Α. Θανασούλη: «Στην Α1… σοφότερος ο Ολυμπιακός Βόλου»

Η αρχηγός του Ολυμπιακού Βόλου, Αγγελική Θανασούλη, μίλησε στο Cobrasports.gr για την φετινή πορεία της ομάδας και τις δυσκολίες που συνάντησε, για τις προοπτικές της ενόψει της προσεχούς σεζόν αλλά και για την κατάσταση του τοπικού γυναικείου μπάσκετ:









«Αυτό είναι σωστό, πρωτάθλημα και άνοδος στον Παγασητικό». Το παραπάνω σύνθημα βγήκε με ανακούφιση από τα χείλη των παικτριών του Ολυμπιακού Βόλου μετά τη νίκη απέναντι στους Τιτάνες στη Δράμα στα τέλη του περασμένου μήνα, με την οποία η ομάδα της Μαγνησίας εξασφάλιζε ουσιαστικά τον τίτλο της Α2 Βορρά και την άνοδο στην Α1.
Σύνθημα που συνόψιζε τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς, που κύλισε με προβλήματα οικονομικά και διοικητικά για τους «ερυθρόλευκους». Παρά τα εμπόδια που βρήκαν στο δρόμο τους, τα κορίτσια του Φώνη Μαυρομιχάλη (αντικατέστησε στον πάγκο τον Γιώργο Βλιώρα στο τέλος του α’ γύρου) δεν λύγισαν και οδήγησαν την ομάδα στην επιστροφή στα… σαλόνια, μετά από έναν χρόνο απουσίας.  

-Από την αρχή της σεζόν στόχος της ομάδας ήταν η άνοδος;

Εξ’ αρχής ο στόχος ήταν η επιστροφή μας στην Α1 και η κατάκτηση του τίτλου. Μόνο η πρώτη θέση θα μας ικανοποιούσε. Δεν θέλαμε να μπλεχτούμε σε μπαράζ. Ο στόχος μας ήταν ξεκάθαρος και οτιδήποτε άλλο θα θεωρούνταν αποτυχία.

-Παρότι ο Ολυμπιακός δεν ήταν το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο, καταφέρατε να ανατρέψετε τα προγνωστικά. Ποιο ήταν αγωνιστικά ή μη το «κλειδί» της επιτυχίας; Σε ποιο σημείο της σεζόν αρχίσατε να πιστεύετε στην άνοδο;

Εμείς πιστεύαμε ότι ήμασταν φαβορί από την αρχή. Βέβαια όλοι οι άλλοι μας θεωρούσαν αουτσάιντερ γιατί είχαμε χάσει δύο φορές από τον Παναθλητικό πριν το πρωτάθλημα (μια σε φιλικό και μια για το κύπελλο). Εμείς το πιστεύαμε μέσα μας. Το πρώτο μήνυμα το στείλαμε στο ματς με τον Παναθλητικό στην έδρα του, που χάσαμε με μόλις ένα πόντο. Για μας εκείνο το ματς δεν ήταν ήττα. Ήταν κάτι σαν ισοπαλία. Μας έδινε την δυνατότητα να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα στην έδρα μας. Εκεί όσοι παρακολούθησαν το ματς και ήξεραν από μπάσκετ έλεγαν ότι το πρωτάθλημα είναι δικό μας. Από την αρχή το πιστεύαμε. Απλά λόγω των διοικητικών και οικονομικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στον σύλλογο οι περισσότεροι νόμιζαν ότι δεν θα αντέξουμε. Αντέξαμε όμως μέχρι τέλους. Το κλειδί ήταν ότι υπήρχε καλό κλίμα μεταξύ μας κυρίως, ότι πιστεύαμε σε αυτό που κάναμε και είχαμε τεράστια υπομονή παρότι παρουσιάστηκαν προβλήματα και μας αμφισβητούσαν. Ποτέ δεν παρατήσαμε την προσπάθεια.

-Τι προβλήματα χρειάστηκε να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός μέχρι να φτάσει στο πρωτάθλημα και την άνοδο;

Κυρίως οικονομικά. Δυστυχώς η χρονιά δεν ήταν εύκολη για μας. Η μισή ομάδα πληρώνονταν από τον προηγούμενο πρόεδρο που προς τιμήν του ανέλαβε κάποιες υποχρεώσεις και η άλλη μισή περίμενε από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Η μισή ομάδα ήταν απλήρωτη όλη την χρονιά, έχοντας πάρει πολύ λίγα χρήματα έναντι. Κρατούσε όμως η μια την άλλη στα αποδυτήρια και αντέξαμε.

-Η αλλαγή προπονητή στο τέλος του πρώτου γύρου πώς και πόσο επηρέασε την ομάδα;

Σίγουρα όταν έχεις μόνο μια ήττα με μόλις έναν πόντο στο παθητικό σου και ξαφνικά αλλάζει ο προπονητής, δεν είναι καλό για την ομάδα. Ο Γιώργος Βλιώρας ήταν αυτός που έστησε την ομάδα και μπήκε και μπροστά στα δύσκολα. Ήταν φυσικό να μας πειράξει, αλλά δεν αφήσαμε να μας επηρεάσει πολύ γιατί υπήρχαν παίκτριες που ξέραμε από παλιά τον νέο προπονητή και τον πιστέψαμε. Βέβαια η προσαρμογή δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς ήταν δυο εντελώς διαφορετικοί προπονητές με εντελώς διαφορετική «νοοτροπία» στο παιχνίδι που ήθελαν. Πιστεύω ότι λόγω προσαρμογής χάσαμε και από το Ρύσιο, γιατί ήταν μόλις η δεύτερη εβδομάδα με τον νέο προπονητή.

-Ο κόσμος ερχόταν στο γήπεδο;

Δεν βοηθούσε και η ώρα η αλήθεια είναι, γιατί αυτό το 12 το μεσημέρι έχει «στοιχειώσει» το γυναικείο ελληνικό μπάσκετ, αλλά γενικά ερχόταν. Μας βοήθησε ιδιαίτερα την πρώτη αγωνιστική στο ματς με το Ρύσιο που κερδίσαμε στην παράταση και στο παιχνίδι με τον Παναθλητικό. Γενικά ο Βόλος ήταν μια καλή έδρα στο πρωτάθλημα. Στα παιχνίδια που τον χρειαστήκαμε ήταν εκεί.

-Η διοίκηση ήταν δίπλα στην ομάδα;

Ορισμένοι άνθρωποι ναι. Δύο-τρεις όμως. Οι υπόλοιποι μας έλεγαν ότι προσπαθούσαν. Δεν μπορώ να ξέρω και να αμφισβητήσω την προσπάθεια τους, αλλά πραγματικά με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε αυτός ο τίτλος αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία για μας. Βέβαια γενικότερα είναι έτσι στον αθλητισμό πλέον τα πράγματα και όλες οι ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δεν πρέπει να είμαστε κι αχάριστοι. Όσοι έκαναν κάτι για μας από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο τους οφείλουμε ένα ευχαριστώ.

-Ποια στιγμή δεν θα ξεχάσεις από τη φετινή σεζόν;

Τα πανηγύρια στην Δράμα μετά από ένα πιεστικό πολύ ματς που απαιτούσε συγκέντρωση και τα 40 σχεδόν λεπτά, καθώς και την στιγμή που σήκωνα το κύπελλο και έβλεπα τις συμπαίκτριες μου να πανηγυρίζουν και να γελάνε σαν μικρά παιδιά.

-Σε ποιον θα αφιέρωνες το φετινό πρωτάθλημα;

Σε έναν άνθρωπο της οικογένειας μου, που «έφυγε» πρόσφατα.

-Ποιο ήταν το επίπεδο του φετινού πρωταθλήματος της Α2 Βορρά; Υπήρχε ανταγωνισμός και ποιοτικά παιχνίδια;

Γενικότερα το επίπεδο του γυναικείου μπάσκετ δεν θα έλεγα ότι είναι όπως παλιότερα. Λίγες ομάδες ήταν ανταγωνιστικές και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τα αποτελέσματα. Εκτός από την πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας, οι υπόλοιπες ομάδες ήταν σχετικά αδύναμες. Ποιοτικά παιχνίδια, στην δική μας πορεία, έγιναν με τον Παναθλητικό, την Δράμα και το Ρύσιο. Αυτές ήταν οι ομάδες που μας δυσκόλεψαν.

-Τι έμαθε η ομάδα στον ένα χρόνο απουσίας της από την κορυφαία κατηγορία; Επιστρέφει σοφότερος ο Ολυμπιακός στην Α1;

Όταν μια ομάδα κερδίζει μια κατηγορία, πρέπει να αλλάζει επίπεδο γενικότερα ο σύλλογος. Πόσο μάλλον όταν επιστρέφει στην Α1. Πιστεύω ότι αυτοί που έπρεπε να μάθουν περισσότερα ήταν οι διοικούντες. Κάποιοι δεν τα παράτησαν, ήταν κοντά μας και φέτος και ξέρουν πλέον πώς να κινηθούν. Ο Ολυμπιακός Βόλου έκανε λάθη απειρίας στις επιλογές παικτριών τις δύο προηγούμενες σεζόν στην Α1. Και δεν μιλάω για την αγωνιστική αξία τους, γιατί πιστεύω ότι κάθε παίκτρια που ήρθε έδωσε και με το παραπάνω αυτά που μπορούσε για τον Ολυμπιακό. Μιλάω από οικονομικής πλευράς. Έφερε παίκτριες που δεν μπορούσε να αντέξει το ταμείο του. Έτσι πάντα στα μέσα της σεζόν δημιουργούνταν προβλήματα. Πιστεύω ότι φέτος ναι. Ο Ολυμπιακός Βόλου θα είναι σοφότερος.

-Υπάρχει υγεία από οικονομικής πλευράς στην ομάδα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Α1;

Θεωρώ ότι υγεία στα οικονομικά δεν υπάρχει γενικότερα σχεδόν σε καμία ομάδα του γυναικείου μπάσκετ εκτός από δυο τρεις εξαιρέσεις! Θέλω να πιστεύω ότι θα το παλέψει η διοίκηση όσο μπορεί. Βέβαια αυτοί οι μήνες που διανύουμε είναι αρκετά κρίσιμοι. Στον Βόλο είναι περίεργη η κατάσταση, λόγω και του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου και η ποδοσφαιρική ομάδα. Πολλοί άνθρωποι απογοητεύτηκαν και έχουν απομακρυνθεί από τον αθλητισμό.

-Έχεις δηλώσει ότι πλέον η διάκριση στο γυναικείο μπάσκετ δεν είναι δύσκολη. Πιστεύεις ότι μπορεί ο Ολυμπιακός στην επιστροφή του στην Α1 να στοχεύσει σε κάτι παραπάνω από την παραμονή; Κι αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται οργάνωση, πλάνο και ηρεμία στα αποδυτήρια και στην ομάδα. Η ηρεμία και η οργάνωση εξαρτώνται από το οικονομικό κομμάτι. Με λίγες σωστές κινήσεις και φέρνοντας ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν κοντά στην ομάδα, θα βρεθούν και πόροι για να μπορέσει ο σύλλογος να ανταπεξέλθει. Αν αγκαλιάσει η πόλη την προσπάθεια και έρθουν όλοι κοντά, ναι μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την παραμονή. Με συνολική προσπάθεια όμως και έχοντας μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.

-Πώς βλέπεις το μέλλον του Ολυμπιακού Βόλου σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά εποχή; Η ομάδα έχει καλές υποδομές; Βγάζει παιδιά από τα σπλάχνα της για να τη στηρίξουν αγωνιστικά τα προσεχή χρόνια;

Ο Βόλος γενικά βγάζει παίκτριες στο μπάσκετ. Προσπαθούν οι άνθρωποι της ομάδας να δημιουργήσουν βάσεις. Γενικά δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Ότι συμβαίνει γενικότερα στην χώρα, συμβαίνει και στον Ολυμπιακό Βόλου. Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα κριθούν πολλά για το τι θα προσπαθήσει να κυνηγήσει την επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός και γενικότερα για το μέλλον της ομάδας.

-Έχεις ζήσει από μέσα για πολλά χρόνια το βολιώτικο μπάσκετ. Στην πολύ δύσκολη σημερινή συγκυρία, τι είναι αυτό που θα έδινε ξανά ώθηση στο τοπικό μπάσκετ;

Ανθρώπους που να το αγαπάνε και να γνωρίζουν το αντικείμενο. Και φυσικά να πέσει το βάρος στις υποδομές. Από τα θεμέλια γίνεται γερό ένα οικοδόμημα.

TRIVIA

Τη φετινή σεζόν, ο Ολυμπιακός γνώρισε μόλις 2 ήττες σε 22 αγώνες στο πρωτάθλημα (από Παναθλητικό και Αναγέννηση Ρυσίου εκτός έδρας) και είχε την καλύτερη επίθεση και την τρίτη καλύτερη άμυνα στην Α2 Βορρά (1.532-974).
Η ομάδα πανηγύρισε την κατάκτηση του φετινού τίτλου και την άνοδο στις 29 Απριλίου σε φιέστα που έγινε στην έδρα της ομάδας, το ΕΑΚ στη Νέα Δημητριάδα (εκεί δεν γνώρισε καμία ήττα τη φετινή σεζόν), δίνοντας φιλικό με την ομάδα κορασίδων του Σαρακηνού (καθώς ο ΠΑΟΚ Δυτικής Μακεδονίας δε κατέβηκε να αγωνιστεί στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος).
Ο Ολυμπιακός Βόλου έχει τη δική του σελίδα στην ιστορία του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ. Την περίοδο 1977-78, με προπονητή τον Τάκη Παπουτσή, κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών. Εκείνη η ομάδα αποτελεί μέχρι και σήμερα τη μοναδική βολιώτικη που έφτασε σε κατάκτηση Πανελληνίου Πρωταθλήματος σε οποιοδήποτε ομαδικό σπορ.
Την επόμενη χρονιά (με προπονητές τους Ελένη Παπαθανασίου και Γιώργο Δεληκούρα) ο σύλλογος συμμετείχε στην Ευρώπη, στη διοργάνωση του Κυπέλλου «Λιλιάνα Ρονκέτι». Έκτοτε, ο Ολυμπιακός πήρε μέρος στο Ρονκέτι Καπ άλλες δύο φορές: τις σεζόν 1994-1995 και 1995-1996. Την πρώτη έφτασε μέχρι τη φάση των «16», αποκλείοντας την σλοβένικη Οντέχα-Μάρμορ και την ουγγρική Μίσκολτς (στη συνέχεια ηττήθηκε και στα έξι ματς του ομίλου απέναντι στις Κάχα Ρουράλ-Κανάρια Νησιά, Πριόλο-Ιταλία και Ταρμπ-Γαλλία). Την επόμενη σεζόν δεν κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους και αποκλείστηκε από τον πρώτο προκριματικό γύρο από την γερμανική SportClub (ήττα εκτός έδρας 77-63 και νίκη εντός με 66-58).
Σε εκείνο το εκτός έδρας παιχνίδι στο Όσναμπρυκ με την SportClub, στις 6 Σεπτεμβρίου του 1995, είχε πάρει το βάπτισμα του πυρός στην Ευρώπη η νυν αρχηγός του Ολυμπιακού, Αγγελική Θανασούλη, στα 17 της χρόνια τότε. Σε 7 λεπτά συμμετοχής είχε μαζέψει 1 ριμπάουντ και υπέπεσε σε 3 φάουλ. Η καριέρα της 33χρονης φόργουορντ περιλαμβάνει τους: Γ.Σ. Βόλου, Ανάληψη Βόλου, Ολυμπιακό Βόλου, ΑΝΟΓ, Άρτεμις Βόλου.
Μετά το πρωτάθλημα του 1978, οι καλύτερες θέσεις που έχει κατακτήσει ο Ολυμπιακός στην κορυφαία κατηγορία του γυναικείου μπάσκετ είναι η 2η (πίσω από τον Σπόρτιγκ) το 1980 και η 3η (πίσω από Σπόρτιγκ και Παναθηναϊκό) τη σεζόν 1994-1995.
Στις 9 Απριλίου 1997, η ομάδα της Μαγνησίας αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στην Κατερίνη απέναντι στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, γνωρίζοντας την ήττα με 57-55 (προπονητής ήταν τότε ο Αντώνης Μυριτζής).
Ο σύλλογος αποφάσισε το 2000 την διακοπή της λειτουργίας του γυναικείου τμήματος μπάσκετ, το οποίο έμεινε ανενεργό μέχρι και το καλοκαίρι του 2009. Τότε που μια άλλη βολιώτικη ομάδα, ο Α.Π.Σ. Άρτεμις Βόλου θα συμμετείχε στην Α1 και μετά από επαφές με τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό Βόλου αποφάσισαν να κατεβάσουν (μέσω απορρόφησης) μία ομάδα στην κορυφαία κατηγορία, με την ονομασία του ιστορικού συλλόγου, «Ολυμπιακός Α.Γ.Σ. Βόλου 1937».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια