Εντυπωσιακή τελετή έναρξης στο Πανελλήνιο Λυκείων της Κύπρου

Η αυλαία των Πανελληνίων Σχολικών Αγώνων Καλαθοσφαίρισης Λυκείων άνοιξε το πρωί της Πέμπτης με τη διεξαγωγή της επίσημης Τελετής Έναρξης. Τα σχολεία και οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής της Λεμεσού προετοίμασαν και παρουσίασαν μια σεμνή αλλά μεστή και γεμάτη μηνύματα τελετή έναρξης η οποία ενθουσίασε τους φιλοξενούμενους, αθλητές, συνοδούς και παράγοντες, από την Ελλάδα.

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ Κάλλη Χατζηιωσήφ, καλωσορίζοντας τους φιλοξενούμενους τόνισε ότι το Πανελλήνιο αυτό συναπάντημα της ελληνικής νεότητας είναι γεμάτο συναισθηματική φόρτιση καθώς αποδεικνύεται πως η ιστορία βρίσκει τη συνέχειά της, πως η φλόγα της Ολυμπίας δεν είναι ανέστια αλλά από την κοιτίδα της απλώνει το φώς της από τον Έβρο ως την Κρήτη και από την Κέρκυρα ως την Κύπρο μας. Η κ. Χατζηιωσήφ ευχαρίστησε τους χορηγούς της διοργάνωσης ΟΠΑΠ Κύπρου, Δήμο Λεμεσού, Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης για την πολύτιμη βοήθειά τους καθώς επίσης και όλους όσοι έχουν συμβάλλει στην επιτυχή διοργάνωση των αγώνων.

Με τη σειρά του ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής  εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γεώργιος Ντάφλος, στο δικό του χαιρετισμό  αφού μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Υπουργού Παιδείας της Ελλάδας κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι βασική επιδίωξη των Πανελληνίων Αγώνων Λυκείων Ελλάδας και Κύπρου είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν να διδάσκονται βιωματικά την ευγενή άμιλλα, την τήρηση των κανόνων, το σεβασμό στον αντίπαλο, την πειθαρχία, την επιμονή και την ομαδικότητα. «Στόχος μας είναι να αποκομίζουν κάθε φορά τα ιδιαίτερα στοιχεία ευρύτερης παιδείας που προσφέρει ο αθλητισμός μέσα από τη χαρά της συμμετοχής, την προσπάθεια για υπέρβαση των προσωπικών ορίων και το συναγωνισμό με βάση τις αρχές και τις αξίες του «Ευ Αγωνίζεσθαι», κατέληξε ο κ. Ντάφλος.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης με τη σειρά του, καλωσορίζοντας τις ομάδες και τους φιλοξενούμενους από την Ελλάδα αναφέρθηκε στην παράλληλη πορεία των δύο λαών η οποία υπερβαίνει τον αθλητισμό και έχει ιστορία αιώνων κ. Νικολαΐδης τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι, μέσα από τις διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, τα παιδιά και οι νέοι μας αναπτύσσουν τα ταλέντα τους, ψυχικά και σωματικά, και διαμορφώνουν χαρακτήρες που διέπονται από υγιείς αρχές και αξίες, τις οποίες αφού κάνουν βίωμα, μεταφέρουν στην κοινωνία, δημιουργώντας ενεργούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Την έναρξη των αγώνων κήρυξε εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Λεμεσού, κ. Γιαννάκης Ευθυμίου. Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι  ο Πανελλήνιοι σχολικοί αγώνες αποτελούν έναν καθιερωμένο θεσμό, που προάγει τις αξίες του σχολικού αθλητισμού ενισχύοντας παράλληλα τους εθνικούς και συναισθηματικούς μας δεσμούς με το μητροπολιτικό ελληνισμό. «Τέτοιου είδους διοργανώσεις θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές, γιατί δημιουργούν ευκαιρίες αλληλογνωριμίας μαθητών μας σε ένα κλίμα ευγενούς άμιλλας και σεβασμού, γεφυρώνοντας παράλληλα την κοινή πολιτιστική και ιστορική μας πορεία» ανέφερε επίσης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.

Το  καλλιτεχνικό μέρος της τελετής ενθουσίασε θεατές και αθλητές.

Η ομάδα παραδοσιακού χορού του Λανιτείου Λυκείου «Οι φίλοι της παράδοσης», υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής  Λένιας Κωνσταντινίδου,σε συνεργασία με το Μουσικό Λύκειο Λεμεσού,παρουσίασε κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς(Α΄αντρίκειος, καρτσιλαμάς, συρτός γυναικείος και τατσιά) και τραγούδια.

Στη συνέχεια μαθήτριες του Λυκείου Λινόπετρας υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής Έμιλυς Τοουλάκου παρουσίασαν μια σύνθεση σύγχρονου χορού και δραματουργίας με θέμα  «Όλοι διαφορετικοί μα όλοι όσοι».

Την τελετή διάνθισε η φιλαρμονική του Λανιτείου Λυκείου – Μουσικού Σχολείου Λεμεσού υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Μουσικής κ. Χρίστου Σταυρινίδη.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια