er

Βαβέτσης: «Εχει εκπονηθεί επιστημονικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη των παιδιών»

 

Ο κλινικός εργοφυσιολόγος και συνεργάτης του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ, Γιώργος Βαβέτσης, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Ανάπτυξέ το» με την Αθηνά Πατρινού. Αναλυτικά είπε:

 

«Προς το παρόν στην ομοσπονδία στο καινούργιο κομμάτι της ανάπτυξης ο στόχος είναι να θέσουμε σε αρχή τις σωστές βάσεις για την ανάπτυξη των μικρών ηλικιών. Με τα νέα δεδομένα, πρέπει να βρούμε και να κάνουμε έναν ακριβή καθορισμό των αναγκών των φυσικών ικανοτήτων των επίλεκτων αθλητών από όλη την Ελλάδα.

 

Το 2ο κομμάτι είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε μια μακροπρόθεσμη και έγκυρη δέσμη δοκιμασίας, να τοποθετήσουμε δηλαδή στη σειρά δοκιμασίες οι οποίες θα είναι αξιόπιστες για την αξιολόγηση, αλλά και να μας δώσουν όλες τις μεταβλητές ώστε να πάρουμε μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ικανοτήτων των παιδιών.

 

Τα παιδιά ήδη έχουν «υποστεί» αυτές τις διαδικασίες και έχουν πάρει ανάλογα με το επίπεδό τους σαφής προπονητικές και επιστημονικές οδηγίες και κατευθύνσεις και σαφώς στόχος μας είναι οι μετρήσεις να επαναληφθούν, να έχουμε μια χρονολογική σειρά αυτών των μετρήσεων, για να δούμε πώς καθορίζονται τα στοιχεία που μελετάμε και να δούμε σε βάθος χρόνου τι λείπει από τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να τα γλυτώσουμε και να τα φέρουμε σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση.

 

Επίσης, δίνουμε βάση στο να τυποποιήσουμε αυτές τις μετρήσεις, έτσι ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε τα δεδομένα και τις μεταβλητές που θέσαμε εξ αρχής χρονολογικά. Όλα αυτά τα κρατάμε σε μια βάση δεδομένων, την οποία προσπαθούμε να την υλοποιήσουμε για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των παιδιών.

 

Εμείς επιλέγουμε τις κατάλληλες διαδικασίες μέτρησης για την αξιολόγηση, με σκοπό να δούμε ποια είναι η τωρινή κατάσταση των κορυφαίων αθλητών της κάθε ηλικίας, να δούμε τις καθοριστικές παραμέτρους και αν χρειαστούν κάποιες ειδικότητες γιατρών ή ψυχολογική υποστήριξη. Μέσα απ’ αυτό μπορούμε να δούμε ποια είναι η δύναμη, η αντοχή, η επιδεξιότητα και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά αυτών των αθλητών.

 

Έχουμε προχωρήσει σε μια καταγραφή, βάση δεδομένων, η οποία βασίζεται σε ορισμένους πυλώνες, στην ορθοσωμία, την αξιολόγηση βασικών ικανοτήτων, το πόσο μπορούν να δεχθούν επιβαρύνσεις τα νέα παιδιά και το μόνιτορινγκ. Επίσης, υπάρχει και κάτι άλλο. Για παράδειγμα, μια συνεχής κυφωτική κατάσταση, έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να μπει στη διαδικασία των λανθασμένων μοτίβων κίνησης. Έτσι, θα προσπαθήσει ο προπονητής να δείξει στον αθλητή τη σωστή εκτέλεση μια άσκησης και αυτός δε θα μπορεί να την ακολουθήσει. Δε θα φταίει ο προπονητής σε αυτό, απλά το παιδί θα έχει δημιουργήσει μυϊκές ανισορροπίες και λανθασμένα μοτίβα κίνησης. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε το σφάλμα του προπονητή.

 

Χρειάζεται εξειδικευμένη προπόνηση για να λειτουργήσει σωστά μια ομάδα. Εμείς δίνουμε το κατάλληλο συνταγολόγιο άσκησης σε κάθε παιδί. Η συνύπαρξη όλων αυτών, μαζί με το ιατρικό επιτελείο, κάτω από μια «ιατρική ομπρέλα», θα δώσει την ασφάλιση στα παιδιά και θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο γι’ αυτά τα παιδιά. Θέλουμε να δούμε ποια είναι η σωστή θέση και στάση του σώματος με την κατάλληλη ενδυνάμωση. Κοιτάμε πάντα μια ομοιόμορφη ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος των παιδιών. Επιλέξαμε να κάνουμε κάποιες στατικές και δυναμικές αξιολογήσεις, έτσι ώστε να πάρουμε πληροφορίες και μέσα από ένα ειδικό λογισμικό πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε μπορούμε να αναλύσουμε τα δεδομένα, για να πάρουμε όσα περισσότερα στοιχεία γίνεται για την άρθρωση του αθλητή. Έχουμε κάνει αξιολογήσεις πάνω από 30 παιδιά της under 16 και τα αποτελέσματα που έχουμε είναι πάνω από τον μέσο όρο, κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον. Είμαι πολύ ευχαριστημένος, γιατί αν δώσεις στα παιδιά αυτά τα κατάλληλα εφόδια, θα μπορέσουμε να έχουμε και τα κατάλληλα αποτελέσματα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια