Με καινοτομίες η σεζόν 2024-25 και στόχο την εκπαίδευση στο τουρνουά αγοριών U14

 

Το τουρνουά αγοριών U14 επιστρέφει και είναι έτοιμο να δώσει το χώρο και κυρίως την προσοχή σε μια νέα γενιά αθλητών. Η σεζόν 2024-25 θα αρχίσει τον Οκτώβριο και το τουρνουά θα ταξιδέψει σε όλη τη χώρα με τη συνδρομή Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

 

Η εκπαίδευση των νέων αθλητών, των διαιτητών, των κριτών αλλά και των προπονητών και παραγόντων πάνω στις κατευθύνσεις του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΕΟΚ, όπως αυτές περιγράφονται στο νέο Playbook είναι ο βασικός στόχος. Δεν είναι όμως και ο μοναδικός.

 

Στο πλαίσιο του τουρνουά θα εφαρμοστούν νέοι πιλοτικοί κανονισμοί. Σκοπός είναι να αυξηθεί η ταχύτητα του παιχνιδιού, να βελτιωθεί η συγκέντρωση στο επιθετικό και στο αμυντικό κομμάτι, αλλά και η γρήγορη σκέψη και λήψη αποφάσεων. Οι κανόνες αυτοί είναι οι εξής:

 

Επαναφορά μπάλας χωρίς διαιτητή.

 

Μέγιστος επιτρεπτός χρόνος επίθεσης 19’’, από τα οποία 5’’ για πέρασμα της κεντρικής γραμμής και μετά 14’’ για ολοκλήρωση της επίθεσης.

 

Μετά από καλάθι ή αμυντικό ριμπάουντ ή μετά από κλέψιμο / λάθος αντιπάλων που θα γίνει στο αμυντικό μισό γήπεδο, εάν η ομάδα που θα αποκτήσει κατοχή σκοράρει σε 5’’ ή λιγότερο, τότε προστίθεται 1 επιπλέον πόντος στο καλάθι που σημειώθηκε (δίποντο ή τρίποντο).

 

Αμυντικό 3’’ violation μέσα στην ρακέτα

 

Κανονισμός 1+1(+1) στις βολές

 

Παράλληλα, βαρύτητα θα δοθεί στην εκπαίδευση των προπονητών με online σεμινάρια για την προπονητική κατεύθυνση η οποία θα πρέπει να ακολουθείται. Ταυτόχρονα θα γίνεται προσεκτική παρακολούθηση των αγώνων από τους προπονητές και επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΕΟΚ. Σκοπός είναι η ανατροφοδότηση των σωματείων και των εμπλεκομένων προπονητών αναφορικά με τον τρόπο παιχνιδιού και την εξέλιξη των αθλητών μέσα από αυτό.

 

Εξίσου σημαντικά θα είναι και τα αποτελέσματα και συμπεράσματα από τους αγώνες του τουρνουά, αλλά και την πιλοτική εφαρμογή των κανονισμών. Θα γίνει αξιολόγηση της επίδρασής τους στο ίδιο το παιχνίδι, αλλά και στην εξέλιξη των αθλητών, προκειμένου να διευρυνθεί η χρήση τους και σε άλλες αναπτυξιακές ηλικίες και τουρνουά από το νέο έτος.

 

Η επόμενη γενιά αθλητών είναι εδώ και είναι έτοιμη να κάνει τα πρώτα της βήματα πάνω σε σωστές βάσεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια