Οι θέσεις της ΕΟΚ για ομαδικές προπονήσεις και αγώνες

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έστειλε έγγραφο προς την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σχετικά με την επανεκκίνηση των ομαδικών προπονήσεων και των αγώνων που είναι στην αρμοδιότητα και την υπευθυνότητά της:

«Ζητούμενο: Επανέναρξη προπονήσεων και αγώνων καλαθοσφαίρισης.

Προϋποθέσεις: Ασφάλεια υγείας και ζωής αθλητών και λοιπών εμπλεκομένων για τη διεξαγωγή προπονήσεων και αγώνων. Δεδομένα: Δεν υπάρχει ουσιώδης θεραπεία (φάρμακα-εμβόλιο), δεν γνωρίζουμε πλήρως τη νόσο (μετάδοση-ανοσία). Το μπάσκετ είναι άθλημα ομαδικό κλειστού χώρου, παίζεται με τα χέρια και έχει συχνότατες επαφές αθλουμένων εξ' ορισμού.

Πλάνο: Ισχύουν γενικές διατάξεις της ΥΕΕ της ΓΓΑ για φυσική κατάσταση-ενδυνάμωση χωρίς επαφές, χωρίς μπάλες και κοινόχρηστα όργανα, αποστάσεις τηρούνται.

Α. Εναρξη ομαδικών προπονήσεων με περιορισμούς (γκρουν αθλητών 5-6, όχι ασκήσεις μετά αντιπάλων ως αρχή) εφόσον: γίνουν οι απαραίτητοι κλινικοεργαστηριακοί έλεγχοι, καθοριστεί και τηρείται πρόγραμμα ατομικής υγιεινής χώρων ένδυσης (αποδυτήρια) και προπόνησης, μέριμνα καθαρισμού και απολύμανσης στολών και πετσετών, γίνονται επανέλεγχοι σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Β. Έναρξη ομαδικών προπονήσεων χωρίς περιορισμούς αν: επιβεβαιωθεί ότι στις ομαδικές προπονήσεις με περιορισμούς έχουν όλοι εξοικειωθεί και ανταποκριθεί με συνέπεια, οι ομάδες παραμένουν χωρίς κρούσματα, επιβεβαιωθεί η καλή πορεία του επιπολασμού της νόσου στον γενικό πληθυσμό.

Γ. Έναρξη επίσημων αγώνων εφ' όσον: Δεν υπάρχει επιδείνωση των δεικτών της πορείας της νόσου στον γενικό πληθυσμό, οι αθλητές, προπονητές, διαιτητές, γραμματεία αγώνων είναι υγιείς, έχει δοθεί απαραίτητο χρονικό διάστημα στις ομάδες για προετοιμασία φυσικής κατάστασης (ελάχιστο τρεις εβδομάδες), οι αγώνες γίνουν χωρίς φιλάθλους, μέχρι να βρεθεί εμβόλιο ή τουλάχιστον αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή, καταρτιστεί πλάνο δράσης σε περίπτωση κρούσματος, καταρτιστεί πλάνο δράσεως σε περίπτωση κρούσματος, λυθεί το μείζον ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης από ιούς.

Παρατηρήσεις:

1. Συμφωνούμε με τον με σαφήνεια διατυπωμένο δεκάλογο Αθλητών, Προπονητών και προσωπικού ομάδων της ΓΓΑ.

2. Συμφωνούμε με το λεπτομερές πρωτόκολλο ασφαλείας άθλησης και προπόνησης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

3. Να ληφθεί μέριμνα για μπόνους σπουδών διακριθέντων καθαθοσφαιριστών-στριών.

4. Από το ΝΒΑ δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα το ουσιώδες.

5. Η FIBA (Υγειονομική Επιτροπή ειδικώς συσταθείσα για τον COVID-19) θα προβεί σε ανακοινώσεις-θέσεις-απόψεις λίαν συντόμως. Εως τότε παραπέμπει στις οδηγίες του ΠΟΥ στον τομέα Mass Gathering Guidelines».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια