Ρετρό: Διψασμένα για νίκες τα νιάτα του γυναικείου μπάσκετ-Το αφιέρωμα της "ΑΜΘ" το 2005-2006 για τις Εθνικές Κορασίδων και Νεανίδων κατά την προετοιμασία στη Σιάτιστα-Φωτορεπορτάζ και δηλώσεις

Φαίνεται πως η Δυτική αλλά και η Κεντρική Μακεδονία έχουν γίνει πλέον ο μόνιμος τόπος για το πρώτο στάδιο προετοιμασίας όλων των Εθνικών ομάδων του μπάσκετ κάθε καλοκαίρι. Το απίστευτο κλίμα και η έλλειψη της υπερβολικής ζέστης που υπάρχει σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, αναγκάζει τους υπευθύνους της ΕΟΚ να προτιμούν την Σιάτιστα αλλά και τη Νάουσα για την έναρξη της δύσκολης και μακρινής προετοιμασίας ενόψει των Πανευρωπαϊκών πρωταθλημάτων του καλοκαιριού.

Έτσι βρέθηκαν στην Σιάτιστα την προηγούμενη εβδομάδα δύο αποστολές, αυτές των νεανίδων και των κορασίδων. Οι πρώτες αναχώρησαν για τα επόμενα μέρη που θα δώσουν φιλικά παιχνίδια, ενώ οι δεύτερες βρίσκονται ακόμη την όμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Η «ΑΜΘ» βρέθηκε στην Σιάτιστα την τελευταία μέρα της παρουσίας των νεανίδων και συζήτησε με τους παράγοντες και των δύο αποστολών.

Λιζάρδος: «Δύσκολη αποστολή, έμπειρες παίκτριες»

Η Ισπανική Τενερίφη θα είναι το  επιστέγασμα της φετινής πορείας των νεανίδων καθώς εκεί θα διεξαχθεί από 21-30 Ιουλίου το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.  Η Εθνική μας ομάδα  θα αγωνιστεί στον πρώτο όμιλο με αντιπάλους την Λιθουανία, την Γαλλία και το Βέλγιο. Η προετοιμασία ξεκίνησε στην Σιάτιστα στις 23 Ιουνίου, όπου παρέμειναν μέχρι τις 5 Ιουλίου και στις 6 αναχώρησαν για τουρνουά με την συμμετοχή της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Κίνας στην Ισπανική Λα Κορούνια. Από τις 11-13 Ιουλίου θα μεταβούν στην Ιταλία και στο Κιέτι όπου θα διεξαχθεί το επόμενο Πανευρωπαϊκό γυναικών το 2007 για φιλικά παιχνίδια με την Ιταλία. Από τις 14-18 Ιουλίου θα βρίσκονται στο ΟΑΚΑ όπου είναι πιθανόν να δώσουν κάποια φιλικά παιχνίδια ενώ στις 19 του ίδιου μήνα θα αναχωρήσουν για την Τενερίφη.  Ο προπονητής της ομάδας Νίκος Λιζάρδος έχει την σχετική εμπειρία μια και έχει δουλέψει για αρκετά χρόνια σε αυτές τις ηλικίες. Να τι μας είπε για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα: «Είναι ένας πολύ δύσκολος όμιλος στον οποίο συμμετέχει  η Γαλλία που πέρυσι κατέλαβε την τρίτη θέση και είναι ομάδα με διαφορετική ταχύτητα. Βέβαια θα παλέψουμε όλα τα παιχνίδια αλλά πιστεύω ότι στα μέτρα  μας είναι η Λιθουανία και το Βέλγιο. Δεν είχαμε την δυνατότητα να προετοιμαστούμε όπως θα θέλαμε μια και φροντιστήρια, τα ιδιαίτερα και οι εξετάσεις των κοριτσιών μας έκαναν να είμαστε μόλις από τις 23 Ιουνίου μαζί. Βέβαια γινόταν προπονήσεις στα κλιμάκια βορρά και νότου αλλά δεν είναι το ίδιο. Σκοπός μας είναι να μπούμε στο Πανευρωπαϊκό δυνατά και να παλέψουμε όλα τα παιχνίδια. Τα κορίτσια είναι προετοιμασμένα κατάλληλα στις δύσκολες συνθήκες καθώς είναι σχεδόν η ίδια ομάδα που τα τρία τελευταία χρόνια (δύο φορές με τις κορασίδες και μία με τις νεανίδες) κατάφεραν να σωθούν στο χιαστί παιχνίδια και δεν υποβιβάστηκαν στην δεύτερη κατηγορία. Έχουν την εμπειρία δύσκολων και σημαντικών αγώνων. Στόχος μας είναι να μην φθάσουμε στην επώδυνη εμπειρία του έβδομου χιαστί παιχνιδιού».  

Μπουσνάκη: «Θα δούμε τις δυνάμεις μας στα φιλικά»

Η πρωταθλήτρια Ελλάδας με την ομάδα του Μέγα Αλέξανδρου Μαρία Μπουσνάκη συμμετέχει για Τρίτη φορά (δύο με τις κορασίδες και μια με τις νεάνιδες) σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Να τι μας είπε: «Η προετοιμασία είναι αρκετά κουραστική, αλλά πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να είμαστε συγκεντρωμένες γιατί δεν έχουμε βρεθεί πολλές φορές μαζί κατά την διάρκεια της χρονιάς. Παρόλα αυτά είμαστε σε καλό δρόμο και τώρα θα δούμε τις δυνάμεις μας στα φιλικά παιχνίδια. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κι άλλα φιλικά με την Εθνική κορασίδων αλλά λόγω του Πανελληνίου πρωταθλήματος ήρθαν αργά και μεις έπρεπε να φύγουμε. Στο Πανευρωπαϊκό θα γίνουν πολύ δυνατοί αγώνες και πρέπει να παλεύουμε συνεχώς για να αποφύγουμε την σκληρή διαδικασία του αγώνα για τον υποβιβασμό».

Μανέ: «Μεγάλος ο ανταγωνισμός»

Η αρχηγός της ομάδας έχει και αυτή τρία χρόνια συμμετοχής στις Εθνικές ομάδες ενώ αγωνίζεται και στην Α1 με τον Αστέρα Εξαρχείων. Η Χριστίνα Μανέ μας είπε: «Ήταν η πρώτη φορά που μαζευτήκαμε όλες από την αρχή της προετοιμασίας. Είναι καλό να γίνεται το Πανελλήνιο το Πάσχα για να έχουμε όλο το χρόνο να δουλέψουμε. Όλο το τημ της Εθνικής (προπονητές, γιατροί, φυσιοθεραπευτές) είναι κοντά μας και αυτό είναι θετικό και προς την σωστή κατεύθυνση. Τελειώσαμε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και τώρα πάμε να παίξουμε φιλικά παιχνίδια. Πρέπει να δουλέψουμε και να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας γιατί ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος»

Σπυριδοπούλου: «Σωστή δουλειά στην Σιάτιστα»

Μια ακόμη παίκτρια του Μέγα συμπεριλαμβάνεται στο ρόστερ των διεθνών νεανίδων. Η Άννα Σπυριδοπούλου τόνισε: «Είμαστε σχεδόν ίδια ομάδα με αυτή που πριν από δύο χρόνια συμμετείχε στο αντίστοιχο Πανευρωπαϊκό των κορασίδων.  Η χημεία μεταξύ μας είναι καλή και αυτό φάνηκε από την σωστή δουλειά που έγινε εδώ. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο από το να διεκδικήσουμε την σωτηρία στον τελευταίο αγώνα».

Καλέργη: «Στόχος μια καλή θέση»

Παρότι παίζει στον Πανιώνιο κατάγεται από την Κω. Εκείνο που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όμως είναι τα φοβερά της μάτια. Η Κατερίνα Καλέργη δήλωσε: «Ελπίζω η δουλειά που κάνουμε να ανταμειφθεί. Όλες μαζί πάμε για ένα αποτέλεσμα θετικό και επιθυμητό και να διεκδικήσουμε μια καλή θέση και όχι μόνο την παραμονή μας». 

Τζίμου: «Όσο το δυνατόν πιο έτοιμες»

Στο διάβασμα είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών η Βάσω Τζίμου που αγωνίζεται στο Παλαιό Φάληρο. Όσο για το Πανευρωπαϊκό μας είπε: «Στην Σιάτιστα είδαμε τι μπορούμε να πετύχουμε. Οι αγώνες είναι μια δοκιμασία για μας. Δεν αρκούν οι 15 μέρες προετοιμασίας. Χρειαζόμαστε κι άλλη δουλειά και αυτή θα επιτευχθεί μέσω των φιλικών αγώνων που θα παίξουμε και θα βελτιωθούμε ώστε να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο έτοιμες για το Πανευρωπαϊκό. Οι περισσότερες γνωριζόμαστε μεταξύ μας από πρόπερσι». 


Βαφειάδης: «Αισιοδοξούμε παρά τις ατυχίες»

Η ομάδα των κορασίδων βρίσκεται στην Σιάτιστα από τις 3 Ιουλίου και θα παραμείνει μέχρι τις 14 του ίδιου μήνα. Στα πλαίσια της πρώτης φάσης έπαιξε ένα φιλικό με την Εθνική νεανίδων και σήμερα αναμένεται η ομάδα της Λευκορωσίας για τρία φιλικά (ένα κάθε μέρα). Στην συνέχεια θα συμμετάσχει στο Βαλκανικό κορασίδων που θα διεξαχθεί στην Τιμοσοάρα της Ρουμανίας από 15-19/7. Τις τρεις πρώτες μέρες θα αγωνιστεί με την Κροατία, την Βοσνία και την Σερβία που απαρτίζουν τον πρώτο όμιλο. Από τις 20-21/7 θα έχουν ρεπό ενώ στις 22 Ιουλίου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας και θα επιδιωχθεί να δώσουν φιλικά παιχνίδια. Η αποστολή θα αναχωρήσει στις 2 Αυγούστου για το Κόζιτσε της Σλοβακίας όπου θα διεξαχθεί από τις 3-14 του ίδιου μήνα το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα  Χρέη προπονητή ανέλαβε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή ο Παναγιώτης Βαφειάδης. Να τι μας είπε για αυτή του την απόφαση: «Ο Θάνος Σόφτσης που είναι ο κόουτς αυτής της ομάδας για προσωπικούς
Λόγους δεν μπορούσε να βρίσκεται στην Σιάτιστα. Έτσι μου ζητήθηκε από την ΕΟΚ να αναλάβω την ομάδα. Ήταν να πάω με τις νεάνιδες ως συνεργάτης του Νίκου Λιζάρδου και αλλάξαν στο παρα πέντε τα πλάνα. Σίγουρα ο χρόνος προετοιμασίας είναι μικρός αλλά υπάρχει διάθεση για όσο είναι δυνατόν πιο αξιοπρεπή εμφάνιση στους αγώνες. Τα κορίτσια λίγο πολύ τα ξέρω κι προσπαθούμε με τον συνεργάτη μου Βασίλη Ναούμη να τα αξιολογήσουμε όσο γίνεται καλύτερα για να δούμε που μπορούμε να βελτιωθούμε. Τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά αν δεν είχαμε τις φοβερές φετινές ατυχίες του τραυματισμού της Νάντιας Ταυροπούλου (χιαστός πριν από δύο μήνες), της Ανθούλας Ταρπάγκου (έκανε μαγνητική και μάλλον δεν θα μπορέσει να επανέλθει) και της Μαρίας Παυλοπούλου (αρθροσκόπηση σε παλιό χιαστό που δεν αποκαταστάθηκε πλήρως)».   

Ελευθεριάδης: «Η ΕΟΚ κοντά στα κορίτσια»

Έφορος της ομάδας των κορασίδων είναι ο Βασίλης Ελευθεριάδης. Να τι μας είπε: «Η ΕΟΚ φρόντισε όπως πάντα για να έχουν τα κορίτσια την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Συγκεντρώθηκαν οι καλύτερες παίκτριες σε αυτές τις ηλικίες και πιστεύω πως αν μέχρι τους αγώνες δεν έχουμε και άλλη απώλεια από τραυματισμό ή αρρώστια θα πετύχουμε το στόχο μας. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια των κοριτσιών».

Βαρυπατάκη: «Όλες μια παρέα»

Στον ΟΑ Χανίων αγωνίζεται η Κική Βαρυπατάκη. Ψηλή και εξελίξιμη παίκτρια σίγουρα είναι μια καλή λύση κάτω από τα καλάθια. «Όλα τα κορίτσια είμαστε μια παρέα. Πάμε για το καλύτερο στους αγώνες», μας είπε. 

Χαιριστανίδου: «Μπορούμε κάτι καλό»

Από την Βέροια είναι η Αντιγόνη Χαιριστανίδου. Τερμάτισε στην πρώτη θέση του τοπικού πρωταθλήματος με την ομάδα της αλλά δεν κατάφερε να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο. Για τους αγώνες τόνισε: «Είμαστε ένα καλό τημ. Γνωριζόμαστε καλά ιδιαίτερα με τις Βορειοελλαδίτισες λόγω των κλιμακίων. Μπορούμε να τα καταφέρουμε» 

Ντάμπη: «Ισάξιες οι συμπαίκτριές μου»

Πρωταθλήτρια Ελλάδας με την ομάδα της Πτολεμαϊδας, πολυτιμότερη παίκτρια των αγώνων άξιζε την κλήση στην Εθνική ομάδα. Η Ευγενία Ντάμπη  μας είπε: «Όλες οι παίκτριες που συμμετέχουν στην Εθνική είναι ισάξιες.  Οι πρώτες προπονήσεις ήταν ιδιαίτερα σκληρές αλλά ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Χατζηευσταθίου: «Δεν βλέπουμε ανταγωνιστικά η μια την άλλη»

Για δεύτερη χρονιά διεθνής συμμετείχε πέρυσι στο Πανευρωπαϊκό και έζησε όλη την εμπειρία της παραμονής η Χαρά Χατζηευσταθίου της SIEMENS. Παρότι κορασίδα αγωνιζόνταν με το τμήμα νεανίδων της ομάδας της στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΘ. «Το κλίμα είναι πολύ καλό. Δεν βλέπουμε ανταγωνιστικά η μία την άλλη. Έχουμε όρεξη, διάθεση να πάμε καλά και να παραμείνουμε στην πρώτη κατηγορία», δήλωσε στην «ΑΜΘ» η όμορφη παίκτρια.   

Νικολοπούλου: «Τιμή μου η πρόσκληση»

Παίκτρια του Παγκρατίου είναι η Αγγελική Νικολοπούλου. «Είναι μεγάλη τιμή που με κάλεσαν στην Εθνική ομάδα καθώς είμαι από τις μικρότερες σε ηλικία. Ευχαριστώ τον προπονητή μου και ελπίζω να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις με επιτυχία».

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΩΝ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

ΤΖΙΜΟΥ ΒΑΣΩ         1.67     1988    1          Π. ΦΑΛΗΡΟ
ΠΑΝΟΥ ΣΟΦΙΑ         1.75     1988    1          ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ
ΜΟΥΖΟΥΚΗ ΝΤΟΡΙΑΝ       1.72     1989    2          ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ
ΜΑΝΕ ΧΡΙΣΤΙΝΑ     1.76     1989    2          ΑΣΤΕΡΑΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ           1.72     1988    2          ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΟΛΕΝΤΑ ΗΡΩ        1.74     1989    1          ΟΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ ΠΟΠΗ          1.78     1989    3          ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ
ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΝΤΙΝΑ  1.82     1989    3          ΟΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΜΠΟΥΣΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ         1.78     1989    3          Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΚΑΝΟΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ           1.82     1988    4          ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΤΟΛ.
ΚΑΛΕΡΓΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ         1.87     1989    4          ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ  1.84     1988    3          Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΙΟΥΛΙΑ  1.88     1988    5          ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ
ΤΣΙΑΟΥΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ        1.88     1988    5          Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΩΝΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ       1.98     1989    5          ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΛΙΖΑΡΔΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ: ΚΟΥΤΣΗΣ ΤΑΚΗΣ
ΕΦΟΡΟΣ: ΣΕΡΑΦΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ
ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ: ΝΑΛΠΑΝΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΓΙΑΤΡΟΣ: ΤΣΑΚΙΡΗ ΚΙΚΗ
             
ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

ΚΙΟΥΡΤΣΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ           1.90     1990    5          ΗΡΑΚΛΗΣ
ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ ΝΙΚΗ  1.75     1990    2          Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΤΑΡΠΑΓΚΟΥ ΑΝΘΗ            1.78     1990    2          ΑΡΗΣ
ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΦΑΙΔΡΑ 1.85     1990    5          ΜΕΝΤ
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ   1.73     1990    1          ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ       1.80     1991    3          ΑΜΙΛΛΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΧΑΙΡΙΣΤΑΝΙΔΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ         1.85     1990    3          ΒΕΡΟΙΑ
ΝΤΑΜΠΗ ΕΥΓΕΝΙΑ 1.78     1990    1          ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΤΟΛ.
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ       1.80     1991    2          ΠΑΓΚΡΑΤΙ
ΒΑΡΥΠΑΤΑΚΗ ΚΙΚΗ           1.90     1990    4          ΑΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ        1.71     1990    2          ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ.
ΔΙΕΛΑ ΙΩΑΝΝΑ        1.80     1990    4          ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
ΚΑΤΣΑΡΑ ΕΛΕΝΑ   1.91     1990    5          ΔΑΦΝΗ
ΑΥΤΖΗ ΜΑΡΙΑ         1.60     1990    1          SIEMENS
ΣΟΥΛΤΑΝΗ ΡΑΦΑΕΛΑ 1.61          1991    1          ΑΝΑΛΗΨΗ ΒΟΛΟΥ
ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΧΑΡΑ 1.72     1990    2          SIEMENS

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ: ΝΑΟΥΜΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΦΟΡΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ: ΦΕΤΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ



























Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια