Γιώργος Τσαλμπούρης: Το «όρθιο χιλιόμετρο» της Κατερίνης

Το ελληνικό μπάσκετ είναι από τα κορυφαία στην παραγωγή ταλέντων και οι ειδικοί ,σε αυτό Αμερικανοί, το έχουν πάρει χαμπάρι. Ένας από αυτούς είναι και το «όρθιο χιλιόμετρο» από την Κατερίνη. Αναδείχθηκε στον Πιερικό/Αρχέλαο, αλλά πλέον, κατοικοεδρεύει στις ΗΠΑ.





Αποφάσισε να ταξιδέψει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και να αγωνιστεί στο Κολέγιο του Άιοβα Στέιτ.

Ο φέρελπις νεαρός, τον οποίο τσέκαραν από κοντά οι «αιώνιοι», αλλά και ο Άρης, έχει γεννηθεί στις 22 Ιουνίου του 1996 κι έχει ύψος 2,15 μέτρα. Ο 18χρονος ύψους 2.15 φόργουορντ του Πιερικού ήταν «μήλον της έριδος» για πολλά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ (ανάμεσα τους και οι πρωταθλητές του NCAA, Uconn του Κονέκτικαντ).

Ο νεαρός Έλληνας σέντερ αποτελεί έναν από τους πιο ταλαντούχους παίκτες, αφού συνδυάζει μεγάλο ύψος, με πλαστικότητα στις κινήσεις. Παράλληλα, έχει πολύ καλό μακρινό σουτ,  κι ένα στιλ που παραπέμπει στον Γκρεγκόρ Φούτσκα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ήταν σίγουρο πώς θα τραβήξει την προσοχή πολλών κολεγίων, με τους «Κυκλώνες» να είναι τελικά εκείνοι που τον έκαναν δικό τους. Ο διεθνής παίκτης γεννήθηκε στη Βέροια πριν από σχεδόν 18 χρόνια και από μικρός φαινόταν πως θα γίνει... γίγαντας.

Γόνος μπασκετικής οικογένειας γαρ, μεγάλωσε στον Κολινδρό και δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από το... καρτέρι που του είχε στήσει η πορτοκαλί θεά.  Ο πολλά υποσχόμενος νεαρός παίκτης της Κατερίνης μίλησε στο www.metrosport.gr και στον καλό συνάδελφο Στέλιο Παρθενάκη, για τα όνειρά του από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, την όρεξή του για δουλειά και όχι μόνο. Και φυσικά δεν μετανιώνει για την επιλογή του.

Η αλλαγή στη ζωή του και η βοήθεια της εθνικής ομάδας

-Πως είναι η μετάβαση για έναν νεαρό αθλητή από την Κατερίνη και την Ελλάδα σε ένα κολέγιο, που δουλεύει με πολύ επαγγελματικές συνθήκες;

«Η μετάβαση δεν ήταν τόσο δύσκολη για να είμαι ειλικρινής. Μπορεί να προέρχομαι από μια ομάδα Β’ Εθνικής όπως ο Πιερικός/Αρχέλαος, ωστόσο στην Κατερίνη προσπαθούσαμε να δουλεύουμε όσο πιο επαγγελματικά μπορούσαμε. Το ίδιο και στην εθνική ομάδα το επίπεδο ήταν υψηλό. Εδώ απλώς είναι άλλες οι παροχές».

-Ποιοι είναι οι δικοί σου στόχοι και πόσο σε έχει βοηθήσει η εμπειρία της εθνικής ομάδας;

«Οι στόχοι μου δεν είναι συγκεκριμένοι. Δουλεύω όσο πιο σκληρά μπορώ  και θα προσπαθήσω να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ. Η εθνική ομάδα είναι μια μοναδική εμπειρία, αγαπώ την εθνική ομάδα και χαίρομαι που είμαι μέλος της . Με έχει βοηθήσει από όλες τις απόψεις και ειλικρινά ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που την περιβάλλουν. Αυτό το καλοκαίρι ανταγωνιστήκαμε με τους κορυφαίους της Ευρώπης στην ηλικία μας, καταφέραμε να προκριθούμε στους τέσσερις καλύτερους, αυτή η διαδικασία της προετοιμασίας, των ταξιδιών, του Πανευρωπαϊκού σε κάνει καλύτερο σε αλλάζει επίπεδο».

Η ομοιότητα με το Φούτσκα και το μήνυμα στα νέα παιδιά!

-Το στυλ και το ύψος σου παραπέμπει στον Γκρεγκόρ Φούτσκα. Ποιος παίκτης σου αρέσει και θεωρείς ότι μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για σένα;

«Είναι δύσκολη η ερώτηση δεν μπορώ να ξεχωρίσω έναν. Μου αρέσει ο Κούκοτς από τους παλιούς, ο Γκασόλ, ο Μίροτιτς, ο Μπιελίτσα, ο Νοβίτσκι, ο Λοβ... Μπορώ να λέω ονόματα για ώρες».

-Τέλος, πόσο εύκολη είναι μια τόσο μεγάλη αλλαγή, αν έχεις επαφή με άλλους Έλληνες στις ΗΠΑ και τι μήνυμα θέλεις να στείλεις για τα νέα παιδιά στην Ελλάδα της κρίσης;

«Εύκολη δεν είναι σε καμιά των περιπτώσεων, θα έλεγα πως είναι τρομακτικά δύσκολη. Ξαφνικά είσαι μόνος σου, χωρίς την οικογένειά σου, τους φίλους σου, τους ανθρώπους σου, προσπαθείς να προσαρμοστείς σε μια κουλτούρα που μπορεί και να μην σου αρέσει και αυτό που είναι αρκετά "ενοχλητικό" είναι ότι τουλάχιστον στην αρχή που ακόμα η γλώσσα σου προσπαθεί να λυθεί δεν μπορείς να εκφραστείς όπως θα εκφραζόσουν στην Ελλάδα, δεν μπορείς να είσαι ο ίδιος. Οι άνθρωποι εδώ όμως είναι καταπληκτικοί με βοηθούν υπεραρκετά και πλέον μπορώ να πω πως έχω συνηθίσει  και είμαι καλά!

Υπάρχουν κάποιες ελληνικές οικογένειες εδώ με τις οποίες κρατώ επαφή και με βοηθούν πολύ και τους ευχαριστώ πολύ, γιατί είναι η μόνη μου διέξοδος. Όσον αφορά τη διατροφή μου, δεν μπορείς να βρεις καλό ελληνικό φαγητό στην Ιοwa. Επίσης κρατώ επαφή μέσω τηλεφώνου και με τον Κώστα τον Μήτογλου, που είναι μακριά από μένα, δυστυχώς.

Δεν ξέρω αν είμαι ο αρμόδιος για να στείλω κάποιο μήνυμα στα νέα παιδιά, γιατί είμαι εγώ παιδί της Ελλάδας και  της κρίσης. Αυτό που θα μπορούσα να πω στους συναθλητές μου είναι να μην εγκαταλείπουν ποτέ το στόχο τους, καθώς με κρίση ή χωρίς, ευκαιρία υπάρχει για όλους! Το θέμα είναι να είσαι έτοιμος να την αρπάξεις και να μην χάσει τη στιγμή…»

Η άποψη του προπονητή Χόιμπεργκ

Προπονητής στους «Cyclones» του Άιοβα Στέιτ από το 2010 είναι ο Φρεντ Χόιμπεργκ, ο
παλαίμαχος σουτέρ του ΝΒΑ, ο οποίος την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, είχε οδηγήσει την ομάδα στο τελικό τουρνουά του NCAA και στην πρόκριση στο «Sweet 16» για πρώτη φορά με το 2000. Τι λέει για το Γιώργο Τσαλμπούρη.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα έχουμε τον Γιώργο στην ομάδα μας. Θα προσπαθήσει να ταιριάξει στο στυλ παιχνιδιού μας. Είναι ένας παίκτης με απίστευτες ικανότητες για το ύψος του. Τρέχει εξαιρετικά το γήπεδο και σουτάρει πολύ καλά».

Για να καταλήξει: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα τον έχουμε μαζί μας το φθινόπωρο. Παρακολουθήσαμε την προπόνηση του για μερικές μέρες. Εντυπωσιαστήκαμε. Πιστεύω πώς το να έχεις ένα παιδί που μπορεί να τρέξει στο παρκέ με τέτοιο ύψος και τέτοιες ικανότητες δεν αποτελεί ρίσκο».

Πλέον, είναι στο χέρι του Γιώργου να τον δικαιώσει.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια