Διαφωνεί με τις τρεις ξένες στην Α1 γυναικών και ο Πρωτέας Βούλας

Η γυναικεία ομάδα του Πρωτέα Βούλας ξεκαθάρισε ότι απαντάει με ένα όχι στην αύξηση των ξένων παικτριών που παίζουν στην Α1 γυναικών. Η διοίκηση της ομάδας σε επιστολή που έστειλε στην ΕΟΚ τόνισε ότι είναι κάθετα αντίθετα με την αύξηση του αριθμού των ξένων παικτριών που παίζουν (είναι 3) στην κατηγορία και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία συζήτηση για το όλο θέμα. Αναλυτικά η επιστολή του Πρωτέα Βούλας:

«Με αφορμή την πρόσκληση των Σωματείων της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών σε συζήτηση για το ενδεχόμενο της μεταχρονολογημένης αλλαγής της προκήρυξης του Πρωταθλήματος 2018-2019, με στόχο την ελεύθερη συμμετοχή «κοινοτικών» παικτριών πέραν του επιτρεπόμενου με την ισχύουσα προκήρυξη αριθμού συμμετοχής των τριών (3) αθλητριών μη εχόντων δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική Ομάδα, έχουμε να παρατηρήσουμε τα κάτωθι:


1) Ο ΑΕΟ Πρωτέας Βούλας είναι κάθετα αντίθετος στη συμμετοχή περισσοτέρων Ξένων αθλητριών στη δύναμη των ομάδων. Η θέση μας (συνυπολογίζοντας την κατάσταση του Ελληνικού Γυναικείου Μπάσκετ, την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, τα ελάχιστα έσοδα που έχουν τα Σωματεία (έως μηδαμινή)) είναι ότι τα Σωματεία θα έπρεπε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία να στραφούν ακόμα περισσότερο στην προσέλκυση νέων αθλητριών και ανάπτυξη των τμημάτων υποδομών τους, αντί να δαπανώνται χρήματα για την προσέλκυση περισσοτέρων ξένων αθλητριών αμφιβόλου ικανότητας και ποιότητας, οι οποίες έρχονται και παρέρχονται, μη προσφέροντας καμία υπηρεσία στην ανάπτυξη του Ελληνικού Γυναικείου Μπάσκετ.

2) Η θέση μας ήταν και είναι σαφής. Πρώτα αναπτύσσεις το άθλημα από τη βάση του και μετά σκέπτεσαι πως θα αναβαθμίσεις το Πρωτάθλημα με την προσθήκη Ξένων αθλητριών. Το επιχείρημα ότι με την συμμετοχή ξένων αθλητριών το Πρωτάθλημα θα είναι ανταγωνιστικότερο και άρα θα προσελκύσει περισσότερα νέα παιδιά στα γήπεδα είναι έωλο. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τι συμβαίνει στο Πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών, όπου οι Έλληνες Αθλητές έχουν όλο και πιο περιορισμένο ρόλο,  με εμφανή τα αποτελέσματα της πρακτικής αυτής και στη Εθνική μας Ομάδα.

3) Η πορεία των Εθνικών μας τμημάτων υποδομών (Νεάνιδων και Νέων Γυναικών), θα έπρεπε να μας προβληματίσει και να μας οδηγήσει να σκεφτόμαστε πως θα βελτιωθεί η κατάσταση και όχι να συζητάμε πως θα «αναβαθμίσουμε» ένα Πρωτάθλημα το οποίο ούτως η άλλως πάσχει σε πολλά θέματα. Σε μία τέτοια συζήτηση η οποία θα περιλάμβανε ιδέες για την ανάπτυξη του αθλήματος θα προσερχόμαστε με χαρά, προσκομίζοντας και την δική μας διόλου ευκαταφρόνητη εμπειρία.

4) Την ίδια εποχή πέρυσι, έγινε αντίστοιχη προσπάθεια για τη συμμετοχή περισσοτέρων ξένων αθλητριών, πάλι εκτός προθεσμίας, πάλι με πρωτοβουλία κάποιων Σωματείων. Δυστυχώς το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό πλειοψηφικά (!!!) παρά τη διαφωνία αρκετών από τα Σωματεία, απλά ίσχυσε από ένα σημείο και μετά, ώστε να ξεπεραστεί η αντίδραση. Επιχειρείται το ίδιο εφέτος, αφού έχουν κλείσει τα ρόστερ των ομάδων, σύμφωνα με την ισχύουσα προκήρυξη. Οποιαδήποτε αλλαγή όμως της εν λόγω προκήρυξης ετεροχρονισμένα, συνιστά για εμάς αλλοίωση των κανόνων του Πρωταθλήματος και επομένως αυτού καθ’ εαυτού του Πρωταθλήματος. Θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή αν συμφωνούσαν όλα τα Σωματεία, στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση είναι σαφές ότι δεν συμφωνούν.

5) Ο ισχυρισμός περί εναρμόνισης με την κοινοτική νομοθεσία δεν ισχύει, αφού το Πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών είναι χαρακτηρισμένο ερασιτεχνικό, δεν απασχολεί εργαζόμενους επαγγελματίες αθλητές και άρα είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία της Εθνικής Ομοσπονδίας για το πως θα διεξαγάγει τα πρωταθλήματά της.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, η θέση μας στο θέμα της αύξησης της συμμετοχής ξένων αθλητριών μέσω της επιχειρούμενης ετεροχρονισμένης αλλαγής της Προκήρυξης Πρωταθλημάτων είναι ξεκάθαρα αρνητική. Για το λόγο αυτό θα μας επιτρέψετε να μην προσέλθουμε στην συγκεκριμένη συνάντηση, αφού κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει λόγος για τη συνάντηση αυτή.
Επιφυλασσόμαστε για την προάσπιση των συμφερόντων του Σωματείου μας και προσδοκούμε τη συμμετοχή μας στο Πρωτάθλημα 2018-2019 με την ισχύουσα Προκήρυξη».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια