Καπογιάννη: «Επηρεασμένες προς το καλύτερο οι παίκτριες του Ιράν, καλύτερος από πέρυσι ο Παναθηναϊκός»

 

Η προπονήτρια της Εθνικής Ιράν και του Παναθηναϊκού, Ελένη Καπογιάννη, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Άμεσο ριπλέι» του ΕΟΚ WebRadio με την Έλενα Βογιατζή και τη Μαριάννα Αξιοπούλου. Μεταξύ άλλων, είπε:

 

Για το πόσο σημαντική θα είναι μια επιτυχία του Ιράν στους Πανασιατικό πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας:

 

«Θέλω πάρα πολύ να πετύχουμε κάτι. Τα κορίτσια αυτά του Ιράν ενώ αγαπούν το μπάσκετ, είναι στο μπάσκετ και προσπαθούν πολύ γι’ αυτό, δυστυχώς δεν είχαν ευκαιρίες να βγουν έξω από τη χώρα. Για πάρα πολλά χρόνια δεν τους επιτρεπόταν να συμμετέχουν σε διοργανώσεις λόγω του χιτζάμπ. Το κατάφεραν πριν από 5 χρόνια. Δεν έχουν την πολυτέλεια να παίξουν φιλικά εκτός χώρας, δεν έρχονται άλλες χώρες στο Ιράν για φιλικά, γιατί δε δέχονται να φορέσουν το χιτζάμπ. Είναι πάρα πολύ δύσκολο γι’ αυτές και είναι η πρώτη φορά που έχουν μια ξένη προπονήτρια που τους διδάσκει κάτι διαφορετικό.

 

Ενώ αγαπούν το μπάσκετ, ενώ είναι γυμνασμένες, αλλά undersized, δεν έχουν γνώση του αθλήματος. Μέχρι στιγμής η βελτίωσή τους είναι θεαματική. Θα είναι και πρώτη φορά, αν συμβεί, που θα ανέβουμε κατηγορία, οπότε θα είναι μια ιστορική στιγμή για την Εθνική τους ομάδα. Για όλους αυτούς τους λόγους θέλω πάρα πολύ να το καταφέρουμε. Δεν είμαστε φαβορί, δεν έχουμε νατουραλιζέ όπως όλες οι ομάδες, πάμε μόνο με τα κορίτσια του Ιράν».

 

Για το αν οι παίκτριες νιώθουν ότι μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο στη χώρα τους μέσω του μπάσκετ:

 

«Δε νομίζω ότι φτάνει το μυαλό τους να το νιώσουν και να το σκεφτούν έτσι. Με τη δική μου παρότρυνση τις βάζω να σκεφτούν πιο συνολικά για την κοινωνία τους. Σίγουρα αυτό που θέλουν είναι να πετύχουν. Το θέλουν πάρα πολύ, νιώθουν τη βελτίωση που έχουν, έχουμε πάρα πολύ καλή σύνδεση με τις περισσότερες. Το θέλουν για αυτές και καθαρά μπασκετικά, δεν το έχουν στο μυαλό ότι αυτό μπορεί να έχει και μια κοινωνική προέκταση. Ίσως το καταλάβουν μετά τη διοργάνωση αν πάνε όλα κατ’ ευχήν».

 

Για την επιρροή που είχε στις παίκτριες του Ιράν:

 

«Νιώθω ότι τούς άλλαξα λίγο τη νοοτροπία στο πώς να προσεγγίζουν το παιχνίδι, όχι μόνο σαν γνώση αγωνιστική, αλλά και στο πόσο σοβαρότητα πρέπει να έχουν ή τη νοοτροπία τους. Σ’ αυτό το κομμάτι, στη νοοτροπία, στο πώς προσεγγίζουν τη νίκη και την ήττα και στο πώς πρέπει να νιώθουν για τους εαυτούς τους, νομίζω ότι τους έχω δώσει αρκετή πληροφορία και ερεθίσματα ώστε να γίνουν καλύτερες. Δε μπορούμε ν’ αντιδράσουμε όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο τόνο και τον ίδιο χρόνο, αλλά πιστεύω ότι όλα αυτά τα κορίτσια έχουν επηρεαστεί προς το καλύτερο. Επίσης, ένα σημαντικό πράγμα για ‘μένα που νιώθω ότι τους το έχουν περάσει και χρειαζόντουσαν και ένα πουσάρισμα για να το βγάλουν από μέσα τους, είναι ότι πρέπει να είναι ενωμένες, ιδιαίτερα οι γυναίκες στο Ιράν. Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα είναι τα πιο σημαντικά».

 

Για τους συνεργάτες της:

 

«Είμαι πολύ τυχερή, είχα πάρα πολύ καλή φιλοξενία, όλοι με έκαναν να νιώσω πάρα πολύ όμορφα. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το δεύτερο είναι ότι δυστυχώς και στο staff μου, γιατί δεν το επέλεξα, θα έπρεπε να τούς εκπαιδεύσω. Η γνώση τους δεν είναι αυτή που θα μπορούσε να με βοηθήσει εμένα. Μπορούν να με βοηθήσουν σε επίπεδο ότι γνωρίζουν τις παίκτριες, τους χαρακτήρες τους, τη νοοτροπία γενικότερα των Ιρανών, μπασκετικά όμως δε μπορώ να πω ότι έχω τεράστια βοήθεια. Το τελευταίο διάστημα προστέθηκε στο staff ένας νεαρός σε ηλικία άντρας, ο οποίος είναι πάρα πολύ καλός, καταλαβαινόμαστε και πραγματικά με βοηθάει στα παιχνίδια. Κατά τ’ άλλα, είναι καλοί άνθρωποι, έχω μια πάρα πολύ καλή γυμνάστρια στην ομάδα, πολύ καλή επιστήμονας κι έχει κάνει τρομερή δουλειά. Απόδειξη αυτού το ότι η ομάδα μας σε όλα τα δεύτερα ημίχρονα ανέβαζε την απόδοσή της. Στο μπάσκετ, όμως, χρειάζονται πολλή εκπαίδευση».

 

Για το τι κρατάει μέχρι στιγμής από αυτούς τους μήνες με την Εθνική Ιράν:

 

«Θα κρατούσα τη “δίψα” που έχουν οι άνθρωποι στο Ιράν να δουν κάποιον ξένο, γιατί δεν υπάρχει τουρισμός στο Ιράν και το πόσο “διψούν” να μάθουν πληροφορίες απ’ τον έξω κόσμο. Θα κρατούσα ένα κομμάτι που αφορά εμένα προσωπικά, το πόσο δημιουργικό είναι όλο αυτό για εμένα και το πόσο ευλογημένη νιώθω που το έκανα αυτό. Τέλος, θα κρατούσα αυτήν τη μικρή επιρροή που είχα στον τρόπο σκέψης τους και συμπεριφοράς τους, γιατί για ‘μένα αυτό ήταν το πρωτάθλημα».

 

Για την κλήρωση του Κυπέλλου Γυναικών:

 

«Πρέπει να σεβαστούμε τους όποιους αντιπάλους και τη Λευκάδα. Με τον Ολυμπιακό θα ‘ναι το κλασσικό ντέρμπι. Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στην ομάδα μας, πιστεύω ότι φέτος, αν έχουμε υγεία, θα είμαστε καλύτεροι από πέρυσι. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ πιο πλήρεις. Θέλω να παίξουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο και νιώθω ότι θα το καταφέρουμε αυτό. Θα δούμε. Δεν υπάρχει φαβορί στο Κύπελλο, είναι ένα παιχνίδι νοκ-άουτ. Έτσι πρέπει να τα προσεγγίσουμε. Φυσικά δε σημαίνει ότι αν περάσουμε απ’ τον Ολυμπιακό θα είμαστε safe, όπως έγινε και πέρυσι στον τελικό που παραλίγο να χάσουμε. Πρέπει να κρατηθούμε στη γη και να πηγαίνουμε παιχνίδι με παιχνίδι».

 

Για το ότι ο τελικός Κυπέλλου Γυναικών θα γίνει την ίδια μέρα με των ανδρών:

 

«Την επικροτώ αυτήν την απόφαση της Ομοσπονδίας, είναι κάτι που θα δώσει μια καλή ώθηση στο μπάσκετ γυναικών και θα δει επιτέλους και ο κόσμος τι είναι το μπάσκετ γυναικών. Από ‘κει και πέρα, θέλω να πιστεύω ότι δε θα μείνουμε σ’ αυτό το βήμα. Αυτό είναι ένα πολύ καλό βήμα και κυρίως για το μπάσκετ γυναικών».

 

Για τον όμιλο του Παναθηναϊκού στο EuroCup (Μπίστριτσα, Μέχελεν, Πολκοβίτσε/Μπεσίκτας):

 

«Δεν είναι και η πιο ρόδινη κλήρωση. Και πέρυσι δε μάς περίμενε κανείς να κερδίσουμε μες στο Ισραήλ ή μες στην Πολωνία, αλλά το κάναμε. Πάμε βήμα-βήμα και βλέπουμε τι θα γίνει. Δεν είναι εύκολο, αλλά δε γίνεται να θες ν’ ανέβεις επίπεδο και να θες τα εύκολα. Πρέπει να “βουτήξεις” και στα δύσκολα για να μετρήσεις τι δυνάμεις σου».

 

Για τον τραυματισμό της Λίλιαν Καρακασίδου:

 

«Η Λίλη είναι παιδί μας. Έγινε αυτό που έγινε, συμβαίνουν αυτά στον αθλητισμό. Χαίρομαι για τον Παναθηναϊκό, γιατί έτσι πρέπει να είναι όλοι οι σύλλογοι. Είναι αθλήτριά μας και τηρούμε το συμβόλαιο, αλλά και την υποστηρίζουμε κυρίως ψυχολογικά, είμαστε δίπλα της. Επειδή η Λίλη είναι πολύ γυμνασμένη και δυνατό παιδί πιστεύω ότι θα επανέλθει γρήγορά. Θέλω να της ευχηθώ “καλή ανάρρωση”».

 

Για την απόκτηση της Άννας-Νίκης Σταμολάμπρου:

 

«Έτσι όπως τα έφερε η ζωή “κούμπωσε” τέλεια με την ομάδα μας, έκανε τρομερή δουλειά η Λολίτα (σ.σ. Λύμουρα). Μίλησα κι εγώ με την Άννα-Νίκη και νομίζω ότι είμαστε στη ίδια “σελίδα” στο πώς θέλουμε να παίξουμε και τι ρόλο θα έχει. Νομίζω ότι ήταν το τέλειο κομμάτι του παζλ, παρ’ όλο που είχαμε την ατυχία με τη Λίλυ. Έχει εμπειρία, είναι πολύ καλή παίκτρια, πολύ καλή σκόρερ. Πιστεύω ότι θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στον Παναθηναϊκό για να παίξει το παιχνίδι που φανταζόμαστε εμείς σαν staff».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια