er

Πρασσάς: «Ιδιαίτερα απαιτητικό το εγχείρημα, αλλά θα αφήσει ένα νέο αποτύπωμα στο μπάσκετ γυναικών»

 

 

Ο Βασίλης Πρασσάς, εκ των υπεύθυνων της ΕΟΚ για το μπάσκετ γυναικών, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Κάθε πόλη μια μπασκέτα» του EOK WebRadio με τον Αργύρη Παγαρτάνη. Αναλυτικά είπε:

 

Για το εγχείρημα:

 

«Είναι ιδιαίτερα απαιτητικό όλο αυτό. Θα έλεγα ότι ακούγεται και ιδιαίτερα δύσκολο. Παράλληλα όμως νομίζω ότι μπορεί να αφήσει ένα νέο αποτύπωμα στο μπάσκετ γυναικών. Δε θα μπορούσα να μην είμαι και αισιόδοξος. Άλλωστε όσο δύσκολο και απαιτητικό αν είναι το εγχείρημα, αξίζει να ασχοληθούμε, να παλέψουμε. Η αισιοδοξία πρέπει να συνοδεύεται από προγραμματισμό, μεθοδικότητα, οργάνωση και συμμετοχή όλων των παραγόντων».

 

Για την καθολική αποδοχή στο να έχει αυτόν τον ρόλο:

 

«Δεν ξέρω αν είναι καθολικής αποδοχής, αλλά αν ισχύει με τιμάει. Έχω δεχθεί αρκετά θετικά σχόλια, τα οποία όταν είναι θετικά υπάρχουν και υψηλές προσδοκίες. Το σημαντικό δεν είναι τι λέμε στην αρχή, αλλά αν όλο αυτό στο τέλος της διάρκειάς του μπορεί να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα. Πιστεύω ότι το αποτύπωμα δε θα είναι απλά θετικό, αλλά πολύ θετικό. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα μπροστά και σε αυτό μπορούμε να μιλήσουμε με συγκεκριμένα δεδομένα. Στο επιτελείο είναι η Άννυ Κωνσταντινίδου, η οποία είναι και εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. Είναι μια Κυρία, επιστήμονας και μια σπουδαία αθλήτρια, η οποία μπορεί να συνεχίσει να βάζει μια πολύ σημαντική “πινελιά” στο μπάσκετ γυναικών. Αυτή τη στιγμή προέχει να κινηθούμε πιο γρήγορα, αλλά οριζόντια και κάθετα, γιατί είναι πολλά τα επίπεδα, οι άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθούμε και ήδη έχουμε ξεκινήσει».

 

Για τον χρόνο προσαρμογής:

 

«Δε χρειάζεται χρόνος προσαρμογής. Μένει ίσα-ίσα να γνωρίσουμε ποιοι είναι οι άνθρωποι απ’ την Ομοσπονδία που ασχολούνται. Δε γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα μες στην Ομοσπονδία, γνωρίζω ποιος είναι ο στόχος και πού θέλουμε να πάμε. Ήδη υπάρχει μια σημαντική ταχύτητα ανταπόκρισης και σε αυτό πρωτίστως υπάρχουν γερές βάσεις απ’ τη μεριά των υπάλληλων της Ομοσπονδίας. Θέλω να πω ένα ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα. Είμαι αρκετά αισιόδοξος έχοντας ως βάση κάποιους πολύ καλούς συνεργάτες».

 

Για την εικόνα που έχει αποκομίσει όλο αυτό το διάστημα:

 

«Υπάρχουν συγκεκριμένοι άξονες: τα πρωταθλήματα, το αναπτυξιακό πρόγραμμα, η Εθνική ομάδα και τα σχολικά προγράμματα. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες. Η μεγάλη εικόνα που γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι τα πρωταθλήματα και έρχεται η Εθνική ομάδα με διπλό στόχο, να πετύχει σε οργανωτικό και αν γίνεται σε αγωνιστικό επίπεδο στο Ευρωμπάσκετ 2025. Στις αναπτυξιακές ηλικίες, για διάφορους λόγους δε μπορώ να πω αυτήν τη στιγμή ότι η εικόνα των εθνικών ομάδων είναι τόσο καλή. Ό,τι και να λέμε, τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Δεν ξέρω αν πρέπει οι αναπτυξιακές εθνικές ομάδες να αγωνίζονται στη Β’ κατηγορία, νομίζω ότι πρέπει να γίνουν κάποια βήματα ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για Α’ κατηγορίες, όλα ξεκινούν απ’ τα γερά θεμέλια και τις γερές υποδομές».

 

Για τις ενέργειες στο αναπτυξιακό κομμάτι:

 

«Ίσως το επίπεδο που συναντούμε αυτήν τη στιγμή να μας θέτει έναν προβληματισμό. Δεν έχει σημασία να ανατρέξουμε στο τι και πώς έγινε, για παράδειγμα με τον covid, υπάρχουν πολλοί λόγοι. Η πρώτη παρέμβαση έχει να κάνει με το να κατέβουμε λίγο χαμηλότερα. Να παρακολουθήσει και να καθοδηγήσει η ΕΟΚ τα νεαρά κορίτσια ακόμη και απ’ την ηλικία των U12. Η πρώτη ενέργεια στο αναπτυξιακό είναι ότι δημιουργήθηκαν κλιμάκια στις Ενώσεις με τις ηλικίες U12 και U13. Το δεύτερο σημαντικό, χωρίς να είμαι εγώ ο ειδικός σε αυτό το επίπεδο, αλλά είχα συζητήσεις με τους υπεύθυνους, είναι ότι αν σε κάτι υστερούμε είναι το αθλητικό. Οπότε ήδη έγινε μια πολύ σημαντική κίνηση, η οποία δεν υπάρχει στα αγόρια. Υπήρξε ενσωμάτωση στο τεχνικό επιτελείο άμεσα με πλήρη ενασχόληση δύο γυμναστών, οι οποίοι θα απασχοληθούν νυχθημερόν σε αυτό το μοντέλο με ένα πρόγραμμα που θα έχει συχνή παρακολούθηση, οδηγίες, τρεις μετρήσεων μες στη χρονιά και καινοτομίες, όπως η συνεργασία με τους παράγοντες και τους προπονητές των ομάδων. Με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. της ΕΟΚ, έχουμε προβεί σε άμεση στελέχωση προπονητών στις εθνικές ομάδες από νωρίς. Πρέπει να είναι ενήμεροι σε ποια τμήματα υπάρχει το πλαίσιο συνεργασίας, έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν, να παρεμβαίνουν, να συντονίζουν. Θέλουμε δίπλα μας τους καλύτερους προπονητές των ομάδων που πρωταγωνιστούν στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν επικοινωνίες με τα staff των ομάδων. Στα πλάνα μας είναι να γίνει ένα ακόμα μεγάλο camp στις ηλικίες 2013-2014. Τέλος, έχουμε στόχο να υπάρξει ποιοτικότερη αναβάθμιση των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων U16-U18».

 

Για την αναβάθμιση των πρωταθλημάτων:

 

«Σίγουρα ξεκινάει με τη “βιτρίνα”, την Α1 Γυναικών. Το σημαντικότερο είναι να μπορέσουμε στο τέλος να λέμε ότι έχουμε ένα καλύτερο πρωτάθλημα και αυτό να είναι διαπίστωση όλων των παραγόντων. Αυτό εξαρτάται απ’ τις ενέργειες που γίνονται σε οργανωτικό επίπεδο. Ήδη υπάρχει μια θετική αντίδραση των ομάδων απ’ το ότι πλέον στην Α1 υπάρχει ένα διαφορετικό μοντέλο σχετικά με τη διαιτησία. Βλέπουμε ακόμα και διεθνείς διαιτητές να σφυρίζουν αγώνες της Α1 Γυναικών. Η δεύτερη ενέργεια είναι η παρουσία παρατηρητή διαιτησίας σε όλα τα ματς της κατηγορίας. Επίσης, υπάρχει και η χρήση του instant replay. Όλα αυτά είναι άξονες που μπορούν να βοηθήσουν στην αναβάθμιση αυτή. Έχουμε χρόνο να επεξεργαστούμε τα υπόλοιπα.

 

Υπάρχει μια σκέψη της αναβάθμισης της Α2 Γυναικών, σε συνδυασμό με όλο το μοντέλο, το οποίο εμπεριέχει κάποιες σκέψεις για την αλλαγή του format της κατηγορίας. Θέλουμε να γίνει μία ενιαία Α2. Σε αυτό πρέπει να μπει μπροστάρης η ΕΟΚ και να στηρίξει και να ενισχύσει τις ομάδες που θα συμμετέχουν σε αυτό το πρωτάθλημα. Σκεφτόμαστε τη δημιουργία Β’ Εθνικής για πρώτη φορά. Αυτό θα το συζητήσουμε, θα το αναλύσουμε και θα δούμε πώς θα “τρέξει”. Τέλος, υπάρχει μια σκέψη για την αλλαγή και αναβάθμιση του Κυπέλλου Ελλάδος Γυναικών. Δε θέλουμε να είναι ένα Κύπελλο Ελλάδος, αλλά να εξελιχθεί σε μια γιορτή του μπάσκετ, με τη συμμετοχή του Rising Stars, με αλλαγή του τρόπου υλοποίησης του Κυπέλλου Ελλάδος. Ίσως να πάρει και κάποιες “πινελιές” από All-Star Game. Να είναι κάτι που θα έχει ως επίκεντρο την Ελληνίδα αθλήτρια».

 

Για την προώθηση του μπάσκετ γυναικών:

 

«Πρέπει να γίνουν ενέργειες προώθησης. Ήδη είμαστε σε συζητήσεις με κάποιους χορηγούς, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Έχει να κάνει και με ενέργειες της προσέλκυσης νέων κοριτσιών στο μπάσκετ. Υπάρχει ένα μοντέλο που το έχουμε επεξεργαστεί. Φυσικά πρέπει να στηρίξουμε τους παράγοντες για να γίνουν δράσεις περαιτέρω προβολής στο μπάσκετ γυναικών. Όλο αυτό σε συνδυασμό με την εξαιρετική πορεία των αθλητικών προγραμμάτων τα οποία “τρέχουν” από μια πολύ σημαντική επιτροπή».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια