Καταγγελία στον ΣΕΠΚ από τον Βαγγέλη Κουτσουκέρα


Καταγγελία στον Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης έκανε το μέλος και προπονητής του Αμπελώνα Βαγγέλης Κουτσουκέρας, ο οποίος έπεσε θύμα απρεπούς συμπεριφοράς από τον δηλωμένο ως προπονητή και αθλητή του Φοίνικα Λάρισας, Θεόδωρου Λιάκου.
 Ο ΣΕΠΚ αφού προχώρησε σε επίσημη απάντηση στον Βαγγέλη Κουτσουκέρα, απέστειλε σχετική επιστολή στην διοργανώτρια αρχή (ΕΟΚ), αλλά και στην τοπική Ένωση (ΕΣΚΑΘ) ενημερώνοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι παράνομα μια ομάδα να δηλώνει κατ' εξακολούθηση παίκτη ως προπονητή και να μην δηλώνει μέλος και κατ' επέκταση κάτοχο κάρτας του Συνδέσμου.

  
Η καταγγελία του Βαγγέλη Κουτσουκέρα

Κύριοι

Απευθύνομαι στο σύνδεσμό μας με το αίσθημα της αγανάκτησης, για να καταγγείλω όσα συνέβησαν εις βάρος μου  πριν, στη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας μεταξύ των ομάδων του Φοίνικα Λάρισας και του Γ.Σ. Αμπελώνα του οποίου έχω την τιμή να είμαι προπονητής.
 Κατά την είσοδο μου στο κλειστό γυμναστήριο περίπου 1.45΄ πριν τον αγώνα , ένας «άγνωστος» προς εμέ «αθλητής» (η συμπεριφορά του σε καμία περίπτωση δεν δικαιώνει τον τίτλο του αθλητή)  εκτόξευσε εναντίον μου ένα μπουκάλι με νερό. Ζητώντας να μάθω τον λόγο και  χωρίς να κατανοώ τα κίνητρα του, δέχθηκα λεκτική επίθεση μπροστά στους  άνδρες της αστυνομίας οι οποίοι τον απομάκρυναν. Με σεβασμό προς το ρόλο μου, τους συναδέλφους μου και τους πραγματικούς αθλητές που βρίσκονταν στο χώρο προσπάθησα να αγνοήσω το γεγονός, ώστε να μην πυροδοτηθεί ένταση που ενδέχεται να μεταφερόταν στον αγωνιστικό χώρο.
 Δυστυχώς ο «άγνωστος» που φορούσε αθλητική ενδυμασία με τα διακριτικά του Φοίνικα Λάρισας επανήλθε αυτή την φορά κατά  την είσοδο μου στον αγωνιστικό χώρο και μπροστά στα έκπληκτα μάτια των πραγματικών αθλητών, παραγόντων και προπονητών, αλλά και της αστυνομικής δύναμης άδειασε πάνω μου ένα πλαστικό κύπελλο με καφέ. Ο πρόεδρος  της ομάδας του Φοίνικα έσπευσε να με βοηθήσει να σκουπίσω τα ρούχα μου.
Συνέχισα να αντιμετωπίζω το γεγονός με στωικότητα, σεβόμενος το άθλημα που υπηρετούμε όλοι και τον φίλαθλο κόσμο που βρισκόταν στο γήπεδο του Φοίνικα Λάρισας, παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω, αντιποιούμενος την ιδιότητα του αθλητή, σε κάθε ευκαιρία είχε σκοπό όχι να συμμετάσχει στον αγώνα, αλλά να εκστομίζει ακατονόμαστες εκφράσεις εναντίον μου.
Στο τέλος του αγώνα κι ενώ κινήθηκα προς τα αποδυτήρια και αφού πλέον είχα μπει  σε χώρο που δεν υπήρχε οπτική επαφή με τον κόσμο - αστυνομία  ο εν λόγω  αθλητής του Φοίνικα Λάρισας επετέθη εναντίον μου  με γροθιές και κλωτσιές, έως ότου ο αθλητής του Φοίνικα Λάρισας Γκαγκανάσιος και ο αθλητής Τσιαβές της ομάδας μου μεσολάβησαν  για να με προστατεύσουν.
Ο φερόμενος ως αθλητής του Φοίνικα Λάρισας  ονομάζεται  Θεόδωρος Λιάκος και αναγράφεται και ως προπονητής της ομάδος του στο φύλλο αγώνα
Καταφεύγω λοιπόν στο Σύνδεσμό  μας, καταγγέλλοντας  το γεγονός (την ορθότητα των καταγγελιών μου μπορεί να υποστηρίξει πλειάδα αυτοπτών μαρτύρων) και ζητώ να πράξετε τα αναγκαία, ώστε να περισώσουμε ότι είναι δυνατόν από την τρωθείσα αξιοπρέπεια των προπονητών, όταν αυτή βάλλεται από τους διαφόρους «Λιάκους» που παριστάνουν τους αθλητές και από τις ομάδες που τους υποθάλπουν.

Η επιστολή που έστειλε ο ΣΕΠΚ στην ΕΟΚ και στην ΕΣΚΑΘ (με συνημμένη την καταγγελία):

«Σας διαβιβάζουμε δια της παρούσης την καταγγελία του μέλους μας προπονητή Ευάγγελου Κουτσοκέρα για την απαράδεκτη συμπεριφορά μέλους της ομάδας Φοίνικας Λάρισας προς το πρόσωπο του. Παρακαλούμε όπως ενεργήσετε τα δέοντα, προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοιες συμπεριφορές που αμαυρώνουν το άθλημα του μπάσκετ.
Επίσης με αφορμή την τακτική του Φοίνικα Λάρισας, το οποίο συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας και  δεν απασχολεί καθόλου προπονητή (κάτι το οποίο απαγορεύεται από το άρθρο 31 του Ν.2725/99) είτε ο προπονητής του δεν έχει τα απαιτούμενα από το Νόμο προσόντα, αναγράφουν στα φύλλα αγώνος ως προπονητή, τον καταγγελλόμενο Λιάκο Θεόδωρο αθλητή της ομάδας τους, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα : 
Το άρθρο 7 των Επίσημων Κανονισμών Καλαθοσφαίρισης αναφέρεται στα καθήκοντα και στις εξουσίες των προπονητών. Συγκεκριμένα στην παρ.8 του ως άνω άρθρου αναφέρεται ως περίπτωση, η δυνατότητα ο αρχηγός της ομάδας να μπορεί να ενεργεί σαν προπονητής αν δεν υπάρχει προπονητής ή αυτός δεν είναι σε θέση να συνεχίσει και δεν υπάρχει βοηθός προπονητής καταχωρημένος στο φύλλο αγώνος. Η συγκεκριμένη διάταξη του ανωτέρω άρθρου σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του Ν.2725/1999 (υποχρέωση απασχόλησης προπονητή με τις προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος έως την Α΄ κατηγορία τοπικό) και τον Κανονισμό Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, δεν πρέπει να έχει ως στόχο, την καταστρατήγηση της υποχρέωσης των σωματείων να απασχολούν προπονητή με τις προϋποθέσεις του Νόμου αλλά την κάλυψη μίας επείγουσας ανάγκης κατά την οποία ένα σωματείο δεν έχει προπονητή λόγω ανωτέρας βίας (π.χ. αποβολή προπονητή, ασθένεια κλπ).
Σε καμία όμως εκ των περιπτώσεων αυτών ο αρχηγός που εκτελεί χρέη προπονητή δεν αναγράφεται στο φύλλο αγώνος ως προπονητής διότι όπως ρητά ορίζει η συγκεκριμένη διάταξη, "... ο αρχηγός μπορεί να ενεργεί σαν προπονητής..." και όχι ότι ο αρχηγός δηλώνεται στο φύλλο αγώνος. Είναι λοιπόν έκδηλη η έννοια και ο προορισμός της συγκεκριμένης διάταξης (να καλύψει μία έκτακτη ανάγκη απουσίας προπονητή) και όχι να υποβαθμίσει ή να εκμηδενίσει το ρόλο του προπονητή δίνοντας την ευχέρεια στα σωματεία να αναγράφουν επί μονίμου βάσεως στο φύλλο αγώνος ως προπονητή τον αρχηγό της ομάδας ακόμη και αν αυτός έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος διότι αυτή η περίπτωση εμπίπτει στα ασυμβίβαστα (αθλητής-προπονητής) άρθρο 31 παρ.11 Ν. 2725/1999.
Οι Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του Ν.2725/1999 και την κατ' εξουσιοδότηση του Νόμου αυτού εκδοθείσα Υ.Α. 11671/2005 (Κανονισμός Προπονητών Καλαθοσφαίρισης) ρυθμίζουν με σαφήνεια τις ανωτέρω περιπτώσεις διότι το μεν άρθρο 7 παρ.8 των Κανονισμών Καλαθοσφαίρισης αναφέρεται στις εξαιρετικές περιπτώσεις που ο αρχηγός ενεργεί (και όχι δηλώνεται) ως προπονητής λόγω έκτακτης ανάγκης ή ανωτέρας βίας το δε άρθρο 31 του Ν.2725/1999 και ο Κανονισμός Προπονητών Καλαθοσφαίρισης αναφέρονται στις προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή στην Ελλάδα και στις υποχρεώσεις των σωματείων να απασχολούν και να δηλώνουν τον προπονητή που πληρεί τις προϋποθέσεις του Νόμου στο φύλλο αγώνα (νόμιμο κάτοχο δελτίου προπονητή).
Οι διαιτητές και οι κομισάριοι λοιπόν, ως θεσμοφύλακες των ανωτέρω διατάξεων υποχρεούνται να εφαρμόζουν το γράμμα και το πνεύμα του Νόμου όπως αποτυπώνεται και προκύπτει από τις ανωτέρω διατάξεις (και από μια απλή ανάγνωση) διότι βέβαια από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο αρχηγός ο οποίος περιστασιακά ενεργεί ως προπονητής, μπορεί να αναγράφεται στο φύλλο αγώνος ως προπονητής και βέβαια σε περίπτωση ενστάσεως είναι βέβαιο ότι το σωματείο το οποίο δήλωσε στο φύλλο αγώνος ως προπονητή τον αρχηγό του, θα υποστεί τις συνέπειες που προβλέπουν οι συγκεκριμένες διατάξεις περί κακής συμμετοχής προπονητή".
Για το λόγο αυτό, οιοδήποτε σωματείο αντιμετωπίζει μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υποβάλει ένσταση για κακή συμμετοχή προπονητή και να την υποστηρίζει ώστε επί του συγκεκριμένου θέματος να υπάρξει δικαστική απόφαση με την οποία θα αρθεί οιαδήποτε τυχόν αμφιβολία ως προς την έννοια και την ερμηνεία της συγκεκριμένης διατάξεως, η οποία κατά την άποψή μας είναι σαφής και δεν επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια