Λόρτος: «Δεν θέλουμε να κόψουμε το μπάσκετ σε κανέναν»

Ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ, Σάββας Λόρτος, σε συνέντευξη του, με αφορμή την ολοκλήρωση της περιόδου 2016-17, αναφέρεται στον απολογισμό της, τα προβλήματα που αντιμετώπισε, την επόμενη μέρα και όσα αποπνέει μια πορεία δέκα μηνών αγωνιστικής δράσης:

Ποιο είναι το απόσταγμα της περιόδου που ολοκληρώθηκε για την Ένωση;

«Μια χρονιά, που ολοκληρώθηκε με χιλιάδες αγώνες (περίπου πέντε χιλιάδες) και συμμετοχή όλων των ηλικιών, ανδρών και γυναικών, αγοριών και κοριτσιών με τη συνδρομή των διαιτητών και των κριτών, ήταν ουσιαστικά ένα κομμάτι του μπάσκετ. Το βλέπουμε από την πρώτη μέρα, από το πρώτο δευτερόλεπτο του πρώτου αγώνα και περνά από μπροστά μας σαν κινηματογραφική ταινία όπου ο χρόνος μετρά διαφορετικά, αλλά η αξία των γεγονότων παραμένει εξίσου σημαντική. Γι΄ αυτό και εγώ λέω ότι πρόκειται για ένα κομμάτι του μπάσκετ, για το οποίο δουλέψαμε όλοι μας για να εξελιχθεί και να φτάσουμε στο τέλος, με στόχο να είναι όλοι κερδισμένοι, και χαρούμενοι γι΄ αυτό που κάνουμε. Και εμείς, και τα σωματεία και κυρίως οι πρωταγωνιστές, δηλαδή οι αθλητές και οι αθλήτριες.

Μένει, λοιπόν, ένα χαμόγελο από μια ευχάριστη περιπέτεια και ταυτόχρονα μια ικανοποίηση για όσα προσφέρουμε, σε συνδυασμό με όσα ακόμη απέμειναν για να τα διορθώσουμε και να διαμορφώσουμε ακόμη καλύτερες συνθήκες για όλα τα πρωταθλήματα της Ένωσης. Για το λόγο αυτό η Ενωση είναι πάντα ανοικτή για συζήτηση οποιοδήποτε θέματος απασχολεί τα σωματεία, τους παράγοντες, διαιτητές, κριτές κι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κάθε χρόνο γινόμαστε όλοι μας, και τα στελέχη ΕΚΑΣΘ και των σωματείων, πιο σοφά. Πιο έμπειρα κι αυτό αποτυπώνεται είτε στη συμπεριφορά εντός των γηπέδων, είτε στη διαχείριση κάθε προβλήματος που προκύπτει για να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και σεβασμό στους θεσμούς. Με ηθική και αμεροληψία. Με ισονομία και με προοπτική για να ενισχύσουμε το φίλαθλο πνεύμα, τον καθαρό αθλητισμό και τα ιδανικά του αθλητισμού».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

«Υπάρχει ήδη μια στροφή στην διαδικτυακή τεχνολογία και μια προσπάθεια για ν α συμβαδίσουμε με τις επιταγές της σύγχρονης επικοινωνίας. Ο στόχος είναι πάντα η ενημέρωση και η επικοινωνία με τα σωματεία που ανήκουν στην Ένωση, κύρια όμως προβολή των δραστηριοτήτων των ομάδων, δηλαδή της Ένωσης.

Για την ακρίβεια έχουμε ήδη πρωτοπορήσει καθώς έχουμε μεταδώσει σημαντικούς αγώνες των ηλικιακών πρωταθλημάτων καθώς και αγώνες τελικών φάσεων της περιόδου που ολοκληρώθηκε, προφανώς σε μια πρώτη… επίδειξη που θα έχει ανάλογη και πιστεύουμε εντυπωσιακή συνέχεια.

Είναι πολύ σημαντικό, όπως το διαπιστώνουμε καθημερινά, ότι η επικοινωνία μας έχει περάσει πλέον σε ένα διαφορετικό επίπεδο και έχουμε πλέον τις δυνατότητες να ανταποκριθούμε πλήρως, με σκοπό να επωφελούνται τα σωματεία, οι παράγοντες, οι προπονητές και οι αθλητές, οι διαιτητές και οι κριτές και φυσικά τα ΜΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η έννοια της ανάπτυξης παρατηρείται και στον επικοινωνιακό τομέα και στον απόλυτα αγωνιστικό, καθώς φέτος δώσαμε την ευκαιρία για τη συμμετοχή ακόμη πιο μικρών αθλητών σε μια ακόμη διοργάνωση, όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Μίνι».

 Υπάρχει κάτι που σας προβλημάτισε και αφήνει… ανοικτούς λογαριασμούς για την επομένη περίοδο;

 «Για την επόμενη περίοδο υπάρχει πλέον μια συγκεκριμένη κατεύθυνση-οδηγία για τη συμμετοχή των αθλητών άνω των 32 ετών και αφορά σε όριο και όχι σε περιορισμό, όπως αδίκως παρουσιάζεται. Οι ομάδες μπορούν να αγωνίζονται με πέντε αθλητές άνω των 32 ετών (δεν ισχύει για τη Γ2) κι αυτό μας ικανοποιεί για δύο λόγους:

Αρχικά, διότι όλοι κατανοούν ότι υπάρχει προτεραιότητα και σοβαροί ευνόητοι λόγοι να δημιουργείται χώρος για συμμετοχή για τους νεότερους, όπου δόξα τω Θεώ υπάρχει πολύ υλικό. Ταυτόχρονα, αυξάνεται και ανανεώνεται το ενδιαφέρον όσο προστίθενται νέα πρόσωπα και νεότερα σε ηλικία.

Δεύτερον, δεν υπάρχει αποκλεισμός σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, αλλά, ουσιαστικά υποστηρίζουμε τη συνύπαρξη με τους νεότερους και από όλο αυτό ελπίζουμε ότι θα προκύπτουν ευχάριστα και χρήσιμα αποτελέσματα για όλους. Και για τους αθλητές, νεότερους και μεγαλύτερους και για την εικόνα των αγώνων, οι οποίοι αποκτούν ποιότητα και αθλητικό χαρακτήρα. Θέλω εξ αρχής να ξεκαθαρίσω, ότι τόσο οι συνεργάτες μου όσο και εγώ ο ίδιος, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να κόψουμε το μπάσκετ σε κανέναν ανεξαρτήτου ηλικίας. Θέλουμε τους μεγάλους σε ηλικία παίκτες να είναι χρήσιμοι και για τις ομάδες τους και για το μπάσκετ».

 Είναι, λοιπόν, το ταξίδι του ερασιτεχνικού μπάσκετ ευχάριστο…

 «Η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ ευχάριστη για πολλούς λόγους και μέσα από τις συζητήσεις και την καθημερινή επαφή με τα σωματεία έχουμε αναπτύξει μια στενή δημιουργική σχέση. Τα προβλήματα δεν απέχουν πολύ από την ίδια την καθημερινότητα και γίνονται «οδηγός» για να βελτιωνόμαστε και να παρουσιάζουμε όσο το δυνατόν καλύτερη γενική εικόνα με σκοπό την ανάπτυξη του αθλήματος και μέσα στα όρια της ΕΚΑΣΘ και έξω από αυτά, που σημαίνει πολλά παιχνίδια σε ηλικιακά πρωταθλήματα, διότι από τα παιχνίδια αναδεικνύεται ο αθλητής-τρια.

Η συμμετοχή των μικτών ομάδων μας είναι πάντα αξιοπρεπής και επιτυχημένη και αυτό αποτυπώνει την εξαιρετική δουλειά των προπονητών και των αθλητών, αλλά, και των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τομέα αυτό».

 Και τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ σημειώνει:

«Με τη στενή συνεργασία, την επικοινωνία και κυρίως την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ενωση και τα σωματεία, μπορούμε να πετύχουμε επιτυχίες και θετικά αποτελέσματα για όλους όσοι συμμετέχουν στο μπάσκετ».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια