Eurobasket 2009: 10 χρόνια από την ένδοξη πορεία της Εθνικής Γυναικών-Αφιέρωμα του Μιχάλη Κυριακάκη στο superbasket.gr

Ο Μιχάλης Κυριακάκης γράφει για τον μήνα – ορόσημο για το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ, τον Ιούνιο του 2009, όταν η Εθνική ομάδα έφτανε μέχρι την 5η θέση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, την πρώτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

«Σαν χθες πριν 32 χρονια  που ολη η Ελλαδα ηταν τοσο ενωμενη και ζουσε τις ενδοξες στιγμες που προσφεραν σε ολους μας οι μαγκες της Εθνικης Ελλαδας με την κατακτηση του πρωτου Ευρωπαικου πρωταθλήματος μεσα στο ΣΕΦ .

Δεν θα ξεχασω τις μοναδικες στιγμες που ζησαμε ,τα πανηγυρια και το μπασκετ να μπαινει στην ζωη του κάθε Ελληνα.

Το ...Γκαλοσημο μονο ξεχασαμε να θεσπίσουμε όπως πολύ ευστοχα ειχε επισημανει ο μεγαλος Βασιλης Γκουμας !

Εικοσιδυο χρονια απο τοτε η Εθνικη μας γυναικων με κοριτσια μπολιασμένα με μπασκετ απο εκεινο τον θριαμβο ,εγραφαν την δικη τους ξεχωριστη ιστορια  στο πολυσελιδο αλμπουμ των θριαμβων του Ελληνικου μπασκετ.

Ηταν Ιουνιος  του 2009 στην Λετονια ,εκει που σε 12 ημερες ξεκινα το EuroBasket ,οπου η Εθνικη γυναικων της Ελλαδας εγραψε χρυση σελιδα στην ιστορια της με την κατακτηση της πεμπτης θεσης που ταυτόχρονα  εδινε το δικαιωμα για την πρωτη συμμετοχη μας σε Πακοσμιο πρωταθλημα!!!

Μεγαλεία πιστεψτε με …

Ειχα την χαρα ναμαι μαζι με τον φιλο μου Σακη Θεοδοσιαδη εκει...απο την αρχη μεχρι το τελος εκεινης της διαδρομης που δεν θα ξεχασω ποτε!

Ο ομιλος της Εθνικης μας εγινε στο ομορφο λιμανι της Λιεπαγα και οι διεθνεις μας ξεκινησαν με νικη επι της Ουγγαρίας 59-43 που ηταν αρκετη να μας δωσει προκριση στη επομενη φαση μαζι με Λετονια και Πολωνια μεταφέροντας όμως τις ηττες που ειχαμε απο τις δυο.

Μεταφερθήκαμε στην πρωτευουσα Ριγα και στην μεγαλοπρεπη Αρενα Ριγα οπου στον νέο ομιλο ξεκινήσαμε με καθαρη ηττα απο την Ισπανια 48-67 όμως μετα νικήσαμε Τσεχια 62-45 ,Σλοβακια 59-57 και περασαμε στα προημιτελικα με αντιπαλο την μετέπειτα κατοχο του τιτλου Γαλλια.

Τι ματς !!!Δεν ξεχνιεται με τιποτα...Τα κοριτσια κατέθεσαν ψυχη και κάθε ικμαδα των δυναμεων τους για να περασουν στη φαση των μεταλιων, όμως χρειαζοταν και λιγη τυχη…

Ένα λεπτο πριν την ληξη το θυμαμαι σαν τωρα ...η Λεπρον με τριποντο απο την γωνια εγραφε το 51-49 που εμελε ναναι και το τελικο καθως Παπαμιχαήλ και Καλεντζου αστοχησαν λιγο πριν την ληξη.

Στενοχωρια μεγαλη ...όμως αντι να απογοητευθουν οι διεθνεις μας πεισμωσαν νικησαν στα δυο επομενα ματς  την Σλοβακια 64-59, ολοκληρώσαμε δε με την πρωτη νικη στην ιστορια επι της Ιταλιας με 60-56 και η πεμπτη θεση ηταν γεγονός.

Η ...αρμαδα του Κωστα Μισσα με συνεργατες τον Τζωρτζη Δικαιουλακο και Ανδρεα Μαυρο εγραφε το ονομα της με χρυσα γραμματα !!!

MVP και πρωτη σε μ.ο σκοραρίσματος με 22,6π. η μεγαλη Εβινα Μαλτση !!!

Το συρτακι στο κεντρο του γηπεδου χορεψαν ολες οι αθλητριες μας με την  μουσικη απο τον  Ζορμπα να πλημυριζει απο ακρη σε ακρη το γηπεδο, θα ακούγεται στα αυτια μου λες και γινεται σημερα.

Να θυμηθούμε εκεινη την ομαδαρα που μας εκανε τοσο περηφανους…

Πανω απο αριστερα: Μισσας,Βλαχου,Σωτηριου,Καλτσιδου,Παπαμιχαηκ,Κοσμα,Ζικυριδου, Δικαιουλακος,Μαυρος.
Κατω: Λυμουρα,Σταματη,Καλεντζου,Μαλτση,Δημητρακου ,Χατζηνικολαου.

Να ναι καλα ολοι τους και να ευχηθούμε η νεα γενια να ακολουθησει το παράδειγμα αυτων των αθλητριων και να προσφερει στον εαυτο τους και την Ελλαδα αναλογες ενδοξες στιγμες».





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια