Συνέντευξη Τύπου στη Χαλκίδα για τον αγώνα της Εθνικής Γυναικών-Το Πανευρωπαϊκό Νέων Β΄ κατηγορίας στην πόλη της Εύβοιας-Τι δήλωσαν οι παριστάμενοι επίσημοι-Φωτορεπορτάζ

Η Χαλκίδα αναλαμβάνει δράση στα μπασκετικά δρώμενα της χώρας, κάνοντας αρχή από τον αγώνα της Εθνικής Γυναικών με την Ελβετία, το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στις 17.00 (ΕΡΤ2) για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2017.



Θα έχει και συνέχεια όμως, αφού το ερχόμενο καλοκαίρι, όπως διαβεβαίωσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο Χαλκίδας (παραλία), ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, θα ανατεθεί στην πόλη της Εύβοιας και η διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νέων Ανδρών Β' κατηγορίας, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από την Πρωταθλήτρια Ευρώπης U18 του περασμένου καλοκαιριού στον Βόλο.

Στη σημερινή εκδήλωση μίλησαν ο Δήμαρχος Χαλκιδαίων και οικοδεσπότης, Χρήστος Παγώνης, ο πρόεδρος της Ελληνικής ομοσπονδίας Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο γενικός γραμματέας, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, η διεθνής Ελληνίδα παίκτρια Κατερίνα Σωτηρίου και ο αντιπρόεδρος του ΔΟΑΠΕΧΧ, Κώστας Αναγνωστάκης.

OΔήμαρχος Χαλκιδέων, Χρήστος Παγώνης, τόνισε στην εισαγωγή του: «Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Σήμερα η πόλης της Χαλκίδας, ο Δήμος έχει την ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενεί τον πρώην πρόεδρο FIBA και σημερινό πρόεδρο ΕΟΚ, έναν άνθρωπο που ότι και να πει κανείς είναι λίγο για την προσφορά του στον αθλητισμό. Πολύ σύντομα θα πω ότι η παρουσία του εδώ οφείλεται σε ένα μεγάλο ραντεβού της Εθνικής Γυναικών και να ενημερώσω πως η Χαλκίδα έχει θέσει υποψηφιότητα για να διεκδικήσει καλοκαίρι του 2016 ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τις προδιαγραφές, ώστε με ιδιαίτερες αξιώσεις να διεκδικήσουμε τη διοργάνωση, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ την πόλη στην εξωστρέφεια μαζί με άλλες πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις».

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ευχαρίστησε για τα θερμά λόγια και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι κι εγώ κάπως Χαλκιδαίος, δεν είμαι μόνο επισκέπτης,  αφού βρίσκομαι εδώ από το 1976. Έχω και άλλους δεσμούς με την Εύβοια, η μάνα μου είναι από τον Λοφίσκο, ενώ και η επαγγελματική μου έδρα ήταν εδώ για μια 20ετία. Οπότε έχω προσωπικές σχέσεις και άλλους δεσμούς κοινωνικούς. Επισκέπτομαι συχνότατα μια πόλη που πλέον είναι δορυφόρος της Αθήνας, ίσως το πιο ωραίο της «προάστιο». Ένας λόγος που επελέγη και θα επιλέγεται είναι και η πανεύκολη μετάβαση, για μια σειρά αγώνων Εθνικών συγκροτημάτων.

Ξεκινάμε με την Εθνική Γυναικών και έχουμε εδώ κοντά μας και μία από τις διεθνείς παίκτριες την Κατερίνα Σωτηρίου. Θα συνεχίσουμε με τους Νέους το καλοκαίρι, καθώς θεωρώ δεδομένο, αν και η ανάθεση θα αποφασιστεί στις 11 Δεκεμβρίου, πως θα φιλοξενήσει η Χαλκίδα αυτό το Ευρωπαϊκό. Παράλληλα, μπαίνουμε και σε επίπεδο Εθνικής Ανδρών σε διαδικασία προκριματικής φάσης, παρά τις αντιδράσεις που συναντάμε από την Ευρωλίγκα πιστεύω θα το πετύχουμε. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν πως η Ευρωλίγκα εκπροσωπεί 20-30-50, θέλετε 100 σωματεία από όλη την Ευρώπη. Η FIBA και η δομή με τις εθνικές ομοσπονδίες εκπροσωπούν πάνω από 1 εκατομμύριο σωματεία. Όλη η παραγωγική διαδικασία γίνεται από αυτά.

Θα πρέπει αυτό να το σεβόμαστε και να μη λέμε εκπροσωπούν τα σωματεία, αλλά ίσως μια ελίτ σωματείων που δυστυχώς σήμερα το 65-70% των αθλητών που έχουν χρόνο συμμετοχής είναι εκτός της ηπείρου της Ευρώπης. Έτσι, στο θέμα της ανάδειξης του ευρωπαϊκού μπάσκετ ο τρόπος με τον οποίο στελεχώνεται η Ευρωλίγκα είναι κακό και όχι καλό για το μέλλον. Σε ότι αφορά το αγωνιστικό επίπεδο, βλέπω ότι πέφτει το επίπεδο. Άλλο ήταν το 2001, άλλο το 2005 ή το 2010, ενώ σήμερα είναι πολύ χαμηλότερο.

Θα πρέπει όλοι να συστρατευτούμε, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το μπάσκετ είναι ένα.  Όλοι υπάρχουμε όχι γιατί υπάρχει ελίτ σωματείων, αλλά γιατί υπάρχει το άθλημα και αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετούμε. Να αξιολογούμε τα γεγονότα και να προσπαθήσουμε με τη συμβολή μας και με το λόγο μας να συμβάλλουμε στη νεότητα του χώρου και όχι ξεχωρίζοντας μια ελίτ και να λέμε πως θέλουμε την ενότητα, ενώ ουσιαστικά λειτουργούμε αρνητικά, οδηγώντας προς τη διάσπαση.

Αν έρθει η διάσπαση, θα είναι τρομερή, θα έχουμε αποτελέσματα –σε επίπεδο αθλητικό- σαν αυτά που είχε ο Παγκόσμιος πόλεμος στην ανθρωπότητα, διότι θα είναι πόλεμος. Θα πρέπει να αποφευχθεί αυτό με ψυχραιμία, ανάλυση σοβαρή, ισχυρή θεώρηση της πραγματικότητας και όταν πας σε ένα συμβιβασμό όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν υποχωρήσεις και παραχωρήσεις, προς το αίσιο τέλος που θα οδηγήσει στο σωστό, στην υπηρεσία προς το άθλημα.

Με το σύστημα που αρχίζει το Ευρωμπάσκετ Γυναικών αρχίζει κι ένας κύκλος αγώνων στις έδρες των χωρών που εκπροσωπούνται στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το ίδιο πιέζουμε και πιστεύουμε ότι θα γίνει και με τους Άνδρες. Η Εθνική Ελλάδας έχει να δώσει επίσημο αγώνα εντός συνόρων από το 2002, γιατί περνάμε απευθείας στην τελική φάση και στη χώρα σου δεν δίνεις αγώνες. Πιστεύουμε πως με τους επίσημους αγώνες εντός Ελλάδας θα τονωθεί το ενδιαφέρον, θα υπάρξει μια ζύμωση, συζήτηση για το άθλημα, για την ομάδα. Εδώ φτάνουμε να περιμένουμε όλοι το καλοκαίρι για να συζητήσουμε.

Γι' αυτό εδώ στο ωραιότερο «προάστιο» της Αθήνας, χωρίς όμως να χάνει την αυτοτέλειά της η πόλη, θα γίνει ένας τόπος συνάντησης για τα Εθνικά συγκροτήματα Ανδρών και Γυναικών. Έχει μπει ένα συμβολικό εισιτήριο 5 ευρώ, θέλουμε τον κόσμο στο γήπεδο, πρέπει όλοι να βοηθήσετε προς αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου μιλάμε για μια πόλη με ιστορία στο μπάσκετ, κάποτε είχε ομάδα στην πρώτη κατηγορία, έχει μια παράδοση την οποία θα πρέπει να επαναφέρουμε και γι' αυτό ο κύριος Δήμαρχος δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα βοηθήσω κι εγώ όπως μου έχει ζητηθεί να ξαναφτιαχτεί μια ομάδα που θα είναι αντάξια της παράδοσης».

Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Χρήστος Παγώνης, πήρε ξανά το λόγο, απαντώντας στον Γιώργο Βασιλακόπουλο: «Σας είμαστε ευγνώμονες και να θυμίσω ότι η Χαλκίδα εκτός από μπάσκετ έχει παράδοση στο ναυταθλητισμό, στο στίβο, είχε ομάδα ποδοσφαίρου στην πρώτη εθνική και όλη μας η προσπάθεια με μπροστάρη τον οργανισμό πολιτισμού και άθλησης, είναι να ξαναφτιάξουμε όλες μας τις εγκαταστάσεις και είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε στο Λιλάντειο το καινούργιο γήπεδο, στο οποίο υπάρχουν οι βάσεις, αλλά λείπουν πράγματα για να το ολοκληρώσουμε. Μακάρι να τα εγκαινιάσουμε στη μεγάλη διοργάνωση του καλοκαιριού. Ήδη έχει φύγει επιστολή προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που καλεί όλους τους μαθητές να έρθουν το Σάββατο στο γήπεδο».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, τόνισε: «Στις 19 Νοεμβρίου η ομάδας μας έρχεται στη Χαλκίδα και δύο μέρες αργότερα θα γίνει ο αγώνας. Έχει και τηλεοπτική κάλυψη, όμως το βασικό είναι να γεμίσει το γήπεδο και αν επιθυμείτε κύριε Δήμαρχε θα έρθουμε και το Φεβρουάριο για τον αγώνα με τη Ρωσία. Είναι κάτι σημαντικό για εμάς και για την πόλη που έχει και γυναικεία ομάδα, να έρθουν να δουν την Εθνική τα κορίτσια. Το άλλο σημαντικό είναι ότι στις 10 Ιουλίου θα είμαστε εδώ για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20, που θα διαρκέσει ως τις 24 Ιουλίου, με αθλητές όπως οι Χαραλαμπόπουλος, Παπαγιάννης, Λούντζης, Σκουλίδας και όλα τα παιδιά που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο φέτος στο Βόλο. Συνολικά 20 ομάδες θα κάνουν τη Χαλκίδα κέντρο του μπάσκετ εκείνο το μήνα, με παίκτες που είναι το μέλλον του αθλήματος και των μεγάλων Εθνικών ομάδων».

Η σκυτάλη πέρασε στην Κατερίνα Σωτηρίου, η οποία είναι μέλος της Εθνικής Γυναικών και περιμένει τη στήριξη του κόσμου το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στην αναμέτρηση με την Ελβετία: «Είμαι πολύ χαρούμενη πρώτα απ' όλα που είμαι στην Ελλάδα, αφού παίζω στο εξωτερικό και ακόμα περισσότερο, που είμαι εδώ και μπαίνω σε μια όμορφη αύρα που προσφέρει η Χαλκίδα. Αγωνιστικά, έχω να... έρθω πολλά χρόνια, από όταν έπαιζα με μικτή ομάδα. Θυμάμαι από τότε την καλή οργάνωση που υπήρχε εδώ. Από εκεί και πέρα σε ότι αφορά την Εθνική, είναι λίγο κοινότυπο να το λέμε οι παίκτριες, αλλά είναι γεγονός πως είναι μεγάλη τιμή και χαρά να αγωνιζόμαστε με το εθνόσημο. Σας ευχαριστούμε όλους που είστε εδώ, εννοείται ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έρθει κόσμος, μικρά παιδιά στο γήπεδο να δουν την Εθνική Γυναικών, γιατί ένα από τα προβλήματα που έχουμε ως χώρα είναι η έλλειψη γνώσης και παιδείας και στον αθλητισμό. Αν δεν πας στο γήπεδο, δεν θα ασχοληθείς, δεν θα δεις ούτε στην τηλεόραση.

Είναι ευκαιρία για όλους να έρθουν να δουν την Εθνική γυναικών, η οποία διαθέτει παίκτριες πολύ υψηλού επιπέδου, που παίζουν στην Ευρωλίγκα. Είμαστε μια βάση αθλητριών που είμαστε μαζί τα δέκα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν τρεις – τέσσερις κοπέλες επιπέδου Ευρωλίγκας, το οποίο πολλοί δεν το γνωρίζουν καν. Αλλά και στην Ελλάδα σε σωματεία γίνεται πολύ καλή δουλειά και σίγουρα χρειάζεται η βοήθεια όλων και όχι μόνο της Αθήνας. Είναι μια καλή ευκαιρία τώρα που η χώρα περνάει μια κρίση να ασχοληθούμε με κάποια άλλα πράγματα, για να βάλουμε τη δομή για τον αθλητισμό. Όλοι μαζί θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την Εθνική ομάδα, που είναι τιμή μας και χαρά μας.

Και πιστέψτε πως θα πρέπει ο καθένας να βοηθήσει στον τομέα του... Ο πατέρας, ο παράγοντας, όλοι, ώστε η Εθνική ομάδα να γίνεται καλύτερη. Εύχομαι και πάλι να γεμίσει το γήπεδο. Το έχουμε ανάγκη. Ίσως είναι ένα πρόβλημα ότι μαζευόμαστε από τις ομάδες μας για λίγες μέρες, αλλά θέλουμε και να προσφέρουμε θέαμα και να κερδίσουμε και να δώσουμε χαρά και σε εμάς, αλλά και στον κόσμο της Χαλκίδας και της Ελλάδας.

Ευχαριστούμε την ομοσπονδία για την προσπάθεια που κάνει σε όλο το αναπτυξιακό κομμάτι για να βοηθήσει για τις καλύτερες συνθήκες σε μια δύσκολη προσπάθεια Κάνει μια τρομερή προσπάθεια για να παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

Ο Κώστας Αναγνωστάκης, αντιπρόεδρος Οργανισμού και Άθλησης του Δήμου Χαλκιδέων, τόνισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω και εγώ τον Πρόεδρο για την τιμή που μας κάνει να φιλοξενήσουμε αυτό το σπουδαίο παιχνίδι. Εμείς θα είμαστε κοντά για να βοηθήσουμε και για να μαζευτεί ο κόσμος και είμαστε σίγουροι ότι θα γεμίσει το γήπεδο».







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια