Σιαρές: «Να βοηθήσουμε τα σωματεία και τους προπονητές»

Ο υπεύθυνος του μίνι μπάσκετ, Θοδωρής Σιαρές, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» με τον Αργύρη Παγαρτάνη. Αναλυτικά είπε:

 

Για το στόχο τους στο μίνι μπάσκετ:

 

«Στοχεύουμε στο να ξεκινήσουμε από πολύ χαμηλά, από πολύ μικρές ηλικίες, και βοηθώντας τα σωματεία ν’ αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, αλλά και μέσα απ’ την ποσοτικοποίηση από μικρή ηλικία των παιδιών στις ακαδημίες θα μπορέσουμε να μεγαλώσουμε τη «δεξαμενή» απ’ την οποία θα στελεχωθούν οι Εθνικές ομάδες αργότερα».

 

Για τα περισσότερα παιχνίδια των παιδιών:

 

«Είναι σημαντικό και τα παιδιά το θέλουν πάρα πολύ. Φυσικά οι αγώνες είναι το επιστέγασμα όλης της προσπάθειάς τους και μέσα απ’ τις προπονήσεις. Το σημαντικότερο είναι να τους φέρουμε με μια σωστή μεθοδολογία στους αγώνες και όχι απλά να παίζουν. Τώρα πλέον με την παγκοσμιοποίηση και το ίντερνετ μπορείς ανά πάσα στιγμή να δεις τι γίνεται στην άλλη άκρη του κόσμου. Άρα υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση, καλύτερη επιμόρφωση και είναι σημαντικό να επιμορφώνονται και οι προπονητές πάνω σ’ αυτές τις ηλικίες, γιατί, για ‘μένα, αυτές είναι οι πιο σημαντικές ηλικίες. Αυτή είναι η βάση, όχι το παιδικό και το εφηβικό».

 

Για τον ειδικό εξοπλισμό (χαμηλές μπασκέτες, μικρότερες μπάλες κτλ):

 

«Κάναμε κάποια πιλοτικά τουρνουά πέρυσι με μικρές μπασκέτες και μικρό ταμπλό και παρατηρήσαμε ότι ξένιζε λίγο τα παιδάκια, γιατί ήταν μεγάλο το γήπεδο και μικρό το ταμπλό. Τώρα έχουμε φτιάξει αντίστοιχες μπασκέτες με κανονικό ταμπλό, για να μην τους ξενίζει και οπότε να τους δώσουμε ένα κίνητρο παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε ότι η μεθοδολογία και μηχανική του σουτ, αποκτώντας καλές συνήθειες και με τις μικρότερες μπάλες στα παιδιά θα μπορέσουν να εξοικειωθούν καλύτερα και να κρατήσουν αυτές τις συνήθειες, ώστε να μπορέσουν να τις μεταφέρουν διαδοχικά σε κάθε ηλικία που περνούν αυξομειώνοντας τη μπάλα και το ύψος του καλαθιού».

 

Για τους κανόνες στο μίνι μπάσκετ:

 

«Κάθε Ένωση είχε τους δικούς της κανόνες, έβγαζε τις δικές της προκηρύξεις. Σε μερικές Ενώσεις υπήρχαν και ονομασίες κοινές, οι οποίες είχαν διαφορετικές ηλικίες. Όταν ξεκινήσαμε πέρυσι, το πρώτο πράγμα που είπαμε με τον Κώστα Τσαρτσαρή και τον Νίκο Σταυρόπουλο ήταν ότι πρέπει να υπάρξει κάτι ενιαίο, αλλιώς δε μπορούμε να συζητάμε για ανάπτυξη. Έπρεπε να βάλουμε κάποιους κανόνες απ’ την Ομοσπονδία, τους οποίες θα πρέπει να τους ακολουθήσουν οι Ενώσεις και τα σωματεία, ώστε να βρισκόμαστε στον ίδιο δρόμο».

 

Για το διεθνές σεμινάριο 22-23 Οκτωβρίου και τους προπονητές στην Ελλάδα:

 

«Στα σεμινάρια αυτά στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου και στη Θεσσαλονίκη στις 23 Οκτωβρίου θα μιλήσουν και Ιταλοί προπονητές, που θεωρούνται γκουρού του μίνι μπάσκετ. Η Ιταλία, άλλωστε, έχει οργανώσει το μίνι μπάσκετ ήδη από το 1965. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά δεν είμαστε και στις καλύτερες οικονομικές συγκυρίες. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε βάλει σκοπό να το παλέψουμε με νύχια και με δόντια, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα σωματεία. Οι προπονητές θέλουν να μάθουν, αυτό μας έχουν δείξει. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους προπονητές, γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός προπονητών πανελληνίως που ασχολείται με τις μικρές ηλικίες, αλλά δεν έχει δίπλωμα. Πρέπει να πάμε εμείς εκεί και να τους επιμορφώσουμε με οποιονδήποτε τρόπο».

 

Για το αν υπάρχει κάποια σκέψη για κάποιο Πανελλήνιο τουρνουά στα μίνι:

 

«Οι Ισπανοί που το δουλεύουν πάνω από 30 χρόνια το μίνι μπάσκετ, κάνουμε πρωτάθλημα της χώρας, αλλά και τουρνουά σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες. Εκεί είναι λίγο διαφορετική δομή του κράτους, όπως έτσι είναι και στη Γερμανία. Είναι μια σκέψη, όχι όμως στο εγγύς μέλλον. Το βασικότερο για ‘μας είναι ότι βλέπουμε γονείς να πλακώνονται για τα σκορ στην εξέδρα, όπως και προπονητές που δέχονται πίεση απ’ τη διοίκηση για να κερδίσουν ένα παιχνίδι σ’ αυτές τις ηλικίες κι αυτό μάς προβληματίζει πάρα πολύ. Θέλουμε ν’ αποσυμφορήσουμε λίγο όλο αυτό, να τους δώσουμε το χρόνο να συνειδητοποιήσουν ότι ο αθλητισμός στο αναπτυξιακό κομμάτι του είναι υγεία, είμαστε όλοι φίλοι και τα παιδιά κάνουν καινούργιους φίλους και δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Είναι σημαντικό για ‘μας να μπορέσουμε να μπούμε σε τέτοιες δράσεις, ώστε να ενημερώσουμε τους γονείς αρχικά, να βγάλουμε το σκορ απ’ αυτές τις ηλικίες και όταν έρθει η ώρα να το επαναφέρουμε με κάποιους συγκεκριμένους κανόνες, σ’ ένα διαφορετικό πλαίσιο απ’ αυτό που υπήρχε».

 

Για τα ειδικά φύλλα αγώνος στα παιχνίδια των μίνι:

 

«Στο μίνι που δεν έχει σκορ, το ειδικό φύλλο αγώνος χρησιμοποιείται μόνο για την αναγραφή των αθλητών. Έχουμε και κάποια κουτάκια που σημειώνουμε τους MVP, οι οποίοι MVP δίνονται απ’ τον αντίπαλο προπονητή, δηλαδή δύο παιδιά που θεωρεί ότι ξεχώρισαν απ’ την αντίπαλη ομάδα τα γράφουμε στο φύλλο αγώνος. Αυτό δεν πάει στα σωματεία, δεν είναι το κλασσικό φύλλο αγώνος, φέτος θα ‘ναι Α4 και μόλις συμπληρωθεί θα στέλνεται στην Ένωση. Αντίστοιχα, στα «Γαλανόλευκα Αστέρια U13» είναι πάλι ειδικό φύλλο αγώνος, όπου εκεί γράφονται πόντοι ανά 8λεπτο, αλλά μηδενίζονται μετά από κάθε περίοδο».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια