er

Λιόλιος: «Βασικός στόχος της ΕΟΚ η βιώσιμη ανάπτυξη»-Φωτορεπορτάζ και όλη η εκδήλωση για το πρόγραμμα Στρατηγικής Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης παρουσίασε το πρόγραμμα Στρατηγικής Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας.

 

Χαιρετισμοί

 

Μάξιμος Σενετάκης (Υφυπουργός Ανάπτυξης): «Βρίσκομαι εδώ για να ενημερωθώ για το πώς ο αθλητισμός μπαίνει στην καθημερινότητά μας. Θέλω να συγχαρώ την ΕΟΚ για το κοινωνικό της πρόγραμμα, αλλά και τον τρόπο που συμβάλει στην αποκέντρωση με διοργανώσεις που διεξάγονται στην περιφέρεια».

 

Εμμανουήλ Κολυμπάδης (Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής): «Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση όταν βρίσκομαι ανάμεσα στους ανθρώπους του χώρου της καλαθοσφαίρισης. Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο της ΕΟΚ και όλη τη διοίκηση για την πρωτοβουλία, η οποία αναδεικνύει και τον ρόλο των αθλητικών ομοσπονδιών στη χώρα μας. Εύχομαι καλή επιτυχία, κουράγιο και δύναμη, είμαι βέβαιος πως το άθλημα έχει στέρεες βάσεις και θα καταφέρει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο αυτό που οι αθλητικές ομοσπονδίες έχουν ταχθεί να προσφέρουν».

 

Ομιλητές

 

Ευάγγελος Λιόλιος (Πρόεδρος ΕΟΚ): «Είμαι πολύ χαρούμενος που στην ομοσπονδία έχουμε ανθρώπους με όραμα. Οι άνθρωποι είναι η περιουσία για να υλοποιήσουμε όσα οραματιζόμαστε. Πριν μερικά χρόνια ερχόμενος στην ομοσπονδία, ένα από τα πράγματα που θέλαμε να φτιάξουμε αλλά ίσως το πιο σημαντικό που μπορούμε να αφήσουμε ως παρακαταθήκη, είναι το τμήμα της Εταιρικής και Κοινωνικής Ευθύνης. Το 2015 ο ΟΗΕ έβαλε 17 στόχους βιώσιμους ανάπτυξης για να τους κατακτήσουμε ως το 2030. Ως σήμερα 82% των εθνικών επιχειρήσεων εντάσσονται σε αυτόν τον στόχο, είναι ένα παγκόσμιο κίνημα για τη ζωή μας. Για το περιβάλλον, την ισότητα, την εκπαίδευση, την αντιμετώπιση της φτώχειας… Ομοσπονδία χωρίς σωματεία, συλλόγους και αθλητές δεν υπάρχει, είναι ο συνδετικός κρίκος. Η ομοσπονδία έχει αυτή τη στιγμή 850-870 σωματεία, κυψέλες, που το καθένα έχει τη δική του δομή, αλλά και 75.000 αθλητές που παίζουν μπάσκετ καθημερινά και γύρω στα 50.000 παιδιά στις ακαδημίες, αλλά και ένα σύνολο ανθρώπων που πλαισιώνουν όλους αυτούς. Προπονητές, διαιτητές, παράγοντες, φιλάθλους… Πριν δυόμισι χρόνια οραματιστήκαμε αυτό το τμήμα. Ο αθλητισμός δεν είναι μια νίκη ή μια ήττα. Το παιδί πηγαίνει στον αθλητισμό για να πάρει αξίες και αρχές, για να καταλάβει τι σημαίνει σεβασμός και ομαδικότητα. Ειδικά στις μέρες μας, που η βία είναι παντού. Ο αθλητισμός είναι η απάντηση στα πάντα».

 

«Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο στόχος. Οι 125.000 που ασχολούνται με το μπάσκετ καθημερινά έχουν στο μυαλό τους τον χώρο που αθλούνται, όμως το μπάσκετ πρέπει να βγει στην κοινωνία. Να βγει έξω από τα γήπεδα, σε κάθε δομή που στηρίζει τις κοινωνικές δράσεις. Να καταλάβουν όλοι πως το μπάσκετ δεν είναι να παίζω με τους φίλους μου, αλλά να βγω έξω με τους φίλους μου και να βοηθήσω την κοινωνία. Υπήρχε ένα σωματείο στη Νέα Υόρκη, που δεν μάζευε πολλούς φιλάθλους. Μαζεύτηκαν σε μια αίθουσα και αποφάσισαν ανά δυάδες οι παίκτες να βγουν έξω, να βρουν μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Μίλησαν μαζί τους και όταν έμαθαν ποιοι υπάρχουν γύρω τους, ρώτησαν τι ανάγκες έχουν και τις κατέγραψαν. Αξιολόγησαν τη δράση του καθενός και βγήκαν έξω στα μαγαζιά, για να ζητήσουν βοήθεια γι’ αυτούς τους οργανισμούς. Όλες οι επιχειρήσεις εντυπωσιάστηκαν που οι αθλητές ζητούσαν χρήματα όχι για τον εαυτό τους, αλλά για τους άλλους και την επόμενη χρονιά όλο το γήπεδο ήταν γεμάτο. Τα παιδιά κατάλαβαν τι σημαίνει αθλητισμός. Δεν τους πείραζε η νίκη ή η ήττα, γιατί κατάλαβαν τι σημαίνει κοινωνία. Αυτό είναι αθλητισμός. Μπορούμε να το πετύχουμε; Ναι!».

 

«Από την επόμενη χρονιά, 3.000 τμήματα παιδιών που παίζουν μπάσκετ, αγόρια και κορίτσια, όπου αθλούνται γύρω στις 45.000 παιδιά, θα βγουν στην κοινωνία. Στις 11 από τις 17 δράσεις που έχουμε επιλέξει, μία φορά το χρόνο θα βγαίνουν έξω από το γήπεδο και θα καταλάβουν τι σημαίνει κοινωνία και αθλητισμός. Το πρόβλημα του περιβάλλοντος δεν είναι των άλλων, είναι δικό μας. Το παιδί θέλει πράξεις, όχι λόγια και εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε πράξεις. Είναι ευθύνη όλων μας στον αθλητισμό. Κάθε παράγοντα, προπονητή, οικογένειας… Αυτό για μας είναι το βασικό τμήμα της ομοσπονδίας, αυτό που θα αφήσουμε πίσω μας. Σας θέλουμε συμμέτοχους, γιατί μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Οι 125.000 μπορούν να κάνουν τα πάντα. Αυτό δεν είναι για την ομοσπονδία, για εμάς, αλλά είναι για εσάς. Οτιδήποτε σχεδιάσουμε, θέλουμε την έμπρακτη βοήθεια όλων σας για να έχουμε αποτελέσματα. Είμαι σίγουρος πως η γενιά που έρχεται είναι καλύτερη από τη δική μας, αλλά θέλει προστασία και έμπρακτα παραδείγματα».

 

Χαμάν Νιάνγκ (Πρόεδρος FIBA Foundation): «Εκ μέρους της FIBA, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τα συγχαρητήρια στην ΕΟΚ για τη φανταστική πρωτοβουλία. Ο καλός μου φίλος, κ. Λιόλιος, και οι συνεργάτες του έχουν βάλει την κοινωνική ευθύνη στο επίκεντρο του προγράμματος της ομοσπονδίας. Είμαστε χαρούμενοι για τη συνεργασία με την ΕΟΚ. Πιστεύουμε στη δύναμη του μπάσκετ για να έχει κοινωνική επίδραση παγκοσμίως. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά».

 

Ζαχαρίας Σταγάκης (Επικεφαλής Τμήματος Εταιρικής και Κοινωνικής Ευθύνης ΕΟΚ): «Είναι σημαντικό να χαίρουμε της εμπιστοσύνης της διοίκησης της ομοσπονδίας. Όραμά μας είναι να γίνει το μπάσκετ μια από τις αποδοτικότερες πλατφόρμες κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε την μπασκετική κοινότητα ως προς αυτή την κατεύθυνση. Σεβασμός, συνεργασία, εθελοντισμός, οικολογία, καινοτομία, υπευθυνότητα και λογοδοσία είναι οι κατευθυντήριες γραμμές μας. Το τμήμα ΕΚΕ ιδρύθηκε το 2022 και γινόμαστε η πρώτη ομοσπονδία μπάσκετ στην Ευρώπη με τμήμα και στρατηγική ΕΚΕ, ως Youth Leader σε επίπεδο FIBA. Η δράση μας γίνεται με συγκεκριμένες πλατφόρμες κοινωνικής και περιβαλλοντικής πρακτικής. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ώστε με τη βοήθειά σας να βοηθηθεί η κοινωνία. Συμπερίληψη-ισότητα, υγεία-ευημερία, δικαιώματα ανθρώπου και παιδιού, αλλά και δράση για το περιβάλλον είναι οι τέσσερις πυλώνες για μας. Κάθε μια θα ενταχθεί σε τέσσερα πεδία δράσης: την ομοσπονδία, τις διοργανώσεις, το οικοσύστημα του μπάσκετ και την κοινωνία των πολιτών. Η προσέγγισή μας δεν είναι να επιβάλλουμε δράσεις από τα σωματεία, αλλά να τους δώσουμε όλα τα κίνητρα και τους μηχανισμούς για να γίνουν συμπαίκτες μας. Θα παρέχουμε κίνητρα και επιβραβεύσεις για όσους αγκαλιάσουν αυτό το πλαίσιο. Ευελπιστούμε πως μέσα από όλο αυτό θα βάλουμε ένα λιθαράκι για να κάνουμε λίγο καλύτερο τον κόσμο μέσα από τον αθλητισμό, όπως έχει πει και ο Νέλσον Μαντέλα».

 

Δρ. Γκασάν Χαλίλ (Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα): «Θα ήθελα να συγχαρώ την ΕΟΚ για τη νέα στρατηγική της. Είναι εντυπωσιακό ότι περιλαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των παιδιών στο επίκεντρο των δράσεων. Στη UNICEF είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι για τη συνεργασία με την ΕΟΚ, με την ηγεσία του κ. Λιόλιου. Κάθε παιδί στην Ελλάδα πρέπει να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα και να προστατεύεται από τη βία. Ευχόμαστε να συνεχιστεί αυτή η εξαιρετική συνεργασία με την ΕΟΚ».

 

Ιωάννης Κωνσταντόπουλος (Σύμβουλος Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας ΕΟΚ): «Περισσότεροι από 300 οργανισμοί έχουν βάλει την υπογραφή τους στο κανονιστικό πλαίσιο του ΟΗΕ. Ανάμεσά τους είναι τεράστιοι οργανισμοί όπως το ΝΒΑ και η FIBA. Κάθε χρόνο θα μετράμε τους ρύπους που προέρχονται από τη λειτουργία της ομοσπονδίας, με τη δέσμευση πως μέχρι το 2030 θα έχουν μειωθεί κατά 50%. Και ελπίζουμε να τους μηδενίσει στη συνέχεια. Η ΕΟΚ είναι η πρώτη ομοσπονδία που συμμετέχει στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ για το κλίμα. Είναι επίσης ο πρώτος αθλητικός οργανισμός που μετρά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και που εκπονεί την πρώτη στρατηγική Εταιρικής και Κοινωνικής Ευθύνης σε όλη την Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 2022 έγιναν οι πρώτες δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της FIBA. Δεν μιλάμε θεωρητικά, αλλά για συγκεκριμένες δράσεις, όπως την ανακύκλωση απορριμμάτων, που θα μετρηθούν με συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης.

 

Τζίνα Κυριαζοπούλου (Στέλεχος Τμήματος Εταιρικής και Κοινωνικής Ευθύνης ΕΟΚ): «Ήδη έχουν υλοποιηθεί 35 δράσεις και έχουμε συνεργαστεί με 29 φορείς. Η πρώτη μας δράση, τον Ιούνιο του 2022, ήταν το ‘Do basketball, no drugs’, στη Λάρισα. Η καμπάνια ‘Check your balls’ που έγινε στο Ευρωπαϊκό U20 βραβεύτηκε, ενώ στο Aegean Acropolis το 2023 κάναμε τους αγώνες πιο προσβάσιμους για άτομα με πρόβλημα όρασης. Στο Προολυμπιακό Τουρνουά (2-7 Ιουλίου) θα υπάρξουν ανάλογες δράσεις. Θα φιλοξενηθούν πάνω από 80.000 θεατές στο ΣΕΦ, ενώ οι τηλεθεατές παγκοσμίως θα είναι πάνω από 700 εκατομμύρια. Η FIBA θέτει περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια βιωσιμότητας και το τμήμα CSR της ΕΟΚ σχεδιάζει και υλοποιεί. Οι προτάσεις δράσης για το Προολυμπιακό Τουρνουά κινούνται σε τρεις άξονες, το περιβάλλον, τα ζώα και την κοινωνία. Οι περιβαλλοντικές δράσεις έχουν τρεις άξονες, διαχείριση απορριμμάτων, εξοικονόμηση ενέργειας και μέτρηση και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Οι φιλοζωικές δράσεις περιλαμβάνουν ημέρες υιοθεσίας και σίτιση και στέγαση αδέσποτων ζώων. Στο πεδίο της κοινωνίας το πλάνο περιλαμβάνει δύο δράσεις, τα ενημερωτικά περίπτερα επιστημονικών φορέων και την κοινωνική κερκίδα, με τη φιλοξενία παιδιών από διάφορες κοινωνικές δομές ή άτομα με αναπηρίες. Αντίστοιχες δράσεις σχεδιάζουμε στο Ευρωπαϊκό U16 στο Ηράκλειο τον προσεχή Αύγουστο και στο Ευρωμπάσκετ Γυναικών το 2025. Θα γίνουν πολλές ενέργειες με επίκεντρο τη γυναίκα που θα κορυφωθούν στη διοργάνωση».

 

*Μετά το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, όπου ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις, ιδέες και προτάσεις.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια