Μηδενισμό του Πρωτέα Βούλας ζητά ο Αθηναϊκός-Το κείμενο της ένστασης

Ο Αθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά την κατακύρωση του αγώνα υπέρ του, θεωρώντας τον Πρωτέα Βούλας ως υπαίτιο της αναβολής του μεταξύ τους αγώνα. Αναλυτικά η ανακοίνωση:









«Η Διοικούσα Επιτροπή του X-LEVEL Αθηναϊκού ανακοινώνει προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι κατέθεσε ένσταση στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΟΚ, ζητώντας τον μηδενισμό του Πρωτέα.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του X-LEVEL Αθηναϊκού υποστηρίζουν πως με υπαιτιότητα του Πρωτέα δεν διεξήχθη ο μεταξύ μας αγώνας, καθώς -ως γηπεδούχο σωματείο- δεν μερίμνησε ώστε να υπάρχει το απαραίτητο έγγραφο της άδειας τέλεσης αγώνα, αλλά και της καταλληλότητας του γηπέδου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ στο Κύπελλο ο Πρωτέας άλλαξε έδρα κι έπαιξε στο Μετς, στο πρωτάθλημα επέλεξε να επιστρέψει στο κλειστό, το οποίο γνώριζε ότι δεν έχει πάρει άδεια καταλληλότητας.

Είναι πρόδηλο, άλλωστε το δήλωσαν ευθαρσώς και οι ίδιοι on camera, ότι οι παράγοντες του συλλόγου γνώριζαν πως δεν έχουν στα χέρια τους τα απαιτούμενα έγγραφα, άρα με δόλο επιχείρησαν να εκμαιεύσουν το αγωνιστικό αποτέλεσμα, αδιαφορώντας για το αν οι ενέργειές τους είναι σύννομες.

Ο Αθηναϊκός, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής, πιστός σε διαδικασίες νομιμότητας, ζητά το αυτονόητο: Να κατακυρωθεί υπέρ του ο αγώνας, με σκορ 20-0 και να μηδενιστεί ο υπαίτιος για την αναβολή του, Πρωτέας»,  δήλωσε ο Γενικός Αρχηγός του συλλόγου Σταύρος Γκαρανές.

Η ένσταση
  
Η Διοικούσα Επιτροπή του X-LEVEL Αθηναϊκός κατέθεσε ένσταση (η οποία έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 5794/2013) στο αρμόδιο όργανο της ΕΟΚ. Κάποια σημαντικά αποσπάσματα:

«Ο Σύλλογος μας συμμετέχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Γυναικών Αγωνιστικής Περιόδου 2013 - 2014. Στα πλαίσια αυτά στην Κυριακή 13.10.2013 και περί ώρα 10:30 π.μ. προσήλθαμε να αγωνιστούμε στο Κλειστό Γυμναστήριο Βούλας, «Γεώργιος Γεννηματάς», προκειμένου να αγωνιστούμε, για την 1η Αγωνιστική του Πρωταθλήματος, με το γηπεδούχο Σωματείο, «Α.Ε.Ο. Πρωτέας Βούλας», με προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα στις 12:00.

Ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν ξεκινήσει ο αγώνας, προσήλθαν στη Γραμματεία δύο Αστυνομικοί και ζήτησαν να ελέγξουν τα έγγραφα αδειοδότησης και καταλληλότητας του παραπάνω γηπέδου, καθώς και την άδεια διεξαγωγής αθλητικής συνάντησης, ως όφειλαν βάσει των κείμενων διατάξεων.            
Η γηπεδούχος ομάδα, «Α.Ε.Ο. Πρωτέας Βούλας», προς γενική κατάπληξη, καθώς άπαντες θεωρούσαμε ότι υπήρχαν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις διεξαγωγής της αναμέτρησης, δήλωσε ότι δεν έχει:

α) τα έγγραφα αδειοδότησης και καταλληλότητας του παραπάνω γηπέδου, σύμφωνα με το Ν. 4049/2012 (!!), όπως ισχύει, και

β) την Άδεια Αθλητικής Συνάντησης από την Περιφέρεια Αττικής - Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης - Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Μετά από ολιγόλεπτη συζήτηση, παρουσία των διαιτητών, του Κομισάριου του αγώνα, των Αστυνομικών Οργάνων και των εκπροσώπων των αγωνιζόμενων ομάδων, αποφασίστηκε «η αναβολή του αγώνα, λόγω ακαταλληλότητας» του Κλειστού Γυμναστηρίου Βούλας, «Γεώργιος Γεννηματάς».

Η συμπεριφορά του γηπεδούχου σωματείου «Α.Ε.Ο. Πρωτέας Βούλας» είναι παράνομη και αντίθετη με όσα ορίζει ο νόμος και ο Κανονισμός λειτουργίας της ΕΟΚ. Παρόλο που γνώριζε ότι όφειλε, ως γηπεδούχος, να έχει φροντίσει για την έκδοση των παραπάνω απαραίτητων για τη διεξαγωγή του αγώνα εγγράφων, δεν μερίμνησε ώστε να εκδοθούν και να προσκομιστούν νομίμως και εγκαίρως από τις Αρμόδιες Αρχές.

Παρά ταύτα, γνωρίζοντας πως δεν διαθέτει όλα τα προαπαιτούμενα έγγραφα, δεν ειδοποίησε εγκαίρως την ΕΟΚ, ώστε είτε να αναβληθεί ο αγώνας, είτε να πραγματοποιηθεί σε γήπεδο που πληρούσε τις προϋποθέσεις. Αντίθετα, επιδεικνύοντας δόλια συμπεριφορά και ενεργώντας εκ του πονηρού, με αποκλειστικό γνώμονα το αγωνιστικό όφελος, επιχείρησε τη διεξαγωγή του αγώνα στο συγκεκριμένο γήπεδο, το οποίο ΔΕΝ πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή αγώνα.

Πέραν του γεγονότος της ακαταλληλότητας του γηπέδου, το γηπεδούχο σωματείο, «Α.Ε.Ο. Πρωτέας Βούλας», δεν είχε φροντίσει ως όφειλε να προσκομίσει την άδεια τέλεσης διεξαγωγής αθλητικής συνάντησης, που αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη και νόμιμη προϋπόθεση διεξαγωγής αθλητικής συνάντησης, γυναικείου αγώνα μπάσκετ, βάσει των κείμενων διατάξεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 47 § 2του Κανονισμού της ΕΟΚ:

«…Μηδενισμός ομάδων
2. Εκτός των περιπτώσεων μηδενισμού μιας ομάδας, που προβλέπονται από άλλες διατάξεις των Κανονισμών Πρωταθλημάτων ή άλλων Κανονισμών, ομάδα μηδενίζεται και στις παρακάτω περιπτώσεις:


β. Σε ματαίωση αγώνα συνέπεια της έλλειψης της σχετικής άδειας της κρατικής ή αστυνομικής αρχής.

στ. Όταν το γήπεδο είναι αντικανονικό. Η αντικανονικότητα κρίνεται από τους διαιτητές του αγώνα, με απόφασή τους που λαμβάνεται πριν από την έναρξη του αγώνα…».


Σύμφωνα με το άρθρο 22 του νόμου 4049/2012:

«Το άρθρο 56Α του ν. 2725/1999, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 9 του ν. 3057/2002 και τροποποιήθηκε με την παράγραφο 18 του άρθρου 8 του ν. 3207/2003, τροποποιείται ως εξής:


«Άρθρο 56Α
Άδεια λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και άδεια τέλεσης αγώνων

1.Για τη λειτουργία οποιουδήποτε αγωνιστικού χώρου ή χώρου άθλησης όλων των εθνικών, περιφερειακών, δημοτικών, κοινοτικών ή σωματειακών γυμναστηρίων όλων των κέντρων άθλησης ή χώρων αθλοπαιδιών και εν γένει των αθλητικών εγκαταστάσεων, πλην των υπαγόμενων στις διατάξεις του άρθρου 32 του παρόντος νόμου, απαιτείται άδεια για τη συνδρομή των αναγκαίων προϋποθέσεων ασφαλείας για αθλούμενους και θεατές.


Η άδεια χορηγείται στη διοίκηση της αθλητικής εγκατάστασης ή στον φορέα στον οποίο αυτή ανήκει από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του, εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου.Ουδεμία αθλητική συνάντηση ή αγώνισμα διεξάγεται σε αθλητική εγκατάσταση που στερείται άδειας λειτουργίας.


Η άδεια αυτή περιλαμβάνει:

α) την καταλληλότητα των αγωνιστικών χώρων, των χώρων άθλησης και των λοιπών χώρων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αθλητών, προπονητών, διαιτητών (αποδυτήρια, ιατρεία κ.λπ.)


και β) την καταλληλότητα των λοιπών χώρων της αθλητικής εγκατάστασης ιδίως αυτών που προορίζονται για την πρόσβαση, παραμονή και αποχώρηση των θεατών.

Η άδεια ισχύει για δύο (2) έτη από τη χορήγησή της, εφόσον ένα μήνα πριν τη λήξη του πρώτου από τη χορήγησή της έτους:

α) υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες και

β) η ομάδα που αγωνίζεται στην ως άνω εγκατάσταση δεν έχει ανέλθει σε ανώτερη κατηγορία…

3. Στην Επιτροπή ανήκει ο έλεγχος των πάσης φύσεως αθλητικών εγκαταστάσεων στις οποίες τελούνται αθλητικές συναντήσεις αθλημάτων οποιασδήποτε κατηγορίας όσον αφορά στη διαπίστωση της συνδρομής των αναγκαίων προϋποθέσεων ασφαλείας αθλουμένων και θεατών…

4.Η Επιτροπή ελέγχει ιδίως τη δυνατότητα απρόσκοπτης προσέλευσης στην αθλητική εγκατάσταση και εκκένωσής της από τους θεατές και της προσπέλασης οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Επίσης ελέγχει την ύπαρξη και λειτουργία του ελάχιστου απαραίτητου ιατρικού και υγειονομικού εξοπλισμού, τη στατική αντοχή των κερκίδων, την καταλληλότητα των περιφράξεων και των χώρων υγιεινής, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που είναι κατά τη γνώμη της αναγκαίο για την ασφαλή διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων λαμβανομένων υπόψη και των όσων ορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 εδάφιο Α΄ του ν. 423/1976 (Α΄ 223).


Ειδικός έλεγχος για ατομικά αθλήματα ή αγωνίσματα απαιτείται μόνο εάν η αθλητική εγκατάσταση προορίζεται αποκλειστικώς γι’ αυτά. Εφόσον όμως πρόκειται να φιλοξενηθεί η τέλεση αθλημάτων ή αγωνισμάτων σχετικών με ρίψεις, σκοποβολή, τοξοβολία, καταδύσεις ή άλλα παρόμοια, ή η προπόνηση ή εκμάθηση των αθλημάτων ή αγωνισμάτων, η τήρηση των απαραίτητων σχετικών προδιαγραφών ελέγχεται πάντοτε και μνημονεύεται ειδικά…

9. Ουδεμία αθλητική συνάντηση διεξάγεται χωρίς ο χρήστης της αθλητικής εγκατάστασης να έχει εξασφαλίσει άδεια διεξαγωγής της συνάντησης. Η ως άνω άδεια χορηγείται, εφόσον η αθλητική εγκατάσταση διαθέτει την άδεια λειτουργίας της παραγράφου 1 και η συνάντηση διεξάγεται με την έγκριση αναγνωρισμένης αθλητικής ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής. Την άδεια διεξαγωγής της συνάντησης χορηγεί ο προϊστάμενος της αρμόδιας για τα θέματα αθλητισμού υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας. Αντίγραφο της άδειας διεξαγωγής κοινοποιείται στην οικεία αστυνομική ή, κατά περίπτωση, λιμενική αρχή για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και τάξης.

10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και Τουρισμού ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος και εξειδικεύονται οι όροι της αδειοδότησης ανά άθλημα και ανά αγωνιστική κατηγορία αθλήματος, καθώς επίσης καθορίζεται η αποζημίωση των μελών της Επιτροπής και η αμοιβή των ιδιωτών που τυχόν συμμετέχουν στην Επιτροπή σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος, οι οποίες βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

11.Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ τιμωρείται ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδειας λειτουργίας και παραχωρεί ή επιτρέπει τη διενέργεια σε αυτή αθλητικής εκδήλωσης. Οι ως άνω ποινές επιβάλλονται και στον Πρόεδρο Αθλητικού Σωματείου, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. που συμμετέχει στην αθλητική εκδήλωση. Ποινική δίωξη δεν μπορεί να ασκηθεί και ο υπεύθυνος απαλλάσσεται από κάθε ποινή αν για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές ή δεν είναι εφικτός ο έλεγχος των αθλητικών εγκαταστάσεων από τις επιτροπές του παρόντος άρθρου».

Με βάση τα ανωτέρω, εμφανώς συνάγεται ότι: Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση διεξαγωγής αγώνα γυναικείας καλαθοσφαίρισης η έκδοση και προσκόμιση άδειας διεξαγωγής του αγώνα, καθώς και έγγραφο που αφορά την καταλληλότητα του γηπέδου διεξαγωγής του αγώνα, η μη έκδοση και προσκόμιση των οποίων συνεπάγεται τις ανωτέρω ανεφερόμενες κυρώσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο μηδενισμός του γηπεδούχου σωματείου, «Α.Ε.Ο. Πρωτέας Βούλας», το οποίο είχε την υποχρέωση να εκδώσει και να προσκομίσει ως γηπεδούχος τα συγκεκριμένα έγγραφα.

Με βάση τα ανωτέρω ζητούμε τον μηδενισμό του «Α.Ε.Ο. Πρωτέας Βούλας» για την 1η Αγωνιστική του Πρωταθλήματος, με αντίπαλο τον «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ» και την κατακύρωση του αγώνα υπέρ του τελευταίου με αποτέλεσμα 20-0, δεδομένου ότι η μη διεξαγωγή του εν λόγω αγώνα οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του γηπεδούχου σωματείου, «Α.Ε.Ο. Πρωτέας Βούλας».


Άρθρα 12 & 13


ΑΡΘΡΟ 47
• Βαθμοί των ομάδων σε αγώνες 1.Οι ομάδες που συμμετέχουν σε ένα αγώνα, βαθμολογούνται με: α. δύο βαθμούς (2), στη περίπτωση νίκης β. ένα βαθμό (1), στη περίπτωση ήττας.

• Μηδενισμός ομάδων 2. Εκτός των περιπτώσεων μηδενισμού μιας ομάδας, που προβλέπονται από άλλες διατάξεις των Κανονισμών Πρωταθλημάτων ή άλλων Κανονισμών, ομάδα μηδενίζεται και στις παρακάτω περιπτώσεις:
α. Σε συμμετοχή σε αγώνα αθλητών που δεν δικαιούνται συμμετοχής (κακή συμμετοχή) και εφόσον έχει υποβληθεί σχετική ένσταση. - Αντικανονική σύνθεση ομάδας θεωρείται η σύνθεση ομάδας που δεν απαρτίζεται από τις κατηγορίες των αθλητών που η δήλωσή τους στο Φύλλο Αγώνα προβλέπεται ως υποχρεωτική από τις Προκηρύξεις Πρωταθλημάτων.

β. Σε ματαίωση αγώνα, συνέπεια, της έλλειψης της σχετικής άδειας της κρατικής ή αστυνομικής αρχής.


γ. Σε μη συμμόρφωση με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 42, που προβλέπουν την αλλαγή της φανέλας, όταν ο διαιτητής θεωρήσει αδύνατη την διεξαγωγή του αγώνα.


δ. Όταν οι αθλητές δεν φέρουν τους διακριτικούς αριθμούς, που προβλέπει το άρθρο 43 και ο διαιτητής θεωρήσει αδύνατη τη διεξαγωγή του αγώνα.


ε. Όταν ομάδα, που έχει την ιδιότητα του γηπεδούχου σωματείου, δεν διαθέτει το γήπεδό της έτοιμο, για την έναρξη του αγώνα, την ώρα που έχει προγραμματισθεί. στ. Όταν το γήπεδο είναι αντικανονικό. Η αντικανονικότητα κρίνεται από τους διαιτητές του αγώνα, με απόφασή τους που λαμβάνεται πριν από την έναρξη του αγώνα.


ζ. Όταν δεν διεξαχθεί ένας αγώνας, συνεπεία της έλλειψης αθλητικών δελτίων ή όταν δεν υπάρχει στα δελτία η απαιτούμενη, από το Νόμο, ιατρική θεώρηση


η. Όταν μια ομάδα δεν προσέρχεται στον αγώνα.

• Ομάδα, η οποία δεν θα προσέλθει να αγωνισθεί σε δύο αγώνες, πλην των σε βάρος της, μηδενισμών που θα υποστεί για την μη προσέλευσή της, υποβιβάζεται δύο Κατηγορίες στην τελευταία δε καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον οριστικό πίνακα της περιόδου που συντελέσθηκε ο υποβιβασμός.



Τα αποτελέσματα των αγώνων που έδωσε μέχρι τότε που υποβιβάσθηκε με τον τρόπο αυτό, λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση του γενικού βαθμολογικού πίνακα της περιόδου. θ. Όταν, κατά τη διάρκεια αγώνα, διαγωνιζόμενη ομάδα αποχωρήσει, για οποιαδήποτε λόγο. ι. Όταν κατά την διάρκεια του αγώνα, επιχειρηθεί από παράγοντες και αθλητές διαγωνιζόμενης ομάδας η δυσφήμηση και ο χλευασμός των αρχόντων του αγώνα, με πράξεις, που τείνουν, επίσης, στην δυσφήμηση του αθλήματος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια