Λιμνιάτης: «”Ταυτότητα”, χημεία και άμυνα θα καθορίσουν την πορεία της Εθνικής»

 

O κόουτς Γιώργος Λιμνιάτης «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Άμεσο ριπλέι» του ΕΟΚ WebRadio με τον Γιάννη Λαμπίρη και τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου και έκανε το δικό του σχόλιο για την Εθνική Ελλάδος, αλλά και αυτήν της Γεωργίας. Αναλυτικά είπε:

 

Για τις μέχρι στιγμής εντυπώσεις του απ’ την Εθνική Ελλάδος:

 

«Με δεδομένες τις απουσίες και αν οριστικοποιηθεί και αυτή του Γιάννη, είναι σγουρό ότι πάμε με ένα ρόστερ που δεν έχει καμία σχέση με πέρυσι. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια εικόνα αισιοδοξίας, με αυτά που έχουμε δει και στα φιλικά. Το ζητούμενο στις εθνικές ομάδες είναι να βρουν μια «ταυτότητα» και είναι δύσκολο γιατί δεν υπάρχει αρκετός χρόνος προετοιμασίας ώστε να μπορέσουν να βρεθούν οι ρόλοι. Νομίζω ότι με αυτό που δείχνει η ομάδα μέχρι στιγμής, ο τρόπος που θα κινηθεί η φιλοσοφία έχει να κάνει με το ότι θα έχουμε μια ομάδα που θα είναι πολύ σκληρή και δυνατή αμυντικά και θα προσπαθήσει να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο, ενώ σίγουρα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις όποιες αρετές έχει, όπου σίγουρα σε σχέση με το παρελθόν δεν είναι τόσες πολλές».

 

Για τα σημεία-«κλειδιά» της Εθνικής σε περίπτωση που δεν αγωνιστεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο:

 

«Όσον αφορά το αμυντικό κομμάτι, το χθεσινό παιχνίδι με τη Σερβία είναι ένα δείγμα. Είναι δεδομένο ότι όταν σου λείπουν ταλαντούχοι παίκτες ο δρόμος είναι να είσαι στο αμυντικό κομμάτι όσο πιο συνεπής γίνεται. Σίγουρα η μεγάλη προσπάθεια θα δοθεί στην αμυντική φιλοσοφία, να είμαστε σκληροί, επιθετικοί, γιατί και η επιθετικότητα στην άμυνα θα μάς δώσει κάποια εύκολα καλάθια. Κατά την προσωπική μου άποψη, δεν έχουμε το ίδιο ταλέντο με τις προηγούμενες χρονιές, κάτι που σημαίνει ότι στο 5 εναντίον 5 θα έχουμε κάποιο πρόβλημα, γιατί δεν υπάρχουν πολλά παιδιά που μπορούν να δημιουργήσουν είτε για τον εαυτό τους, είτε για τους άλλους. Επομένως, στο 5 εναντίον 5 απαιτείται καλή λειτουργία, που χθες σε μερικά κομμάτια του αγώνα την είχαμε. Σίγουρα το κομμάτι της ευστοχίας και της μέρας στα σημαντικά παιχνίδια θα είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για το πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε».

 

Για την επιστροφή του Ντίνου Μήτογλου:

 

«Ο Ντίνος είναι ένα παιδί που παίζει δύο θέσεις, το είδαμε και θα το δούμε και στο Μουντομπάσκετ απ’ τη στιγμή που δοκιμάζεται και στα φιλικά. Είναι πάρα πολύ «διψασμένος» μετά την περιπέτειά του. Είναι σε πολύ καλή ηλικία, επομένως αποτελεί ένα παιδί στο οποίο θα στηριχτεί η Εθνική τα επόμενα χρόνια. Αν πάρουμε ως δεδομένο την απουσία του Γιάννη, σίγουρα η παρουσία του Ντίνου, ο οποίος δεν ήταν την προηγούμενη χρονιά, είναι σημαντικό κομμάτι, γιατί μπαίνει ένας παίκτης με ποιότητα στις θέσεις που θα λείπει ο Γιάννης και θα είναι πολύ μεγάλη η απουσία του».

 

Για τις απουσίες των εθνικών ομάδων:

 

«Πολλές εθνικές ομάδες έχουν απουσίες. Για παράδειγμα και οι Σέρβοι με τους οποίους παίξαμε χθες (08/08) έχουν σημαντικές απουσίες. Παρακολουθώντας τα νέα και απ’ τις άλλες εθνικές, γενικά είναι ένα Παγκόσμιο που οι μεγάλες ομάδες θα στερηθούν πολύ σημαντικούς παίκτες. Αυτό μάς δίνει κι εμάς τη δυνατότητα να έχουμε μια αισιοδοξία ότι μπορούμε να φτάσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα αν ακολουθήσουμε το δρόμο της καλής χημείας που έχει η ομάδα, της ομαδικότητας, της προσπάθειας και της μεγάλης έντασης που δείχνει στο αμυντικό κομμάτι. Αυτά είναι στοιχεία που θα μπορέσουν να μάς οδηγήσουν όσο το δυνατόν ψηλότερα. Η “ταυτότητα” και η χημεία είναι στοιχεία που θα καθορίσουν και την πορεία μας».

 

Για τον όμιλο της Εθνικής Γεωργίας:

 

«Αν μιλήσουμε μπασκετικά, η ομάδα έχει έναν βατό όμιλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι δεδομένο πως θα προκριθεί. Ακόμα και η Σλοβενία, που είναι μια πολύ καλή ομάδα, με την απουσία του Τσάντσαρ είναι ένας αντίπαλος που η καλή Γεωργία μπορεί να κάνει τη ζημιά χωρίς να είναι φαβορί. Παρ’ όλο που και τη Σλοβενία τη συνοδεύει ένας τίτλος φαβορί, κατά την άποψή μου δε μπορεί να το υποστηρίξει στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Η Βενεζουέλα παίζει σε πολύ ψηλό ρυθμό, είναι μια σκληρή λατινοαμερικάνικη ομάδα. Παίζει ένα μπάκσετ εντελώς διαφορετικό απ’ τη Γεωργία κι εκεί θα μετρήσει πολύ το ποιος θα καταφέρει να επιβάλλει το ρυθμό του. Το Πράσινο Ακρωτήρι έχει τον Ταβάρες. Όπως κάθε ομάδα της αφρικανικής ηπείρου, λόγω της αθλητικότητάς της έχει κάποια στοιχεία που είναι επικίνδυνα. Θεωρώ ότι η Γεωργία έχει την τύχη να κάνει το επόμενο βήμα, αρκεί να ‘ναι όσο το δυνατόν λιγότερο αγχωμένη απ’ την περιρρέουσα ατμόσφαιρα».

 

Για τις ομάδες που ξεχωρίζουν στο Μουντομπάσκετ 2023:

 

«Όλες οι ομάδες έχουν απουσίες. Το ρόστερ των ΗΠΑ δεν είναι το ρόστερ που θα μπορούσε να έχει η Εθνικής Αμερικής. Οι Ισπανοί χωρίς τον Λορέντζο Μπράουν και τον Ρίκι Ρούμπιο είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένοι. Στη Λιθουανία λείπει ο Σαμπόνις και άλλα παιδιά, οι Σέρβοι είναι κι αυτοί σχετικά αποδυναμωμένοι. Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές ομάδες δε βλέπω κάποια ομάδα που να αποτελεί φόβητρο. Ίσως οι Γάλλοι, οι οποίοι όμως έχουν τη γνωστή αφέλεια που τους συνοδεύει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά με βάση το ρόστερ τους είναι μια ομάδα με αρκετό ταλέντο».

 

Για το επόμενό του βήμα:

 

«Είναι λίγο δύσκολο αυτήν τη στιγμή, γιατί έχουν “κλείσει” οι περισσότερες ομάδες, οπότε θα κοιτάμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Θέλω το επόμενο βήμα να είναι κάτι υγιές και κάτι που να μπορούμε να “χτίζουμε” με τα δικά μας στοιχεία και να παίρνουμε την ευθύνη των δικών μας αποφάσεων».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια