Για άλλους δύο μήνες το επίδομα σε προπονητές και εργαζομένους αθλητικών σωματείων-Ποιες υποχρεώσεις υπάρχουν από τις δύο πλευρές

Με αφορμή τα πολλά μηνύματά σας γύρω από το θέμα της επιδότησης των εργαζομένων στο αθλητισμό ύστερα και από τις χθεσινές εξαγγελίες, το μπλογκ επικοινώνησε με τον Βασίλη Πρασσά που πέραν από άνθρωπος του αθλητισμού αποτελεί έναν εκ των πλέον ειδικών στα εργατικά ανά το Πανελλήνιο ο οποίος μας απάντησε σε πολλά από τα ερωτήματά σας.

Κατόπιν λοιπόν της χθεσινής ενημέρωσης με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας μας τόνισε ότι:

Για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο όμως για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

Στη συνέχεια μας απάντησε σε 15 καίριες ερωτήσεις γύρω από αυτά τα θέματα:

Οι χθεσινές εξαγγελίες αφορούν όλα τα αθλητικά σωματεία;

«Οι χθεσινές εξαγγελίες αφορούν όλα τα αθλητικά σωματεία που έχουν έναν από τους παρακάτω ΚΑΔ:

•Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 9311).
•Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων (ΚΑΔ 9312).
•Εγκαταστάσεις γυμναστικής (ΚΑΔ 9313).
•Άλλες αθλητικές δραστηριότητες, εξαιρουμένων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες (93.19.13.03) [ΚΑΔ 9319]».

Τι σημαίνει ότι παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής;

«Σημαίνει ότι ένα αθλητικό σωματείο, έχει το δικαίωμα να συνεχίσει την αναστολή όλων των εργαζομένων του (χωρίς τον περιορισμό του 60%) για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Όσοι εργαζόμενοι παραμείνουν σε αναστολή όλο αυτό το διάστημα, θα λάβουν το ποσό των 534€ για τον καθένα από αυτούς τους μήνες».

Τι υποχρεώσεις έχει ο εργοδότης – αθλητικό σωματείο;

«Έχει την υποχρέωση να γνωστοποιεί στο ΠΣ Εργάνη, τους εργαζόμενους που συνεχίζεται η αναστολή. Για τον μήνα Μάιο η υποχρέωση είναι από 18 Μαΐου έως 31 Μαΐου. Για τους επόμενους δύο μήνες, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για τις ημερομηνίες υποβολής. Επίσης ο εργοδότης οφείλει να ενημερώσει τον εργαζόμενο άμεσα κατά την ολοκλήρωση της υπεύθυνης δήλωσης».

Τι υποχρέωση έχει ο εργαζόμενος;

«Καμία. Πλέον από τον Μάιο, δεν υπάρχει υποχρέωση υπεύθυνης δήλωσης. Για τον μήνα Μάιο η πληρωμή των 534€ θα γίνει από 5 έως 10 Ιουνίου. Για τις πληρωμές Ιουνίου και Ιουλίου αναμένεται νεότερη ενημέρωση».

Τι άλλαξε τελικά με τους προπονητές με βάση το πρόσφατο ΦΕΚ;

«Απολύτως τίποτα και ακόμη απορώ γιατί τόσο ντόρος καθώς επαναλαμβάνω ότι οι προπονητές που ήταν ασφαλισμένοι, έλαβαν (και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν) κανονικά το επίδομα των 800€ (για Μάρτιο/Απρίλιο) και των 534€ για Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο».

Αν ένα σωματείο επιθυμεί να προχωρήσει σε καταγγελία σύμβασης του εργαζομένου;

«Αυτή η δυνατότητα δεν παρέχεται σήμερα και θα είναι εφικτή μόλις ανακοινωθεί η επαναλειτουργία των αθλητικών σωματείων (πιθανότατα στις 25 Μαΐου). Μόλις επαναλειτουργήσει το σωματείο, έχει τη δυνατότητα να προβεί σε καταγγελία σύμβασης του εργαζομένου (π.χ. προπονητή) καθώς δεν υπάρχει ρήτρα διατήρησης προσωπικού. Ωστόσο κάτι τέτοιο σαφέστατα δεν προτείνεται καθώς θα χάσει το δικαίωμα επιδότησης ο εργαζόμενος».

Αν τελικά το αθλητικό σωματείο αποφασίσει να διατηρήσει τον εργαζόμενο (παρότι ουσιαστικά δεν τον χρειάζεται) θα έχει κάποιο κόστος;

«Αν τον διατηρήσει και του κάνει επέκταση της αναστολής, δεν θα έχει κανένα απολύτως κόστος ενώ παράλληλα θα δώσει το δικαίωμα της επιδότησης στον εργαζόμενο».

Με δεδομένο ότι σε πολλά σωματεία η αθλητική σεζόν ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, τι συμβαίνει με όσα σωματεία είχα υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου με κάποιους εργαζομένους οι οποίες λήγουν π.χ. 31 Μαΐου;

«Έχει τη δυνατότητα το σωματείο να προβεί σε κανονική λήξη της σύμβασης. Ωστόσο τονίζεται ότι παρέχεται η δυνατότητα επέκτασης αυτής και για περαιτέρω διάστημα που θα δώσει στον εργαζόμενο και το δικαίωμα επιδότησης».

Αν τελικά ένα σωματείο επιθυμεί να επαναφέρει κάποιους εργαζόμενους στην εργασία. Τι δικαίωμα έχει;

«Με την επαναλειτουργία των σωματείων, αυτή η δυνατότητα θα παρέχεται για μερική ή ολική επιστροφή των εργαζομένων».

Τι είναι η ρήτρα διατήρησης προσωπικού;

«Η ρήτρα διατήρησης είναι ο όρος που επιβάλλει στους εργοδότες, σε περίπτωση που συνεχίσουν την αναστολή εργασίας του προσωπικού τους και μετά την επαναλειτουργία τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό του προσωπικού τους για άλλες 45 ημέρες».

Δηλαδή αν έχω π.χ. πέντε εργαζόμενους και διατηρήσω την αναστολή μόνο σε έναν από αυτούς, έχω την υποχρέωση ως σωματείο να συνεχίσω να απασχολώ και τους υπόλοιπους για 45 ημέρες;

«Έτσι ακριβώς. Εκτός αν υπάρξει κάποια οικειοθελής αποχώρηση».

Δηλαδή το να αποχωρήσει ένας εργαζόμενος από μόνος του δεν απαγορεύεται;

«Στη ρήτρα διατήρησης δεν εντάσσονται οι οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου».

Αν ένας εργαζόμενος αποχωρήσει οικειοθελώς δικαιούται Επιδόματος Ανεργίας;

«Όχι για να είσαι δικαιούχος επιδόματος ανεργίας θα πρέπει να υπάρχει είτε καταγγελία σύμβασης (απόλυση) είτε λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου. Φυσικά για τη λήψη του επιδόματος υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις όπως π.χ. τα 12ο ένσημα κατά τους 14 τελευταίους μήνες ή τα 200 ένσημα κατά την τελευταία διετία».

Ο εργαζόμενος που δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις ενσήμων, δικαιούται κάποιο άλλο επίδομα;

«Υπό προϋποθέσεις, τόσο οι εργαζόμενοι σε αθλητικά σωματεία όσο και κάθε άλλος εργαζόμενος, μπορεί να γίνει δικαιούχος του ειδικού επιδόματος 240€  του ΟΑΕΔ το οποίο αφορά ασφαλισμένους οι οποίοι δεν διαθέτουν ή δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας και παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες. Απαιτούνται βέβαια τουλάχιστον 60 ημέρες εργασίας (60 ένσημα) στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου».

Και τι ισχύει με τις εισφορές των εργαζομένων των σωματείων;

«Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι συνεχίζεται η αναστολής της υποχρέωσης πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και για τον μήνα Μάιο. Σημειώνουμε επίσης ότι, όσοι εργαζόμενοι επιδοτούνται, θα λάβουν και τις ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού τους μισθού όπως και τα ένσημά τους με βάση τις ημέρες απασχόλησής τους πριν την καραντίνα».

Βασίλη σε ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για τη συνεισφορά σου στην ενημέρωση των αθλητικών σωματείων και των προπονητών.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια