Κυριακάκης: «Η Εθνική Γυναικών και πώς έχουν τα πράγματα για πρόκριση στο Eurobasket»

 

Ο Μιχάλης Κυριακάκης γράφει στο https://www.superbasket.gr για την μάχη που καλείται να δώσει η Εθνική Γυναικών για την πρόκριση της στην τελική φάση του Eurobasket. Αναλυτικά:

 

«Όπως γράψαμε τις προάλλες όλο το ενδιαφέρον του γυναικείου μπάσκετ και εν αναμονή των εξελίξεων για το πρωτάθλημα της Α1... είναι η εθνική μας ομάδα.

 

Στις 6 Φεβρουαρίου το βράδυ θα γνωρίζουμε αν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρεθεί το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γαλλίας και Ισπανίας στην τελική φάση του Eurobasket.

 

Τελευταία φορά που δώσαμε παρών ήταν το 2017 στην Πράγα που η εκπληκτική εθνική μας ομάδα κατέλαβε την τέταρτη θέση η οποία ήταν η υψηλότερη στην ιστορία μας στο θεσμό.

 

Παράλληλα είχαμε εξασφαλίσει  λόγω θέσης και πρόκριση για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2018 στην Ισπανία.

 

Η σημερινή εθνική ομάδα λόγω των απουσιών δεν κατάφερε να νικήσει έστω με ένα πόντο την Σλοβενία στην Κρήτη και έτσι τώρα κυνηγάει  να είναι ανάμεσα στις πέντε καλύτερες δεύτερες των εννέα ομίλων.

 

Ας δούμε όμως πως έχουν τα πράγματα και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να καταφέρουμε να βρεθούμε στην γιορτή του γυναικείου μπάσκετ στην Ευρώπη.

 

Μια πρώτη εκτίμηση λοιπόν για τις πιθανότητες πρόκρισης της Εθνικής στην τελική φάση .

 

Σύμφωνα με το σύστημα διεξαγωγής προκρίνονται (χωρίς μάλιστα αγώνες –αναμενόμενο) οι διοργανωτές Ισπανία και Γαλλία, οι  εννέα πρώτες ομάδες κάθε ενός από τα εννέα γκρουπ και οι πέντε καλύτεροι δεύτεροι . Η FIBA EUROPE απέκλεισε τα αποτελέσματα με τις τελευταίες κάθε γκρουπ,  για να ισορροπήσει δικαιολογημένα την κατάσταση γιατί όντως είναι πιο δυνατές σε κάποια γκρουπ ή ανύπαρκτες (Αλβανία) ή εκλείπουν εντελώς σε Β,  H και F  γκρουπ .

 

Οι εννέα πρώτοι δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει παντού αφού υπολείπονται δύο αγώνες . Σίγουρη πρόκριση  100% και μαθηματικά δηλαδή έχει μέχρι στιγμής μόνο το Βέλγιο στο γκρουπ G σαν πρώτο και όλα δείχνουν αήττητο αν και δεν έχει σημασία ακόμη και να ηττηθεί στα εναπομείναντα δύο ματς (που δεν θα ηττηθεί) . Επίσης δεδομένες πρέπει να θεωρούνται Σλοβενία από το δικό μας γκρουπ  Α (ακόμη και να ηττηθεί από Βουλγαρία που αποκλείεται,  θα νικήσει Ισλανδία και θα εξασφαλίσει την πρωτιά), Σουηδία (γκρουπ Β) , Ρωσία (γκρουπ C) , Τσεχία (γκρουπ D) , Σερβία  (γκρουπ Ε) , Λευκορωσία (γκρουπ F) αν και έχει δώσει μόλις ένα ματς (!!!) αφού η Πολωνία δείχνει σάκος του μποξ.

 

Στο γκρουπ Η γίνεται σφαγή μεταξύ Ολλανδίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας και αυτό πιθανόν να  μας βολεύει,  ειδικά αν καθαρίσει ο πρώτος και δεν έχουμε τριπλή ισοβαθμία .

 

Στο γκρουπ Ι επίσης γίνεται μεγάλη μάχη και η ήττα της Λετονίας  από την Γερμανία ίσως αποδειχθεί δώρο μετά  την νίκη της επί της Κροατίας . Με βάση την εικόνα , η Γερμανία δείχνει ικανή να τα καταφέρει να πάρει την πρωτιά αλλά και εδώ η δεύτερη θέση αν δεν βγει από ισοβαθμία μάλλον θα βγάλει εκτός διεκδίκησης την δεύτερη ομάδα. Μετά τα ματς της 4ης Φεβρουαρίου θα υπάρχει κάποια καλύτερη εικόνα στα γκρουπ Η και Ι .

 

Τώρα στο γκρουπ  C η Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόνο αν γίνει κάποιο θαύμα θα χάσει την δεύτερη θέση και την πρόκριση (έχει νικήσει σε ένα ματς την πρώτη Ρωσία) . Στο γκρουπ D η νίκη της Ιταλίας επί της Τσεχίας και ας μην της πήρε την διαφορά (είχε χάσει με 10 νίκησε με 6) , της εξασφαλίζει εκτός εξαιρετικού απροόπτου την δεύτερη θέση . Επίσης η Μ. Βρετανία στο γκρουπ F χάρη στις δύο μεγάλες νίκες της επί Πολωνίας θα της δώσει την δεύτερη θέση που θα της χαρίσει την πρόκριση . Πιθανότητες 100% αν νικήσει έστω και ένα πόντο την Λευκορωσία αλλά και με σημαντικές  πιθανότητες αν χάσει με μικρή διαφορά .

 

Όπως γίνεται αντιληπτό μετά θα γίνει σφαγή για τις δύο τελευταίες θέσεις . Θα τις διεκδικήσουν αρχικά η Ελλάδα (γκρουπ Α) που θέλει νίκη επί της Βουλγαρίας με το μεγαλύτερο δυνατόν σκορ (προσοχή όχι επί της Ισλανδίας που μας αρκεί ένας πόντος, τρόπος του λέγειν, για την νίκη). Ακολούθως  το Μαυροβούνιο (γκρουπ Β) που θα χάσει από την Σουηδία  αλλά θα παίξει ρόλο η διαφορά,  όπως και στο ματς που ακολουθεί με το καταδικασμένο Ισραήλ που πάντα είναι μαχητικό αλλά έχει κάνει βαθιά ανανέωση και πιθανόν να μην αντέξει.

 

Εν συνεχεία στο γκρουπ Ε , Τουρκία η Λιθουανία που θα αναμετρηθούν σε σημαντικό αγώνα στις 4 Φεβρουαρίου . Αν νικήσει η Τουρκία μοιάζει απίθανο να μην προκριθεί σαν δεύτερη αφού έχει νικήσει 23π. στο α΄ ματς . Αν χάσει μένει εκτός λογικά ο δεύτερος του γκρουπ αυτού . Στην πραγματικότητα η Λιθουανία είναι καλή αλλά  έχει  λιγοστές πιθανότητες και θα παίξει  για το πρεστίζ και για το θαύμα να βρει την Σερβία αδιάφορη στο τελευταίο ματς και να  την νικήσει οπότε έχει πιθανότητες αλλά και πάλι μικρές λόγω διαφορών . Στο γκρουπ F η Μ. Βρετανία έχει εξασφαλίσει την δεύτερη θέση πάνω από την Πολωνία . Ακόμη και να νικήσει την Λευκορωσία επειδή έχασε 59-90 στο α΄ ματς  δεν έχει ελπίδες πρωτιάς αλλά με τις μεγάλες διαφορές επί Πολωνίας θα διεκδικήσει  και ότι κάτσει στις 4 Φεβρουαρίου.

 

Tα προγνωστικά δεν είναι υπέρ της πάντως . Στο γκρουπ G η Ουκρανία είναι βέβαιη δεύτερη και θα επιδιώξει να νικήσει την Πορτογαλία αρκετά για να προκριθεί . Και λέμε την Πορτογαλία γιατί ναι μεν έχασε από την Φινλανδία αλλά με 70-62 ενώ είχε νικήσει στο α΄ ματς 71-48 και συνεπώς θα βγει τρίτη στο γκρουπ και θα μετρούν τα αποτελέσματά της .  Η Ουκρανία έχει -39 από Βέλγιο και +12 επί Πορτογαλίας συνεπώς θα επιδιώξει μεγάλο σκορ για να ελπίζει σε 2-2 νίκες και καλό γκολ αβερέϊτζ .

 

Πάντως αντικειμενικά δεν είναι και πολύ ευνοϊκή η θέση της .

 

Η ομάδα μας όπως και να έχει δεν είναι σε θέση ισχύος (θα ήταν αν νικούσε έστω και ένα πόντο την Σλοβενία) και θα πρέπει να νικήσει και ει δυνατόν με το μεγαλύτερο δυνατόν σκορ την Βουλγαρία για να έχει πιθανότητες στις 7 Φεβρουαρίου  .

 

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Βασίλης Μασλαρινός έχει όλες τις παίκτριες στην διάθεση του γερές και θα κάλεσε τις πλέον ετοιμοπόλεμες για να τα δώσουν όλα στην Σλοβενία ώστε να πετύχουμε την πρόκριση στο Eurobasket του 2021».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια