Λόρτος: «Η αγάπη για το μπάσκετ αρχίζει από τα ανοιχτά γήπεδα»

Ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ Σάββας Λόρτος μιλάει στη «Μ» και τον Στέλιο Παρθενάκη για τον ρόλο της Ενωσης, τη συνεργασία που υπάρχει με όλα τα μέλη του συμβουλίου, τις προτεραιότητές της, τις αλλαγές που έγιναν ,την ξεκάθαρη προτεραιότητα του ερασιτεχνικού μπάσκετ της Θεσσαλονίκης, αλλά και την ΕΟΚ.

 Είναι από τους ανθρώπους που έχουν περάσει από το μπάσκετ  από όλα  πόστα.

Αφανής εργάτης  του μπάσκετ και υπέρμαχος του ερασιτεχνισμού, ο Σάββας Λόρτος συνεχίζει στον προεδρικό θώκο της ΕΚΑΣΘ με σκοπό να επεκτείνει τις σωστές βάσεις και να αναδείξει  ταλέντα.

Με 16  χρόνια και παραπάνω στη ηγεσία της ΕΚΑΣΘ, ψάχνει τρόπους και λύσεις με τους συνεργάτες του σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Από το 2000-01 είναι πρόεδρος και συνεχίζει μέχρι το 2020…

Ο Σάββας Λόρτος σχεδόν ενάμισι χρόνο μετά την επανεκλογή του, κάνει έναν μίνι απολογισμό στη «Μ», κάνει αναφορά στους βασικούς άξονες και αναλύει τις σκέψεις του για την επόμενη μέρα. «Εμένα με ενδιαφέρει το καλό του μπάσκετ και αυτό θα υπηρετώ από τη θέση του προέδρου. Θα είμαι πάντα ανοικτός σε προτάσεις, αλλά και νέες ιδέες, που αποσκοπούν στο καλό του αθλήματος. Το μπάσκετ ξεκινάει από τα ανοικτά γήπεδα και στηρίζεται στις μικρές ηλικίες».

Το πρόβλημα του κέντρου

Η ΕΚΑΣΘ εδρεύει στο κέντρο, αλλά η απουσία ενός κλειστού γηπέδου που θα είναι αποκλειστικά του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι πρόβλημα. «Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να λυθεί. Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε στον Γαλαξία, είτε στη Νέα Ελβετία, είτε στον Φοίνικα. Τα τελευταία 20 με 30 χρόνια είναι πάντα στην επικαιρότητα και γίνεται προσπάθεια να λυθεί. Θα πρέπει να ενδιαφερθούν τόσο η ΓΓΑ, όσο και η Πολιτεία, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης».

«Περισσότερα παιχνίδια για τα μικρά παιδιά»

Μέχρι το 2020 η τωρινή διοίκηση θα έχει τα ηνία της 'Ενωσης ύστερα από τις εκλογές του 2016.

Ο Σάββας  Λόρτος δεν ξεχνάει ποια είναι  η βασική προτεραιότητα στον σχεδιασμό της τετραετίας. «Θα πρέπει να γίνονται περισσότερα παιχνίδια για τα μικρά παιδιά. Οι γηπεδικές εγκαταστάσεις, αλλά και οι δικές μας ευθύνες θα πρέπει να αρχίζουν και  να τελειώνουν σε αυτό τον θεμέλιο λίθο».

Η Ε.ΚΑ.Σ.Θ. ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1976 και ήταν η πρώτη Ενωση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. «Οι αρχές μας δεν αλλάζουν, θα συνεχίσουμε να τις υπηρετούμε με απόλυτη προσήλωση, αναλογιζόμενοι βέβαια και της ανάγκες της εποχής».

Ο Σάββας Λόρτος εξήρε την παρουσία του διοικητικού συμβουλίου και των συνεργατών του. «Πλέον, υπάρχει ένα επιτελείο ανθρώπων που συνεννοούμαστε και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε λύσεις σε θέματα που χρήζουν άμεσης ανάγκης, χρονικά και οικονομικά. Ευχαριστώ όλα τα μέλη για τη θέληση και τη διάθεσή τους».

Η εποχή είναι συνώνυμη των social media και της τεχνολογίας. «Κάνουμε προσπάθειες μέσω της επίσημης ιστοσελίδας, αλλά και της δυνατότητας που μας δίνει η τεχνολογία να προβάλλουμε τις δραστηριότητες και τους αγώνες  της ΕΚΑΣΘ. Είναι μια συνειδητή απόφαση και με τα μέσα που έχουμε θα δίνουμε όσο πιο πλήρη πληροφόρηση γίνεται», μας λέει ο διοικητικός ηγέτης της ΕΚΑΣΘ.

Τα αναπτυξιακά Πρωταθλήματα

Η ΕΚΑΣΘ βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τους προπονητές όλων των αναπτυξιακών Πρωταθλημάτων και ζητάει τη γνώμη τους. «Είναι πολύ σπουδαίο το κομμάτι της δουλειάς των προπονητών, αφού πρόκειται για τους πιο ικανούς. Για τον λόγο αυτό γίνονται και σχετικές  συζητήσεις, ώστε να δούμε τι μπορεί να αλλάξει κάθε σεζόν. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθώ και στον ρόλο των γονέων, αφού τα όρια είναι συγκεκριμένα. Μέσα στο παρκέ οι  τεχνικοί είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη, αλλά και την ικανότητα να κατευθύνουν σωστά την προπόνηση. Ο κάθε γονιός μπορεί να ρωτάει ότι θέλει».

Το γήπεδο της Μίκρας που ποτέ δεν έγινε

Πολλοί λίγοι γνωρίζουν πως υπάρχει η Μίκρα 4. «Πρόκειται για ένα γήπεδο, που θέλει βασικά πράγματα για να ολοκληρωθεί η λειτουργία του. Από το 2007 κάνουμε σχετικές συζητήσεις, αλλά μάταια. Θα ήταν μια ιδανική λύση», μας λέει ο Σάββας Λόρτος.

Οσο για τις γηπεδικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να μην πληρώνει κανένας για να παίξει. Υπάρχουν κλειστά που υπάγονται στους Δήμους, αλλά και άλλα που υπάγονται στη ΓΓΑ. Δεν είναι μεγάλο το κονδύλιο για αυτές τις ηλικίες και φυσικά δεν αναφέρομαι στις ακαδημίες. Θα πρέπει  να έχουμε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με όλους τους φορείς για να διευκολύνονται οι πάντες. Το μπάσκετ είναι πνοή και αθλητισμός». Τέλος για την αλλαγή στις τελικές φάσεις τόνισε: «Εχουμε αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των τελικών φάσεων, για να γίνουν πιο ουσιαστικές, να έχουμε περισσότερο κόσμο στο πλευρό μας και έχουν τη δυνατότητα όλες οι ομάδες να διακριθούν».

Οι εθνικές ομάδες, οι 35άρηδες και  ο Βασιλακόπουλος

Η ΕΚΑΣΘ είναι άμεση συνέχεια της ΕΟΚ και υπάρχει αγαστή συνεργασία. Τι λέει ο Σάββας Λόρτος. «Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος κάνει το καλύτερο που μπορεί από τη θέση που υπηρετεί χρόνια το μπάσκετ. Σίγουρα, έχει και εχθρούς, έχει κάνει και λάθη. Κανείς όμως δεν μπορεί να ακυρώσει τη συνεισφορά του στο άθλημα.

Για τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα είπε: «Είχαμε επιτυχίες στους Νέους Ανδρες ως πρώτοι, οι άνδρες χτύπησαν την πόρτα της τετράδας, ενώ και στους έφηβους, παίδες είχαμε ανοδική πορεία, ενώ στους παμπαίδες, όπου είμαι έφορος,  έχουμε μια πολύ δυνατή ομάδα».

Επίσης, για τον ηλικιακό περιορισμό στα Πρωταθλήματα τόνισε πως ήταν αναγκαία συνθήκη: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με κανέναν, αλλά θα πρέπει να δίνουμε χώρο στα νέα παιδιά. Αυτή είναι η αποστολή της Ενωσης, να φέρουμε το νέο αίμα στα γήπεδα και να μπορούν να αναδειχθούν μέσα από τις διοργανώσεις.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ, Σάββας Λόρτος, αναφέρθηκε στην αγάπη για το άθλημα, αλλά και στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν. «Το ερασιτεχνικό  μπάσκετ είναι η μεγάλη μας αγάπη και θα το υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις . Φροντίζουμε να έχουμε κατάλληλη συνεργασία με τους διαιτητές, τους κριτές, τους παίκτες και όχι μόνο, για να υπάρχουν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια