Θ. Σταυρόπουλος: «Επιλέγω να αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά από τον Μέγα Αλέξανδρο Ηλιούπολης»

Την αξιολόγηση της αγωνιστικής περιόδου για τον Μέγα Αλέξανδρο Ηλιούπολης, ζητήσαμε από τον προπονητή της ομάδας Θόδωρο Σταυρόπουλο και μας έδωσε την…είδηση της αποχώρησής του από την τεχνική ηγεσία. Να τι μας είπε:

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

•Η ομάδα συμμετείχε στον 1ο όμιλο του πρωταθλήματος της Γ1 ΕΚΑΣΘ περιόδου 2016-2017, για 2η φορά στην ιστορία της.
•Σε  26 αγώνες είχε 11 νίκες και 15 ήττες.
•Κατέλαβε την 8η θέση στην τελική βαθμολογία εξασφαλίζοντας την παραμονή στην κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της.
•Πέτυχε στην επίθεση 1570 πόντους (Μ.Ο. 60,4 ανά αγώνα-8η θέση).
•Δέχθηκε στην άμυνα 1684 πόντους  (Μ.Ο. 64,8 ανά αγώνα-8η θέση).
•Συμμετείχε και στο κύπελλο της ΕΚΑΣΘ όπου αποκλείστηκε στο Β γύρο.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

•Η ομάδα από την πρώτη συγκέντρωση στις 22/8/2016 έως και τις 30/4/2017 που ολοκληρώθηκε αγωνιστικά η σαιζόν, πραγματοποίησε 48 προπονήσεις, 21 φιλικούς αγώνες και 27 επίσημους.

•Η φετινή αγωνιστική άνοδος στη μεγαλύτερη κατηγορία τη Γ1, μετά από μια χρονιά πρωταθλητισμού στη Γ2, αποτέλεσε ΕΠΙΤΥΧΙΑ δεδομένων του μεγέθους και της ιστορίας του σωματείου. Ωστόσο, η παρούσα χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους παρακάτω λόγους:
-Υψηλότερο το αγωνιστικό επίπεδο των αντίπαλων ομάδων.
-Ιδιαίτερα ανταγωνιστικός o 1oς όμιλος (με 3 ομάδες από Β ΕΚΑΣΘ).
-Αποδυνάμωση του περυσινού ρόστερ (4 παίκτες σταμάτησαν, 1 σε στρατιωτική θητεία, 1 τραυματίας,1 σε τιμωρία).

•Η αντίστοιχη ενδυνάμωση από παίκτες που αποκτήθηκαν (4) δεν ήταν επαρκής. Η  προσδοκώμενη απόδοση και προσφορά των όσων αντικατέστησαν ήταν, αρχικά, υποδεέστερη.(στη διάρκεια οι 2 τραυματίστηκαν και οι 2 αποχώρησαν αναίτια)

•Το κλίμα βάρυνε γρήγορα εξαιτίας ορισμένων συνθηκών αγωνιστικής απειθαρχίας, τιμωριών, συνεχόμενων ηττών και σχετικής ασυμφωνίας χαρακτήρων.

•Οι παραπάνω δυσμενείς συνθήκες και η αντικειμενική δυσκολία διαχείρισης τους, είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του κυπέλλου καθώς και την αγωνιστική υποχώρηση της ομάδας στην  τελευταία θέση στον Α γύρο με ρεκόρ 2-11 στο πρωτάθλημα.

•Οι λόγοι που οδήγησαν στην αγωνιστική ανάκαμψη στο Β γύρο και στο ρεκόρ 9-4,  με την τελική αναρρίχηση στην 8η θέση του πρωταθλήματος, ήταν οι εξής:

-Δόθηκε βάρος, μέσα από ομαδικές συζητήσεις, στην ψυχολογική ενίσχυση, την ενθάρρυνση, την πίστη και συσπείρωση γύρω από το στόχο της σωτηρίας. Το κλίμα σταδιακά βελτιώθηκε και η ομάδα απέκτησε το πνεύμα του νικητή από σημαντικές νίκες  που κατέκτησε (π.χ. επί του πρωταθλητή του ομίλου Ασβεστοχωρίου).
-Σταδιακή προσαρμογή των παικτών στον επιθυμητό τρόπο παιχνιδιού.
-Αγωνιστική ενίσχυση από τις επιστροφές τιμωρημένων, στρατευμένου, μεταγραφέντων. Όλοι οι παίκτες τότε, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους!
-Μεγάλες νίκες τόσο επί αντιπάλων σε ψηλότερη θέση (Ασβεστοχώρι, Πεύκα, Θερμαϊκός, Πρωτέας),αλλά και επί ανταγωνιστών ίδιου επιπέδου (2 φορές τα Αστέρια και Μετέωρα),όσο και επί ομάδων υποδεέστερων από τις οποίες ηττηθήκαμε στον Α γύρο (ΠΑΟΚ Μαλγάρων, Φλόγα, ΔΕΗ).

ΘΕΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

•Η ομάδα ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στη μέγιστη δυνατή θέση(δεδομένων των παραπάνω συνθηκών), επιτυγχάνοντας για άλλη μια χρονιά το στόχο που τέθηκε. (στην 1η προπόνηση ειπώθηκε ότι στοχεύουμε το μέσο της βαθμολογίας 7η-8η θέση).
•Παραδοχή από αντιπάλους που μας νίκησαν (από 2 φορές Χορτιάτης, Καλοχώρι, Πύργος),για το αξιόμαχο της παρουσίας της ομάδας μας και της μη αντιπροσωπευτικής θέσης, σύμφωνα με την ανταγωνιστικότητα που παρουσίασε.
•Μαζί με τον πρόεδρο, παίκτη, φίλο και αδελφό Μιχάλη Κολογοσίδη καταφέραμε αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, να καθιερώσουμε το σύλλογο, ώστε να ακούγεται ως ένα αναδυόμενο “brand name” στην ΕΚΑΣΘ, στο Δήμο, στα μπασκετικά στέκια της πόλης, σε internet sites, σε φορείς κλπ.
•Χωρίς την ενεργή στήριξη χορηγιών ή άλλων παραγόντων, με θυσίες προσωπικού χρόνου και οικονομικού κόστους, των ιδίων αλλά και των παικτών, ανταπεξήλθαμε όλοι μαζί με αξιοπρέπεια και συνέπεια, σε κάθε υποχρέωση.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Θεωρώ εν τούτοις, ότι τόσο ο αγωνιστικός όσο και ο συναισθηματικός κύκλος της προσωπικής μου παρουσίας ως προπονητής της ομάδας, έχει φθάσει στο όριο της ολοκλήρωσής του, για τους παρακάτω λόγους:

•Η τετραετής προσπάθεια να διατηρηθεί η συνοχή, το καλό κλίμα, η αξιοπρέπεια, η τακτική ανάπτυξη του παιχνιδιού που επιθυμώ να βλέπω, καθώς και η εξομάλυνση των διαπροσωπικών εντάσεων σε επίπεδο παρέας, άλλες φορές ήταν επιτυχής και άλλες όχι. Η τελική διαπίστωση είναι ότι ορισμένες φορές ξεπεράστηκαν τα όρια της προσωπικής μου ανοχής.
•Το σίγουρο είναι ότι αισθάνομαι, όχι μόνο κούραση από τη φυσιολογική φθορά του χρόνου στο ίδιο περιβάλλον, αλλά, κυρίως, ότι εισπράττω λιγότερη ικανοποίηση και αναγνώριση από ότι προσδοκώ. Το αίσθημα αυτό είναι αυτονόητο πως χρειάζεται να κυριαρχεί σε όποιον ασχολείται μόνο σε ερασιτεχνικό επίπεδο κι αν δε το βρίσκεις υπάρχει ζήτημα...
•Μέσα στη χρονιά λόγω των προαναφερθέντων δυσχερειών, ήρθα σε δύσκολη θέση. Η συγκινητική στάση της διοίκησης και των παικτών μου, με έκαναν να υπαναχωρήσω από στις αρχικές σκέψεις παραίτησης και να προτάξω την ενότητα της ομάδας, για την οποία εκφράστηκαν από όλους φόβοι, ότι θα διαταραχθεί. Συνάμα, επειδή και ως άνθρωπος δεν μου είναι σύνηθες να αφήνω ποτέ τις υποχρεώσεις μου  στη μέση, γι αυτό έβαλα ως στόχο, όταν έρθει η στιγμή να αποχωρήσω, να το πράξω ολοκληρώνοντας με το «κεφάλι ψηλά». Αυτή η στιγμή έφθασε και είναι σήμερα!
•Έχω την αίσθηση επίσης, ότι σε κάθε ομάδα υπάρχει το δικαίωμα μετά από τόσα χρόνια, να «αυτοκαταργηθούν» οι συνθήκες τις οποίες διαμόρφωσε ο συντονιστής της, ώστε να αναζητηθούν φρεσκότεροι τρόποι παρακίνησης των παικτών, νέος τρόπος παιχνιδιού, αποτελεσμάτων, ψυχολογίας, ρόλων, κλίματος κλπ. Είναι φυσιολογικό και αυτονόητο να διακρίνει κανείς τα λάθη, τις  παραλείψεις και τις αστοχίες του προπονητή. Όσες  φορές συνέβησαν τα παραπάνω ήμουν πάντοτε ο πρώτος, αυτός που αναλάμβανε την πλήρη ευθύνη (π.χ. έπειτα από κάθε ήττα).
•Εκτιμώ, ωστόσο, ότι οι αγωνιστικοί στόχοι που τέθηκαν τα 3 από τα 4 χρόνια της παρουσίας μου στον πάγκο, ήταν επιτυχημένοι και μετρήσιμοι στο ακέραιο.
Το ρόστερ της ομάδας εμπλουτίστηκε με αρκετούς ταλαντούχους έμπειρους παίκτες, οι οποίοι ήταν προσωπικές μου επιλογές και διακρίνονταν με το χαρακτήρα του νικητή. Μαζί με τους υπάρχοντες παίκτες συγκροτήθηκε ένα ιδιαίτερα αξιόμαχο σύνολο, το οποίο κατάφερε σπουδαίες νίκες, ενώ μόλις σε 2-3 αγώνες (από τους 108) έχασε με «κατεβασμένα τα χέρια» (π.χ. δε χάσαμε ποτέ σε κανέναν από τους 7 αγώνες παράτασης). Σημειώνω δε ότι, η φυσική και συναισθηματική μου παρουσία, η διαθεσιμότητά μου και το ενδιαφέρον μου για  τις εκδηλώσεις της ομάδας, αποτέλεσε μέγιστη προτεραιότητά μου κάθε μέρα, γεγονός το οποίο είναι κι αυτό απολύτως μετρήσιμο.

Στους παραπάνω λόγους προσθέτω και τη χρονική αμεσότητα για τη λήψη της απόφασης:

•Την  ανάγκη της τριήμερης-ανά μήνα-απουσίας μου από τη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης για επαγγελματικούς λόγους, που πραγματοποιείται στην Αθήνα και διαρκεί ως τον Ιούνιο του 2018.
•Την προσωπική μου ευχέρεια να αξιοποιήσω στο μέλλον το χρόνο, τις γνώσεις και τις δεξιότητές μου, χωρίς συμβιβασμούς και με περισσότερη ικανοποίηση.
•Την πεποίθηση ότι χρειάζεται στη νέα περίοδο ο νέος προπονητής να είναι, εξίσου,  άμεσα παρών καθημερινά. Οφείλει να έχει το χρόνο να διαμορφώσει έγκαιρα το ρόστερ των παικτών που επιθυμεί, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Παρόλα αυτά, θα είμαι διαθέσιμος να βοηθήσω σε οτιδήποτε χρειαστεί σε γνώσεις, πληροφορίες, συμβουλές, εφόσον βέβαια μου το επιτρέπει ο ΧΡΟΝΟΣ μου.                          

Έχω ήδη ετοιμάσει μια πρόταση αξιολόγησης του υπάρχοντος ρόστερ, τόσο σχετικά με    την απόδοση,  και την προοπτική κάθε παίκτη, όσο και -σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη- με τις ανάγκες ενίσχυσης της ομάδας.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Επιθυμώ να παραμείνω στη θέση του Αντιπροέδρου, στηρίζοντας τον Πρόεδρο και παίκτη Μιχάλη Κολογοσίδη όπως και τον έφορο Βασίλη Λυμπούδη. Η επιθυμία μου να μην συνεχίσω στον πάγκο της ομάδας έχει γίνει γνωστή στη διοίκηση και στους παίκτες και είμαι βέβαιος πως θα γίνει σεβαστή, παρά τις αντιρρήσεις. Θα βρεθεί προπονητής είτε από την «οικογένεια» της ομάδας, είτε όχι. Η ομάδα πάνω από όλους!
Τέλος, οφείλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς, σε  όλους τους παίκτες-συνεργάτες-φίλους νυν και πρώην, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν, σε όλα τα χρόνια που περάσαμε μαζί!!!
Η οποιαδήποτε αντιπαράθεση και διχογνωμία παρατηρήθηκε με ορισμένους, ήταν καθαρά στα πλαίσια της αντίληψής μου για το καλύτερο αγωνιστικό αποτέλεσμα της ομάδας και των στόχων οι οποίοι κατά καιρούς προέκυπταν και, σε καμιά περίπτωση, δεν υπήρχε εμπάθεια και προσωπική εμμονή. Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει πιο ψηλά. Κανείς δε μπορεί να είναι ευχαριστημένος αν δεν είναι πρώτος, αλλά ρεαλιστικά όλα έχουν ένα όριο…
Με την ελπίδα να συναντηθούμε ξανά, διατηρώντας ο καθένας τη φιλοδοξία για το καλύτερο μέσα από νέους εφικτούς στόχους, θέλω να πω ένα ευχαριστώ προς:

•τους παράγοντες της ΕΚΑΣΘ για τη διεξαγωγή δίκαιων πρωταθλημάτων,
• τους κριτές και τους διαιτητές για την αμερόληπτη προσπάθεια που καταβάλλουν,
•τις αντίπαλες ομάδες στο πρωτάθλημα, στο κύπελλο και στους φιλικούς αγώνες, οι οποίες αγωνίστηκαν σύμφωνα με τους κανόνες,
•τους υπεύθυνους των γυμναστηρίων που μας φιλοξένησαν,
•όλους όσους  αγαπούν και υποστηρίζουν το άθλημα.


Ως επίλογο, επιθυμώ να δώσω συγχαρητήρια και σε όσους κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τους στόχους  τους… Όλοι μαζί ας έχουμε υγεία και κουράγιο, ώστε να διατηρούμε την αγάπη για το άθλημα από όποιο πόστο επιλέξει ο καθένας: να διοικεί, να διαιτητεύει, να  προπονείται, να αγωνίζεται, ή να προπονεί!!! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια