er

Μασλαρινός: «Τα κορίτσια αξίζουν να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο»

 

Ο νέος προπονητής της Εθνικής Νεανίδων, Βασίλης Μασλαρινός, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Άμεσο Ριπλέι» του EOK WebRadio με την Έλενα Βογιατζή και τον Λεωνίδα Πιστιόλη. Αναλυτικά είπε:

 

Για το πόσο διαφορετικό είναι να κοουτσάρεις μια εθνική ομάδα από έναν σύλλογο:

 

«Σίγουρα μια εθνική ομάδα είναι πολύ διαφορετική από έναν σύλλογο. Δεν υπάρχει καθημερινότητα, είναι ένα κομμάτι που έχει προετοιμασία ενός εξαμήνου, με κάποιες συναντήσεις μαζί με τα παιδιά έτσι ώστε να βάλουμε κάποιους κανόνες. Στο τέλος υπάρχει 1-1.5 μήνας στον οποίον προετοιμάζεσαι για ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Είναι πολύ διαφορετικό. Εγώ τις περισσότερες φορές στις ομάδες μου είχα πολύ μεγάλο αριθμό κοριτσιών τα οποία προερχόντουσαν απ’ το αναπτυξιακό κομμάτι, οπότε είναι κάτι που το έχω ξανακάνει και σίγουρα πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω».

 

Για τον στόχο τού να αναδειχθούν τα κορίτσια στο μπάσκετ:

 

«Αυτός είναι αυτοσκοπός του αναπτυξιακού προγράμματος της Ομοσπονδίας, κάποια κορίτσια που δείχνουν να έχουν ταλέντο και να είναι λίγο… πιο μπροστά από κάποια άλλα να τους δώσουμε την ευκαιρία να πάρουν περισσότερες εικόνες, να δείξουν αυτό που μπορούν. Φυσικά σε μια χρονιά που η Εθνική θα παίξει ένα Ευρωμπάσκετ στη χώρα της να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας».

 

Για το αν θα αυξηθούν οι νεαρές παίκτριες που θα αναδειχθούν απ’ τις εθνικές ομάδες:

 

«Το πιστεύω και το εύχομαι. Τα τελευταία χρόνια η ΕΟΚ κάνει και πολύ μεγάλη προσπάθεια στο μπάσκετ γυναικών. Είναι μια συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς, όπου τα κορίτσια ανέβηκαν στην Α’ κατηγορία του Ευρωμπάσκετ. Η δουλειά μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουν τα κορίτσια στο ψηλότερο επίπεδο, γιατί εκεί αξίζουν να είναι».

 

Για το αν η νέα γενιά κοριτσιών που έρχεται είναι διστακτική στο να γίνουν επαγγελματίες αθλήτριες:

 

«Αυτό πρέπει να το δώσουμε εμείς. Τα παιδιά θα συνεχίσουν να είναι διστακτικά όσο βλέπουν ότι το μπάσκετ γυναικών στη Ελλάδα είναι είτε ερασιτεχνικό είτε ημι-επαγγελματικό. Το θεωρώ φυσιολογικό κάποια παιδιά που θέλουν να συνδυάσουν σπουδές με μπάσκετ ή να δουν κάποιο υψηλότερο επίπεδο να φεύγουν στο εξωτερικό. Πρέπει εμείς απ’ την πλευρά μας και σαν Ομοσπονδία να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ούτως ώστε να νιώθουν τα παιδιά ότι, προφανώς και οι σπουδές είναι σημαντικές και είναι παράλληλα με το μπάσκετ, αλλά πρέπει να πιστέψουν ότι μπορούν να το συνεχίσουν στη χώρα μας».

 

Για το πόσο βοηθάει το τουρνουά W-Rising Stars:

 

«Βοηθάει πάρα πολύ τα παιδιά που είναι σε επίπεδο νεανίδων και αγωνίζονται με τις ομάδες τους εκεί να πάρουν περισσότερα παιχνίδια. Η διαφορά που είδα στην Ιταλία, με την οποία δεν έχουμε μεγάλες διαφορές στο αναπτυξιακό, είναι ότι σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά παίζουν πάρα πολλά παιχνίδια. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι κάποια παιδιά που βρίσκονται στο επίπεδο των κορασίδων και αυτά να κάνουν παραπάνω παιχνίδια και σιγά-σιγά να ετοιμαστεί και η ομάδα που θα αγωνιστεί στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το καλοκαίρι».

 

Για το ότι ομάδες της Α1 δίνουν ευκαιρίες σε νεαρές Ελληνίδες παίκτριες:

 

«Μετά την εποχή covid όλες οι ομάδες έχουν οδηγηθεί στο να δώσουν την ευκαιρία σε Ελληνίδες παίκτριες να παίξουν στο ψηλότερο επίπεδο. Βλέπουμε πολλά κορίτσια που τα προηγούμενα χρόνια είτε ξεχώριζαν σε κάποιο αναπτυξιακό τμήμα είτε είχαν λιγότερο… σημαντικό ρόλο, αλλά σιγά-σιγά βγαίνουν μπροστά. Θεωρώ ότι είναι μια κατάσταση που στην επόμενη διετία θα δούμε κι άλλα παιδιά τα οποία θα πάρουν την ευκαιρία τους για να παίξουν».

 

Για τις διαφορές της Ιταλίας με την Ελλάδα:

 

«Στο κομμάτι του μπάσκετ, της προετοιμασίας και του αναπτυξιακού, η Ελλάδα δεν είναι πίσω στο πώς θα αναπτύξει ένα παιδί να παίξει. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τα παιδιά παίζουν πάρα πολλούς αγώνες. Υπάρχει ένας κανονισμός που λέει ότι πρέπει να παίξεις μάξιμουμ 2 φορές την εβδομάδα, γιατί τα παιδιά έχουν 4-5 αγώνες τη βδομάδα. Είτε είναι U16, είτε U14, είτε παίζουν Serie B, έχουν πάρα πολλά παιχνίδια. Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα στους προπονητές στο να ετοιμάσουν μια ομάδα να παίξει, αλλά είναι τόσα πολλά τα ματς που τα παιδιά αποκτούν εικόνες και εμπειρίες οι οποίες τα βοηθούν πάρα πολύ να εξελιχθούν».

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια