Απίστευτο κι όμως αθλητικό-Ανοιχτοί οι χώροι άθλησης, κλειστά τα αθλητικά σωματεία

Από τον Βασίλη Πρασσά, Σύμβουλο Εργασιακών Θεμάτων Epsilon Net πήραμε το παρακάτω κείμενο:

«Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. με Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 30608/17.5.2020, καθορίζονται οι επιχειρήσεις, οι οποίες παραμένουν κλειστές στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 18 Μαΐου 2020 έως και 24 Μαΐου 2020, κατόπιν και της από 15.5.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Έτσι βάσει αυτής της απόφασης, συνεχίζουν να παραμένουν σε αναστολή (κλειστές με κρατική απόφαση) όλα τα αθλητικά σωματεία, όλοι οι σύλλογοι που εκμεταλλεύονται αθλητικές εγκαταστάσεις και όλα επιχειρήσεις που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα μέχρι 24/5 παραμένουν κλειστοί οι ακόλουθοι ΚΑΔ:

Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 9311)
Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων (ΚΑΔ 9312)
Εγκαταστάσεις γυμναστικής (ΚΑΔ 9313)
Άλλες αθλητικές δραστηριότητες, εξαιρουμένων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες (93.19.13.03) [ΚΑΔ 9319]

Μείζον θέμα ωστόσο προκύπτει με την ανακοίνωση της Γ.Γ. Αθλητισμού βάσει της οποίας επιτρέπονται πλέον οι προπονήσεις των αθλητών ακόμη κι αν αυτές ισχύουν με αυστηρούς περιορισμούς βάσει υγειονομικών πρωτοκόλλων. Μάλιστα στην ανακοίνωση δίνονται ιδιαίτερες οδηγίες στους προπονητές των ομάδων καθώς και στις προπονήσεις των αθλητών.

Και το ερώτημα είναι το εξής:

Πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται στην ουσία η λειτουργία των αθλητικών συλλόγων και των προπονητών αυτών, όταν οι ίδιοι αθλητικοί σύλλογοι είναι κλειστοί κατόπιν κρατικής εντολής;

Με το «γράμμα του νόμου», απαγορεύεται κάθε λειτουργία αθλητικού σωματείου άρα και όλων των εργαζομένων αυτού.

Και αυτή η αναφορά γίνεται διότι:

Πλήθος συλλόγων έχουν ξεκινήσει τις ανακοινώσεις περί έναρξης λειτουργίας.

Πλήθος υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ έχουν ενημερωθεί ότι μπορούν να ξεκινήσουν προπονήσεις με προπονητές συλλόγων.

Αρκετά αθλητικά γυμναστήρια έχουν βγάλει πρόγραμμα προπονήσεων.

Πολλά κολυμβητήρια έχουν ήδη δώσει ώρες στους αθλητικούς συλλόγους για τις προπονήσεις τους.

Χιλιάδες αθλητές αθλητικών συλλόγων πιέζουν και ζητούν να ξεκινήσουν τις προπονήσεις τους.

Και είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού (εκεί ανήκει το υφυπουργείου αθλητισμού και η Γ.Γ.Α.) με τα Υπουργεία Οικονομικών & Εργασίας.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι με δεδομένη την απαγόρευση λειτουργίας των αθλητικών σωματείων, όλοι οι εργαζόμενοι αυτών, είναι δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης η οποία θα δοθεί ως αναλογία των 534€ για το διάστημα από 1/5 έως 24/5

ΠΡΟΣΟΧΗ: η άποψή μας είναι ότι όλα τα αθλητικά σωματεία θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικά στο θέμα αυτό καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν εκτεθειμένα σε σοβαρά πρόστιμα ενώ παράλληλα θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος απώλειας τυχόν επιδοτήσεων σε προπονητές. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι τις προσεχείς ημέρες, αναμένεται να ενταθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας σύμφωνα και με το σημερινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.

Πριν επικρατήσει αλαλούμ και φτάσουν στο σημείο να μαλώνουν όλοι με όλους, καλούνται οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν άμεση λύση πριν προκύψουν έλεγχοι και κυρωθούν άδικα πρόστιμα στους αθλητικούς συλλόγους. Επίσης καλείται η αθλητική ηγεσία να αφουγκραστεί την αγωνία όλων των αθλητών – μελών αθλητικών συλλόγων.

Υ.Γ. Το e-forologia ευχαριστεί τον έγκριτο γυμναστή-προπονητή Κώστα Μαυράκη για την ανάδειξη του θέματος».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια