Τι δήλωσαν Νίκος Ραμαντάνης και Έλενα Τσινέκε στο EOK WebRadio για την φετινή πορεία του Αθηναϊκού

 

 

Μπορεί ο Αθηναϊκός να ηττήθηκε στη Γαλλία από τη Βιλνέβ με 78-70, ωστόσο υπερασπίστηκε το 69-56 με το οποίο είχε επικρατήσει στο πρώτο παιχνίδι στον Βύρωνα και πήρε τη σπουδαία πρόκριση για τον διπλό τελικό του EuroCup Γυναικών, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την τούρκικη Μερσίν. Ο πρόεδρος της ελληνικής ομάδας, Νίκος Ραμαντάνης, καθώς και η γκαρντ αυτής, Έλενα Τσινέκε, «φιλοξενήθηκαν» στην εκπομπή «Άμεσο Ριπλέι» του EOK WebRadio με την Έλενα Βογιατζή και τον Γιώργο Βαλαβάνη και μίλησαν για την τεράστια αυτή επιτυχία και τη συνέχεια με φόντο την επανάληψη του θριάμβου του 2010.

 

Ο Νίκος Ραμαντάνης είπε:

 

Για τα συναισθήματα λίγες ώρες μετά τη μεγάλη πρόκριση:

 

«Όπως καταλαβαίνετε, βρισκόμαστε σε πελάγη ευτυχίας και χαράς. Είναι μια ακόμα σημαντική επιτυχία για το σωματείο μας και έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου τόσο εμείς όσο ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κατάφεραν φέτος να προχωρήσουν πάρα πολύ μακριά στην Ευρώπη, δείχνοντας μια ιδιαίτερη δυναμική για το ελληνικό μπάσκετ γυναικών, κάτι που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια».

 

Για την πρώτη σκέψη που πέρασε απ’ το μυαλό του αμέσως μετά την πρόκριση και ποιες είναι οι επόμενες σκέψεις:

 

«Η πρώτη σκέψη ήταν “Ευτυχώς δε χρειάζομαι άλλο υπογλώσσιο”. Το παιχνίδι στα τελευταία λεπτά ήταν “Γκραν Γκινιόλ”, θα μπορούσε πολύ εύκολα η πλάστιγγα να γείρει σε οποιαδήποτε πλευρά. Όσον αφορά τις επόμενες σκέψεις, δεν υπάρχει καθόλου χρόνος να το απολαύσεις αυτό, διότι θα πρέπει κατευθείαν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τους τελικούς. Ξεκινούν τος Σάββατο (07/03) τα play-offs, με το πρώτο ματς απέναντι στον Παναθλητικό, αργότερα έχουμε και το Final-4 του Κυπέλλου. Όλα αυτά χρειάζονται σχεδιασμό απ’ όλους μαζί έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ευτυχώς έχουμε αρκετούς έμπειρους ανθρώπους, πολύ καλούς επαγγελματίες και εξαιρετικούς χαρακτήρες στην ομάδα, οι οποίοι βοηθούν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους έτσι ώστε αυτό το έργο να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και σίγουρα την καλύτερη δυνατή οργάνωση για να μπορούν οι αθλήτριες και οι προπονητές να συγκεντρωθούν σ’ αυτό που έχουν να κάνουν».

 

Για το αν μπορεί αυτή η επιτυχία του Αθηναϊκού, καθώς και οι ευρωπαϊκές πορείες Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, ν’ αποτελέσουν το έναυσμα για περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ γυναικών:

 

«Για να μην είναι όλο αυτό μια “φωτοβολίδα”, πρέπει να υπάρχει σχέδιο και πλάνο. Γενικότερα ο αθλητισμός στη χώρα μας αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία ξεκινούν από τα λίγα παιδιά που στρέφονται στον αθλητισμό, την έλλειψη προπονητών και υποδομών και γενικότερα τη μάστιγα που λέγεται “ίντερνετ” και “social media”, κάτι που τα αποσπά από τον αθλητισμό. Το καλοκαίρι φιλοξενήσαμε στην Ελλάδα το Ευρωμπάσκετ Γυναικών, μια απίστευτα πετυχημένη διοργάνωση. Αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητήρια στην ΕΟΚ. Είδαμε γεμάτο γήπεδο. Το να έχεις 10 χιλιάδες κόσμο στον τελικό χωρίς να παίζει η διοργανώτρια χώρα, δεν έχει ξαναγίνει πουθενά. Αυτό πρέπει να αποτελεί παρακαταθήκη για εμάς. Σημαίνει πως υπάρχει από κάτω η δυναμική, το θέμα είναι να μπορέσουμε να βρούμε το μοντέλο για να καταφέρουμε να το εκμεταλλευτούμε στο έπακρον.

Επίσης, η δυναμική που ανέπτυξαν φέτος οι τρεις ελληνικές ομάδες έχει μέσα και το ότι καταφέραμε να πείσουμε κορυφαίες Ελληνίδες μπασκετμπολίστριες, όπως η Παυλοπούλου, η Τσινέκε, η Λούκα, η Σπανού, να επαναπατριστούν. Αν δεν τις παρουσιάσεις ένα πλάνο κι ένα όραμα, δεν πρόκειται να το κάνουν. Στο εξωτερικό έχουν καλύτερες συνθήκες εργασίες, καλύτερες εγκαταστάσεις και καλύτερες παραστάσεις».

 

Για το πολύ δυνατό ρόστερ που «έχτισαν» τη φετινή σεζόν:

 

«Είχαν τεθεί οι στόχοι της κορυφής απ’ την αρχή της σεζόν, έτσι ώστε να μπορέσουμε ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες τόσο του εγχώριου πρωταθλήματος όσο και στην πιθανή διάκριση στην Ευρώπη. Φτιάχτηκε ένα πάρα πολύ δυνατό ρόστερ, με πολύ βάθος, διότι αν θες να γίνεις πρωταγωνιστής δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί, γιατί καταφέραμε και βρήκαμε “ανοιχτά αυτιά” από πολλούς χορηγούς οι οποίοι πίστεψαν στο όραμά μας, το πλάνο, το σχέδιο που παρουσιάσαμε, το πού θέλουμε να πάμε, το πώς θέλουμε να το κάνουμε και το ποιος θα είναι ο τελικός στόχος. Μας έδωσαν τη δυνατότητα να μπορέσουμε να έχουμε αυτό το δυνατό ρόστερ. Ακούω πάρα πολύ ότι καταστρέφεται το ελληνικό μπάσκετ γυναικών γιατί υπάρχουν πολλές ξένες παίκτριες, ωστόσο γενικότερα ο γυναικείος αθλητισμός χρειάζεται επιτυχίες. Χρειάζεται τα κορίτσια να έχουν είδωλα, να παίρνουν εικόνες και παραστάσεις από πάρα πολύ υψηλό επίπεδο έτσι ώστε να προσπαθήσουν κι αυτά να καταφέρουν τα ίδια πράγματα. Δε γίνεται διαφορετικά, αυτοί είναι οι… όροι του παιχνιδιού. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σαν χώρα γενικότερα στον γυναικείο αθλητισμό, είναι μονόδρομος αυτό. Πρέπει να βρεθούν χορηγοί, ισχυροί οικονομικά άνθρωποι, οι οποίο θα το αναπτύξουν. Στον γυναικείο αθλητισμό, σε όλα τα επίπεδα, υπάρχει μια τρομερή “άνθιση”, κάτι που δε βλέπουμε στην Ελλάδα, παρά μόνο αποσπασματικά. Πρέπει όλοι μαζί, σύλλογοι, δήμοι, Ομοσπονδίες, αθλήτριες, προπονητές, να κάτσουμε, να φτιάξουμε ένα πλάνο και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ο καθένας απ’ τη μεριά του για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον γυναικείο αθλητισμό και, ειδικότερα, το μπάσκετ γυναικών».

 

Για το ότι ο Αθηναϊκός δείχνει πολύ οργανωμένος, ειδικά στο οικονομικό κομμάτι:

 

«Ο Αθηναϊκός είναι επαγγελματική ομάδα και οι επαγγελματικές ομάδες χρειάζονται επαγγελματίες από πάνω έως κάτω, οι οποίοι να έχουν εμπειρία, γνώση και ικανότητες στο κομμάτι τους. Κάθε αθλητική ομάδα δεν είναι τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από μια επιχείρηση, με έσοδα-έξοδα, και πρέπει να αντιμετωπίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, με επαγγελματίες. Βασιζόμενοι στην εμπειρία, τη γνώση και τις γνωριμίες μας καταφέρνουμε να “τρέχουμε” το όλο κομμάτι επαγγελματικά για να φέρουμε τα έσοδα που απαιτούνται, έτσι ώστε να μπορέσει η ομάδα αυτή να συντηρηθεί και να πάει όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό».

 

Για το αν θα υπάρξει κάποιο έξτρα… πριμ σε περίπτωση κατάκτησης του ευρωπαϊκού τροπαίου:

 

«Όλα τα συμβόλαια έχουν συγκεκριμένα πριμ για συγκεκριμένους στόχους κι έτσι πρέπει να είναι σε όλες τις δουλειές. Από ‘κει και πέρα, μακάρι οι χορηγοί μας να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις και να μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερα χρήματα. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο αυτήν τη στιγμή δεν το συζητάμε. Είναι πολύ πρόωρο».

 

Η Έλενα Τσινέκε μίλησε:

 

Για τη «γλυκιά» ήττα από τη Βιλνέβ και την πρόκριση στον διπλό τελικό:

 

«Ήμασταν έτοιμες, είχαμε επίγνωση του σκορ και ανακουφιστήκαμε στο τέλος. Βοήθησε αρκετά και το +13 του πρώτου αγώνα. Όπως και να ‘χει, πάντα παίζουμε για τη νίκη, αλλά βοήθησε και το “μαξιλαράκι” αυτό του πρώτου ματς. Είμαστε έτοιμες για τους τελικούς. Έχουμε και το κενό της Εθνικής μπροστά μας τώρα. Θα κάνουμε το reset που χρειάζεται ώστε να συγκεντρωθούμε στους τελικούς».

 

Για τις σκέψεις τους πριν το τζάμπολ της ρεβάνς με τη Βιλνέβ:

 

«Στην έδρα τους ξέραμε ότι θα είχαν ενέργεια, το γήπεδο ήταν γεμάτο. Παρ’ όλα αυτά, μείναμε συγκεντρωμένες και κρατήσαμε χαμηλά τη διαφορά, όσο έπρεπε».

 

Για το πώς περιμένει τον διπλό τελικό:

 

«Είμαι ευγνώμων που είμαι εδώ και είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας. Περιμένω τα καλύτερα. Ελπίζω να κατακτήσουμε το τρόπαιο».

 

Για τη συνέχεια στα play-offs του πρωταθλήματος:

 

«Είναι κάτι που και η κόουτς μάς το αναφέρει συνέχεια. Πρέπει να είμαστε ταπεινές για να συνεχίσουμε, έχουμε σημαντικούς αγώνες μπροστά μας. Κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας».

 

Για τον στόχο του τρεμπλ:

 

«Αυτό είναι το όραμα του Αθηναϊκού. Έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα τώρα με τους τελικούς».

 

Για το τι τίτλο θα έβαζε στη φετινή σεζόν:

 

«Το όνειρο ήταν γνωστό, όπως και το όραμα. Εμείς ετοιμαστήκαμε γι’ αυτό, τώρα είναι η πιο σημαντική στιγμή στη σεζόν».

 

Για το αν πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες ελληνικές ομάδες το μοντέλο του Αθηναϊκού:

 

«Ναι, τα βήματα έχουν αρχίσει από τώρα. Οι φίλαθλοι είναι αρκετοί και τους έχουμε δίπλα μας σε κάθε ματς».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια