Ρίγη συγκίνησης στην εκδήλωση για τους Παντελή Δέδε και Ανέστη Πεταλίδη στη ΧΑΝΘ-Βούρκωσε ο Γιάννης Ιωαννίδης-Σωσσίδης: «Έβαλαν το στίγμα τους…»-Το μήνυμα του Μίμη Στεφανίδη-Η αφρόκρεμα της μπασκετικής Θεσσαλονίκης έδωσε το παρών-Φωτορεπορτάζ

Ρίγη συγκίνησης στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ για να τιμήσει την μνήμη δυο μεγάλων προσωπικοτήτων του Ελληνικού Μπάσκετ που «έφυγαν» πρόσφατα από την ζωή, του Παντελή Δέδε και του Ανέστη Πεταλίδη.




Εικόνες μιας άλλης νοσταλγικής εποχής από τα «πέτρινα» χρόνια του μπάσκετ, αναβίωσαν στην αίθουσα του Μουσείου μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό στην διάρκεια της τελετής αποκαλυπτηρίων των προθηκών που κοσμούν πλέον το Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ με τα προσωπικά αντικείμενα των Παντελή Δέδε και Ανέστη Πεταλίδη.

Βούρκωσε ο Γιάννης Ιωαννίδης

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μέλη των οικογενειών των δυο εκλιπόντων όπως και οι σύζυγοι τους Ρούλα Δέδε και Αίγλη Πεταλίδη. Για τους δυο άνδρες μίλησαν ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Ανδρέας Ζαγκλής(συνεργάτης του Παντελή Δεδέ, νομικός σύμβουλος της FIBA), ο Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο δημοσιογράφος Σωτήρης Θεολογίδης, δίνοντας ο καθένας με ιδιαίτερο τρόπο μοναδικές μαρτυρίες και βιώματα καθηλώνοντας το ακροατήριο.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης βούρκωσε την ώρα που μιλούσε για τον «πνευματικό» του πατέρα, Ανέστη Πεταλίδη: «Πρόσφυγας στην καταγωγή και ποπολάρος στην ψυχοσύνθεση αφού ο Ανέστης ήρθε ως μετανάστης από την Συμφερόπολη και δεν εξέπεμπε στο ίδιο μήκος κύματος με το μικροαστικό και αστικό περίγυρο από τον οποία προέρχονταν οι περισσότεροι αθλητές της δεκαετίας του 1950», είπε αρχικά ο ξανθός και πρόσθεσε: «Όλη η ζωή του ήταν μια διαρκής αντίφαση, καλαθοσφαιριστής της ΧΑΝΘ από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 ήταν συγχρόνως κολυμβητής και πολίστας του Άρη. Με την ομάδα της ΧΑΝΘ αγωνίσθηκε έφηβος ακόμη δίπλα στους Ταλιαδώρο, Ματσούκα, Τσιγαρίδα κι όλη εκείνη την καταπληκτική φουρνιά. Με την άλλη του ομάδα κολυμπούσε στα νερά του Θερμαϊκού μαζί με τον Μενέλαο Χατζηγεωργίου. Κατέκτησε περισσότερους από 10 τίτλους με την ΧΑΝΘ με την καθοδήγηση του μέντορα του Μίμη Τσικίνα και μόνο έναν με τον Αρη το 1958 όταν κατόρθωσε να πάρει την πολυπόθητη μεταγραφή. Από τον Τσικίνα δεν διδάχθηκε μόνο τα βασικά του αθλήματος. Ποτίσθηκε με την φιλοσοφία του. Αν δεν υπήρχε ο Πεταλίδης το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης δεν θα ήταν το ίδιο…», είπε μεταξύ άλλων.

Σωσσίδης: «Έβαλαν το στίγμα τους…»

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΧΑΝΘ, Γιάννης Σωσσίδης, αφού αναφέρθηκε στο βιογραφικό των δύο μεγάλων Ανδρών του Μπάσκετ επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Έχουμε χρέος να τιμήσουμε δύο ανθρώπους που άφησαν τη σφραγίδα τους και έχουμε την υποχρέωση να τους θυμόμαστε γιατί αποτελούν ένα κομμάτι της ιστορίας όλου του Μπάσκετ. Αποδίδουμε φόρο τιμής και ταυτόχρονα αφήνουμε μια παρακαταθήκη για την ιστορία αλλά και τη μεταλαμπάδευση της γνώσης στις νέες γενιές. Τιμούμε δύο ανθρώπους που έβαλαν το στίγμα και τις δικές τους πινελιές στο άθλημα από διαφορετικά μετερίζια, φωτίζοντας και σηματοδοτώντας παράλληλα και την ιστορία της ΧΑΝΘ».

Το μήνυμα του Μίμη Στεφανίδη

Ο υπεύθυνος του Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ Γιωργής Μπουσβάρος διάβασε την επιστολή του απόντα Μίμη Στεφανίδη(βετεράνου διεθνή καλαθοσφαιριστή του Πανελληνίου) φίλου και συμπαίκτη στην Εθνική ομάδα του Ανέστη Πεταλίδη. Άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με την ζωή και την δράση του Παντελή Δέδε έδωσαν τόσο οι Χριστόδουλος Οικονομίδης και Σωτήρης Θεολογίδης όσο κι ο Ανδρέας Ζαγκλής(δικηγόρος και συνεργάτης του επί σειρά ετών) οι οποίοι εκτός από την διαδρομή του στην ομάδα της ΧΑΝΘ,( στην οποία εντάχθηκε το 1949 με την οποία κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης) αναφέρθηκαν στην παραγοντική του δράση(μέλος της ΕΟΚ από το 1974 ως το 1995) όπως και στη παρουσία του στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο(CAS) της Λωζάννης.

Τα αποκαλυπτήρια των προθηκών των δυο ανδρών έγιναν από τον Λάκη Τσάβα και τους συμπαίκτες των δυο ανδρών Τ. Πετρά, Γ. Ηλιάδη, Α. Τριφωνίδη, Α. Γουγούλη όπως και των σύζυγοι των τιμηθέντων.

Η αφρόκρεμα της μπασκετικής Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση που έγινε στο περιθώριο του τουρνουά εφηβικών ομάδων που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της ΧΑΝΘ και του Μουσείου Μπάσκετ στο διήμερο 26 & 27 Δεκεμβρίου παραβρέθηκε η αφρόκρεμα της μπασκετικής Θεσσαλονίκης όπως ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ, Σάββας Λόρτος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Θεσσαλονίκης Γιώργος Πουρσανίδης και ακόμη οι Θόδωρος Μπαχάρογλου, Στέλιος Νέστωρας, Αργύρης Μαλτσίδης, Σωτήρης Δέδες, Αντώνης Μανιτάκης, Αστέριος Γούσιος, Διονύσης Ανανιάδης, Αλέκος Τρυφωνίδης, Λουκάς Μυλόπουλος, Στέλιος Κουκουλεκίδης, Λάκης Τσάβας, Γιώργος Ματσούκας, Σπύρος Βούγιας, Μάκης Πυριτίδης, Μιχάλης Γιαννουζάκος, Τάκης Πετράς, Νίκος Βαμβακούδης, Κωστής Τσικίνας,, Κώστας Κοβεδάρος, Αλέξης Μπακόπουλος, μέλη του ΔΣ της ΧΑΝΘ, όπως οι κκ Ελένη Αθανασιάδη, Δημήτρης Γκανάκης, Θανάσης Μπέγκας, οι παλιοί της πρόεδροι Γιάννης Ηλιάδης, Νίκος Χαρατσάρης, Στάθης Γεωργιάδης, ο Γενικός Διευθυντής της ΧΑΝΘ, Χρήστος Τριγωνάς ο Διευθυντής του Τομέα Αθλητισμού της ΧΑΝΘ Γιώργος Πετρίδης και άλλοι πολλοί.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι άνθρωποι του Μουσείου Μπάσκετ της ΧΑΝΘ έκοψαν τούρτα για τα δύο χρόνια της επιτυχούς λειτουργίας του Μουσείου.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια