er

Γιώργος Κυριαζής: «Μου αρέσουν οι προκλήσεις»

Συνέντευξη με τον Γιώργο Κυριαζή, (υπεύθυνο και προπονητή της ακαδημίας της Σταυρούπολης), αναρτήθηκε στην σελίδα του συλλόγου στην οποία αναφέρονται τα εξής:  

 

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Φέτος ήταν ένα νέο ξεκίνημα για σένα καθώς ανέλαβες μια καινούργια ακαδημία και ομάδα. Για έναν προπονητή που ασχολείται με τις υποδομές πόσο πρόκληση είναι αυτό; Κι πως είναι να ξεκινάς κάτι από την αρχή;

 

«Οι προκλήσεις μου αρέσουν στην ζωή μου. Όντως είναι μια πρόκληση μια μένα, αυτό που έγινε πέρσι το να αναλάβω μια καινούργια ομάδα κάτω από το ανδρικό. Έχω δίπλα μου συνεργάτες, όπως τους Γιώργο Κοντό, Γιάννη Σιδερίδη, Δημήτρη Κοντέλη, Ανδρέα Κυριαζή και Οδυσσέα  Μετεντζίδη, καθώς δεν θα μπορούσα από μόνος μου να κάνω ένα τέτοιο εγχείρημα. Πάντα χρειάζεσαι συνεργάτες που εμπιστεύεσαι και προχωράς μαζί τους. Είναι πολύ ωραίο πράγμα να ξεκινάς κάτι από την αρχή και να το χτίζεις σιγά-σιγά. Δεν μπορούμε να κάνουμε άλματα. Άμα κάνεις άλματα είναι λίγο ψεύτικο, δεν μπορείς να πας ψηλά κατευθείαν γιατί όταν πας ψηλά κατευθείαν, θα πέσεις και γρήγορα. Όλα πρέπει να χτίζονται βήμα-βήμα με μεγάλη διάθεση και μεγάλο πάθος.

 

Όπως λέει και ένα ρητό, η Ρώμη δεν έγινε σε μια μέρα. Θέλει χρόνια να χτιστεί κάτι καλό και αληθινό. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και πιστεύω θα το πετύχουμε. Όπως είπα, είναι μια πρόκληση για μένα αυτό το εγχείρημα που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον να δημιουργήσουμε κάτι από την αρχή και να φτάσουμε μετά από χρόνια ψηλά. Ο στόχος της ομάδας δεν είναι μόνο να πρωταγωνιστήσει ομαδικά, που φυσικά το θέλουμε όλοι, όπως φέτος που έκανε μια εξαιρετική χρονιά το εφηβικό φτάνοντας στους 16 καλύτερους της ΕΚΑΣΘ (από τις σπάνιες φορές που το έχει κάνει ο σύλλογος) και παίζοντας κατά γενική ομολογία πάρα πολύ ωραίο μπάσκετ μέσα στο γήπεδο.

 

Το βασικό για μένα είναι να βελτιωθούν πάρα πολύ τα παιδιά σε ατομικά στοιχεία και μετέπειτα και στο ομαδικό παιχνίδι, αλλά και να βγουν αθλητές από το σύλλογο μας, από τα τμήματα υποδομής, που θα επανδρώνουν την ανδρική ομάδα σε όποια κατηγορία και αν είναι, Α ΕΚΑΣΘ, Γ’ Εθνική ή Β’ Εθνική. Αυτός ο στόχος βρίσκεται σε ένα πενταετές ή επταετές πλάνο».

 

Πρώτη χρονιά στην ακαδημία της Σταυρούπολης και με τον κ. Κοντό (συνεργάτη σας) φτάσατε με το εφηβικό τμήμα στους 16 καλύτερους της ΕΚΑΣΘ. Ποιο είναι το συναίσθημα σας;

 

«Το συναίσθημα είναι αυτό της μεγάλης χαράς και μόνο που εργάζομαι με αυτά τα παιδιά μέσα στο γήπεδο. Είναι εξαιρετικοί χαρακτήρες όλοι τους γιατί μπάσκετ, είναι και να είσαι παιδαγωγός και να δίνεις κάποιες αρχές ζωής στα παιδιά, τις οποίες θα ακολουθούν και να μπορούμε τελειώνοντας, ίσως κάποιες φορές την μπασκετική τους ζωή, να τους βλέπουμε στο δρόμο και να μην μας γυρίζουν την πλάτη. Ισα-ίσα από εμάς θα υπάρχει μια αγκαλιά και το ίδιο πρέπει να υπάρχει και από αυτά, όπως και η επικοινωνία και μετά το μπάσκετ. Είναι μεγάλη επιτυχία αυτά που κάναμε σαν ομάδα και υπάρχει μεγάλη βελτίωση στο παιχνίδι αλλά και σε κάθε παίκτη ξεχωριστά ατομική βελτίωση σε όλα τα στοιχεία. Όμως υπάρχει ακόμα παρά πολύ μεγάλος δρόμος για να φτάσουμε στο επιθυμητό σαν ομάδα και σαν παίκτες.

 

Το μπάσκετ είναι ένας στόχος, να δίνουμε κάποιες αρχές στα παιδιά τα οποία θα τις κρατήσουν σε όλη τους την ζωή. Ακόμα, για το συναίσθημα που με ρώτησες, θέλω να εκφράσω την χαρά μου που το καλοκαίρι με πλησίασαν δύο άτομα τα οποία για μένα αξίζουν πολλά, είναι ο Αντώνης Μαυρογένης και ο Κίμων Σαραφίδης (η σειρά των ονομάτων είναι τυχαία, διότι μέσα μου είναι το ίδιο και τους αγαπώ πολύ).

 

Επίσης, να τους ευχαριστήσω για την πολύ τιμητική πρόσκληση και πρόταση που μου κάνανε και μου ξαναδίνουν την ευκαιρία μετά από αρκετά χρόνια να συνεργαστούμε τότε σαν παίκτης και τώρα σαν προπονητής. Να ξανακάνουμε κάτι ωραίο γιατί συμβαδίζουν οι απόψεις μας και με τους δύο αυτούς ανθρώπους στο πως πρέπει ένα οικοδόμημα του μπάσκετ να χτιστεί από κάτω και να πάει πιο ψηλά. Είναι άνθρωποι που έχουν προσφέρει πολλά και στο σύλλογο και στο μπάσκετ πολλά χρόνια τώρα. Τους εκτιμώ απεριόριστα και θέλω να τους ευχαριστήσω πολύ για την ωραία χρονιά που ζήσαμε φέτος και εύχομαι κάθε χρόνο όλο και καλύτερο να γίνεται αυτό το συναίσθημα».

 

Να τολμήσω να σε ρωτήσω πως βλέπεις τα πράγματα για τη νέα χρονιά;

 

«Το πλάνο συνεργασίας με το σύλλογο είναι να κρατήσει αρκετά χρόνια, αλλά θέλω να βλέπω την κάθε χρονιά ξεχωριστά. Ωστόσο, θέλω να πιστεύω ότι θα είναι σε καλύτερες βάσεις διότι όλοι κάνουμε λάθη και πρέπει να τα διορθώνουμε, να οργανωθούμε ακόμα καλύτερα. Η φετινή προσέλευση των παιδιών στην ακαδημία ήταν σε αυξημένο ποσοστό με βάση τους καιρούς που ζούμε  διότι μετά από επικοινωνία με γονείς έδειχναν το φόβο τους για τον κορονοϊό.

 

Η προσέλευση αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία από όλους μας και όχι μόνο από μένα και από τους ανθρώπους που προανέφερα αλλά και όλους τους ανθρώπους γύρω από τα τμήματα υποδομής. Θέλω να πιστεύω του χρόνου, ξεπερνώντας τον κορονοϊό, θα διορθώσουμε τα λάθη μας και θα εξελισσόμαστε όλο και περισσότερο για τα παιδιά. Είμαι γενικά αισιόδοξος και δικιά μου αρχή είναι ότι δουλεύοντας μέσα και έξω από γήπεδο, έχοντας πάντα σεμνότητα και ταπεινότητα, ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα από φέτος. Όπως και η εξέλιξη όλων των παιδιών είναι σε πολύ θετικό βαθμό φέτος, εύχομαι να είναι ακόμα καλύτερη και του χρόνου. Κλείνοντας, θέλω να ελπίζω ότι οι ώρες των προπονήσεων θα αυξηθούν καθώς μειώθηκαν λόγω κορονοιού, ώστε να δουλέψουμε καλύτερα».

 

Τι έχετε να συμβουλέψετε τα νέα παιδιά;

 

«Επειδή ζούμε σε δύσκολες στιγμές, θέλω να τους να είναι ευτυχισμένοι άνθρωποι, να είναι χαρούμενοι σε αυτό που κάνουν και να έρχονται με χαρά στο γήπεδο, κάτι που βλέπω και μου δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση. Η επιτυχία αυτή δεν οφείλεται μόνο σε έμενα αλλά και στους συνεργάτες μου. Θέλω να μην τα παρατάνε ποτέ, όταν έρχονται δύσκολες και στενάχωρες στιγμές, με ψυχραιμία και ηρεμία να συνεχίζουν και εμείς θα είμαστε δίπλα τους ώστε να τους βοηθήσουμε με τις γνώσεις και την εμπειρία μας. Αυτό είναι το βασικό κομμάτι.

 

Ακόμα, να δουλεύουν συνέχεια διότι αν δεν δουλεύεις σήμερα δεν θα υπάρξει το αύριο. Πάντα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι μέσα στο γήπεδο δεν είμαστε μόνο για το μπασκετικό κομμάτι αλλά με εμπιστοσύνη και χαρά μεγάλη θα είμαστε δίπλα τους και σε οποιαδήποτε θέματα έξω από τις γραμμές των γηπέδων για να συζητήσουμε και να βρούμε μια λύση ώστε να είναι ευτυχισμένοι άνθρωποι, που για μένα αυτό είναι το παν».

 

Ο Δεκάλογος του Κυριαζή

 

Αγαπημένη ταινία: Gladiator (Μονομάχος) , Πειρατές της Καραϊβικής , Πράσινο Μίλι

 

Αγαπημένο τραγούδι: New York (Frank Sinatra)

 

Από το ψυγείο δεν λείπουν ποτέ: Χυμοί

 

Αγαπημένο Χόμπι: Ζωγραφική, Γράφω βιβλία

 

Αγαπημένο φαγητό: Πατάτες τηγανητές με αυγά και τυρί από πάνω να λιώνει

 

Καλύτερη στιγμή στο μπάσκετ μέχρι στιγμής: Δεν είναι μια. Έχω να θυμάμαι όταν ήμουν στο παιδικό τμήμα του Άρη με κάλεσαν στην προπόνηση των ανδρών την εποχή του Γκάλη ,Γιαννάκη, Φιλίππου, Σούμποτιτς και προπονητή Ιωαννίδη. Δεύτερον τα πρωταθλήματα Ελλάδος που έχω κατακτήσει. Τέλος, οι ατομικές προπονήσεις με Ζήση, Μήτογλου, Μποχωρίδη, Βεζένκοφ και άλλους παίκτες της Α1 και Euroleague.

 

Αγαπημένος παίκτης: Νίκος Γκάλης, Βασίλης Σπανούλης, Γιώργος Πρίντεζης, Νίκος Ζήσης

 

Το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί: Καφέ και γυμναστική

 

Τελευταίο πριν κοιμηθείς: Λέω τα δικά μου , προσεύχομαι με τον δικό μου τρόπο

 

Το μπάσκετ για σένα είναι: Δημιουργία, εξέλιξη, ζωή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια