er

Τσακίρης: «Τεράστια διάθεση ανάπτυξης σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες»

 

Ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, Ιωάννης Τσακίρης, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Ανάπτυξέ το» με την Αθηνά Πατρινού. Αναλυτικά είπε:

 

Για τις επισκέψεις του αναπτυξιακού προγράμματος στα νησιά:

 

«Εμείς κάναμε τις επισκέψεις και πρωταρχικός στόχος ήταν να δούμε ποια τμήματα έχει το κάθε σωματείο, δηλαδή αν είναι αγόρια, μίνι, παίδες και τα λοιπά. Αφού καταγράψαμε τι τμήμα έχει το κάθε σωματείο, είδαμε τα παιδιά, κυρίως ξεκινώντας από αυτά του 2006, γιατί ήταν η ηλικία που είχε μείνει λίγο πίσω λόγω κορωνοϊού. Στη 2η επίσκεψη είδαμε τα παιδιά του 2007 και του 2008».

 

Για τον αριθμό των σωματείων στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες που ασχολούνται με το αναπτυξιακό:

 

«Φτιάξαμε τη βάση δεδομένων επισκεπτόμενοι όλα τα σωματεία. Τα Δωδεκάνησα αριθμούν 23 ομάδες όπου όλες έχουν αναπτυξιακά τμήματα και οι Κυκλάδες αριθμούν 11 που ασχολούνται όλες με το αναπτυξιακό. Μιλάμε δηλαδή για 34 σωματεία όπου ασχολούνται ενεργά με τα αναπτυξιακά».

 

Για τα προβλήματα που έχει αυτό το πρόγραμμα και τα θετικά:

 

«Περάσαμε περίπου μία διετία που τα προβλήματα μάς βγάλανε εκτός από τους ρυθμούς μας. Η ομοσπονδία δείχνει διάθεση να βρίσκεται κοντά στα σωματεία και τα παιδιά και από την αρχή ο πρόεδρος μάς το τονίζει αυτό σε κάθε συνάντηση που κάνουμε. Βλέπετε ότι τα σωματεία έχουν απαλλαγεί απ’ οτιδήποτε πλήρωναν σχετικά με γιατρούς γυμναστές και τα λοιπά. Το δύσκολο σε εμάς είναι οι μετακινήσεις, διότι οι ενώσεις σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, λόγω της δυσκολίας στις μετακινήσεις, αναγκάστηκαν να χωρίσουν σε Βόρεια και Νότια συγκροτήματα τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, έτσι ώστε τα σωματεία να μπορούν να μετακινούνται ευκολότερα και να μην επιβαρύνονται τόσο με τα έξοδα. Αυτό δημιουργεί άλλα προβλήματα. Απ’ τη μία το θετικό είναι ότι εξοικονομούν χρήματα, αλλά στα αρνητικά χάνουν παιχνίδια, χάνουν ανταγωνιστικά πρωταθλήματα και περιορίζονται σε πολύ λίγα παιχνίδια, με πρωταθλήματα που διαρκούν πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

 

Για τον στόχο του αναπτυξιακού προγράμματος:

 

«Ο στόχος είναι η εξέλιξη των παιδιών. Από Δεκέμβρη μέχρι και αρχές Μαρτίου κάναμε 3 κλιμάκια. Δύο κλιμάκια με τα παιδιά του 2006 και του 2007 και 1 με αυτά του 2007 και του 08. Είδαμε αρκετά παιδιά, καλέσαμε τα επίλεκτα παιδιά, αλλά η ουσία είναι ότι έχουν μικρή αγωνιστική περίοδο και δεν έχουν ανταγωνιστικά παιχνίδια. Όταν χωρίζονται σε Βόρειο και Νότιο συγκρότημα, αναγκάζονται να παίξουν παιχνίδια εύκολα, που δεν έχουν καμία ουσία για τα παιδιά που θέλουν να εξελιχθούν, με αποτέλεσμα να χάνουν τη γρηγορότερη βελτίωσή τους. Αν βρίσκαμε μια λύση με το ακτοπλοϊκό και τα σωματεία παίζανε ενιαία πρωταθλήματα, θα ήταν ό,τι καλύτερο για τη εξέλιξη των παιδιών και των σωματείων των ίδιων».

 

Για την αγωνιστική κατάσταση των παιδιών που έχουν δει:

 

«Ενθουσιάστηκα πολύ. Το κομμάτι των Δωδεκανήσων το ήξερα, των Κυκλάδων όχι και τόσο καλά. Είδα μια θέληση απ’ όλους να δουλέψουν στα τμήματα υποδομής και να προσφέρουν, είδα παιδιά που θέλουν να βελτιωθούν και τους παράγοντες ν’ αγαπάνε το μπάσκετ. Εδώ χρειάζεται μια στήριξη. Πήγα πρόσφατα στο Final-4 των εφήβων στη Σύρο, ενθουσιάστηκα και το μετέφερα και στον Κώστα Τσαρτσαρή και στους υπόλοιπους σε συνάντηση που κάναμε, καθώς περίμενα το επίπεδο να ήταν λίγο πιο χαμηλό. Υπάρχουν αξιόλογα παιδιά, οπότε η δουλειά μας είναι να αξιοποιήσουμε τα παιδιά και να τους δώσουμε ώθηση μαζί με τα σωματεία για να μπορέσουν να εξελιχθούν»

 

Για τα τρία κλιμάκια που δημιούργησαν:

 

«Το 1ο κλιμάκιο στη Ρόδο έγινε στις 22 Δεκέμβρη και στις 23. Καλέσαμε παιδιά του 2006 και του 2007. Το επίπεδο ήταν πάρα πολύ καλό. Είχαμε ψηλά παιδιά κυρίως απ’ τη Ρόδο αλλά και πολύ καλό επίπεδο περιφερειακών στην Κω. Το 2ο κλιμάκιο έγινε τέλη Ιανουαρίου με τα ίδια παιδιά και στο 3ο κλιμάκιο κάναμε του 2007 και του 2008».

 

Για το τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα:

 

«Να μπορούμε να έχουμε τα παιδιά κάτω απ’ την επίβλεψή μας. Θα επισκεφτούμε άλλη μια φορά αυτά τα σωματεία, γιατί ο σκοπός είναι να είμαστε κοντά στους προπονητές και στα σωματεία. Εμείς είμαστε βοηθητικοί. Τα παιδιά δουλεύουν καθημερινά με τους προπονητές τους και άμα μπορούμε οργανωτικά να τους βοηθήσουμε για να οργανωθούν καλύτερα, θα είμαστε αρωγοί σε αυτό. Θα προσπαθήσουμε να γίνουν κάποιοι αγώνες μεταξύ των περιφερειών, ούτως ώστε να βγουν καλύτερα συμπεράσματα και να δουν τα παιδιά το επίπεδό τους και τι έχουν ν’ ανταγωνιστούν».

 

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία εκεί:

 

«Το κύριο πρόβλημα είναι η απουσία ενιαίων πρωταθλημάτων και το ακτοπλοϊκό. Το 2ο μεγάλο πρόβλημα στα νησιά είναι τα κλειστά γυμναστήρια. Στα Δωδεκάνησα, η Κως έχει 1 γυμναστήριο και πολλές ομάδες. Η Κάλυμνος έχει 1 γυμναστήριο που είναι ακατάλληλο. Η Πάτμος δεν έχει κλειστό. Η Ρόδος έχει σωματεία που κάνουν ακόμη προπονήσεις στα ανοιχτά γήπεδα. Στις Κυκλάδες, η Νάξος έχει 1 κλειστό. Η Άνδρος δεν έχει γήπεδο. Η Πάρος έχει 1 κλειστό στη Μάρπησσα, η οποία είναι 17 χιλιόμετρα έξω απ’ την Πάρο. Αυτά είναι σημαντικά προβλήματα για την εξέλιξη των παιδιών».

 

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων:

 

«Όπως προανέφερα ο πρόεδρος έχει απαλλάξει τα σωματεία από αρκετά οικονομικά θέματα. Αν υπάρξουν κάποιες συνεργασίες ή συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες για φθηνά εισιτήρια σε μετακινήσεις και ταυτόχρονα κάποιες φθηνές διανυκτερεύσεις, αυτό θα είναι το ιδανικότερο για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα και να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια