Ασπασία Καλαμπάκου: Μία πρωταθλήτρια Ελλάδας στο ρόστερ του ΠΑΣ Γιάννινα

 

Η Ασπασία Καλαμπάκου αποτελεί την τελευταία χρονικά μεταγραφική προσθήκη του ΠΑΣ Γιάννινα και ετοιμάζεται να ενισχύσει σημαντικά το σύνολο του Νίκου Δουβίτσα στις θέσεις «2» και «3» με την ποιότητά αλλά και την εμπειρία που διαθέτει από το υψηλό επίπεδο.

 

Από μικρή στα μεγάλα σαλόνια

 

Η Ασπασία ξεκίνησε το μπάσκετ στο Ζωγράφο πριν μετακομίσει για μια πενταετία στον ΔΑΣΑΛ (2008-2013). Σε ηλικία 18 ετών (2011-2012) έκανε το ντεμπούτο της στη μεγάλη κατηγορία έχοντας σημαντικό ρόλο. Σε 20 αγώνες είχε 5.5 πόντους, ενώ σε 5 παιχνίδια ήταν διψήφια. Ο ΔΑΣΑΛ τερμάτισε στην 6η θέση με ρεκόρ 12-10 με την Καλαμπάκου να έχει season high τους 16 πόντους απέναντι στον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

 

Μετά από 5 χρόνια παρουσίας στον ΔΑΣΑΛ αποφασίζει να αλλάξει ομάδα υπογράφοντας τη σεζόν 2012-2013 στον Αστέρα Εξαρχείων. Ο Αστέρας συμμετέχει στην Α1 με την Καλαμπάκου να παρουσιάζεται ακόμα καλύτερη σε ατομικό επίπεδο μετρώντας 8.0 πόντους σε 22 συμμετοχές. Σε 8 παιχνίδια ήταν διψήφια, ενώ στα playout με τον Κρόνο Αγ. Δημητρίου, όπου κρινόταν η παραμονή, πραγματοποίησε μεγάλη σειρά έχοντας 17.0 πόντους σε 2 παιχνίδια. Τελικά ο Αστέρας δεν κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία.

 

Ο Κρόνος Αγ. Δημητρίου, απέναντι στον οποίο πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, έμελλε να γίνει η νέα της μπασκετική στέγη το 2013-2014. Σε 17 συμμετοχές σημειώνει 6.5 πόντους αλλά η ομάδα δεν καταφέρνει να αποφύγει τον υποβιβασμό στην Α2.

 

Νέο ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη

 

Έπειτα από 3 σεζόν στην Α1 με 3 διαφορετικές ομάδες της πρωτεύουσας, είχε έρθει η ώρα ώστε η Καλαμπάκου να ανηφορήσει στη Θεσσαλονίκη για να φορέσει την "ασπρόμαυρη" φανέλα του ΠΑΟΚ και να συνδυάσει παράλληλα τις σπουδές της στο ΤΕΦΑΑ. Στην 1η της χρονιά στο PAOK Sports Arena το κοντέρ γράφει 8.4 πόντους σε 18 συμμετοχές, με την ομάδα του Βασίλη Μασλαρινού να τερματίζει στην 7η θέση και την ίδια να σημειώνει το season high σε πόντους σε παιχνίδι απέναντι στον Αθηναϊκό με 21.

 

Η εμπειρία του εξωτερικού

 

Η σεζόν 2015-2016 τη βρήκε μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας. Ήταν παρούσα σε 6 αγώνες του "Δικεφάλου του Βορρά" (2.4 πόντους) πριν μετακομίσει στο εξωτερικό και τη Σουηδία για λογαριασμό της Akropol BBK Spangol. Υπήρξε 1η σκόρερ της ομάδας της σε 11 παιχνίδια με 12.3 πόντους, ενώ γέμισε τη στατιστική της έχοντας ακόμα 4.3 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ και 1.4 κλεψίματα.

 

Επιστροφή στην Ελλάδα και Παναθηναϊκός

 

Τη σεζόν 2016-2017 η Ασπασία Καλαμπάκου επιστρέφει στην Ελλάδα για να φορέσει για πρώτη φορά τα πράσινα του Παναθηναϊκού. Αγωνίζεται σε 24 παιχνίδια έχοντας 5.2 πόντους, με την ομάδα της να τερματίζει στην 3η θέση της κατάταξης αφού επικράτησε στους Μικρούς Τελικούς της Δάφνης Αγ. Δημητρίου. Όμως το καλοκαίρι που ακολουθούσε θα άλλαζε ξανά ομάδα.

 

Κερδίζει την υπογραφή της η Δάφνη Αγ. Δημητρίου 

 

Η αριστερόχειρας guard/forward συμφωνεί με τη Δάφνη Αγ. Δημητρίου προκειμένου να την ενισχύσει στην προσπάθειά της να τερματίσει ξανά στα υψηλά βαθμολογικά στρώματα. Η αθηναϊκή ομάδα πραγματοποιεί μία ακόμα καλή σεζόν τερματίζοντας 4η (έχασε από τον Πανιώνιο στους Μικρούς Τελικούς), με την Καλαμπάκου να μετρά 5.3 πόντους σε 18 αγώνες.

 

Ξανά στα πράσινα, από την επιστροφή στην Α1 μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος

 

Το νέο απόκτημα του ΠΑΣ Γιάννινα, την επόμενη χρονιά παίρνει την απόφαση να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό ώστε να αποτελέσει βασικό στέλεχος της προσπάθειας για επιστροφή στην Α1. Το σύνολο του Καντζιλιέρη έκανε επίδειξη ισχύος στο Νότιο Όμιλο της Α2 κερδίζοντας εύκολα την άνοδο με ρεκόρ 21-1. Η Καλαμπάκου ήταν κομβική καθώς είχε 14.6 πόντους, 49 εύστοχα τρίποντα (2.3 Μ.Ο.) σε 21 αγώνες. Ο Παναθηναϊκός έφτασε και στο Final 4 του Κυπέλλου, καταλαμβάνοντας την 4η θέση, με την Ασπασία να έχει 15.0 πόντους στους 2 αγώνες.

 

Ο ΠΑΟ επιστρέφει στη μεγάλη κατηγορία όντας φιλόδοξος και η Καλαμπάκου ανανεώνει τη συνεργασία της με την ομάδα. Η Έλενα Καπογιάννη αναλαμβάνει στη μέση της σεζόν τα ηνία, όμως το πρωτάθλημα διακόπτεται λόγω της πανδημίας, με τον Ολυμπιακό, που ήταν πρώτος στη βαθμολογία, να παίρνει τον τίτλο στα χαρτιά μιας και δεν πραγματοποιήθηκαν τα playoffs. Η Καλαμπάκου αγωνίζεται σε 15 παιχνίδια έχοντας 8.5 πόντους, 2.6 ασίστ, 1.9 ριμπάουντ και 1.0 κλέψιμο σε περίπου 29΄ συμμετοχής.

 

Για να έρθει η περσινή σεζόν, όπου η ομάδα της coach Καπογιάννη κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα, για πρώτη φορά μετά το 2013. Μπορεί ο ρόλος της να ήταν μειωμένος συγκριτικά με το 2019-20 (14΄ συμμετοχής), όμως κατάφερε να εκπληρώσει το στόχο και να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα. Σε 17 αγώνες είχε 3.4 πόντους και 1.3 ασίστ.

 

Εθνική Ελλάδας

 

Η Ασπασία Καλαμπάκου, εκτός από τις 7 διαφορετικές φανέλες που έχει φορέσει στην καριέρα της, έχει υπάρξει στέλεχος όλων των Εθνικών Ομάδων. Με την Εθνική Νεανίδων έχει αγωνιστεί σε 11 παιχνίδια έχοντας 2.5 πόντους. Συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων (κατηγορία Β΄) που διεξήχθη στην Ουγγαρία το 2011 αγωνιζόμενη σε όλα τα παιχνίδια, με την Ελλάδα να τερματίζει 2η.

 

Επίσης έχει δηλώσει παρούσα και στην Εθνική Νέων Γυναικών έχοντας συνολικά 30 συμμετοχές και 2.4 πόντους (71 συνολικά).

 

Σε επίπεδο Γυναικών έχει φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο σε 4 παιχνίδια έχοντας 1.3 πόντους.

 

Το bio της νέας αθλήτριας του ΠΑΣ Γιάννινα

 

Ημερομηνία Γέννησης: 8/12/1993

Θέση: Guard/Forward

Ύψος: 1.78

Γενέτειρα: Αθήνα

Σπουδές: ΤΕΦΑΑ

 

Μικρά και ενδιαφέροντα για την Ασπασία Καλαμπάκου

 

Προέρχεται από μία κατεξοχήν μπασκετική οικογένεια καθώς ο πατέρας της είναι ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας και νυν προπονητής του Χαρίλαου Τρικούπη, Ντίνος Καλαμπάκος και η μητέρα της μία από τις καλύτερες μπασκετμπολίστριες που έχει "βγάλει" η χώρα, η Λίλα Χατζηορίδου.

 

Το ρεκόρ της σε πόντους στην Α1 είναι 26 και τους σημείωσε τη σεζόν 2016-2017 με τη φανέλα του Παναθηναϊκού απέναντι στον Παναθλητικό Συκεών στις 10/12/2016.

 

Το ντεμπούτο της στην Εθνική Γυναικών πραγματοποιήθηκε στις 12/8/2019 σε φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας κόντρα στο Πανεπιστήμιο West Virginia.

 

Έχει πανηγυρίσει 2 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Νεανίδων με τον ΔΑΣΑΛ, τις σεζόν 2008-2009 και 2010-2011. 

 

Προ ολίγων ημερών ήταν μέλος της Εθνικής Ελλάδας που έλαβε μέρος στα Προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 3X3 που έλαβε χώρα στο Τελ Αβίβ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια