ΧΑΝΘ, η μητέρα του Ελληνικού μπάσκετ

Συνεχίζει τα όμορφα αφιερώματα το http://www.eurohoops.net και ο Γιώργος Μπακόλας, δημοσιεύοντας σήμερα το παρακάτω κείμενο για τη ΧΑΝΘ:






Το χθες: Αν υπάρχει ένα σωματείο που η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή του ελληνικού μπάσκετ, δεν είναι άλλο από τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ), παρούσα σε μια σειρά από σημαντικούς χρονικούς σταθμούς για το άθλημα στη χώρα μας.

Ιδρύθηκε το 1921 και ήταν αυτή που εισήγαγε το μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 1928 συμμετείχε στο πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Νωρίτερα (1925) είχε διοργανώσει το πρώτο τοπικό πρωτάθλημα στη «νύμφη του Θερμαϊκού» και το 1930 εισήγαγε το μπάσκετ στα γυμνάσια της πόλης, μεταφράζοντας παράλληλα στα ελληνικά όλους τους κανονισμούς του αθλήματος.

Την ίδια χρονιά διοργάνωσε, επίσης, την πρώτη σχολή διαιτησίας. Πρόκειται για το σύλλογο που αποτέλεσε τον πρώτο εκπρόσωπο της Ελλάδας στη δεύτερη διοργάνωση του κυπέλλου Κόρατς (μαζί με την ΑΕΚ) το 1972-’73, ενώ την επόμενη σεζόν αποκλείστηκε στο β’ γύρο της ίδια διοργάνωσης από τη μετέπειτα φιναλίστ Παρτιζάν Βελιγραδίου.

Στο -κατεδαφισμένο από τον Απρίλιο του 2002- ανοιχτό γήπεδο της αδελφότητας γαλουχήθηκαν πολλές γενιές παικτών που προσέφεραν τα μέγιστα στο μπάσκετ και στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Ο Τάκης Ταλιαδώρος, δεύτερος καλύτερος σκόρερ της Εθνικής ομάδας που το 1949 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό του Καΐρου και εκ των πρώτων αθλητών που εφάρμοσαν το επαναστατικό για την εποχή σουτ με άλμα (τζαμπ-σουτ), ο Θόδωρος Ροδόπουλος, ο Μιχάλης Γιαννουζάκος, ο Λάκης Τσάβας, ο Γιώργος Τρόντζος, ο Διονύσης Ανανιάδης, ο Βασίλης Λυπηρίδης και πιο πρόσφατα ο Σωτήρης Νικολαΐδης και ο Νίκος Ζήσης συνθέτουν -ενδεικτικά- το εξαιρετικό «παζλ» των αθλητών που έχουν φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα.

Η ΧΑΝΘ μετρά συνολικά 20 παρουσίες σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα και Α’ Εθνική (πρώτη το 1928-’29 και τελευταία το 1977-’78).

Η πτώση: Η σεζόν 1992-’93 σήμανε την αντίστροφη μέτρηση προς τον… πάτο. Οι 25 ήττες σε 26 αναμετρήσεις (μοναδική νίκη επί του ΚΑΟΔ 83-82) κι ενώ στην α’ ομάδα έπαιξαν 18 (!) παίκτες, έφεραν τον υποβιβασμό για τη ΧΑΝΘ στη Γ’ Εθνική, όπου παρέμεινε μέχρι και το 1998. Τότε ο μακεδονικός σύλλογος έπεσε για πρώτη φορά στην Α’ ΕΚΑΣΘ.

Το σήμερα: Η ΧΑΝΘ υποβιβάστηκε φέτος από τη Β’ στη Γ’ Εθνική στην οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είχε επιστρέψει το 2007 (2ος όμιλος Βορρά) μετά από οκταετή απουσία από τα εθνικά πρωταθλήματα.

Με έδρα της το σύγχρονο κλειστό αθλητικό κέντρο χωρητικότητας 1200 θέσεων «Μίμης Τσικίνας» (σ.σ. ένας από τους πιονέρους του ελληνικού μπάσκετ και θρυλική προσωπικότητα της ΧΑΝΘ), η ομάδα θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στις ακαδημίες, αλλά και να διέπεται από τον ερασιτεχνικό χαρακτήρα, που εδώ και δεκαετίες την έχει καταστήσει σε αληθινή μπασκετική «κυψέλη».

EXTRA TIP
Η ΧΑΝΘ διαθέτει ένα μοναδικό στο είδος του μουσείο μπάσκετ, το οποίο ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2013, με σκοπό, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, «να γνωρίσουν οι επισκέπτες την ιστορία και τις σημαντικότερες στιγμές του αθλήματος στην Ελλάδα».

Στον ίδιο χώρο αναφέρεται, επίσης, πως «οι ιστορικές ομάδες της ΧΑΝΘ, διαδραστική ξενάγηση, σπάνια εκθέματα, αντίγραφα αθλητών σε φυσικό μέγεθος, ηλεκτρονικές πλατφόρμες, και διαδραστικά παιχνίδια αποτελούν μερικά από τα εκθέματά του που διαρκώς εμπλουτίζονται».


Το μουσείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Λιούης Ρης, ο οποίος το 1924, για πρώτη φόρα στην Ελλάδα, ανέλαβε προσωπικά τη διδασκαλία και τη διάδοση του μπάσκετ, έχοντας το πόστο του τμηματάρχη φυσικής αγωγής της ΧΑΝΘ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια