Σχέσεις εμπιστοσύνης: 80% εμπειρία στους προπονητές της Elite League Eρρίκος Ντυνάν

 

Να’ μαστε πάλι εδώ… Το συνηθισμένο κλισέ, που ακούγεται πολύ συχνά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ταιριάζει γάντι και στους πάγκους της Elite League Ερρίκος Ντυνάν για τη σεζόν 2024-25. Οι 16 μονομάχοι που ετοιμάζονται για μία ακόμα συναρπαστική κανονική περίοδο έδειξαν εμπιστοσύνη στους Έλληνες προπονητές σε ποσοστό πάνω από 90%. Κι όχι μόνο αυτό. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχει και πάνω από 50% ποσοστό παραμονής!

 

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι οκτώ από τις 16 ομάδες που συμμετείχαν και πέρυσι στην κατηγορία επέλεξαν να πορευτούν και φέτος με τον ίδιο τιμονιέρη στον πάγκο. Το ίδιο συνέβη και με τους τρεις στους τέσσερις συλλόγους που κατάφεραν να προβιβαστούν από την National League 1. Από τους πέντε νεοφερμένους οι δύο έχουν πολύ πρόσφατη παρουσία στην Elite League Ερρίκος Ντυνάν, αφού βρέθηκαν σε πάγκο διαφορετικής ομάδας την περασμένη αγωνιστική περίοδο.

 

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

 

ΔΟΞΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Ντίνος Καλαμπάκος (συνεχίζει)

 

Στην περιοχή της δυτικής Ελλάδας έχει ριζώσει ο 59χρονος προπονητής τα τελευταία χρόνια. Μετά από τον Κόροιβο Αμαλιάδας και τον Χαρίλαο Τρικούπη από το Μεσολόγγι ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2022 τη Δόξα Λευκάδας και ξεκινάει την τρίτη του σεζόν στους νησιώτες.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ: Κυριάκος Παπαδόπουλος (συνεχίζει)

 

Από τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας COVID-19 χρονολογείται η έναρξη της συνεργασίας του Έλληνα κόουτς, ο οποίος πιστώνεται πως η ομάδα πό την περιοχή της Καβάλας σταθεροποιήθηκε σ’ ένα σταθερά υψηλό επίπεδο. Αυτή η σεζόν που ξεκινάει είναι η 6η συνεχόμενη.

 

ΕΡΜΗΣ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ: Νίκος Οικονόμου (συνεχίζει)

 

Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο «μπασκετικό» όνομα της κατηγορίας ως παίκτης, ο Οικονόμου βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από το Σχηματάρι από το 2019, όταν η ομάδα βρισκόταν στη Γ΄ Εθνική (σημερινή National League 2). To καλοκαίρι υπέγραψε την ανανέωση της συμφωνίας του για τέσσερα ακόμη χρόνια.

 

ΕΣΠΕΡΟΣ ΛΑΜΙΑΣ: Γιάννης Σοφογιάννης (συνεχίζει)

 

Το όνομα του Γιάννη Σοφογιάννη είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον συγκεκριμένο σύλλογο. Για 17 χρόνια υπάρχει ο Έσπερος Λαμίας, για 17 σεζόν έχει τον πρωταθλητή Ευρώπης στους Παίδες το 1993 στον πάγκο του. Είναι ο τρίτος μακροβιότερος προπονητής από τους συλλόγους που θα αγωνιστούν στην Elite League Ερρίκος Ντυνάν.

 

ΗΡΑΚΛΗΣ: Πέταρ Άλεξιτς (νέος)

 

O 55χρονος προπονητής γεννήθηκε στο Τρεμπίνιε της Βοσνίας-Εργζεγοβίνης, αλλά πέρασε σχεδόν όλη την προπονητική του καριέρα στην Ελβετία (έχει και την υπηκοότητα της χώρας). Ο Ηρακλής είναι η πρώτη του δουλειά στην Ελλάδα. Είναι ο μοναδικός ξένος προπονητής στην κατηγορία.

 

ΒΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Ηλίας Μούτσιος (νέος)

 

Ο 43χρονος προπονητής από το Μεσολόγγι συνέδεσε το όνομά του με την πολύ πετυχημένη πορεία του Χαρίλαου Τρικούπη, που έφτασε μέχρι και τη Basket League. Με εμπειρίες από τη λίγκα και στον συγκεκριμένο σύλλογο, μετακομίζει βόρεια, στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.

 

ΚΟΡΟΙΒΟΣ: Μιχάλης Μιχελάκος (νέος)

 

Καθοδηγητής της ξέφρενης πορείας του Τρίτωνα από την Γ’ ΕΣΚΑ στην Basket League (άσχετα αν, για άλλους λόγους, δεν κατάφερε να αγωνιστεί εκεί), ο 34χρονος προπονητής επιστρέφει στην Elite League Ερρίκος Ντυνάν, αυτή τη φορά στην Αμαλιάδα. Την περασμένη περίοδο οδήγησε τον Πρωτέα Βούλας στο πρωτάθλημα του 1ου ομίλου της National League 1.

 

ΝΕ ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ: Γιώργος Μάνταλος (συνεχίζει)

 

Από το 2016 στον πάγκο της ΝΕΜ ο Έλληνας προπονητής, ξεκινάει την 9η σεζόν με την ομάδα της Δυτικής Αττικής. Παρά την αξιοπρόσεκτη αυτή σταθερότητα, είναι ο τέταρτος μακροβιότερος προπονητής από τους μονομάχους της Elite League.

 

ΜΥΚΟΝΟΣ: Βαγγέλης Ζιάγκος (νέος)

 

Ο 48χρονος προπονητής επιστρέφει στο επίπεδο της Elite League Ερρίκος Ντυνάν, στο οποίο έχει αναδειχτεί και πρωταθλητής (ως Α2 τότε) με την ΑΕΚ την περίοδο 2013-14. Την περασμένη σεζόν βρισκόταν στο τεχνικό επιτελείο της ιαπωνικής Ναγκασάκι Βέλκα. Ο μοναδικός από τους Έλληνες προπονητές της κατηγορίας με διεθνή εμπειρία (Κύπρος, Ουγγαρία, Σ.Αραβία).

 

ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Πέτρος Καραμπάς (συνεχίζει)

 

Από τους ακρογωνιαίους λίθους της επανάκαμψης της Νήαρ Ηστ στις εθνικές κατηγορίες, ο Καραμπάς ανεβαίνει επίπεδο μαζί με τον σύλλογο. Έχει πανηγυρίσει με την καισαριανιώτικη ομάδα τέσσερις ανόδους, αφού το ταξίδι του στον πάγκο της ξεκίνησε όταν ο ιστορικός σύλλογος βρισκόταν στη Β’ ΕΣΚΑ, πριν από 5 χρόνια.

 

ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΟΣ: Δημήτρης Χουχουλής (συνεχίζει)

 

Ο απόλυτος ρέκορντμαν όχι μόνο της κατηγορίας, αλλά και όλων των εθνικών κατηγοριών του ελληνικού μπάσκετ όσον αφορά τους ενεργούς προπονητές. Ο Χουχουλής ξεκινάει την 25η σεζόν του στην ομάδα των βόρειων προαστίων, την οποία ανέλαβε όταν αυτή βρισκόταν στις τοπικές κατηγορίες της ΕΣΚΑ.

 

ΠΑΠΑΓΟΥ: Φώτης Καρακώστας (συνεχίζει)

 

Για δεύτερη σεζόν θα συνεχίσει ο Έλληνας προπονητής τη συνεργασία του με τους «στρατηγούς». Προηγουμένως η εμπειρία του από την Elite League Ερρίκος Ντυνάν είχε εμπλουτιστεί ως ασίσταντ του Νίκου Οικονόμου στον Ερμή Σχηματαρίου. Έχει θητεία σε αρκετές ομάδες στις εθνικές κατηγορίες.

 

ΠΡΩΤΕΑΣ ΒΟΥΛΑΣ: Μάης Κωνσταντινίδης (νέος)

 

Με πολλά χρόνια εμπειρίας σε ομάδες εθνικών κατηγοριών, ο 53χρονος προπονητής είχε πρόσφατη εμπειρία από το επίπεδο της κατηγορίας τόσο από τον Αμύντα (και μάλιστα για δύο σεζόν), όσο και από τη Δάφνη Δαφνίου, την οποία ο ίδιος οδήγησε στην (τότε) Α2 τη σεζόν 2018-19.

 

ΤΡΙΚΑΛΑ BASKET: Θανάσης Γιαπλές (συνεχίζει)

 

Με την ομάδα των Τρικάλων πορεύθηκε ο Χαλκιδαίος προπονητής από τον περασμένο Μάρτιο, στο τελευταίο και πιο απαιτητικό κομμάτι της National League 1. Είχε ξεκινήσει τη σεζόν στην Elite League Ερρίκος Ντυνάν στον πάγκο του Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

 

ΧΑΝΘ: Δημήτρης Μπουσβάρος (νέος)

 

Επιστροφή στον σύλλογο, όπου υπέγραψε και το πρώτο του δελτίο ως παίκτης, για τον Δημήτρη Μπουσβάρο. Μέχρι πρότινος βρισκόταν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ ως περιφερειακός ομοσπονδιακός προπονητής για τα κλιμάκια βορρά. Με τον Άρη Θεσσαλονίκης έχει πανηγυρίσει δύο πρωταθλήματα εφήβων στην ΕΚΑΣΘ.

 

ΨΥΧΙΚΟ: Γιώργος Ρεμεντέλας (συνεχίζει)

 

Κατά πόδας ακολουθεί τον Δημήτρη Χουχουλή ο Γιώργος Ρεμεντέλας, καθώς αυτή είναι η 23η του σεζόν στον πάγκο του Ψυχικού. Από τις τοπικές κατηγορίες της ΕΣΚΑ, όπου κατέκτησε τίτλους πρωταθλητή και κυπελλούχου, το Ψυχικό χτύπησε και την πόρτα της Basket League εξασφαλίζοντας το εισιτήριο στο γήπεδο, ωστόσο δεν αγωνίστηκε για οικονομικούς λόγους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια