Καφαντάρη στο agapotobasket.gr : «Nα γίνουμε ένα δυνατό σύνολο»

Την προσεχή Κυριακή (12/6) θα ξεκινήσει η προετοιμασία της Εθνικής Νέων Γυναικών ενόψει των υποχρεώσεών της για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο θα διεξαχθεί 9-17 Ιουλίου στο Ματοσίνιος της Πορτογαλίας.











Λίγο πριν βρεθεί στο Κολινδρό η προπονήτρια της ομάδας Ελένη Καφαντάρη μίλησε στο agapotobasket.gr για τους φετινούς στόχους της ομάδας, το δυνατό της σημείο αλλά και την επιστροφή της σε πάγκο ομάδας Α1.

Εθνική Νέων γυναικών: Ποιοι είναι οι στόχοι του φετινού καλοκαιριού;

Μετά από ένα άκρως πετυχημένο καλοκαίρι του 2015 με την κατάληψη της δεύτερης θέσης και την άνοδο στην πρώτη κατηγορία τα συναισθήματα μας κάνουν ενθουσιώδεις για τη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας, όμως κρατάμε χαμηλά τον πήχη. Τα προβλήματα που είχαμε και πέρσι με θέματα υγείας, τραυματισμών αλλά και φοιτητικών υποχρεώσεων των κοριτσιών συνεχίζουν να υπάρχουν, οπότε σε πολύ μικρό διάστημα στην προετοιμασία καλούμαστε να γίνουμε ένα δυνατό σύνολο που θα αγωνίζεται εναντίον κορυφαίων ομάδων σε αυτές τις ηλικίες και σκοπεύουμε να διατηρηθούμε αρχικά στην Α’ κατηγορία και να έχουμε ένα καλό πλασάρισμα στην τελική κατάταξη. Οι απουσίες που θα έχουμε σίγουρα μας στοιχίζουν, αλλά όπως και πέρσι είμαι σίγουρη ότι τα κορίτσια που θα επιλεγούν θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την εθνική ομάδα.

Ποιο είναι το δυνατό σημείο αυτής της ομάδας;

Το δυνατό σημείο αυτής της ομάδα θα έλεγα ότι είναι το πάθος. Τα κορίτσια αγαπούν την εθνική ομάδα και δουλεύουν σκληρά στις προπονήσεις. Αν καταφέρουμε να γίνουμε ομάδα στο μικρό χρονικό διάστημα της προετοιμασίας που έχουμε μπροστά μας, θα είναι και αυτό ένα πολύ δυνατό στοιχείο μας.

Πολλά κορίτσια έχουν πλέον εικόνες από το εξωτερικό. Πόσο σημαντικό είναι αυτό και πόσο ανεβάζει το επίπεδο της ομάδας αλλά ταυτόχρονα και τις απαιτήσεις;

Το ότι κάποια κορίτσια έχουν εικόνες από το εξωτερικό, είτε αυτό είναι σε κολέγια είτε στην εθνική ομάδα, σαφέστατα τους ανοίγει το μυαλό και τους δίνει μια άλλη δυναμική στο παιχνίδι τους. Είναι σημαντικό να έχουμε μονάδες με εμπειρία, ενθουσιασμό και παραστάσεις στην εθνική ομάδα και από εκεί και πέρα είναι ακόμα σημαντικότερο να καταφέρουμε να «δέσουμε» σαν ομάδα και να παρουσιάσουμε ένα αξιόμαχο και ανταγωνιστικό σύνολο.

Θεωρείς ότι θα μπορέσουν τα επόμενα χρόνια να στελεχώσουν και την Εθνική γυναικών;

Υπάρχει πολύ ταλέντο και στην περσινή ομάδα αλλά και στη φετινή. Πέρα όμως από το ταλέντο όλα είναι θέμα δουλειάς. Νομίζω ότι τα περισσότερα από τα κορίτσια μετά από σκληρή δουλειά και αφοσίωση θα μπορέσουν να φτάσουν σε ψηλό επίπεδο και γιατί όχι και να στελεχώσουν και την Εθνική Γυναικών.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία σε σχέση με αυτή την ηλικιακή κατηγορία που έχεις να διαχειριστείς ως coach;

Τα κορίτσια στην κατηγορία των νέων γυναικών, βιώνουν ουσιαστικά την αγωνιστική τους μετάβαση από τα ηλικιακά πρωταθλήματα (των νεανίδων) στο πρωτάθλημα των γυναικών. Επίσης είναι στην κρίσιμη μετάβαση από το σχολείο στο Πανεπιστήμιο, οπότε τα περισσότερα κορίτσια αλλάζουν περιβάλλον αλλά και επίπεδο υποχρεώσεων εκτός μπάσκετ, κάτι που προσδίδει μια δυσκολία και στην ψυχολογία τους. Τέλος, επειδή οι νέες γυναίκες δεν έχουν δικό τους ξεχωριστό ηλικιακό πρωτάθλημα όπως οι νεάνιδες ή οι κορασίδες, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν χρόνο συμμετοχής στις γυναικείες ομάδες στις οποίες συμμετέχουν και αυτό προσδίδει μια επιπρόσθετη δυσκολία στην εθνική ομάδα όπου τα κορίτσια πρέπει να δείξουν αγωνιστική ετοιμότητα.

Σε συλλογικό επίπεδο επιστρέφεις σε πάγκο ομάδας Α1 μετά την πολύ καλή πορεία που είχες κάνει την προηγούμενη φορά με το Ρύσιο. Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτεις;

Οι προσωπικοί μου στόχοι σχετικά με όλες τις ομάδες στις οποίες έχω συμμετάσχει είναι φυσικά η όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία. Ο Παναθλητικός επιστρέφει στα σαλόνια της Α1 ύστερα από μια πολύ πετυχημένη πορεία στην Α2 και για την πρώτη χρονιά είναι φυσικά η παραμονή και  εδραίωση της ομάδας στην πρώτη κατηγορία με κρυφό στόχο το πλασάρισμα σε όσο το δυνατόν ψηλότερη θέση για φέτος.

Ποιες είναι οι διαφορές της Α1 και της Α2 από την πλευρά του προπονητή;

Ουσιαστική διαφορά στο μπάσκετ δεν υπάρχει. Σίγουρα στην Α1 τα παιχνίδια είναι πιο ανταγωνιστικά, συμμετέχουν και ξένες αθλήτριες, αθλήτριες με εμπειρία στην εθνική ομάδα, οπότε το επίπεδο το αγωνιστικό είναι υψηλότερο. Απαιτείται περισσότερη προσπάθεια και από πλευράς οργάνωσης αλλά και τακτικής για μια πολύ καλή πορεία.

Η Θεσσαλονίκη τη νέα σεζόν θα έχει τρεις ομάδες στην Α1. Πόσο σημαντικό είναι αυτό ώστε να ανέβει το επίπεδο;

Είναι καλό κατά την άποψή μου που η Θεσσαλονίκη θα εκπροσωπείται από 3 ομάδες στην Α1 φέτος. Βέβαια με την αύξηση των ομάδων στην Α1, τα ταξίδια εκτός έδρας που έχουν να κάνουν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης είναι ακριβώς τα ίδια με πέρσι, όμως οι ομάδες με έδρα την Αθήνα όπως και αυτή της Λευκάδας έχουν δύο έξτρα ταξίδια στη Θεσσαλονίκη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε έξοδα αλλά και σε κόπωση της ομάδας. Επίσης για τις παίκτριες και τους προπονητές που αγωνίζονταν στη Θεσσαλονίκη στην Α2, δίνεται μια ευκαιρία φέτος να αγωνιστούν σε υψηλότερο επίπεδο, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους αλλά και να καθιερωθούν στη μεγάλη κατηγορία.

Πόσο ανεβαίνει η δυναμική του πρωταθλήματος με την επιστροφή Μάλτση-Καλτσίδου σε αυτό;


Μιλάμε αυτή τη στιγμή για δύο από τις καλύτερες παίκτριες όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και η Εβίνα και η Στέλλα είναι παίκτριες με μεγάλη εμπειρία σε ομάδες του εξωτερικού, με εμπειρίες στην Euroleague, σε Πανευρωπαϊκά με την εθνική γυναικών, οπότε σίγουρα δίνει μια άλλη δυναμική στο πρωτάθλημα. Ελπίζω οι μεγάλες αυτές παίκτριες να φέρουν και περισσότερους φιλάθλους στα γήπεδα φέτος, όπως έγινε και με τον κόσμο που ήρθε για να μας στηρίξει στη Χαλκίδα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια