Βασίλης Πρασσάς: «Αδικήθηκαν πολλοί προπονητές με τον αποκλεισμό τους από τα 800 ευρώ-Ο Παναθλητικός θα ανέβει στην Α1 γυναικών υπό προϋποθέσεις»

Η σημερινή κουβέντα με τον Βασίλη Πρασσά, έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει πάρα πολλά στο μπάσκετ από όλες τις θέσεις (αθλητής, προπονητής, μάνατζερ, διοικητικό στέλεχος) έχει τεράστιο ενδιαφέρον διότι μέσα από αυτή προκύπτουν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ενδιαφέρουν τόσο τις διοικήσεις των ομάδων όσο και τους προπονητές σχετικά με τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Φυσικά η συζήτηση έχει και πολύ γυναικείο μπάσκετ:

Παράλληλα με το μπάσκετ, θεωρείσαι ως ένας απ τους πιο γνωστούς εργατολόγους όλης της χώρας και έχεις κάνει σημαντικές παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα ακόμη και για εργατικά θέματα που αφορούν σωματεία και προπονητές. Θα μας πεις δυο λόγια;

«Είναι γεγονός ότι τα εργασιακά το τελευταίο δίμηνο έχουν σαρωτικές αλλαγές και φοβάμαι ότι αυτές που θα ακολουθήσουν θα είναι πιο μεγάλες. Όσον αφορά τους προπονητές, είχα τοποθετηθεί προ διμήνου για το ποιοι από αυτούς ήταν δικαιούχοι του επιδόματος των 800€. Και συνομίλησα με πολλά σωματεία και προπονητές της πόλης για να τους εξηγήσω τη διαδικασία. Βέβαια όπως είχα πει, το προαπαιτούμενο ήταν να υπάρχει ασφάλιση των προπονητών έστω και ελάχιστη.

Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία απολύτως διεκδίκηση για να επιδοτηθούν και τα αθλητικά σωματεία τα οποία τελικά επλήγησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό ενώ επιδοτήθηκαν με 800€ άλλες επιχειρήσεις. Σε μια επικοινωνία μου με ηγετικό στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας, μου ανέφερε ότι δεν δέχτηκε κανένα αίτημα από φορέα αθλητικών σωματείων για το θέμα της επιδότησης».

Θα συνεχιστεί η επιδότηση και για τον Μάιο για όσους έλαβαν και την προηγούμενη επιδότηση των 800€;

«Ναι θα συνεχιστεί και ο προπονητής θα λάβει άλλα 534€ γιατί η επιδότησή του θα συνεχιστεί έως 31 Μαΐου. Αρκεί ο εργοδότης του – αθλητικό σωματείο να κάνει την ίδια υπεύθυνη δήλωση από 18 Μαΐου έως 31 Μαΐου. Ο προπονητής πλέον δεν υποχρεούται να κάνει κι αυτός υπεύθυνη δήλωση. Το ποσό των 534€ θα πιστωθεί στον λογαριασμό του εκάστοτε προπονητή από 5 έως 10 Ιουνίου».

Και όσοι δεν έλαβαν; Μήπως θα λάβουν τώρα επιδότηση με βάση την ανακοίνωση του ΣΕΠΚ;

«Όχι δεν θα λάβουν τίποτα και θεωρώ ότι η ανακοίνωση δεν ξέρω που αποσκοπούσε καθώς δεν άλλαξε κάτι στο υφιστάμενο πλαίσιο. Θα ήταν πραγματικά σπουδαίο να γίνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε με τους δικηγόρους και τους λογιστές. Δηλαδή όποιος έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος χωρίς υποχρεωτικά να έχει εξαρτημένη εργασία, να ήταν δικαιούχος του επιδόματος. Δυστυχώς δεν έγινε κάτι τέτοιο και πλήθος προπονητών έχουν μείνει ξεκρέμαστοι. Και εδώ είναι ένα μείζον θέμα το οποίο θα έπρεπε να είναι στις διεκδικήσεις των φορέων που εκπροσωπούν τους προπονητές».

Βέβαια εδώ έχει σημασία και το τι κάνει το κάθε σωματείο;

«Ναι έτσι είναι. Αν και όλοι γνωρίζουν ότι τα περισσότερα σωματεία επιβιώνουν μετά δυσκολίας και δεν έχουν καμία απολύτως βοήθεια από την πολιτεία. Εδώ θα ήθελα να πω κάτι άλλο πιο σημαντικό. Η ασφάλιση των προπονητών, έστω και για λίγες ώρες (π.χ. 2-3 ώρες την εβδομάδα), με πολύ χαμηλό κόστος το οποίο είναι περίπου 15€/μήνα ανά προπονητή μπορεί κυριολεκτικά να σώσει τα σωματεία από πρόστιμα των 10.500€ που επιβάλλονται για ανασφάλιστη εργασία σε περίπτωση ελέγχων από τα Π.Ε.Κ.Α τα οποία είναι οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α.

Και δυστυχώς την περσινή χρονιά, τέτοια πρόστιμα επιβλήθηκαν σε αρκετούς συλλόγους. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτοί οι έλεγχοι θα είναι πιο αυστηροί για την επόμενη σεζόν. Και αυτές τις ημέρες είμαστε σε επικοινωνία και με την Ε.Κ.Α.Σ.Θ. για να κάνουμε μια ενημέρωση στους συλλόγους και να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι».

Είναι γεγονός ότι αγγίζεις ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, αυτό της ανασφάλιστης εργασίας αρκετών προπονητών. Ποια είναι η άποψή σας και τι λύσεις υπάρχουν;

«Όλοι γνωρίζουν, ότι το πραγματικό πρόβλημα υφίσταται σε αυτό ακριβώς το σημείο. Ότι δηλαδή, πλήθος προπονητών, είναι πραγματικά ανασφάλιστοι.
Και ίσως εκεί θα έπρεπε ο Σ.Ε.Π.Κ. και ο κάθε σύνδεσμός προπονητών άλλων αθλημάτων να ζητήσει να διαμορφωθεί ένα υγιές πλαίσιο προστασίας των προπονητών σε συνδυασμό με τη βιωσιμότητα των ερασιτεχνικών σωματείων όπου παρατηρούνται συνήθως τέτοια φαινόμενα.

Π.χ. γιατί ποτέ δεν προτάθηκε, δεν απαιτήθηκε να ενσωματωθούν οι προπονητές στην ασφάλιση μέσω εργοσήμου που έχει και χαμηλότερο κόστος για το κάθε σωματείο; Είναι προτιμότερο να είναι σχεδόν όλοι οι προπονητές ανασφάλιστοι; Ή τελικά ένα χαμηλό ασφάλιστρο θα διασφάλιζε και τους προπονητές αλλά δεν θα δημιουργούσε αβάσταχτο ασφαλιστικό κόστος και στα σωματεία;

Γνωρίζω ότι όντως οι προπονητές των επαγγελματικών σωματείων ασφαλίζονται κανονικά. Αλλά τα επαγγελματικά σωματεία είναι μονοψήφιο ποσοστό από το σύνολο των χιλιάδων ερασιτεχνικών σωματείων τα οποία μάλιστα, αυτή τη στιγμή, κινούνται σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας μη γνωρίζοντας το πως θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα. Διότι ποιο σωματείο σήμερα μπορεί να συντάξει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς; Σχεδόν κανένα. Ποιο σωματείο μπορεί να βασιστεί στην λειτουργία των ακαδημιών που αποτελούν και τον οικονομικό αιμοδότη του; Σχεδόν κανένα με την αβεβαιότητα που επικρατεί. Πόσα σωματεία μπορούν προσελκύσουν νέους ή τους ίδιους χορηγούς; Είναι εξαιρετικά δύσκολο».

Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι προπονητές;

Ναι φυσικά, υπάρχει ένα επίδομα 240€ το οποίο μπορούν να λάβουν οι προπονητές οι οποίοι θα μείνουν για τρεις μήνες άνεργοι ενώ θα έχουν συμπληρώσει 60 ένσημα. Φυσικά αυτό το επίδομα δεν αφορά μόνο προπονητές αλλά κάθε άνεργο ο οποίος δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να λάβει το κανονικό επίδομα ανεργίας».

Σήμερα διοικείς μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα που συνεχώς βραβεύεται για το εργασιακό της περιβάλλον. Πως βλέπεις την επόμενη μέρα στο εργασιακό τοπίο;

«Το βλέπω εξαιρετικό δύσκολο. Τους επόμενους μήνες, αρκετές επιχειρήσεις θα δεχτούν πιέσεις. Οι μεγαλύτερες θεωρώ θα είναι στις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και στα επισιτιστικά καταστήματα λόγω των υφιστάμενων περιορισμών που υπάρχουν. Αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει άμεσα κάποια εργαλεία προς τις επιχειρήσεις, φοβάμαι ότι αρκετές θα κλείσουν ενώ άλλες θα προβούν σε απολύσεις. Πρέπει άμεσα να γίνει σωστή χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και να ενισχυθεί η αγορά. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πλέον πληττόμενες «επιχειρήσεις» θα είναι τα αθλητικά σωματεία. Η οικονομική ενίσχυση των σωματείων είναι επιβεβλημένη πριν φτάσουμε στο σημείο να βλέπουμε τη διάλυση αρκετών από αυτά».

Θεωρείς ότι όλο αυτό, θα δυσκολέψει την εύρεση χορηγών από τους συλλόγους;

«Κοιτάξτε, ο χορηγός που βοηθάει σήμερα ένα σωματείο δεν το κάνει για να προβληθεί γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει καμία σοβαρή προβολή. Το κάνει είτε γιατί αγαπάει τον αθλητισμό είτε γιατί έχει φιλικές σχέσεις με το σωματείο. Άρα θεωρώ ότι παρά τις πιέσεις, θα συνεχίσουν να υπάρχουν χορηγοί οι οποίοι πιθανώς να μειωθούν».

Πως βιώνεις όλο αυτό το δίμηνο που δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα;

«Είναι όντως πολύ δύσκολο να μην είσαι μέσα στον χώρο που αγαπάς περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς το ίδιο συναίσθημα νιώθουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό. Σημασία ωστόσο έχει αυτή τη στιγμή η προστασία της υγείας. Χαίρομαι που τις επόμενες ημέρες επιστρέφουμε έστω και υπό αυτούς τους πολύ αυστηρούς περιορισμούς».

Τα τελευταία χρόνια έχεις κάνει στροφή και ασχολείσαι με το γυναικείο μπάσκετ. Και είναι γεγονός ότι αυτό συνέβη μαζί με μεγάλες επιτυχίες για τον Παναθλητικό Συκεών….

«Ο Παναθλητικός, στο γυναικείο μπάσκετ, υπήρχε και είχε επιτυχίες και μάλιστα σημαντικές και πριν από εμένα. Βέβαια η προσθήκη και άλλων πολύ ικανών ανθρώπων στη διοίκηση ίσως να βοήθησε στο να δημιουργηθεί μια εξαιρετική ακαδημία με πάνω από 200 παιδιά. Ιδίως στα κορίτσια, το πλάνο που χαράξαμε πριν από πέντε έτη έχει όντως φέρει σημαντικές επιτυχίες και ο σύλλογος πλέον είναι ελκυστικός σε κορίτσια από κάθε γωνιάς της πόλης.

Να τονίσω ότι έρχονται κορίτσια από την Περαία, από τον Λαγκαδά, από το Καλοχώρι, από τα Κουφάλια ενώ τη φετινή χρονιά είχαμε και παιδιά εκτός Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από την Χίο, την Πτολεμαΐδα και την Καβάλα.

Νομίζω ότι οι φουρνιές που έρχονται θα είναι ακόμη καλύτερες και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το εξαιρετικό προπονητικό επιτελείο με επικεφαλής την Βιβή Διαβολεμένου. Φυσικά δεν μπορώ να εξαιρέσω απ τις ευχαριστίες την Ελεάνα Γιαννάτση, τον Κώστα Μακρή, τον Θωμά Λαζάρου, την Χρύσα Μαλλιαρίδου και φυσικά τον υπεύθυνο των αγοριών, Νίκο Σαριδάκη.

Σημαντικό ρόλο βέβαια στην επιτυχία του πλάνου έχει παίξει και η συνεργασία με τον κορυφαίο γυμναστή Δάνη Αρνίδη τον οποίο και ευχαριστούμε όλοι».

Πως κρίνεις τα φετινά πρωταθλήματα της Α1 και την Α2 Βορρά;

«Για την Α1 θεωρώ ότι υπάρχει ο ισόβιος πρωταθλητής των τελευταίων ετών, Ολυμπιακός.  Περίμενα ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι πιο δυνατός. Ο ΠΑΟΚ και μόνο που άντεξε με τα τόσα προβλήματα τραυματισμών με τις ξένες και την Λύμουρα, είναι μεγάλη επιτυχία καθώς έπαιζε για σχεδόν ένα γύρο με μία ξένη και χωρίς την Λύμουρα ενώ οι άλλες ομάδες έπαιζαν με τρεις ξένες. Θα ήθελα να δω τα Γιάννινα λίγο πιο δυνατά αλλά θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα παρουσιαστούν πιο έτοιμα και πιο διαβασμένα καθώς έχουν δυνατή διοίκηση και στήριξη της τοπικής κοινωνίας.  Έκπληξη θετική και η πορεία της Λευκάδας που συμπλήρωσε ομάδα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ενώ εμπιστεύθηκε και κάποια νεαρά κορίτσια.

Για την Α2 Βορρά, φέτος παρουσιάστηκαν πολλές ομάδες ενισχυμένες. Το πρωτάθλημα κρίθηκε στις λεπτομέρειες με Άρη και Ηρακλή, ομάδες που ήταν πολύ ανταγωνιστικές. Περίμενα πιο δυνατές, Πυλαία και Ρύσιο που συνεχίζουν και επενδύουν στο γυναικείο μπάσκετ αλλά είχαν αρκετές ατυχίες με τραυματισμούς. Ιδίως η Αναγέννηση που είναι ο σύλλογος που τα τελευταία χρόνια είχε σημαντικές επιτυχίες στην Α1 και συνεχίζει και έχει μια εξαιρετική διοίκηση. Με χαροποίησε βέβαια η θετική πορεία του Πιερικού και της Καλαμαριάς με πολλά νέα κορίτσια στη σύνθεση τους».

Πως κρίνεις γενικώς την πορεία του γυναικείου μπάσκετ;

«Νομίζω ότι το γυναικείο μπάσκετ έχει μια πορεία πτωτική και αυτό φαίνεται ούτως ή άλλως και από το γεγονός ότι η βιτρίνα του, η Α1 γυναικών, έχει σοβαρά προβλήματα ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πέρσι κινδύνεψε να μην συμπληρώσει τον αριθμό των ομάδων που είχε ορίσει η προκήρυξη. Είναι απορίας άξιο το πως όλο αυτό δεν το αντιλαμβάνονται οι υπεύθυνοι. Έχουν μετακυλήσει όλα τα έξοδα στις ομάδες (μετακινήσεις, διαιτησίες, γραμματείες, γιατρός αγώνα) και έχουν την εντύπωση ότι όλο αυτό είναι λογικό.

Και μέσα σε όλα αυτά, θεωρούν ότι η παρουσία τριών ξένων στην Α1 δίνει αίγλη στο πρωτάθλημα. Κάνουν λάθος και θεωρώ ότι όλο αυτό είναι αντιαναπτυξιακό και καταστροφικό για τις νεαρές ελληνίδες αθλήτριες. Για ποια αίγλη και για ποια Ευρώπη μιλάμε όταν πέρσι αρνήθηκαν να συμμετέχουν τρεις από τις 12 ομάδες και αρνήθηκαν να ανέβουν άλλες πέντε ομάδες στις οποίες έγινε πρόταση. Που είναι η αίγλη όταν δεν υπάρχει καμία προβολή του αθλήματος και καμία τηλεοπτική κάλυψη τη στιγμή μάλιστα που βλέπουμε να προβάλλονται άλλα αθλήματα χαμηλότερης απήχησης.

Πως είναι δυνατόν να επιβιώσει στην Α1 μια ομάδα από την Βόρεια Ελλάδα όταν ξεκινάει με 30.000€ επιπλέον έξοδα από τις ομάδες της Αθήνας; Αν είναι δυνατόν να απαιτούνται τη σήμερον ημέρα πάνω από 150.000€ για να μπορέσεις απλά να σωθείς στην Α1 γυναικών. Τέτοια μπάτζετ δεν υπάρχουν ούτε στην Α1 γυναικών του βόλεϊ που έχει σίγουρα μεγαλύτερη απήχηση στην γυναίκες».

Ο Παναθλητικός την περσινή χρονιά αναδείχτηκε πρωταθλητής και επέλεξε να μην ανέβει. Θα συμβεί το ίδιο και φέτος;

«Πέρσι ο λόγος που δεν ανεβήκαμε ήταν ξεκάθαρος. Διαφωνήσαμε με όσα ακούσαμε στη σύσκεψη που έγινε στην ΕΟΚ για την Α1 όπου γινόταν συζήτηση για τέσσερις ξένες και για κατάθεση εγγυητικών λες και είμαστε ανώνυμες εταιρείες. Αυξήθηκε μάλιστα και το κόστος για τη διαιτησία. Τελικά μαζί με εμάς, άλλες οκτώ ομάδες αρνήθηκαν τη συμμετοχή και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Έτσι επιλέξαμε να δώσουμε βάρος στις αναπτυξιακές ηλικίες και το αποτέλεσμα φάνηκε την φετινή χρονιά με την εξαιρετική πορεία νεανίδων και κορασίδων. Για την επόμενη χρονιά είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων και ανάλογα με το αν οι αποφάσεις της ομοσπονδίας βοηθούν μια τέτοια συμμετοχή, τότε ναι θα ανέβουμε.

Αν και από όσα μαθαίνω απ την Αθήνα, αρκετές ομάδες θα δηλώσουν αδυναμία συμμετοχής και επιτέλους κάποιοι πρέπει να αλλάξουν το πλαίσιο. Ιδίως φέτος που θα είναι μια μεταβατική χρονιά που κανείς δεν μπορεί μετά βεβαιότητας να δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσει ή θα τελειώσει ομαλά. Ίσως η δημιουργία δύο ομίλων στην Α1 να έδινε μεγαλύτερη άνεση στις ομάδες της Βορείου Ελλάδος. Φυσικά είναι επιβεβλημένη και η μείωση των ξένων ενώ ειδικά για την επόμενη χρονιά, η ομοσπονδία ή το κράτος θα πρέπει να αναλάβει τα κόστη διεξαγωγής των αγώνων (διαιτητές, γραμματεία, γιατρός).

Ειλικρινά ασχολούμαστε με ένα δήθεν επαγγελματικό πρωτάθλημα στο οποίο τελικά επενδύονται χρήματα σε ξένες την ίδια στιγμή που σχεδόν όλοι οι προπονητές/τριες και οι ελληνίδες αθλήτριες είναι ανασφάλιστοι/ες ενώ αν ίσχυε το αντίθετο, σήμερα όλοι αυτοί θα ήταν έστω δικαιούχοι του επιδόματος των 800€».

Αληθεύει ότι έχεις δεχτεί πρόταση για να κατέβεις υποψήφιος με μια παράταξη που θα παρουσιάζεται ως ισχυρή για να διεκδικήσει την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης;

«Ναι ισχύει αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα και σε κανέναν αν δεν είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις του και το πλάνο του για την επόμενη μέρα στο γυναικείο μπάσκετ. Οπότε ας αφήσουμε αυτή τη συζήτηση για πιο μετά γιατί σε κάθε εκλογική διαδικασία όλοι έχουν προγραμματικές δηλώσεις που στη συνέχεια τις ξεχνούν στα συρτάρια».

Βασίλη σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιέρωσες στο μπλογκ γνωρίζοντας την πίεση που έχει αυτό τον καιρό με τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα

«Κι εγώ σε ευχαριστώ και εύχομαι στους μπασκετικούς της πόλης, καλή αντάμωση».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια