Παναγιώτα Τσαμπούρη: «Να αγαπήσουμε όλοι το μπάσκετ»

 

Η Παναγιώτα Τσαμπούρη είναι η πρώτη μπόμπερ στον τέταρτο όμιλο της Α2 Εθνικής κατηγορίας Γυναικών και παραχώρησε συνέντευξη στον Νεκτάριο Ιωαννίδη για το BASKETMANIAK. Ακόμη έγινε και μία απονομή από την σελίδα, που την πραγματοποίησε ο έφορος του γυναικείου τμήματος και μέλος της διοικούσας επιτροπής, Ιωάννης Παρακεντές.

Πώς ξεκίνησες το μπάσκετ; Επίσης γνωρίζουμε ότι ο Άρης είναι η ομάδα της καρδιάς σου; Γιατί ήρθες πολύ αργά;

 

«Το μπάσκετ το ξεκίνησα από την  τετάρτη δημοτικού επειδή γυμναστής ήταν ο  Χρήστος Αθανασιάδης (τότε κόουτς της γυναικείας ομάδας του Ολυμπιακού Βόλου) και σ' αυτόν χρωστώ την ενασχόληση με το άθλημα.

 

Όσο αφορά το γεγονός ότι καθυστέρησα να έρθω στην ομάδα της καρδιάς μου ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι δέχτηκα κι άλλες χρονιές πρόταση ν' αγ

ωνιστώ με τα κιτρινόμαυρα, όμως μόλις βρέθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες και οι κατάλληλοι άνθρωποι πήρα την απόφαση ν' αγωνιστώ στον Άρη».

 

Έχοντας παίξει στην Α1 Εθνική κατηγορία Γυναικών και στην Εθνική Νεανίδων μας ξαφνιάζεις όλους το 2000 όταν παίρνεις την απόφαση ν' αγωνιστείς στην Β΄ Εθνική. Πως πήρες αυτή την απόφαση;

 

«Σημαντικό ρόλο έπαιξαν ο Θεόδωρος Παππάς, ο συγχωρεμένος Σωτήριος Κατσάπης και ο νυν προπονητής μου Σίμος Συρόπουλος καθώς με το όραμα που είχαν μ' έπεισαν κι άλλωστε ανεβάσαμε και την ομάδα στην Α1 Εθνική κατηγορία Γυναικών.

 

 Επίσης μου έκανε εντύπωση και το γεγονός ότι ήθελαν να με πάρουν και με μετεγγραφή από τον Ολυμπιακό Βόλου, άλλο που άλλαξε προς το καλύτερο η νομοθεσία εκείνη τη χρονιά. Όλα αυτά με ώθησαν να πω το ναι στο Θερμαϊκό Θέρμης».

 

Είσαι η πρώτη παίκτρια που ξεπέρασε τα 75 τρίποντα στην Α2 Γυναικών σε μία αγωνιστική περίοδο. Τώρα είσαι με άνεση πρώτη. Ποιο είναι το μυστικό της Παναγιώτας Τσαμπούρη;

 

«Το μυστικό θα έλεγα ότι είναι απλό… Οι προπονήσεις που κάνω (να συμπληρώσει η στήλη ότι πάντα φεύγει τελευταία από την προπόνηση) και η εμπιστοσύνη του προπονητή και της ομάδας με οδήγησαν σ' αυτά τα κατορθώματα».

 

Είσαι άνω των 40 και πρώτη μπόμπερ, όπως η πρώην συμπαίκτριά σου στο Θερμαϊκό Θέρμης, η Δήμητρα Τελίδου. Η αλήθεια είναι ότι προέρχεστε ίσως και από την τελευταία καλή φουρνιά, αποτελώντας και πρότυπο για αθλήτριες που φορούν σήμερα το εθνόσημο. Μέχρι πότε θα παίζει η Παναγιώτα Τσαμπούρη μπάσκετ;

 

«Ίδωμεν...(εντελώς διπλωματική απάντηση)».

 

Σύγκριση γυναικείου μπάσκετ 2000 με 2015 ως σήμερα.

 

«Το 2000 υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός και περισσότερες ομάδες, κοινή Α2 και Β Εθνική με δύο ομίλους και ακόμη περισσότερα κορίτσια ασχολούνταν με το άθλημα. Τώρα σαφώς υπάρχει μείωση κοριτσιών, πτώση επιπέδου.

 

Επιβάλλεται όλοι παράγοντες, προπονητές, παίκτριες να δουλέψουμε μαζί για να φτάσουμε σ' εκείνο (ή να το πλησιάσουμε) το επίπεδο».

 

Ποιοι είναι οι καλύτεροι παράγοντες που συνεργάστηκες;

 

«Στο Βόλο (που είναι και τόπος καταγωγής μου) ο Πάνος Βογιατζής. Ακόμη ο Θόδωρος Παππάς (ο γνωστός χορηγός) στη Θέρμη και η νυν διοικούσα επιτροπή του Άρη».

 

Σκιαγράφηση της Παναγιώτας Τσαμπούρη σε 5-10 σειρές.

 

«Αγαπώ τα παιδιά και το μπάσκετ και δε μ' αρέσει να χάνω ούτε στην προπόνηση.

(Εδώ μας έπιασε εξ απήνης στην ερώτηση η κ. Τσαμπούρη αυτή είναι η αλήθεια).

 

Δέχεσαι το πρωί ένα τηλέφωνο από την Άννυ Κωνσταντινίδου και σου λέει: Παναγιώτα σε θυμάμαι από μικρή και συγχαρητήρια για την πρωτιά.  Θέλω όμως και τις προτάσεις σου για την ανάπτυξη του γυναικείου μπάσκετ.

 

«Είχα την ευκαιρία και την τιμή να συναντηθώ στην Πάτρα με την Άννυ Κωνσταντινίδου, πριν λίγες ημέρες στο πρώτο πανελλήνιο τουρνουά κορασίδων του Προμηθέα Πατρών που έγινε με τόση επισημότητα υπό την αιγίδα της ΕΟΚ (κάτι σαν Πανελλήνιο πρωτάθλημα κορασίδων) και του προέδρου του φυσικά του κ. Λιόλιου με τον οποίο συναντήθηκα, όπως και με άλλες δύο παίκτριες που άφησαν τη σφραγίδα τους στο γυναικείο μπάσκετ την Εβίνα Μάλτση και την Τούλα Καλέντζου, άρα υπήρξε και μια συζήτηση πάνω και σ' αυτό το θέμα.

 

Εκεί ο τεράστιος θρύλος του χώρου μας, αφού μας ανέλυσε το αναπτυξιακό μοντέλο της ΕΟΚ μας είπε, και ορθά θεωρώ, ότι στόχος πρέπει να είναι να γεμίσουν πάλι τα γήπεδα να υπάρξουν ομάδες περισσότερες και με πιο πολλά κορίτσια όπως παλιά.

 

Παράλληλα η άποψη μου είναι ότι πρέπει να δουλέψουμε στις υποδομές. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα σ' ένα σύλλογο η καλή δουλειά και να ευχαριστιούνται τα παιδιά το παιχνίδι, κάτι που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη. Τέλος το μήνυμα που έχω να δώσω ως Παναγιώτα Τσαμπούρη είναι ν' αγαπήσουμε όλοι το μπάσκετ, το ίδιο το παιχνίδι...».

Το BASKETMANIAK ευχαριστεί την Παναγιώτα Τσαμπούρη για τη συνέντευξη που παραχώρησε, ενώ ο Νεκτάριος Ιωαννίδης την ευχαριστεί για το πέρασμά της από την ομάδα του χωριού του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια