Η Γενική Συνέλευση και οι εκλογές της ΕΚΑΣΘ λεπτό προς λεπτό από το Καυταντζόγλειο-Συνεχής ενημέρωση

Αρχίζει σε λίγη ώρα η Γενική Συνέλευση της ΕΚΑΣΘ, η οποία θα ολοκληρωθεί με την εκλογική διαδικασία και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αργά το βράδυ.









Το μπλογκ βρίσκεται στην αίθουσα τύπου του Καυταντζογλείου όπου θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία και θα σας ενημερώνει με συνεχή ροή ειδήσεων.

Αρχισαν να προσέρχονται οι εκπρόσωποι των σωματείων.

Περίπου εξήντα σωματεία έχουν γραφτεί μέχρι τώρα (6:06μ.μ.) ενώ υπάρχει μια ουρά περίπου 30 εκπροσώπων.

83 έγιναν τα εγγεγραμμένα σωματεία ενώ υπάρχει ουρά περίπου 20 ακόμη εκπροσώπων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ Σάββας Λόρτος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των σωματείων, τόνισε ευχαριστημένος από την μεγάλη προσέλευση και πρότεινε τον Χριστόδουλο Οικονομίδη για πρόεδρο της ΓΣ. Το σώμα ενέκρινε την εκλογή του προέδρου που έγινε με ομόφωνη διαδικασία.

Ο πρόεδρος της ΓΣ διάβασε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που είναι η εκλογή γραμματέα και πρακτικογράφου της. Η Αννα Χρήστου γραμματέας της Ενωσης θα αναλάβει καθήκοντα γραμματέα της.

Ο Χριστόδουλος Οικονομίδης τόνισε ότι θα κρατήσει αμερόληπτη και απροκατάληπτη στάση όπως οφείλει από την ιδιότητά του ως πρόεδρος. Ανέφερε ότι η οικογένεια του μπάσκετ πρέπει να είναι ενωμένη άσχετα από την εκλογική διαδικασία.

Η λογοδοσία του απερχόμενου ΔΣ ήταν το επόμενο θέμα. Τον λόγο έλαβε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ενωσης Γιάννης Τσουμής. Τόνισε ότι η παραγωγή και η ανάπτυξη ήταν ο πρώτος στόχος. αναφέρθηκε στην ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων και στις δεκάδες συνεδριάσεις του ΔΣ και των Επιτροπών. Τόνισε τον ρόλο της ΚΕΔ, την καθιέρωση πρωταθλήματος νέων και παγκορασίδων, την επαναφορά του θεσμού του κυπέλλου, την παρέμβαση για το παράνομο στοίχημα.

Ανέφερε την σημαντική συνεισφορά της επιτροπής ανάπτυξης και γενικά του προγράμματος της Ενωσης που είναι συνέχεια του προγράμματος της ΕΟΚ. Μίλησε για τα καμπ και τις γιορτές της Ενωσης. Ανέφερε τη μείωση των επιχορηγήσεων από το κράτος και το γεγονός ότι η ΕΚΑΣΘ καλύπτει αρκετά από τα έξοδα διεξαγωγής των αγώνων, ενώ υπάρχει συνεργασία με εταιρίες αθλητικών ειδών και μπαλών. Τόνισε ότι υπάρχει οικονομική αυτάρκεια στην Ενωση. Αναφέρθηκε στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας και στις ζωντανές μεταδόσεις αγώνων. Τόνισε ότι το σάιτ έχει υψηλή επισκεψιμότητα, ενώ αναφέρθηκε στην διαδικασία για την έκδοση λευκώματος που έχει ήδη αρχίσει. Τόνισε τη συνεργασία με το Διαβαλκανικό Κέντρο, ανέφερε τις ημερίδες που διοργανώθηκαν, Τέλος αναφέρθηκε στα γεμάτα γήπεδα από μικρά παιδιά και αθλητές.

Στην συνέχεια έγινε η λογοδοσία της εξελεκτικής επιτροπής από τον πρόεδρό της Γιώργο Τζάμο. Παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό με τα έξοδα και το έσοδα. Ανέφερε ότι πριν από τέσσερα χρόνια το ταμείο είχε 80.000 ευρώ και τώρα παραδίδονται 166.000 ευρώ περίπου.

Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των μελών στις οποίες θα αναφερθούν σε όλα τα θέματα. Ο Γιάννης Γιαννακούδης του Θερμαϊκού τόνισε ότι δεν αμφιβάλει για το ότι η διοίκηση παρήγαγε έργο αλλά πρέπει να αλλάξει και γι αυτό κατεβαίνω υποψήφιος. Ο Σωτήρης Γιαννόπουλος από το ίδιο σωματείο, τόνισε ότι πρέπει πρώτα να γίνει η απαλλαγή της διοίκησης και μετά να τοποθετηθούν τα σωματεία για τις εκλογές. Τόνισε ότι η παράταξη που κατεβαίνει υποψήφιος προέτρεψε αρκετά σωματεία ειδικά της επαρχίας να έρθουν να συμμετάσχουν. Ανέφερε ότι στο παρελθόν υπήρχαν πολύ πιο δυνατές κατηγορίες. Αναφέρθηκε στα έξοδα των σωματείων που είναι αρκετά και πρέπει να ελαφρυνθούν. Τόνισε ότι θέλουν την ισονομία σε όλα τα σωματεία και ανέφερε ότι μπορούν να βρεθούν χορηγοί. "Δεν είμαστε αντίπαλοι με την απερχόμενη διοίκηση, θέλουμε να είμαστε μαζί" δήλωσε. Τελειώνοντας ανέφερε ότι αποκλείστηκαν για πρώτη φορά άτομα που ήταν παίκτες ή προπονητές και όχι κάποιοι άλλοι που είχαν άδειες ΠΡΟ-ΠΟ.

Ο Παύλος Γρηγοριάδης του ΒΑΟ δήλωσε ότι ο αθλητισμός ενώνει και δεν διχάζει. Ανέφερε ότι η Καλαθοσφαιρική Ανανέωση δημιουργήθηκε από την ανάγκη για εκσυχρονισμό του χώρου. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμά της και συγκεκριμένα στην παρουσία μικρών αθλητών και αθλητριών σε αγώνες Α1, στην επαναφορά του All star game σε δύο ηλικίες, την δραστηριοποίηση της μικτής ΕΚΑΣΘ για περισσότερους αγώνες τόσο εντός όσο εκτός Ελλάδας. Ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μπασκετομάνα και η Ενωσή της πρέπει να είναι πρώτη σε όλη τη χώρα.

Ο Γιάννης Μπαχάς από τον Ελλάνιο Δία Καλαμαριάς τόνισε ότι χαίρεται για την σημερινή συμμετοχή, για τις θέσεις που διατυπώθηκαν από τις παρατάξεις. Οι εκλογές πρέπει να γίνονται με απλή αναλογική και ότι δεν θα εκλεγούν κάποιοι αξιόλογοι από την παράταξη που δεν θα εκλεγεί. Τόνισε ότι πρέπει τα σωματεία να δίνουν το παρών σε όλες τις συνελεύσεις και όχι μόνο στις εκλογές. Ανέφερε ότι τα σωματεία δεν πρέπει να συμμετέχουν στα έξοδα του αγώνα. Αντέδρασε στη μη συμμετοχή γιατρού στα παιχνίδια και στα εισιτήρια των αγώνων. Τέλος προκάλεσε τα σωματεία να ψηφίσουν τους καλύτερους και όχι τις γραμμές.

Ο Γιάννης Τσαλώνης από την Χαλκηδόνα πρότεινε να γίνονται μεταγραφές τον Δεκέμβριο. Αναφέρθηκε στους διαιτητές και τις αναφορές τους για τις τιμωρίες. Πρότεινε να υπάρξει δευτεροβάθμιο όργανο για τις τιμωρίες συλλόγων, προπονητών και αθλητών. Ακόμη πρότεινε να διεξάγεται την Παρασκευή η Α΄ ανδρών και την ένταξη των ομάδων στο στοίχημα σε κεντρικό επίπεδο. Τελείωσε με αναφορά στον πρόεδρο και σε δύο τρία στελέχη που αξίζουν να είναι στο ΔΣ ενώ υπάρχουν ορισμένοι που είναι στη διοίκηση μόνο για να παίρνουν δουλειές.  

Ο Αρης Γραμμενίδης της Προποντίδας, αναφέρθηκε αρχικά σε οικονομικά θέματα. Στην συνέχεια απάντησε σε θέματα που αφορούν την διεξαγωγή των πρωτάθλημάτων. Για τα all star game ανέφερε ότι σταμάτησαν λόγω αντιρρήσεων αθλητών να αγωνιστούν φοβούμενοι τραυματισμούς. Για την μικτή ανέφερε ότι συμμετέχει στον ισχυρό όμιλο των παίδων, ότι γίνονται αρκετά φιλικά εκτός πόλης ακόμη και εκτός Ελλάδας όπως τη συμμετοχή σε τουρνουά στην Ισπανία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ Σάββας Λόρτος, ανέφερε ότι ΄"είμαστε Ενωση σωματείων και παραγόντων". Τόνισε ότι τα σωματεία ενημερώνονται για τις ΓΣ με e-mail. "Κάθε χρόνο επικοινωνούμε με όλους τους παράγοντες ανά κατηγορία και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υποδομή" τόνισε. Ανέφερε ότι εκπλήσσεται για την αναφορά στην ισονομία κάτι που είναι βασική αρχή της Ενωσης. Τόνισε ότι τα παιδιά πηγαίνουν στο μπάσκετ και τα σωματεία τα μαζεύουν αλλά ανέφερε ότι πρέπει να γίνεται ποιοτική δουλειά στις ακαδημίες. Για τους χορηγούς ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες να έρθουν και ακόμη περισσότεροι. Σε ότι αφορά τους αποκλεισμούς δήλωσε ότι απαγορεύεται σε ενεργούς παίκτες και προπονητές να είναι υποψήφιοι με βάση το νόμο. Δήλωσε ότι φυσικά θα εφαρμοστεί όταν γίνει πράξη ο νέος αθλητικός νόμος. Αναφέρθηκε στη μείωση των επιχορηγήσεων

Για την είσοδο σε αγώνες Α1 μικρών αθλητών, τόνισε ότι πρέπει τα σωματεία της Α1 να καλέσουν τα σωματεία και φυσικά αυτό δεν γίνεται σε "μεγάλα" παιχνίδια. Για τη μικτή ΕΚΑΣΘ τόνισε ότι κάνουν το καλύτερο δυνατόν να παίξουν όσο γίνεται περισσότερα παιχνίδια. Δήλωσε ότι στις Εθνικές ομάδες πρωταγωνιστούν οι Θεσσαλονικείς αθλητές. Αναφέρθηκε στα οικονομικά και τόνισε πως έχουν κάνει μεγάλη οικονομία ως Ενωση και προσπαθεί όσο γίνεται να ελαχιστοποιήσουν τα έξοδα των σωματείων.

Για τους γιατρούς τόνισε ότι λόγω της κρίσης καταργήθηκε το κονδύλι που έπαιρνε η Ενωση από το Δήμο και ανέφερε ότι το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει γιατρός σε κάθε γήπεδο.  Ανέφερε την πολύ σημαντική συνεργασία της ΕΚΑΣΘ με το Διαβαλκανικό Κέντρο για την πρόληψη τυχόν δυσάρεστων φαινομένων. Για τις μεταγραφές τον Δεκέμβρη ανέφερε ότι αυτό είναι θέμα ΓΣ της ΕΟΚ, η οποία αποφασίζει ότι δεν θα γίνει. Συμφώνησε για δευτεροβάθμια όργανα αλλά τόνισε ότι πρέπει να περάσει μέσω του αθλητικού νόμου.  Για την αλλαγή της μέρας διεξαγωγής της Α΄ ανδρών, τόνισε ότι αντιδρούν τα σωματεία της Β΄ κατηγορίας. Για το στοίχημα τόνισε ότι προσωπικά διαφωνεί, αλλά αν τα σωματεία αποφασίσουν δεν μπορεί να πει όχι για μια οικονομική ενίσχυση. Τέλος αναφέρθηκε ότι η Ενωση συνεργάζεται με ανθρώπους του χώρου για διάφορες εμπορικές συνεργασίες και βρίσκει πάντοτε τις καλύτερες τιμές.

Μετά από ερώτηση του Ομηρου Στεργίου αναφέρθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στο δημοτικό γυμναστήριο που δεν υπάρχει στην πόλη. Εκανε μια αναφορά στο χώρο του Γαλαξία και την μελέτη που έγινε πριν από χρόνια και δεν προχώρησε.

Στην συνέχεια έγινε η απαλλαγή της απερχόμενης διοίκησης και τόσο για τον απολογισμό όσο και για την οικονομική διαχείριση με μεγάλη πλειοψηφία.

Ο Νίκος Ζεϊμπέκης που πήρε το λόγο στη συνέχεια τόνισε ότι ο Σάββας Λόρτος απάντησε όπου ήθελε. Για την ανανέωση των δελτίων είπε ότι μπορεί να μην παίρνει λεφτά αλλά αυξήθηκε το παράβολο συμμετοχής. Τόνισε ότι η Καλαθοσφαιρική Ανανέωση θέλει να αναβαθμιστεί το μπάσκετ της πόλης. "Θέλει να ενώσει και όχι να χωρίσει, να σταματήσει την στασιμότητα του αθλήματος της πόλης. Είναι έτοιμη για τη μεγάλη ανατροπή. Θέλει να σταματήσουν οι απειλές σε αυτούς που εκφράζουν διαφορετική άποψη. Ανέφερε σε απόπειρα τρομοκράτησης των μελών της. Τα σωματεία πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην συντήρηση και στην ανάπτυξη. Το σχήμα αυτό έχει καρφωθεί στην εξουσία επί 16 χρόνια. Χρειάζεται αλλαγή διάθεσης και στάσης.  Δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που οδηγεί σε αδιέξοδο. Απαντάμε με την ψήφο μας και με την δουλειά μας.Η νέα διοίκηση θα καλύψει 16 χρόνια αδράνειας. Είμαι σίγουρος ότι παρά τις απειλές θα κάνετε αυτό που λέει η καρδιά σας. Ευχαριστώ Κατσιάνη και Μπάλτου και δηλώνω ότι δεν περισσεύει κανείς. Ευχαριστώ τον τύπο για την αντικειμενικότητα, τα σωματεία για την κατανόηση και τον αριθμό ρεκόρ των σωματείων που παραβρίσκονται. Πρέπει να αλλάξει κάτι. Είναι πλέον συνειδητή επιλογή".

Ο Σάββας Λόρτος απαντώντας στο Νίκο Ζεϊμπέκη τόνισε: "16 χρόνια δεν ήταν η ίδια διοίκηση εκτός από δύο άτομα. Αυτά τα χρόνια περάσαν 60 σύμβουλοι. Δεν απειλήθηκε κανένας να έρθει να ψηφίσει. Είναι ευχάριστο να υπάρχει ενδιαφέρον για τα κοινά. Εδωσα τον καλύτερο εαυτό μου εγώ και οι συνεργάτες μου σε μια δύσκολη συγκυρία και με κρίση αξιών και αρχών. Εμείς υπηρετήσαμε το άθλημα με τον καλύτερο τρόπο. Ο ρόλος μου ήταν ενωτικός. Η αφοσίωση των μελών του ΔΣ αλλά και των 60 ατόμων όλης της 16ετίας, ήταν θετική. Η Ενωση ήταν πάντα παρούσα σε όλες τις διαδικασίες. Η εκστρατεία συκοφάντησης μέσω ενός μέσου από την Αθήνα ήταν πρωτόγνωρη. Φύγετε εσείς να έρθουμε εμείς. Δεν θέλατε τον Λόρτο αλλά στην αρχή με τον Λορτο επικεφαλή θέλατε να προχωρήσετε. Δεν αγαπάτε το μπάσκετ περισσότερο από μας. Δεν αρνήθηκα ποτέ ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο. Μίλησα με τον Παύλο Γρηγοριάδη στο γραφείο του και ήταν μαζί με Μπάλτου και Ζεϊμπέκη. Είπαμε να συνεργαστούμε με 4-5 άτομα. Απάντησαν ότι είμαστε 11. Να βάλουμε 11 εμείς και τέσσερις εσείς. Τους απάντησα ότι δεν γίνεται αυτό.  Ενα Αθηναϊκό σάιτ έμπλεξε τον Μαρκόπουλο, τον γιο μου, τον Κακιούση και κατ'  επέκταση τα σωματεία που μας ψήφισαν τόσα χρόνια. Τα άτομα που απαρτίζουν τον συνδυασμό μας είναι παράγοντες με θητεία στα σωματεία και καλώ να τους ψηφίσετε".

Ο Παύλος Γρηγοριάδης πήρε το λόγο επί προσωπικού και ανέφερε ότι πραγματικά μιλήσανε με τον Βασιλακόπουλο, που τους τόνισε ότι δεν πρέπει να διασπαστεί το μπάσκετ και να είστε ενωμένοι. Θέλαμε το Λόρτο πρόεδρο αλλά να αλλάξουν τα πράγματα με δέκα άτομα δικά μας.  

Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν τα σωματεία που μετατάσσονται από δόκιμα σε τακτικά και έγιναν προτάσεις για την εφορευτική επιτροπή με τρία μέλη που αποδέχθηκαν την πρόταση. Τέλος έγινε πρόταση για ψήφο με την σειρά που προσήλθαν να τακτοποιηθούν κάτι που αποδέχθηκε η ΓΣ.  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια