Τι δήλωσαν Πιτίνο, Σλούκας και Ενέ στη συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα της Εθνικής Ανδρών με την Τουρκία για το Προολυμπιακό τουρνουά-Παπαγιάννης: «Ο κόουτς ήξερε που να χτυπήσουμε»-Γιαννόπουλος: «Πρώτα να το ζήσω και μετά θα το πανηγυρίσω»-Λαρεντζάκης: «Πιστεύουμε στην ομάδα και στους εαυτούς μας»

 

Ο Ρικ Πιτίνο, ο Κώστας Σλούκας και ο Ορχούν Ενέ μίλησαν στη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της αναμέτρησης. Δείτε τα όσα είπαν:

 

Ρικ Πιτίνο (προπονητής, Ελλάδα): «Νιώθουμε υπέροχα. Είναι ένα αστείο που λέει η ομάδα στα ελληνικά πίσω από την πλάτη μου ‘ότι ο Σλούκας είναι καλό παιδί’, ενώ ο Λαρεντζάκης είναι καλός σουτέρ και ο Καλάθης καλός πασέρ. Σήμερα ο Σλούκας έδειξε γιατί είναι σπουδαίος παίκτης.

 

Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν νευρικοί, το έχω δει να γίνεται πολλές φορές. Τους είπα πως θα πάρουμε το προβάδισμα, αλλά να μην χαλαρώσουν. Δεν ξέρω αν το πίστεψαν όλοι, αλλά τα καταφέραμε. Είμαι περήφανος για τον Κώστα, για τον Παπαγιάννη και όλα τα παιδιά. Είχαμε τόσες απουσίες τις τελευταίες μέρες.

 

Εγώ ήθελα να έχουμε μια ομάδα που όχι απαραίτητα έχει το περισσότερο ταλέντο. Ήθελα να έχουμε την καλύτερη χημεία, είτε παίξουν οκτώ λεπτά, είτε τριάντα. Δεν είμαι Έλληνας, αλλά νιώθω τέτοιος. Σήμερα δείξαμε χαρακτήρα. Τίποτα δεν πήγαινε καλά, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο βάλαμε 54 πόντους. Ήξερα ότι ο Καλάθης θα επιστρέψει στο παιχνίδι, όπως κι εμείς. Δεν περίμενα να κερδίσουμε με τέτοια διαφορά, αλλά ήμουν σίγουρος πως θα γυρίσουμε στο παιχνίδι. Του είπα ‘μη σκέφτεσαι το σουτ, πάρτο’. Όποτε το σκέφτεται, αστοχεί.

 

Ο Παπαγιάννης κυριάρχησε για μας, έπαιξε φοβερή άμυνα και σε αλλαγές, πήρε ριμπάουντ, έπαιξε καταπληκτικά. Είπα στα παιδιά πολλές φορές πως ήμουν περήφανος να δουλέψω σε τόσες ομάδες, αλλά είναι τιμή μου να προπονήσω αυτούς τους παίκτες. Ο Καλάθης μού είπε πως ο Καναδάς ισοφάρισε και πήγε το ματς στην παράταση. Περίμενα πως ο Καναδάς θα κερδίσει, αλλά η Τσεχία κατάφερε να κάνει κάτι σπάνιο κι αυτό δείχνει τον χαρακτήρα των αντιπάλων μας. Έχουμε λίγες ώρες προετοιμασίας, θα κάνουμε προπόνηση τα μεσάνυχτα (σ.σ. γέλια) και θα είμαστε έτοιμοι».

 

Σλούκας (παίκτης, Ελλάδα): «Είμαστε εδώ που θέλαμε, απέχουμε ένα βήμα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά αυτό δεν είναι αιτία να μην είμαστε ταπεινοί εν όψει του αγώνα με μια πολύ καλή ομάδα και απέναντι σε έναν καλό μου φίλο, τον Βέσελι. Σήμερα ήμασταν νευρικοί, ξέραμε πως δεν είναι καλύτεροι από μας. Έχουν καλούς παίκτες, αλλά εμείς είμαστε πραγματικά καλή ομάδα.

 

Βρήκαμε καλύτερα σουτ και στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν στο +30. Είμαι πολύ περήφανος για την ομάδα, αλλά έχουμε έναν ακόμη αγώνα. Ο κόουτς πάντα μας λέει να έχουμε αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στο μπάσκετ, να έχεις σιγουριά στον εαυτό σου. Σίγουρα υπάρχει πίεση, αλλά ακολουθήσαμε το πλάνο, παίξαμε καλή άμυνα, πήραμε σωστές αποφάσεις και κερδίσαμε μια καλή ομάδα με 20. Αυτό δεν έγινε τυχαία.

 

Ο Παπαγιάννης είναι από τους κορυφαίους σέντερ στην Ευρώπη. Έχει δουλέψει πολύ στο σώμα του, είναι φοβερός αθλητής πλέον, είναι έξυπνος κι όταν είναι στο παρκέ νιώθω ασφάλεια. Μπορεί να παίξει άμυνα, να μαρκάρει κοντύτερους και αποτελεί δύναμη για την ομάδα μας.

 

Είμαστε καλοί φίλοι με τον Βέσελι και είναι από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Είναι καλή ομάδα, με παίκτες που παίζουν μαζί πολλά χρόνια. Δεν περίμενα να κερδίσουν το φαβορί, που ήταν η πιο ταλαντούχα ομάδα. Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε δυσκολία και για πόλεμο».

 

Ορχούν Ενέ (προπονητής, Τουρκία): «Ήταν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι. Η αρχή για μας ήταν τελείως διαφορετική από την κατάληξη. Αρχίσαμε πολύ καλά, παίξαμε έξυπνα, πήραμε μια διαφορά, αλλά αντιμετωπίσαμε πρόβλημα στην αντιμετώπιση της πίεσης. Αντί να κλείσουμε το ημίχρονο με διαφορά 15 πόντων, πήγαμε στα αποδυτήρια με μόλις +7. Μετά κάναμε κάποια λάθη και το μομέντουμ άλλαξε στο παιχνίδι. Δεν αντιδράσαμε ψύχραιμα και χάσαμε.

 

Κάναμε δυόμισι καλά παιχνίδια εδώ, αλλά αυτό δεν αρκεί για να πας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι δύο ομάδες δεν έχουν μεγάλη διαφορά, αλλά δεν είχαμε πολλές μέρες προετοιμασίας και είχαμε αρκετά νέα πρόσωπα. Η Ελλάδα έχει δύο σπουδαίους γκαρντ που διαχειρίστηκαν σωστά το παιχνίδι. Πρέπει να δούμε τα λάθη μας, να πάρουμε αυτή την εμπειρία και να τη χρησιμοποιήσουμε για το μέλλον ώστε να είμαστε καλύτεροι απέναντι σε ομάδες τέτοιου επιπέδου».

 

Παπαγιάννης: «Ο κόουτς ήξερε που να χτυπήσουμε»

 

Ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Εθνικής Ανδρών στη νίκη επί της Τουρκίας. Ανήμερα στα γενέθλιά του είχε 14 πόντους με 6/6 δίποντα και 13 ριμπάουντ σε 29’59” και βοήθησε την ελληνική ομάδα να φτάσει στον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά, όπου θα αντιμετωπίσει την Τσεχία. Λίγο μετά το τέλος του αγώνα τόνισε:

 

«Δεν μπήκαμε καλά στο παιχνίδι. Πήραμε όμως μια καλή διαφορά στο δεύτερο ημίχρονο. Η Τουρκία επέστρεψε στο παιχνίδι, αλλά εμείς διορθώσαμε τα λάθη μας. Ο κόουτς ήξερε που να χτυπήσουμε και στο ημίχρονο του αγώνα μας είχε δώσει αυτοπεποίθηση και κίνητρο. Γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι, κάνει αυτή τη δουλειά κοντά 40 χρόνια και ήξερε τι να κάνουμε για να γυρίσουμε το παιχνίδι. Είδαμε πολύ σε βίντεο την Τουρκία, έχουν πολύ καλούς παίκτες και κάναμε καλή δουλειά στην αντιμετώπισή τους.

 

Νικήσαμε και πάμε στον τελικό αύριο. Η Τσεχία θα είναι καλά προετοιμασμένη, θα έρθει να παίξει επιθετικά σε επίθεση και άμυνα. Εμείς θα είμαστε προετοιμασμένοι για να πάρουμε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι μια τεράστια τιμή».

 

Γιαννόπουλος: «Πρώτα να το ζήσω και μετά θα το πανηγυρίσω»

 

Η ερώτηση του Ρικ Πιτίνο προς τον Χάρη Γιαννόπουλο μπαίνοντας η αποστολή της Εθνικής Ανδρών στο ξενοδοχείο μετά τη νίκη επί της Τουρκίας στον ημιτελικό, τον αιφνιδίασε. «Χάρη, ξέρεις γιατί σε άφησα μέσα όταν δεν είχες ρυθμό στο σουτ»; Ο Γιαννόπουλος απάντησε ακαριαία το «όχι» και στο βλέμμα του ήταν εμφανές το ενδιαφέρον για να μάθει την απάντηση. «Θα σου πω και δεν ξέρω αν σου το λένε συχνά οι προπονητές στην καριέρα σου. Επειδή έπαιζες εκπληκτική άμυνα. Το είπα και στους συνεργάτες μου εκείνη την ώρα, το πίστευα».

 

Με… αμυντικό παράσημο από το πουθενά λοιπόν, ο Γιαννόπουλος γυρίζει σελίδα εν όψει του μεγάλου τελικού με την Τσεχία για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.

 

Δεν είναι άδικο να μη μπορείς να πανηγυρίσεις μια τόσο μεγάλη νίκη, αφού σε λίγες ώρες παίζετε τον μεγάλο στόχο;

 

« Οχι. Γιατί δεν θα έπρεπε να χαρούμε τόσο πολύ μια νίκη με την οποία δεν καταφέραμε τίποτα. Εντάξει, καταφέραμε, περάσαμε στον τελικό, σίγουρα είναι σημαντική αλλά εννοώ ότι δεν εκπληρώσαμε το στόχο μας. Εχουμε μπροστά μας μια μεγάλη μάχη και θα έχουμε όλο το χρόνο να πανηγυρίσουμε από αύριο, όταν πάρουμε με το καλό την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες».

 

Πέρα από τον σαφή στόχο αυτής της ομάδας, την πρόκριση, νιώθατε ερχόμενοι εδώ ότι είχατε και κάποια πράγματα να αποδείξετε; Δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι πολλοί είχαν εκφράσει επιφυλάξεις.

 

« Ναι, οκ, ακούστηκαν πάρα πολλά, ίσως και καλοπροαίρετα, αλλά δε νομίζω ότι δώσαμε και πάρα πολύ σημασία σε όλα αυτά. Δε νομίζω ότι επέδρασαν στην ομάδα, ότι λειτούργησαν είτε θετικά είτε αρνητικά, θα έλεγα ότι μπήκαν από το ένα αυτί και βγήκαν από το άλλο».

 

Βλέπουμε μια ομάδα σε αυτά τα τρία ματς που δίνει την εντύπωση ότι όλοι νιώθετε πρωταγωνιστές. Εχει το ρόλο του αυτό στη συνολική εικόνα και στο μέχρι τώρα αποτέλεσμα;

 

«Ναι, εννοείται. Είμαστε όλοι μια γροθιά και κάθε βράδυ, πραγματικά κάθε βράδυ όμως, πετάγεται και κάποιος άλλος και βάζει το λιθαράκι του στο δρόμο για την επίτευξη του στόχου και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί μέχρι το τέλος».

 

Βγαίνει προς τα έξω ότι η ομάδα παίζει καλά, όμορφα και δεύτερον ότι περνάτε καλά. Ισχύουν και τα δύο και τόσο έντονα όσο φαίνεται και σχολιάζεται;

 

« Ναι, περνάμε πάρα πολύ καλά και ευχαριστιόμαστε όλοι. Είναι κλασικό και κλισέ, αλλά ναι, ισχύει ότι είμαστε παρέα και βγαίνει προς τα έξω. Κάθε μέρα έχει αυτό το κλίμα η Εθνική που είχε και στα παράθυρα. Ετσι είμαστε, τόσο ενωμένοι και με τόσο καλό κλίμα όσο σε αυτή την ομάδα των παραθύρων».

 

Πιστεύεις ότι τις ώρες πριν τον μεγάλο τελικό θα σκεφτείς έντονα ότι έχεις φτάσει τόσο κοντά στο απόλυτο όνειρο της αθλητικής καριέρας, τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες;

 

« Οχι. Οταν φτάσω θα το σκεφτώ, αλλά επειδή δεν έχω φτάσει ακόμα δεν θα το σκεφτώ. Κανείς δε θυμάται μετά αυτόν που ήρθε δεύτερος σε ένα Προολυμπιακό τουρνουά, όλοι θυμούνται αυτόν που πήγε στους Ολυμπιακούς αγώνες και αυτό θέλω να πετύχουμε με την ομάδα».

 

Αναφέρθηκες πριν στην ομάδα των παραθύρων. Εδώ είναι η μισή 12άδα. Τελικά… κάτι αξίζει και αυτή η ομάδα που έχει φέρει δύο πολύ σημαντικές προκρίσεις στο ελληνικό μπάσκετ; Είναι μια σαφής απάντηση περί δυναμικής, αξίας και εν τέλει της σημασίας αυτής της ομάδας;

 

« Ναι ξεκάθαρα. Οσο κι αν λείπουν κάποια παιδιά από την Εθνική τα οποία όντως αφήνουν ένα τεράστιο κενό το οποίο έχουμε κληθεί να το καλύψουμε νομίζω ότι οι πρωταγωνιστές και όλα τα παιδιά που είναι εδώ απέδειξαν και με το παραπάνω ότι όλοι άξιζαν να είναι εδώ και δεν θα έπρεπε κανείς να μείνει πίσω ή να έχει υποβαθμιστεί».

 

Εισπράττετε την χαρά που έχει νιώσει ο κόσμος, οι φίλαθλοι με την εικόνα αυτής της ομάδας πέρα φυσικά και από αυτή την αποτελεσμάτων;

 

«Δεν ξέρω, ειλικρινά είναι περίπου ένας μήνας που απέχω τελείως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχω κλείσει τα πάντα για να μένω συγκεντρωμένος στη δουλειά. Τα είχα… βαρεθεί και δεν έχω μεγάλη επαφή».

 

Κλείνοντας, για Τσεχία, οι πρώτες σκέψεις;

 

«Τσεχία…. Ε, η πρώτη σκέψη είναι η μπίρα! Λοιπόν, στα σοβαρά τώρα, κατ’ αρχάς εγώ δεν ασπαζόμουν τη γνώμη περί φαβορί Καναδά, εγώ νομίζω ότι και οι τέσσερις ομάδες που φτάσαμε στα ημιτελικά είχαμε το μερίδιό μας στο ρόλο του φαβορί. Η Τσεχία είναι μια ομάδα που έχει πολύ έμπειρους παίκτες, το ίδιος και η Τουρκία και ο Καναδάς έχει τους ΝΒΑερς με ένα άλλο στιλ, αλλά νομίζω και οι τέσσερις θα μπορούσαμε να το πάμε μέχρι τέλος. Δεν έχουμε κάνει την ανάλυση της Τσεχίας, έχουμε δει λίγο τα ματς, νομίζω ότι πάμε για μάχη και ελπίζω… σαν τη σημερινή».

 

Λαρεντζάκης: «Πιστεύουμε στην ομάδα και στους εαυτούς μας»

 

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είχε καθοριστική συμβολή σε μία ακόμα νίκη της Εθνικής, αυτήν επί της Τουρκίας στον ημιτελικό του Προολυμπιακού τουρνουά του Καναδά. Η FIBA τον έχει πια… μόνιμο θαμώνα στις συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών που ζητάει μετά τα ματς, αλλά ο «Λάρι» έσπευσε να μοιράσει τα εύσημα.

 

«Τη μια νύχτα βγαίνει ο ένας, το άλλο παιχνίδι ο άλλος γι’ αυτό είμαστε ομάδα και γι’ αυτό προχωράμε. Ολοι έχουν ταλέντο, όλοι έχουν εμπειρία μα πάνω απ’ όλα όλοι δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, το 100% γι’ αυτή την ομάδα. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους τους συμπαίκτες μου γιατί έκαναν εξαιρετική δουλειά και πλέον πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τον μεγάλο τελικό και τον μεγάλο στόχο να πάμε στους Ολυμπιακούς αγώνες.

 

Η χαρά μου είναι μεγάλη για το αποτέλεσμα, αλλά και για τον χαρακτήρα που δείξαμε. Αρχίσαμε άσχημα το παιχνίδι, νευρικά, αλλά μετά επιστρέψαμε για τα καλά, δείξαμε συγκέντρωση και προσήλωση και τώρα πανηγυρίζουμε.

 

Ο κόουτς έχει τεράστια εμπειρία και ξέρει πώς να μας μιλήσει. Μας είπε στο ημίχρονο να παίξουμε καλύτερη άμυνα, να έχουμε συγκέντρωση, να μη βιαστούμε και κυρίως να μην αγχωθούμε. Μας είπε τον τρόπο για να επιστρέψουμε, εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε και ήρθε η νίκη.

 

Το μπάσκετ έτσι είναι, όποιος παίζει καλά, προχωράει, δεν υπάρχουν νικητές από πριν. Η δική μας ομάδα δεν τα παράτησε ποτέ. Πιστεύουμε στους εαυτούς μας, πιστεύουμε στην ομάδα, γι’ αυτό παίζουμε έτσι και το ίδιο θα κάνουμε και στο πολύ σημαντικό τελευταίο παιχνίδι το οποίο θέλουμε πάρα πολύ».

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια