Η αναστολή των προπονήσεων συνεχίζεται για την Σταυρούπολη ΕΚ

Από την Σταυρούπολη ΕΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η πανδημία του Covit-19 έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην χώρα μας και καλούμαστε να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα χωρίς πιθανόν να μπορούμε να εκτιμήσουμε το πραγματικό μέγεθος των προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Για μας, σαν σύλλογο, πρωταρχικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η ασφάλεια και η υγεία αθλητών, προπονητών και όλων όσων είναι γύρω στην ομάδα μας. 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλαθοσφαίριση, το άθλημά μας, είναι κυρίως άθλημα επαφής των αθλητών και μάλιστα σε κλειστό χώρο πράγμα που εγκυμονεί πάρα πολλούς κινδύνους.

Ο Δήμος Παύλου Μελά με την από 11-3-2020 απόφασή του αποφάσισε την άρση παραχώρησης χρήσης όλων των χώρων, είτε εντός των σχολικών συγκροτημάτων είτε εντός άλλων δημοτικών κτιρίων, δημοτικών αθλητικών και πολιτιστικών χώρων, με την αναβολή όλων των δραστηριοτήτων τους που έχουν προγραμματιστεί εντός των χώρων αυτών. Ταυτόχρονα και η πολιτεία έθεσε σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεις, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία κλπ, ανάλογα με τον ΚΑΔ τους για λόγους υγειονομικού συμφέροντος. Η αναστολή αυτή εξακολουθεί να ισχύει  μέχρι σήμερα, για αρκετούς ακόμη ΚΑΔ μεταξύ των οποίων και αυτός των αθλητικών σωματείων.

Μετά από το πρώτο κύμα της νόσου άρχισε σταδιακά η άρση των απαγορεύσεων  και σ΄ αυτά τα πλαίσια η  Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με έγγραφο της (15-5-2020) παρέχει πρακτικές οδηγίες β΄ φάσης για την ασφαλή άσκηση σε οργανωμένους χώρους. Η φάση αυτή αφορά και αθλητές ομαδικών αθλημάτων, σε ατομικά προγράμματα, σε κλειστό χώρο (13 ετών και άνω).


Επίσης υπάρχουν οι οδηγίες ασφαλούς άθλησης


Μεταξύ αυτών προβλέπεται:

- ο προαγωνιστικός ιατρικός έλεγχος των αθλητών, ανεξαρτήτως αν υπάρχει η κάρτα υγείας του αθλητή από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου.

- διαφορετικά σημεία εισόδου και εξόδου των αθλητών στην εγκατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου

- καταγραφή κάθε εισερχόμενου και εξερχόμενου προσώπου από το κλειστό γυμναστήριο για ιχνηλάτηση επαφών αν υπάρξει τυχόν κρούσμα

- αποδυτήρια, ντους, λουτρά και τυχόν δωμάτια με σάουνα θα πρέπει να είναι κλειστά. Οι αθλητές θα αλλάζουν ιματισμό, αν επιθυμούν, στις καρέκλες που θα τους έχουν διατεθεί.

- διάρκεια προπόνησης 60 λεπτά, κενός χρόνος περίπου 20 λεπτών για απολύμανση χώρων κλπ

- η χρήση μπάλας είναι αποκλειστικά ατομική, οι αθλητές δεν αλλάζουν πάσες ούτε χρησιμοποιούν μπάλα άλλου συμπαίκτη. Σε περίπτωση που η προπόνηση γίνεται σε γκρουπ αθλητών, προτείνεται οι συνθέσεις των διαφόρων γκρουπ να μένουν σταθερές και να μην αλλάζουν. Οι αθλητές πρέπει να τηρούν απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους. Οι μπάλες και τα λοιπά όργανα πρέπει να απολυμαίνονται

- Σε περίπτωση επαφής μεταξύ αθλουμένων, άμεση απολύμανση των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα 70% και μετά πλύσιμο προσώπου με καθαρό εμφιαλωμένο νερό.

- Ο χρησιμοποιημένος αθλητικός ιματισμός θα μπαίνει σε ξεχωριστή πλαστική σακούλα, με προσοχή, για αποφυγή επαφής με το δέρμα και τα ρούχα. Πλύσιμο στο πλυντήριο, με κοινό οικιακό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (60οC – 90οC) και καλό στέγνωμα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

- Αθλητικά ποτά και νερό μόνο εμφιαλωμένα και αυστηρά ατομικά, όχι ψύκτες.

- Ένας χώρος (π.χ. ένα δωμάτιο αποδυτηρίων) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αν χρειαστεί, προκειμένου να απομονωθεί προσωρινά κάποιο άτομο με συμπτωματολογία COVID-19. Συστήνεται η απομάκρυνση του από την εγκατάσταση, η απομόνωση στο σπίτι του και η επικοινωνία με τον ιατρό της ομοσπονδίας ή τον προσωπικό γιατρό του, ενώ ο ΕΟΔΥ ειδοποιείται σε κάθε περίπτωση ύποπτου κρούσματος και αυτός αναλαμβάνει την ιχνηλάτηση και την παροχή σχετικών οδηγιών.

Από τις ανωτέρω οδηγίες προκύπτει ότι η προπόνηση που γίνεται μέσα στην κλειστή αθλητική εγκατάσταση έχει ατομικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να μετατραπεί σε ομαδική (συστήματα, διπλό κλπ).

Η Σταυρούπολη Ένωση Καλαθοσφαίρισης έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια των αθλουμένων της και του περίγυρού τους συνεχίζει την αναστολή των προπονήσεών της στα κλειστά γυμναστήρια του ΔΑΚ Λάζαρος Παπαδόπουλος και του ΕΠΑΛ

Ελπίζουμε να μείνουμε υγιείς, να ξεπεράσουμε αυτή την περιπέτεια της πανδημίας, να συνεχίσουμε την προσπάθεια ανάπτυξης του αθλήματος που όλοι αγαπάμε και να ξανασυναντηθούμε σύντομα στα γήπεδα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια