Rising Stars-Το μέλλον θα «παρελάσει» στο Final-8 της Πάτρας-Κώστας Τσαρτσαρής και Νίκος Σταυρόπουλος συγκέντρωσαν θετικά συμπεράσματα που ξεπέρασαν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους

 Ο Γιώργος Βαλαβάνης γράφει στο ηλεκτρονικό περιοδικό https://www.basket.gr/e-magazine της ΕΟΚ:

 

Ανταγωνισμός υψηλού επιπέδου, αποκόμιση πρωτόγνωρης εμπειρίας από αγώνες σε κλειστά στάδια μεγάλης χωρητικότητας, αγαστή συνεργασία με όλες τις ομάδες και τους προπονητές τους και ραντεβού για την διεξαγωγή του Final-8 στην Πάτρα.

 

Οι πρώτες «αχτίδες» από το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ και τη επόμενη γενιά παικτών που βρίσκονται στον προθάλαμο των ανδρικών ομάδων, φάνηκαν στις τρεις πρώτες φάσεις του νέου τουρνουά «Rising Stars» που θέσπισε η ΕΟΚ, ενέταξε στην πλήρη αναδιοργάνωση του αναπτυξιακού προγράμματος της και εφάρμοσε εν μέσω της πανδημίας, με επιτυχία, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

 

Στην καταγραφή της επόμενης ημέρας του ελληνικού μπάσκετ και των παικτών που αναμένεται να αναδειχθούν με χρονικό ορίζοντα διετίας, οι υπεύθυνοι του αναπτυξιακού προγράμματος, Κώστας Τσαρτσαρής και Νίκος Σταυρόπουλος, είχαν θετικά συμπεράσματα που ξεπέρασαν την συγκρατημένη αισιοδοξία τους, ενώ εκτίμησαν με βεβαιότητα την αναγκαιότητα του τουρνουά «Rising Stars» που έκανε, ήδη, τα πρώτα βήματα του και έχει πολλά… χιλιόμετρα, ακόμα, να διανύσει, ώστε να πετύχει τους στόχους του.


Συμμετοχή περισσοτέρων ομάδων Εφήβων από τις ακαδημίες των συλλόγων, περισσότερα παιχνίδια για τα οποία «διψούν» να έχουν όλοι οι παίκτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, μεγαλύτερη εξάπλωση σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας και ανάδειξη των καλύτερων προπονητικών προγραμμάτων από τις ακαδημίες, σε συνεργασία με τις τεχνικές κατευθύνσεις που δίνουν οι υπεύθυνοι του αναπτυξιακού προγράμματος και του «Rising Stars».

 

Στα 26 παιχνίδια που δόθηκαν για τις τρεις φάσεις (επτά αγωνιστικές) του τουρνουά, το βαθμολογικό κίνητρο δεν ήταν το πρώτο ζητούμενο για τις 8 ομάδες U-18, αλλά η πρόκληση της συμμετοχής σε τουρνουά που είχε τον υψηλότερο δυνατό ανταγωνισμό σε επίπεδο εφήβων, πανελλαδικά και ενώ υπάρχουν κι άλλοι αξιόλογοι παίκτες που δεν συμμετείχαν, αλλά βρίσκονται στο «ραντάρ» του αναπτυξιακού προγράμματος.

 

Τα πρώτα βήματα και η γιορτή του Final-8

 

Το αξιόλογο της φιλοσοφίας του τουρνουά «Rising Stars», όπως διαμορφώθηκε στις επτά αγωνιστικές, είναι η ανυπομονησία των παικτών να βρεθούν ξανά αντίπαλοι στο Final-8 που θα διεξαχθεί στην Πάτρα και στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Προμηθέα, στα τέλη Φεβρουαρίου (25-26-27/2).

 

Μια γιορτή του μπάσκετ και του μέλλοντος του για τρεις ημέρες στην αχαϊκή πρωτεύουσα, όπου οι φίλοι του μπάσκετ, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους πρωταγωνιστές στην επόμενη ημέρα του αθλήματος.

 

Στόχος του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ, είναι η μελλοντική διοργάνωση του Final-8 να έχει τις περισσότερες ομοιότητες με το Final-4 του αμερικανικού κολεγιακού πρωταθλήματος (NCAA), χωρίς, όμως, να υποτιμηθεί η τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος Εφήβων, στην οποία συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες ομάδες των Ενώσεων και θα αναβαθμισθεί, επίσης, οργανωτικά από την διοίκηση της ΕΟΚ.

 

«Τα πρώτα βήματα που έκανε το “Rising Stars” είναι λίαν ενθαρρυντικά σε όλα τα επίπεδα. Αγωνιστικά, υπάρχουν αξιόλογοι παίκτες, τους οποίους παρακολουθούμε την πορεία και την εξέλιξη τους, έχοντας κάνει καταγραφή των μέχρι τώρα δυνατοτήτων τους. Υπήρξε μεγάλη διάθεση συμμετοχής από όλες τις ομάδες και σε διαδικαστικά θέματα -γιατί υπήρξαν και ατέλειες- μας δόθηκε η απαραίτητη βοήθεια. Διαπιστώθηκε η διάθεση όλων των παιδιών και των προπονητών τους να δίνουν παιχνίδια υψηλού ανταγωνισμού με κίνητρο να παίζουν καλό μπάσκετ και να «βγάζουν» στο γήπεδο, την καλύτερη δυνατή εικόνα της καθημερινής δουλειάς που κάνουν στις προπονήσεις των ακαδημιών τους.

 

Η συνεργασία με όλους τους προπονητές και τους παράγοντες των ομάδων ήταν αγαστή.

 

Η εφαρμογή του νέου μοντέλου του αναπτυξιακού προγράμματος και η διεξαγωγή του τουρνουά “Rising Stars”, δημιουργεί την αναγκαιότητα τακτικής και συχνής επικοινωνίας στην συνεργασία των υπευθύνων της ομοσπονδίας και των ακαδημιών.

 

Και γι’ αυτόν τον λόγο, οι προπονητές που εργάζονται αποκλειστικά στο αναπτυξιακό πρόγραμμα, έχουν την ευθύνη της συνεχής παρακολούθησης των πρωταθλημάτων των ενώσεων και της ενημέρωσης στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για την «χαρτογράφηση» των επόμενων γενιών αθλητών» υποστηρίζει ο Κώστας Τσαρτσαρής και αναμένει την κορύφωση της αγωνιστικής διαδικασίας στο Final-8 της Πάτρας.

 

«Θα είναι το επιστέγασμα του τουρνουά με την διεκδίκηση τίτλου. Όλες οι ομάδες θα παίξουν μεταξύ τους και το Final-8, θα λειτουργήσει πιλοτικά για το επόμενο τουρνουά “Rising Stars”, την περίοδο 2022-23, καθώς στοχεύουμε στην αύξηση των ομάδων και την βελτίωση των οργανωτικών θεμάτων.

 

Υπάρχουν αρκετά περιθώρια ακόμα για να εξελιχθεί το “Rising Stars” σ’ ένα τουρνουά-παράδειγμα προς μίμηση.

 

Ένας από τους κύριους στόχους του τουρνουά, είναι η τόνωση του ψυχολογικού και αγωνιστικού προφίλ των παικτών που βρίσκονται στον προθάλαμο της ένταξης τους σε ομάδες ανδρών, με την ενηλικίωση τους.

 

Παραδείγματος χάριν, ήταν πρωτόγνωρο για τους έφηβους παίκτες να αγωνισθούν σε μεγάλα γήπεδα, όπως το Ολυμπιακό στάδιο και το κλειστό της Πυλαίας.

 

Θα είναι ακόμα πιο θετικό για τα παιδιά, να παίξουν τους αγώνες του Final-8, μπροστά στους περισσότερους φιλάθλους της Πάτρας που θα επιτρέπονται για τη χωρητικότητα των γηπέδων, μέχρι τότε, από το υγειονομικό πρωτόκολλο της πανδημίας. Το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ θα παρακολουθήσουν όσοι φίλαθλοι έρθουν να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια στις τρεις ημέρες του τουρνουά. Μετά το αγκάλιασμα των συμμετεχόντων ομάδων στο πρόγραμμα του “Rising Stars”, στοχεύουμε και στο κέντρισμα του φίλαθλου ενδιαφέροντος και των φίλων του μπάσκετ. Θα γίνουν και ανάλογες κοινωνικές δράσεις, σε συνεργασία με τις 8 ομάδες, στην Πάτρα» καταλήγει ο Κώστας Τσαρταρής που έκανε μια ακόμα διαπίστωση μαζί με τον Νίκο Σταυρόπουλο στα παιχνίδια των τριών αγωνιστικών του «Rising Stars».

 

Εξειδικευμένο προπονητικό πρόγραμμα για τους παίκτες της ρακέτας

 

Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί νέο προπονητικό πρόγραμμα εκγύμνασης για τους ψηλούς παίκτες και σαφή στόχευση την βελτίωση των ατομικών τεχνικών χαρακτηριστικών τους. Στις προπονήσεις του αναπτυξιακού προγράμματος θα συμμετέχουν και οι προπονητές των συλλόγων που έχουν στις τάξεις τους, τους συγκεκριμένους παίκτες και σε μια νέα πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, θα γίνει καταγραφή της εξέλιξης τους.

 

Το πρόγραμμα αγώνων του Final-8 

 

Παρασκευή 25/2 

 

15:00 Παναθηναϊκός-Δούκας (1) 

 

17:00 Προμηθέας Π.-Ολυμπιακός (2) 

 

19:00 Περιστέρι-Άρης (3) 

 

21:00 ΔΕΚΑ-ΠΑΟΚ (4) 

 

Σάββατο 26/2 

 

12:00 H2-H3 (5) 

 

14:00 H1-H4 (6) 

 

16:00 Ν2-Ν3 (7) 

 

18:00 Ν1-Ν4 (8) 

 

Κυριακή 27/2 

 

09:00 H5-H6 (Θέσεις 7-8) 

 

11:00 N5-Ν6 (Θέσεις 5-6) 

 

13:00 H7-H8 (Θέσεις 3-4) 

 

15:00 Ν7-Ν8 (Τελικός) 

 

Όλοι οι αγώνες θα φιλοξενηθούν στο «Promitheas Park».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια