Οι ερωτήσεις-σενάρια, επί των κανονισμών διαιτησίας-Περιπτώσεις εφαρμογής του Συστήματος Στιγμιαίας Επανάληψης

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ AΠΡΙΛΙΟΣ 2016









1.    Ο Α1 σουτάρει επιτυχώς για καλάθι και το χρονόμετρο του αγώνος ηχεί για την λήξη της περιόδου ή του παιχνιδιού. Δύο (2) ή τρείς (3) πόντοι πιστώνονται από τους διαιτητές, οι οποίοι όμως έχουν αμφιβολία εάν το σουτ του Α1 ελευθερώθηκε μετά τη λήξη του αγωνιστικού χρόνου και κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε. (Συστήματος Στιγμιαίας  Επανάληψης) - instantreplay, για να διαπιστώσουν εάν το καλάθι είναι εμπρόθεσμο.

2.    Η ομάδα Β προηγείται με δύο (2) πόντους. Το χρονόμετρο του αγώνος ηχεί για τη λήξη της περιόδου ή του παιχνιδιού όταν ο Α1 σουτάρει επιτυχώςγια καλάθι δύο (2) πόντων. Οι διαιτητέςέχουν αμφιβολία εάν το σουτ του Α1 θα πρέπει να μετρήσει για δύο (2) ή για τρείς (3) πόντους και κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε.

3.    O Α1 σουτάρει επιτυχώς για τρείς (3) πόντους και περίπου την ίδια χρονική στιγμή το ρολόι του αγώνος ηχεί για τη λήξη της περιόδου. Οι διαιτητές έχουν αμφιβολία εάν ο Α1 είχε πατήσειτη γραμμή εκτός ορίων στην προσπάθεια του για καλάθι και κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε.

4.    Ο Α1 σουτάρει επιτυχώς και περίπου την ίδια χρονική στιγμή, ηχεί η κόρνα της λήξης για το τέλος της περιόδου. Οι διαιτητές έχουν αμφιβολία για την ορθή χρήση της λειτουργίας του χρονομέτρου και κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε.

5.    Ο Α1 σουτάρει επιτυχώς και περίπου την ίδια χρονική στιγμή, ηχεί η κόρνα της λήξης για το τέλος της περιόδου. Οι διαιτητές έχουν αμφιβολία για το αν η ομάδα Α έχει παραβιάσει τον κανόνα των οκτώ (8) δευτερολέπτων και κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε.

6.    Η ομάδα Β προηγείται με δύο (2) πόντους. Το χρονόμετρο του αγώνος ηχεί για τη λήξη της περιόδου ή του παιχνιδιού όταν ένα προσωπικό σφάλμα καταλογίζεται σε βάρος του Β4 υπέρ του ντριμπλέρ Α1. Αυτό είναι το 5ο  ομαδικό σφάλμα  της ομάδας Β. Οι διαιτητές κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε. για να αποφασισθεί  εάν το σφάλμα καταλογίστηκε πριν τη λήξη του αγωνιστικού χρόνου.

7.    Ο Α1 σουτάρει για καλάθι και του γίνεται σφάλμα από τον Β1. Περίπου την ίδια στιγμή ηχεί το χρονόμετρο του παιχνιδιού για το τέλος της περιόδου. Το σουτ για καλάθι είναι ανεπιτυχές. Οι διαιτητές κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε. για να αποφασισθεί  εάν το σφάλμα του B1 καταλογίστηκε πριν ηχήσει η κόρνα της λήξης της παιχνιδιού.

8.    Με 5:53 να έχει παιχτείστην 1η περίοδο, η μπάλα κυλά στον αγωνιστικό χώρο δίπλα στην πλάγια γραμμή, όταν οι Α1 και Β1 προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχό της. Η μπάλα πηγαίνει εκτός ορίων και χορηγείται στην ομάδα Α για την επαναφορά. Οι διαιτητές έχουν αμφιβολία για το ποιος παίκτης προκάλεσε την έξοδο της μπάλας εκτός ορίων και κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε.

9.    Ο Α1 σουτάρει επιτυχώς για καλάθι και οι διαιτητές πιστώνουν τρείς (3) πόντους. Οι διαιτητές όμως έχουν αμφιβολία εάν το σουτ ελευθερώθηκε από την περιοχή των τριών (3) πόντων και κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε.

10.Καταλογίζεται σφάλμα του Β1 στον Α1 και χορηγούνται δύο (2) ελεύθερες βολές. Οι διαιτητές έχουν αμφιβολία για το σωστό παίκτη που πρόκειται να εκτελέσει τις ελεύθερες βολές και κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε.

11.Ο Α1 και Β1 ξεκινούν να γρονθοκοπούνται εκατέρωθεν ακολουθούμενοι  από επιπλέον παίκτες που συμμετέχουν στην συμπλοκή. Μετά από μερικά λεπτά οι διαιτητές έχουν επαναφέρει την τάξη στον αγωνιστικό χώρο. Κατόπιν κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε. προκειμένου να διαπιστώσουν ποιοί παίκτες ενεπλάκησαν στη συμπλοκή.

12.Με 1:45 να έχει παιχτεί στην παράταση, ο Α1 κοντά στην πλάγια γραμμή πασάρει στον Α2. Στην πάσα του, ο Β1 παρεμβαίνει και την κτυπά στέλνοντάς την εκτός ορίων. Οι διαιτητές έχουν αμφιβολία εάν ο Α1 στη διάρκεια της πάσας του ήταν ήδη εκτός ορίων και κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε.

13.Με 1:37 να έχει παιχτεί στην 4η περίοδο, η μπάλα καταλήγει εκτός ορίων. Επαναφορά για την ομάδα Α, στην οποία όμωςχορηγείται ένα τάϊμ άουτ. Οι διαιτητές έχουν αμφιβολία ως προς τον παίκτη που προκάλεσε την έξοδο της μπάλας και κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε.

14.Ο Α1 σουτάρει για καλάθι όταν ηχεί η κόρνα της λήξης για το τέλος της περιόδου ή τους αγώνος. Το σουτ είναι επιτυχές. Δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο ΣΣΕ στον αγωνιστικό χώρο αλλά ο manager της ομάδας Β δηλώνει ότι το παιχνίδι βιντεοσκοπείται από την ομάδα του από μια υπερυψωμένη θέση και παρουσιάζει στους διαιτητές το τηλεοπτικό υλικό για την προβολή του replay. Οι διαιτητές μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του βίντεο για να αποφασίσουν εάν το σούτ είναι εμπρόθεσμο.

Όπου Σ.Σ.Ε. είναι η συντόμευση για το Σύστημα Στιγμιαίας  Επανάληψης - instant replay.

Περιπτώσεις εφαρμογής του Συστήματος Στιγμιαίας Επανάληψης

·      Στο τέλος της περιόδου ή  της παράτασης

Εάν το τελευταίο επιτυχημένο σουτ για καλάθι, έγινε πριν ηχήσει η κόρνα για τη λήξη της περιόδου.

Εάν και πόσος χρόνος  απομένει στο χρονόμετρο του αγώνος, εάν:

§  Μια παράβαση εκτός ορίων διαπραχτεί από το σουτέρ.

§  Μία παράβαση των 24’’ (shotclock) διαπραχθεί.

§  Μία παράβαση 8 δευτερολέπτων συμβεί.

§  Ένα σφάλμα καταλογιστεί, πριν τη λήξη του αγωνιστικού χρόνου.

·     Όταν το χρονόμετρο του αγώνος δείχνει 2:00 λεπτά ή λιγότερο στην τέταρτη περίοδο και σε κάθε παράταση

Εάν το τελευταίο επιτυχημένο σουτ για καλάθι, έγινε πριν ηχήσει η κόρνα για τη λήξη της περιόδου.

Εάν το σουτ για καλάθι ελευθερώθηκε πριν τον καταλογισμό οποιουδήποτε σφάλματος.

Να ταυτοποιηθεί ποιος παίκτης  προκάλεσε την έξοδο της μπάλας εκτός ορίων.

·      Σε οποιαδήποτε στιγμή του αγώνος

Εάν το επιτυχημένο σουτ θα μετρήσει για 2 ή 3 πόντους

Μετά από δυσλειτουργία του χρονομέτρου του αγώνος ή των 24’’ (shotclock), προκειμένου να προσδιορισθεί ο προς διόρθωση χρόνος.

Να ταυτοποιηθεί ο σωστός παίκτης που σουτάρει ελεύθερη/ες βολή/ές

Να ταυτοποιηθούν οι εμπλεκόμενοι συνοδοί και παίκτες, στη διάρκεια μιας συμπλοκής.

Το ΣΣΕ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποφασισθεί εάν  ο παίκτης ή η μπάλα ήταν εκτός ορίων.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια