Νίκος Ζήσης: «Η ΧΑΝΘ, η καριέρα μου, οι συμβουλές στους νέους»- Μια ξεχωριστή διαδικτυακή συζήτηση με τον διεθνή γκαρντ

 

Έναν καταξιωμένο διεθνή καλαθοσφαιριστή με πάμπολλες ατομικές διακρίσεις στο ενεργητικό του, με 189 συμμετοχές και 1.455 πόντους στην Εθνική ομάδα, ένα παιδί που έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ακαδημία της Χ.Α.Ν.Θ., τον Νίκο Ζήση, φιλοξένησε η Διεύθυνση Αθλητισμού της Χ.Α.Ν.Θ. σε μια μεγάλη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το τμήμα μπάσκετ.

 

Την διαδικτυακή συνεδρία συντόνισε ο Γενικός Αρχηγός του Τμήματος Καλαθοσφαίρισης και προπονητής της ανδρικής ομάδα της Χ.Α.Ν.Θ. Νίκος Κεραμεύς, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Διευθυντής Αθλητισμού Δημήτρης Καραΐσκος.

 

Την διαδυκτιακή συζήτηση παρακολούθησαν περισσότερα από 200 άτομα, παιδιά, αθλητές μέλη της Ακαδημίας, προπονητές αλλά και φίλοι της Χ.Α.Ν.Θ. από διάφορες πόλεις της Ελλάδας ( Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Καστοριά, Ξάνθη, Σέρρες, Φλώρινα, Πάτρα, Βόλος , Λουτράκι) αλλά και του εξωτερικού (Γερμανία και Σουηδία). Επίσης, το online meeting παρακολούθησε ο πατέρας του Αλεξέι Ποκουσέφσκι (νούμερο 17 στο draft του ΝΒΑ από τους Οκλαχόμα Θάντερ), Σάσα, από την Σερβία.

 

«Ξεκίνησα στην Χ.Α.Ν.Θ. από την ηλικία των 7 ετών κι έμεινα για 10 χρόνια. Ο πατέρας μου είχε ακούσει καλά λόγια για την Ακαδημία και μας έγραψε με τον αδελφό μου. Αγάπησα την Χ.Α.Ν.Θ. Η ΑΕΚ με μεγάλωσε μπασκετικά όμως στην Χ.Α.Ν.Θ. έμαθα πως να δουλεύω , πως να πειθαρχώ. Είχα την τύχη στα πρώτα μου χρόνια να έχω κόουτς τον Δημήτρη Νικολαΐδη, που ήταν ένας εξαιρετικός δάσκαλος μπάσκετ. Απαιτητικός και δίκαιος. Βοήθησε πάρα πολύ στην εξέλιξη μου. Έχω γενικά πολύ γλυκές αναμνήσεις από την ΧΑΝΘ» ,είπε αρχικά ο Νίκος Ζήσης.

 

Απευθυνόμενος στα παιδιά μετέφερε τα εξής: «Ο αθλητισμός είναι μια ωραία διέξοδος. Σου μαθαίνει την πειθαρχία ,την αποφασιστικότητα, την ανταγωνιστικότητα αλλά και τον σεβασμό στον αντίπαλο. Είναι σημαντικό όμως να μη ξεχνάτε τα μαθήματα και το σχολείο σας. Στην αρχή δεν πίστευα πως θα γίνω επαγγελματίας. Μέχρι και τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, όταν φάνηκε πως πράγματι θα προχωρήσω με το μπάσκετ, ήμουν καλός μαθητής, είχα πρόγραμμα στο διάβασμα και διέθετα σχεδόν όλο μου τον ελεύθερο χρόνο στο μπάσκετ. Το ίδιο συνιστώ να κάνετε κι εσείς».

 

Σε ερώτηση του σχετικά με τα στοιχεία που κατά τη γνώμη του οφείλει να έχει ένας αθλητής: «Εάν θα έκτιζα μια ομάδα, αυτό που θα κοιτούσα σε έναν παίκτη είναι ο χαρακτήρας, μετά το κίνητρο που έχει και σίγουρα και το ταλέντο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών με μεγάλο ταλέντο που χάθηκαν στην διαδρομή. Είναι σημαντικό το πώς θα διαχειριστείς στην ζωή σου τις δύσκολες στιγμές, τις αδικίες, τις ατυχίες… Εκεί παίζει ρόλο ο δυνατός χαρακτήρας. Έχω καταλήξει πως αυτός που αξίζει και το θέλει κάποια στιγμή στην ζωή του θα την βρει την άκρη, θα προχωρήσει».

 

Ο Νίκος Ζήσης μίλησε επίσης για την δύναμη που παίρνει από την οικογένειά του (είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών) από την σύζυγο του Φανή,  αλλά και για την συνεργασία που στο παρελθόν είχε με τον Νίκο Κεραμέα.

 

Οι δυο τους είχαν μια κοινή διαδρομή (παίκτης-προπονητής) αρκετών ετών τόσο στην σχολική ομάδα του Μαντουλίδη (κατέκτησαν Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα το 1999), όσο και στις Εθνικές ομάδες (ασημένιο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Παίδων το 1999 και χρυσό στο Πανευρωπαϊκό Νέων το 2002).

 

«Ήταν πιο ώριμος από την ηλικία του, είχε την ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι, να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις. Αποτελεί παράδειγμα εργατικότητας για τα νέα παιδιά. Είχα την χαρά να συνεργαστώ μαζί του, πανηγυρίσαμε την κατάκτηση στόχων όμως το σπουδαιότερο είναι πως μέσα από αυτή την διαδικασία ο Νίκος κέρδισε εμπειρίες οι οποίες τον βοήθησαν στην καριέρα του», είπε μεταξύ άλλων ο Ν. Κεραμεύς, ο οποίος θυμήθηκε και άγνωστα περιστατικά από την συνύπαρξή τους στις Εθνικές ομάδες όπως και λεπτομέρειες σχετικά με την μεταγραφή του στην ΑΕΚ.

 

Ο Διευθυντής Αθλητισμού της Χ.Α.Ν.Θ. Δημήτρης Καραΐσκος έδωσε συγχαρητήρια στον Ν. Ζήση όχι μόνο για την διαδρομή του ως αθλητή αλλά για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του: «Αισθανόμαστε τον Νίκο ως δικό μας παιδί, άνθρωπο της Χ.Α.Ν.Θ. χαιρόμαστε πάντα όταν τον έχουμε κοντά μας, ενσαρκώνει με τον καλύτερο τρόπο τα ιδανικά της ΧΑΝΘ, που απεικονίζονται και στο σήμα μας, το ισόπλευρο τρίγωνο που συμβολίζει την ισομερή καλλιέργεια σώματος, πνεύματος και ψυχής».

 

**Στην πλούσια καριέρα του ο Νίκος Ζήσης έχει αγωνιστεί σε Χ.Α.Ν.Θ., ΑΕΚ, ΤΣΣΚΑ, Μπενετόν, Σιένα, Μπιλμπάο, Ούνικς, Φενερμπαχτσέ, Μπάμπεργκ, Μπανταλόνα. Με την Εθνική έχει συμμετάσχει δύο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2004 και 2008) πέντε φορές σε Ευρωμπάσκετ (2005-2007-2009-2011-2013 και 2015) και τρεις σε Μουντομπάσκετ (2006-2010 και 2014).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια