δύο εξ αυτών, η Γερμανία και η Σερβία βρέθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης με τη δεύτερη, τη Moneyball 3Χ3, να επικρατεί με 13-12 και να κατακτά την κορυφή. Μία θέση άκρως σημαντική καθώς η πρωταθλήτρια ομάδα πήρε το εισιτήριο για το World Tour που πραγματοποιήθηκε αρχές Οκτωβρίου στο Παρίσι.

 

Οι αλλαγές και οι κινήσεις που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα στο κομμάτι του 3Χ3 δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τη FIBA, η οποία αποφάσισε να επιβραβεύσει την όλη προσπάθεια δίνοντας στην Ελλάδα ακόμα ένα εισιτήριο μέσα από το 3Χ3GR National Tour στο World Tour. Η Rising Stars, με τους Άρη Παραδεισά, Μάριο Δόξα και Παύλο Παπαμιχαήλ είναι λοιπόν η δεύτερη ομάδα που ταξίδεψε στο Παρίσι, ούσα πρώτη στην κατάταξη του 3Χ3GR National Tour. Η Rising Stars έχει πάρει μέρος σε πέντε τουρνουά και έχει κατακτήσει αυτά που έγιναν σε Φυλή, Ραφήνα και Ελληνικό.

 

Αυτά όσον αφορούν τα εγχώρια, γιατί μεγάλη προσοχή δόθηκε και στις εθνικές ομάδες. Τα ηνία δόθηκαν στον καλύτερο του είδους, έναν άνθρωπο απόλυτα αφοσιωμένο στο 3Χ3, τον Άτζελο Τσαγκαράκη, έχοντας στο πλευρό του τον Δημήτρη Δανιήλ.

 

Μέσα από τη διαδικασία των try outs δημιουργήθηκαν οι εθνικές μας ομάδες U17, U21, U23 (ανδρών και γυναικών) αλλά και η μεγάλη κατηγορία αυτή του Οpen. Ένα καλοκαίρι γεμάτο υποχρεώσεις για τις εθνικές ομάδες, με το Βουκουρέστι να αποτελεί την πιο σημαντική στιγμή καθώς η U23 κατέκτησε την κορυφή του 4ου stop, νικώντας στον τελικό την Ιταλία με 21-15.

 

Κορυφαία εξίσου στιγμή ήταν το Ευρωπαϊκό Κύπελλο 3Χ3 U17, το οποίο φιλοξενήθηκε στις αρχές Σεπτέμβρη στην Αθήνα και την Πλατεία Νερού. Μία διοργάνωση που κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ από αυτή δεν έλειπαν οι εκπλήξεις και τα events, όπως ο αγώνας επίδειξης από την ομάδα των Special Olympics.

 

Μπορεί το ταξίδι να ήταν μακρύ και οι επιτυχίες να μην ήταν πολλές, όμως μπήκαν οι βάσεις, έγινε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά και το μέλλον φαντάζει πιο αισιόδοξο.

 

Δεν είναι λίγο να αναλογιστεί κανείς αυτό που πέτυχαν μέσα σε λίγους μήνες οι εθνικές ομάδες, αφού η ανοδική τους πορεία αποτυπώθηκε και στο ranking της FIBA.

 

Συγκεκριμένα, οι άνδρες U23 από την 31η θέση που βρίσκονταν σκαρφάλωσαν στην 15η, η αντίστοιχη των γυναικών από την 34η στην 16η, ενώ σε αυτή του combinded από την 32η στην 17η! Στην κατηγορία Open, οι άνδρες ανέβηκαν σχεδόν 20 θέσεις καθώς από την 48η έφτασαν στην 27η, όπως και οι γυναίκες που από την 42η θέση βρίσκονται στην 21η, ενώ τέλος στην combinded από την 45η στην 24η!

 

 

Επίτευγμα σημαντικό καθώς οι 20 πρώτες ομάδες της παγκόσμιας κατάταξης προκρίνονται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ υπάρχει περιορισμός 10 χωρών ανά ζώνη.

 

Μόλις μέσα σε λίγους μήνες και με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας οι εθνικές μας ομάδες έδειξαν πως το 3Χ3 αξίζει της προσοχής αφού είναι ένα άθλημα που μας ταιριάζει. Η συμμετοχή άλλωστε της εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024 είναι ένα από τους στόχους για τους οποίους θα παλέψει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια