Κουνατίδης: «Προσεγγίζουμε το κάθε ματς στο Θερμαϊκό Θέρμης με ταπεινότητα και σεβασμό»

 

Συνέντευξη στο ΒΑΣΚΕΤΜΑΝΙΑΚ και στο Νεκτάριο Ιωαννίδη παραχώρησε ο προπονητής του πρωτοπόρου του δεύτερου ομίλου της Β΄ ΕΚΑΣΘ ανδρών, Βαλάντης Κουνατίδης, στην οποία ανέφερε τα εξής:

 

-Σεπτέμβριος του 2016. Μετά την ξαφνική φυγή του Δαμαλή, έγινε πρώτος προπονητής στο Θερμαϊκό Θέρμης. Πώς αισθάνθηκες; Περίμενες ότι θα ήσουν για έκτη σερί χρονιά, πρώτος κόουτς στο σύλλογο;

 

«Είμαι άνθρωπος που βασίζομαι στην αμοιβαία εκτίμηση και την ειλικρινή συνεργασία, οπότε δεν μου φαίνεται περίεργο που είμαι για έκτη σερί χρονιά στην ομάδα.

 

Ήμουν εννέα συνεχόμενα χρόνια στην ακαδημία Αστέρια του coach Ροδόπουλου, όταν το καλοκαίρι του 2016, συμφώνησα να αναλάβω τμήματα στον Θερμαϊκό.

 

Τον Σεπτέμβριο αναπάντεχα, έγινε η πρόταση για το ανδρικό και αν και στην αρχή είχα ενδοιασμούς, λόγω του ότι δεν ήξερα κανένα από τα παιδιά του ροστερ, η πίστη και η πίεση του τότε υπεύθυνου ακαδημιών Δημήτρη Γαλάνη, τον οποίο και ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, με έκανε να συμφωνήσω με χαρά και αίσθημα ευθύνης».

 

-Σεπτέμβριο (κάτι έχει ο μήνας) του 2019, αναλαμβάνεις μετά τη φυγή Τσίμπου, ξαφνικά και το παιδικό. Περίμενες με 5,5  παίκτες δυναμικούς στην ουσία ότι θα πας ως τους «οκτώ» του θεσμού που είναι η μεγαλύτερη διάκριση του συλλόγου σ' αυτό το τμήμα;

 

«Καταρχάς θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με το "5,5 παίκτες δυναμικούς".

Το μπάσκετ είναι με διαφορά το ομορφότερο άθλημα που έχει εφευρεθεί ποτέ, στο οποίο ο οποιοσδήποτε παίκτης, ανεξαρτήτως ικανότητας, μπορεί με την ανάλογη δουλειά, να γίνει σημαντικός και πρωταγωνιστής για την ομάδα του.

 

Πέρα από την ικανότητα λοιπόν, είναι και θέμα θέλησης, αφοσίωσης και συνέπειας.

Για να είμαι ειλικρινής, πίστευα στην πρόκριση στους 32 αλλά το ότι φτάσαμε στους οκτώ του θεσμού, ήταν μια υπέρβαση που άξιζαν όλα τα παιδιά».

 

-Συμπλήρωσες δέκα νίκες στη Β ΕΚΑΣΘ ως κόουτς του Θερμαϊκού Θέρμης. Ξεκινώντας με 1-3 σερί (δύο ήττες στην έδρα της Θέρμης) περίμενες το 7-0 σερί και μάλιστα με νίκες σε δύο μεγάλα ντέρμπι εκτός έδρας (Βεργίνα και Αστέρα Πλαγιαρίου);

 

«Στις τρεις σερί ήττες, χάσαμε τα ματς στο τελευταίο δίλεπτο και αυτό πείσμωσε την ομάδα, να προσπαθήσει περισσότερο.

 

Σίγουρα και οι νίκες επί δύσκολων αντιπάλων είναι πολύ σημαντικές γιατί τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πνεύμα νικητή, αλλά έτσι όπως είναι η κατηγορία, όλα τα ματς είναι ντέρμπι.

 

Όσο για το σερί, δεν το περίμενα γιατί δεν το σκέφτηκα ποτέ. Το μόνο που με ενδιαφέρει, είναι να συνεχίσουμε να περνάμε καλά στις προπονήσεις και να βελτιωνόμαστε ατομικά και ομαδικά».

 

-Το αντρικό πάντα στην αρχή έχει… θεματάκια και ξαφνικά μετά κάνει εντυπωσιακές πορείες. Πού οφείλεται;

 

«Αυτό πιστεύω οφείλεται σε διαφορετικό λόγο κάθε χρονιά. Τη μία, αρκετοί νέοι παίκτες, όπου πρέπει να αλλάξει η αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας ανάλογα με τις ικανότητες τους, την άλλη μαζεμένοι τραυματισμοί τις πρώτες αγωνιστικές.

 

Συνήθως όμως, δίνω σε παιδιά, εν γνώση μου, επιθετικές επιλογές στις οποίες δεν είναι τόσο καλοί, να κάνουν λάθη, να μάθουν από αυτά και να βελτιωθούν, παρ' όλο που αυτό μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα. Μακροπρόθεσμα όμως υπάρχει διπλό κέρδος».

 

-Η ομάδα θεωρείται αυτή τη στιγμή η πιο φορμαρισμένη του δεύτερου ομίλου (ως τη διακοπή) και για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Β ΕΚΑΣΘ είναι στην πρώτη θέση. Το περίμενες μετά το 1-3 της αρχής ότι θα συμβεί αυτό;

 

«Σίγουρα όχι. Μετά το 1-3 νομίζω κάνεις δεν περίμενε ότι στην διακοπή των Χριστουγέννων, θα ήμασταν πρώτοι.

 

Αξίζουν στα παιδιά πολλά συγχαρητήρια αλλά αυτή την στιγμή μπορεί να σημαίνει πολλά, άλλα και τίποτα.

 

Πρέπει να συνεχίσουν να προσεγγίζουν το κάθε ματς με ταπεινότητα και σεβασμό για τον επόμενο αντίπαλο. Ελπίζω να είμαστε υγιείς και να δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο».

 

-Οι προσωπικοί στόχοι του Βαλάντη Κουνατίδη ως κόουτς;

 

«Επειδή ασχολούμαι χρόνια με τις αναπτυξιακές ηλικίες, ο βασικός μου στόχος είναι η ατομική βελτίωση και η εξέλιξη του κάθε παίκτη, σαν αθλητή αλλά και σαν άνθρωπο.

 

Όλοι εμείς (προπονητές, γυμναστές, δάσκαλοι κτλ) που ετοιμάζουμε, βελτιώνουμε και επηρεάζουμε τεχνικά, σωματικά και πνευματικά αθλητές και ανθρώπους, έχουμε μεγάλη ευθύνη και πρέπει να το κάνουμε με πολύ προσοχή.

 

-Ποιος ή ποιοι ήταν οι καλύτεροι παράγοντες που συνεργάστηκες.

 

Το… καλύτερος είναι πολύ γενικό. Οποιοσδήποτε έχει ανιδιοτελή προσφορά στον σύλλογο, είναι άξιος. Οι δύο που ξεχωρίζω, είναι και οι δύο που συνεργάστηκα αυτά τα έξι χρόνια.

Ο Κώστας Τσαπαδίκος που είναι πάντα παρών (με εξαίρεση λίγων μηνών) όλα αυτά τα χρόνια στον Θερμαϊκό, κάνοντας τα πάντα και ο Σωτήρης Ζωγράφος που τώρα είναι υπεύθυνος του τμήματος μπάσκετ, έχει οργανώσει  ηλεκτρονικά όλη την ακαδημία και είναι πολύ δημιουργικός και μεθοδικός».

 

-Κώστας Τσαπαδίκος. Να τον περιγράψεις σε 5-10 σειρές.

 

«Ο Κώστας είναι ένας οικογενειάρχης, λάτρης του αθλητισμού, συναισθηματικός, που όλα αυτά τα χρόνια, έτρεχε σε όλα τα γήπεδα, σχεδόν σε όλα τα τμήματα για να είναι παρών και να δίνει λύσεις. Πρόσφατα τιμήθηκε για την προσφορά του και από την ΕΚΑΣΘ.

 

Προσωπικά με στήριξε όλα αυτά τα χρόνια που ήμασταν μαζί, πιστεύω ότι υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και τον θεωρώ φίλο».

 

-Ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνέντευξη και καλή συνέχεια  στη φετινή πορεία.

 

«Εγώ ευχαριστώ και με την ευκαιρία να ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία πάνω από όλα και την ελπίδα, μέσα στο 2022 να υπάρξει μόνιμη λύση στο μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας».

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια