Ο πατήρ, ο υιός, η κόρη και το… αντίπαλο καλάθι-Ο «μπόμπερ» της δεκαετίας του ΄90, Ηλίας Χαντζής, βλέπει πλέον τα παιδιά του, Κωνσταντίνο και Έλενα, να διαπρέπουν στο παρκέ

Ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ διαχρονικά στο μπάσκετ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ήταν ο Ηλίας Χαντζής, ένας «μπόμπερ» των γηπέδων, ιδίως τη δεκαετία του ’90, σε περιόδους που ένας παίκτης μπορούσε να επηρεάσει στον απόλυτο βαθμό την εξέλιξη ενός αγώνα.

 

Και ο Ηλίας ήταν ένας απ’ αυτούς, καθότι 9 φορές πρώτος σκόρερ της Α’ ΕΣΚΑΣΕ με τη φανέλα του ΓΑΣ Άμφισσας, στον οποίο αγωνίστηκε από το 1987-2001, αλλά και στους τρεις πρώτους σκόρερ της Γ’ Εθνικής, τη μοναδική σεζόν που η ομάδα της Φωκίδας (1995-96) αγωνίστηκε στις Εθνικές κατηγορίες, έχοντας σε 24 αγώνες 543 πόντους με μ.ο. 22,6!

 

Ο Ηλίας Χαντζής μεταπήδησε το 2001 στο Σχηματάρι, κερδίζοντας με τον Ερμή τον τίτλο του 2002 και την άνοδο στη Γ’ Εθνική, επίσης πρώτος σκόρερ της κατηγορίας!

 

Τα χρόνια όμως πέρασαν, ο Ηλίας μετά από μια σειρά ετών ως παίκτης του Ερμή Σχηματαρίου και εκ των κορυφαίων σκόρερ αποσύρθηκε από την αγωνιστική δράση, αλλά φρόντισε να αφήσει διάδοχη κατάσταση, αφού πρώτα μετεγκαταστάθηκε οριστικά στο Σχηματάρι, δημιουργώντας στην πορεία των χρόνων τον Πρωτέα, στον οποίο και είναι μέχρι σήμερα προπονητής.

 

Και επειδή το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει, δεν θα μπορούσε να μην μας απασχολήσει μπασκετικά για τα επόμενα χρόνια το όνομα Χαντζής, αν και στην προκειμένη περίπτωση το δέντρο του Ηλία το… παράκανε, καθότι καρποφόρησε εις διπλούν!

 

Ο Κωνσταντίνος και η Έλενα με το γονίδιο του σκόρερ, αγωνίζονται σε πρώτο πλάνο εδώ και λίγα χρόνια, διατηρώντας το όνομα Χαντζής στο προσκήνιο του τοπικού μπάσκετ, σε μια σχέση που εκτός από οικογενειακή, είναι παράλληλα σχέση μεταξύ ενός προπονητή που έχει τη χαρά να προπονεί τα παιδιά του και να τα κατευθύνει πλέον από την άκρη του πάγκου! Κάπως έτσι, το Νο7 εξακολουθεί να έχει την τιμητική του, καθότι το αγαπημένο νούμερο τόσο του Ηλία, αλλά και των παιδιών του και αθλητών παράλληλα στον Πρωτέα Σχηματαρίου, Έλενας και Κωνσταντίνου!

 

«Η Έλενα έχει έμφυτο το χάρισμα του σκόρερ»

 

Η Έλενα είναι γεννημένη το 2005 και στα 17 της έχει καταφέρει να αναδειχθεί ήδη με την ομάδα της πρωταθλήτρια στην κατηγορία Γυναικών, αλλά και σε εκείνες των Κορασίδων και Παγκορασίδων, έχοντας παντού πρωταγωνιστικό ρόλο! Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2019, όταν στα μπαράζ για άνοδο στην Α2 Γυναικών, πέτυχε 22 πόντους απέναντι στη Χίο, παρότι η ηλικία της ήταν για την κατηγορία Παγκορασίδων, καθότι τότε ήταν μόλις 14 ετών! Πρώτη σκόρερ σε όλες τις κατηγορίες που έχει αγωνιστεί, καλύτερη κορασίδα της ΕΣΚΑΣΕ, όπως ψηφίστηκε το 2020 στην εκδήλωση των Stereabasket Awards, έχει προλάβει να παίξει σε 6 τελικούς και ας είναι μόλις 17 ετών!

 

Όπως λέει ο πατέρας-προπονητής, Ηλίας Χαντζής: «Η Έλενα έχει έμφυτο το χάρισμα του σκόρερ. Πάνω απ’ όλα όμως, έχει έρωτα με το μπάσκετ. Ακολουθεί τον Πρωτέα σε όλα τα τμήματα του, είναι μαζί μας γιατί το θέλει εκείνη, σε όλους τους αγώνες παίδων, εφήβων, ανδρών, εντός και εκτός έδρας. Δεν της το επιβάλλει κανείς, θα μπορούσε να ήταν σε μια καφετέρια με τις φίλες της ή να παίζει με τα χιόνια, αλλά δεν το κάνει. Θέλει και είναι πάντα κοντά στο μπάσκετ».

 

«Ο Κωνσταντίνος κάνει περισσότερα πράγματα πάνω στο παρκέ»

 

Ο Κωνσταντίνος, είναι γεννημένος το 2006, παίζοντας και αυτός μπάσκετ από την πρώτη δημοτικού! Έχει ήδη προλάβει να αγωνιστεί σε όλα τα τμήματα της ομάδας του, καθώς εκτός από εκείνα των παμπαίδων και παίδων, με τα οποία μάλιστα κατέκτησε και τα αντίστοιχα τοπικά πρωταθλήματα, αγωνίζεται φέτος κατά μέσο όρο κάτι περισσότερο από 20’ με τον Πρωτέα στο πρωτάθλημα ανδρών της Α’ ΕΣΚΑΣΕ, παρότι μόλις 16 ετών!

 

Σε σχέση με την αδερφή του ο Κωνσταντίνος κάνει περισσότερα πράγματα πάνω στο παρκέ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σκοράρει κιόλας. Ο Ηλίας Χαντζής σκιαγραφεί τον Κωνσταντίνο λέγοντας: «Έχει δουλέψει πολύ μέσα στο γήπεδο, αυτό που βγάζει πάνω στο παρκέ είναι περισσότερο θέμα δουλειάς παρά ταλέντου. Θα σκοράρει, αλλά όταν του ζητηθεί, όπως φέτος στο αντρικό, θα παίξει 20’-25’ και θα πάρει 2-3 προσπάθειες σε όλο τον αγώνα χωρίς να τον πειράξει, έχοντας άλλες προτεραιότητες».

 

Για την… ιδιαίτερη σχέση που έχουν με το αντίπαλο καλάθι και πώς αντιλαμβάνονται και ξεχωρίζουν τη σχέση προπονητή-παίκτη και γονέα-παιδιού, ο Ηλίας Χαντζής αναφέρει: «Το σκοράρισμα είναι ένα μέρος του παιχνιδιού, δεν σημαίνει τίποτα αν δεν είσαι καλός και στα υπόλοιπα. Το μπάσκετ έχει αλλάξει. Στη δική μου εποχή, ένας σκόρερ μπορούσε να επιβιώσει μόνο με αυτό, τώρα όχι. Η Έλενα, σε ένα γυναικείο μπάσκετ με ελάχιστους αγώνες σε τοπικό επίπεδο, έχει περισσότερο έμφυτο το σκοράρισμα. Αντίθετα, ο Κωνσταντίνος έχει δουλέψει πολύ περισσότερο, έχει αποκτήσει συγκεκριμένες ικανότητες περισσότερο μέσα από τη δουλειά παρά ως κάτι έμφυτο. Οι σχέσεις μας μέσα στο γήπεδο είναι όπως ακριβώς πρέπει να είναι μεταξύ ενός προπονητή και παίκτη.

 

Φεύγοντας από το σπίτι για το γήπεδο, ‘’κλειδώνουμε’’ μέσα τα οικογενειακά μας αισθήματα και ξεκινάμε τη δουλειά έχοντας διακριτούς ρόλους και πάνω απ’ όλα σεβασμό.

 

Έχει βοηθήσει πολύ τα παιδιά το γεγονός ότι μεγάλωσαν μέσα στο μπάσκετ, μέσα στα γυμναστήρια. Έχουν δει και έχουν ζήσει ευτυχισμένες στιγμές αλλά και απογοητεύσεις. Έχουν πανηγυρίσει μεγάλες επιτυχίες αλλά έχει τύχει να είναι μπροστά και σε δύσκολες καταστάσεις. Θυμάμαι τον Κωνσταντίνο μικρό, να είναι παρών σε ένα τοπικό αγώνα με επεισόδια. Από τότε, όταν τύχαινε σε γήπεδο με εντάσεις, πήδαγε τα κάγκελα για να φύγει. Μεγαλώνουμε μαζί με το μπάσκετ και αυτό είναι το ιδανικότερο».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια