Ανοικτή επιστολή προς τους υποψηφίους των εκλογών της ΕΟΚ από τον Δημήτρη Χονδρογιώργη (Υπεύθυνο τμήματος μπάσκετ του Κεραυνού Ωραιοκάστρου)

Από τον υπεύθυνο τμήματος μπάσκετ του Κεραυνού Ωραιοκάστρου Δημήτρη Χονδρογιώργη πήραμε την παρακάτω επιστολή που απευθύνεται στους υποψήφιους (προέδρους, επικεφαλής συνδυασμών, μέλη) των εκλογών της ΕΟΚ:

«Καθημερινά ακούμε ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων για τις επικείμενες αρχαιρεσίες της ΕΟΚ, όπως επίσης και αποσπασματικά μέτρα και προτάσεις για διάφορα ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό μπάσκετ. Σίγουρα τα πρόσωπα είναι σημαντικά και, εν πολλοίς, διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευθεί ένας συνδυασμός ή διασφαλίζουν την αξιοπιστία στην εφαρμογή των εξαγγελιών.

Όμως η εξαγγελία ενός συνεκτικού προγράμματος με στόχευση, χρονοδιαγράμματα και τρόπους υλοποίησης για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ είναι αυτό το οποίο δεσμεύει τους ανθρώπους που θα επιλεγούν και, ταυτόχρονα, μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις και ανθρώπους πέρα από τους προβεβλημένους υποψηφίους, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αποδοχή και την επιτυχή υλοποίηση ενός προγράμματος αναμόρφωσης του ελληνικού μπάσκετ. Και τα προγράμματα αυτά, προς το παρόν, απουσιάζουν.

Με την δήλωση αυτή σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ ότι άνθρωποι – μεγαλωμένοι μέσα στον χώρο – δεν έχουν ιδέες και σχέδια για το τρόπο διοίκησης της Ομοσπονδίας και του αθλήματος, αλλά ότι δεν έχομε δει, πέρα από ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων, την παρουσίαση θέσεων στα πλαίσια ενός συνεκτικού σχεδίου λειτουργίας και αναμόρφωσης του μπάσκετ.

Για να μην αδικούμε κάποιους, πράγματι υπήρξαν προτάσεις και μάλιστα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, όμως το συνεκτικό ολοκληρωμένο σχέδιο απουσιάζει.

Το δεύτερο πράγμα που, κατ΄ εμέ, απουσιάζει είναι ο ουσιαστικός διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων με τους ενδιαφερόμενους (προπονητές, διαιτητές, κριτές κ.λπ.) και κυρίως με τα σωματεία, τα οποία αποτελούν τα κύτταρα του αθλητισμού.
Και ασφαλώς δεν εννοώ διάλογο και επικοινωνία το αλισβερίσι για την εξασφάλιση ψήφων ή την προβολή προσώπων στα κοινωνικά δίκτυα.

Το μπάσκετ και τα σωματεία όλων των επιπέδων βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Η εφαρμογή της αθλητικής νομοθεσίας (προσαρμογή καταστατικών, μητρώα, αθλητική αναγνώριση κ.α.), η εμπλοκή πολλών φορέων (Υπουργεία & φορείς της κεντρικής διοίκησης, Δήμοι κ.λπ.) και για διάφορα θέματα, όπως το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων και της διαχείρισής τους, τα εργασιακά των προπονητών και των αθλητών, τα φορολογικά θέματα και η οργάνωση των πρωταθλημάτων, οι ανταγωνισμοί και τα συμφέροντα (Υπουργείο, Ομοσπονδίες, Ενώσεις), δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην λειτουργία των σωματείων και καθιστούν δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή, για τους εμπλεκόμενους, την ενασχόληση με τα διοικητικά των σωματείων.

Ο κορωνοϊός ήταν μια αφορμή να αποκαλυφθούν πολλά από τα κακώς κείμενα και η αλλαγή των δεδομένων μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία για να μπουν κάποια πράγματα σε νέες βάσεις, δημιουργώντας καινούρια δυναμική για το άθλημά μας. Καλό επίσης είναι να θυμόμαστε ότι η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις εκπροσωπούν, ως υπερκείμενες δομές, τα κύτταρα του αθλητισμού που είναι τα σωματεία και οι Διοικήσεις εκλέγονται ως εκπρόσωποί τους για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα και τους σκοπούς του αθλήματος και όχι ως αυτόφωτοι αστέρες ή εκπρόσωποι άλλων συμφερόντων ή σκοπιμοτήτων.

Τελευταίο και όχι λιγότερο σημαντικό:

Να ξεκαθαρίσει άμεσα το εκλεκτορικό σώμα (το ζήτημα με το μητρώο πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα) και να καθορισθεί η ημερομηνία, ο τόπος και ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών, τόσο για λόγους νομιμότητας της διαδικασίας όσο και ουσιαστικής εμπλοκής όλων των ενδιαφερομένων.

Είναι σημαντικό και απαραίτητο όλοι οι υποψήφιοι να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια